12 березня 2018 року (Протокол № 108)

Комітет
14 березня 2018, 16:36

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                                         Протокол № 108

 

                                                                            12        березня          18

  

                                                         

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           14 год. 00 хв. 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О. (з 14 год. 32 хв.), Папієв М.М.,  Данілін В.Ю., Шахов С.В.

Відсутні члени  Комітету:  Бондар В.В., Кишкар П.М.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступник керівника секретаріату Комітету Вауліна І.І., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Моргун А.А., Нижник К.А., інтерн Пікапов В.С.

 

Присутній  запрошений:

Генеральний прокурор України Луценко Ю.В.

 

Відсутній запрошений:

народний депутат України Бакулін Є.М.

 

Присутні:

за клопотанням Генеральної прокуратури України - заступник начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України Кулик К.Г., прокурор відділу прокуратури Миколаївської області Бороденко С.А., начальник управління з розслідування злочинів проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України Рудь Ю.О., начальник управління зв’язків і взаємодії з державними органами та установами Департаменту забезпечення діяльності керівництва Генеральної прокуратури України Швець В.В., начальник відділу взаємодії  з Верховною Радою України управління зв’язків і взаємодії з державними органами та установами Департаменту забезпечення діяльності керівництва Генеральної прокуратури України Кондратюк О.П., інспектор відділу забезпечення діяльності Генерального прокурора управління забезпечення діяльності керівництва Департаменту забезпечення діяльності керівництва Генеральної прокуратури України Сарган Л.М.;  

за письмовим клопотанням народного депутата України Бакуліна Є.М. - адвокат   Кайло І.Ю.;

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Арешонкова В.Ю., Войцеховської С.М., Лубінця Д.В., Даніліна В.Ю., Папієва М.М., Пинзеника П.В.;

 

  Присутні представники громадських організацій, засобів масової інформації:

Андрущенко А.О., Міроничий О. - «5 канал», Колінко Н. - телеканал ZIK, Карпова Г. – ТРК «Україна», Петруньок Н. - телеканал  NewsOne, Калюжна Г. - телеканал «24 канал»,  Хоцяківська А. - ТСН «1+1», Босак С.В. - телеканал «Українські Новини», Шпортко Д.В. - телеканал «112 Україна», Іващенко О.Д., Ковальовська Л.М. – прес-служба депутатської фракції «Опозиційний блок», Курбанова Г., Коптенова О. – телеканал «Прямий», Голованова К.С. – інформагентство «УНН», Рябошапка К.І. – News Network, а також журналісти та оператори телеканалів «Інтер», «ICTV» «Надзвичайні новини» та інші, акредитовані у Верховній Раді України представники засобів масової інформації.

        

Ведеться стенограма та

 аудіозапис засідання Комітету.

 

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету для розгляду та затвердження проект порядку денного засідання Комітету, який складається з одного питання про подання, ініційовані та внесені до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. від 19 лютого 2018 року, "Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України  Бакуліна Євгена Миколайовича", "Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича", "Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)" (№ 14/2/1-36811-16) та поінформував народних депутатів України – членів Комітету про присутнього запрошеного Генерального прокурора України Луценка Ю.В., відсутнього запрошеного народного депутата України Бакуліна Є.М., а також про інших присутніх і, в тому числі, за клопотанням Генерального прокурора України - заступника начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України Кулика К.Г., прокурора відділу прокуратури Миколаївської області Броденка С.А.; та, за письмовим клопотанням народного депутата України Бакуліна Є.М., адвоката Кайла І.Ю., а також про присутніх представників засобів масової інформації, які акредитовані у Верховній Раді України (стенограма додається).

