17 листопада 2017 року працівники секретаріату Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України взяли участь у публічній дискусії у форматі круглого столу на тему: «Роль і місце супровідних документів у законодавчому процесі»

Комітет
20 листопада 2017, 15:12

 

17 листопада цього року працівники секретаріату Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України взяли участь у публічній дискусії у форматі круглого столу на тему: «Роль і місце супровідних документів у законодавчому процесі», організованій за сприяння Комітету, програмою USAID РАДА та Лабораторією законодавчих ініціатив.

Під час круглого столу обговорювалися питання ролі та значення супровідних документів у законодавчому процесі крізь призму зміцнення інституційної спроможності Верховної Ради України.

У своїх виступах промовці зазначали, що супровідні документи не мають самостійного правового значення і не повинні розглядатись окремо від змісту законопроекту, з яким вони системно пов’язані. А відтак вони мають похідний, вторинний характер від змісту такого законопроекту. Втім, їх значення в законодавчому процесі применшувати не слід. Саме наявність поряд із законопроектом необхідного комплексу супровідних документів зумовлює реєстрацію законопроекту і відкриває шлях для його подальшого опрацювання в парламенті. А якісне оформлення супровідних документів має сприяти внесенню на розгляд парламенту якісних, продуманих, виважених, обґрунтованих законодавчих ініціатив, здатних реально покращити стан правового регулювання суспільних відносин.


У дискусії також взяли участь народні депутати України Ігор Попов, Григорій Шверк, представники Апарату Верховної Ради України – перший заступник керівника Головного юридичного управління Аркадій Нижник, головний консультант Головного юридичного управління Тетяна Тополянська, керівник Офісу з фінансового та економічного аналізу при Верховній Раді України Віктор Мазярчук, радник Першого заступника Голови Верховної Ради Сергій Лінецький, заступник директора Департаменту Кабінету Міністрів України з питань взаємодії з Верховною Радою України, іншими державними органами Наталія Соколовська, заступник директора Юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Тарас Крикун, директорка Проектного офісу реформ Міністерства фінансів України Наталія Слиш та інші учасники заходу.