 

Пропозицій та заперечень щодо порядку денного засідання Комітету не надходило.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про подання, ініційовані та внесені до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. від 19 лютого 2018 року, "Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України  Бакуліна Євгена Миколайовича", "Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича", "Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)" (№ 14/2/1-36811-16).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

Також головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував розглянути та затвердити порядок розгляду Комітетом подань, ініційованих та внесених до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. від 19 лютого 2018 року, "Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України  Бакуліна Євгена Миколайовича", "Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича", "Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)" (№ 14/2/1-36811-16)  (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Встановити такий порядок  розгляду :

1) заслухати інформацію Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича щодо подань;

2) заслухати інформацію та пояснення прокурорів, експертів, інших фахівців за пропозицією Генерального прокурора України;

3) прийняти рішення про надання слова для пояснень, за письмовим клопотанням народного депутата України Бакуліна Є.М., його адвокату Кайлу І.Ю.;

4) запитання та відповіді на запитання народних депутатів України – членів Комітету до Генерального прокурора України Луценка Ю.В.;

5) обговорення подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)»;

6) прийняття рішень про висновки щодо достатності, законності і обґрунтованості подань, законності одержання доказів, зазначених у поданнях, наявності відповідних скарг:

- про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича,

- про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича,

- про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту).

 

Перед початком розгляду питання порядку денного головуючий дав можливість висловити свої побажання та застереження всім присутнім членам Комітету та Генеральному прокурору України Луценку Ю.В., який, зокрема повідомив, що інформувати народних депутатів України – членів Комітету щодо подань буде особисто протягом 35 хвилин, а також про можливість додаткових запитань народних депутатів України – членів Комітету присутнім за клопотанням Генеральної прокуратури слідчим прокурорам, а також повідомив, що його виступ буде супроводжуватись демонстрацією слайдів (стенограма додається). 

 

Голова підкомітету Папієв М.М. до початку розгляду подань щодо народного депутата України Бакуліна Є.М., відповідно до  частини другої статті 35 Закону України «Про запобігання корупції», виголосив заяву щодо можливого конфлікту інтересів, у зв’язку з чим заявив про те, що не буде брати участь у голосуванні при прийнятті рішень за результатами розгляду по суті подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)» (стенограма додається).

 

Також народні депутати України – члени Комітету Купрієнко О.В., Папієв М.М., Пинзеник П.В., Арешонков В.Ю., Лубінець Д.В. обмінялись думками щодо задоволення письмових клопотань відсутнього на засіданні запрошеного народного депутата України Бакуліна Є.М., щодо якого Генеральним прокурором України внесені подання, стосовно заслуховування його адвоката Кайла І.Ю. (стенограма додається).

 

За результатами обміну думками поставлено на голосування питання про надання слова за письмовим клопотанням народного депутата України Бакуліна Є.М. для пояснень  його адвокату  Кайлу І.Ю.

 

Голосували: «за» - 5, «проти» - 1, «утримався» - 1, не голосував - 1 (рішення прийнято більшістю голосів).

 

Крім того, поставлено на голосування питання про максимальну тривалість часу для виступу адвокату  Кайлу І.Ю. – 15 хвилин (за його згодою).

 

Голосували: «за» - 6, «проти» - 0, «утримався» - 1, не голосував - 1 (рішення прийнято більшістю голосів).

 

 

З 14 год. 32 хв. участь у засіданні Комітету бере голова підкомітету Єфремова І.О. Загальна кількість присутніх – 9 (дев’ять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Головуючий надав слово Генеральному прокурору України Луценку Ю.В. для надання інформації щодо подань, ініційованих та внесених ним до Верховної Ради України 19 лютого 2018 року, "Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України  Бакуліна Євгена Миколайовича", "Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича", "Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)" (№ 14/2/1-36811-16) (стенограма додається).

 

Інформація супроводжувалась демонстрацією слайдів.

 

За результатами заслуховування інформації Генерального прокурора України Луценка Ю.В. необхідності у додаткових поясненнях прокурорів, експертів, інших фахівців не виникло.

 

Також було надано слово для пояснення Кайлу І.Ю - адвокату народного депутата України Бакуліна Є.М., щодо якого внесені подання (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету поінформував народних депутатів України – членів Комітету про інші клопотання народного депутата України Бакуліна Є.М. та запропонував їм визначитись щодо їх підтримання. Зокрема, щодо перенесення розгляду подань Комітетом,  щодо повернення усіх трьох подань Генеральному прокурору України, щодо витребування додаткових матеріалів, щодо витребування матеріалів кримінального провадження та щодо виклику свідків на засідання Комітету. (стенограма додається).

 

По кожному з цих клопотань народні депутати України – члени Комітету визначались шляхом голосування.

 

Голосували за підтримку клопотання народного депутата України               Бакуліна Є.М. щодо перенесення розгляду Комітетом подань Генерального прокурора України: «за» - 0, «проти» - 8, «утримались» - 0, не голосував – 1 (не підтримано).

 

Голосували за підтримку клопотання народного депутата України               Бакуліна Є.М. щодо повернення усіх трьох подань Генеральному прокурору України:  «за» - 0, «проти» - 8, «утримались» - 0, не голосував – 1 (не підтримано).

 

Голосували за підтримку клопотання народного депутата України               Бакуліна Є.М. щодо витребування додаткових матеріалів: «за» - 0, «проти» - 8, «утримались» - 0, не голосував – 1 (не підтримано).

 

Голосували за підтримку клопотання народного депутата України               Бакуліна Є.М. щодо витребування додаткових матеріалів кримінального провадження: «за» - 0, «проти» - 8, «утримались» - 0, не голосував – 1 (не підтримано).

 

Голосували за підтримку клопотання народного депутата України               Бакуліна Є.М. щодо виклику свідків на засідання Комітету: «за» - 0, «проти» - 8, «утримались» - 0, не голосував – 1 (не підтримано).

 

Запитань до Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та до представника народного депутата України Бакуліна Є.М. адвоката Кайла І.Ю. від  народних депутатів України – членів Комітету не надходило.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував перейти до наступного етапу порядку розгляду питання порядку денного – до обговорення подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)» (стенограма додається).

 

Участь в обговоренні подань стосовно народного депутата України Бакуліна Є.М. взяли народні депутати України – члени Комітету Арешонков В.Ю.,  Лубінець Д.В. (стенограма додається).

 

Також слово надавалось Генеральному прокурору України Луценку Ю.В. для надання пояснень щодо висловлених  народними депутатами України – членами Комітету зауважень (стенограма додається). 

 

О 15 год. 15 хв. головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. підбив підсумок обговорення подань та оголосив перерву в засіданні Комітету на 20 хвилин для напрацювання народними депутатами  України – членами Комітету проектів рішень та висновків Комітету щодо достатності, законності і обґрунтованості подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)», законності одержання доказів, зазначених у цих поданнях  (стенограма додається).

 

Продовження засідання після перерви.

 

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           15 год. 35 хв. 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Папієв М.М.,  Данілін В.Ю.,  Шахов С.В.

 

Відсутній член Комітету:  Кишкар П.М., Бондар В.В.

 

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету перейти до прийняття рішень стосовно висновків щодо подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)» та зачитав текст резолютивних частин проектів висновків Комітету та проекти рішень Комітету (стенограма додається).

 

Окремо перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. нагадав присутнім, що за попередньо виголошеною заявою голови підкомітету Папієва М.М. щодо можливого конфлікту інтересів, він не буде брати участь у голосуванні. Тобто, кількість народних депутатів України – членів Комітету, голоси яких будуть враховуватись під час голосування, становить – 8 (вісім)  народних депутатів України  (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 8, «проти» - 0,  «утрималось» - 0, не голосував - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», ініційованого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В., (№ 14/2/1-36811-16), та прийняли рішення направити Голові Верховної Ради України висновок Комітету, зазначене подання, додаткові матеріали в 7 томах, пояснення народного депутата України Бакуліна Є.М.

 

Голосували: «за» - 8, «проти» - 0, «не голосував» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок щодо подання «Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича», ініційованого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В., (№ 14/2/1-36811-16) та направити Голові Верховної Ради України висновок Комітету, зазначене подання, пояснення народного депутата України Бакуліна Є.М.

 

Голосували: «за» - 8, «проти» - 0, «не голосував» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок щодо подання «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)», ініційованого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В., (№ 14/2/1-36811-16) і направити Голові Верховної Ради України висновок Комітету, зазначене подання та пояснення народного депутата України Бакуліна Є.М.

 

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