6 липня 2017 року (Протокол № 86)

Комітет
18 липня 2017, 17:15

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                                    Протокол № 86

 

                                                                            06        липня             17

  

                                                         

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           10 год. 00 хв. 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Данілін В.Ю., Кишкар П.М. (з 10 год. 35 хв.), Папієв М.М., Шахов С.В.

Відсутні члени Комітету:  Бондар В.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету Нехоца М.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Нижник К.А., консультант Шаповалова К.С.

 

Присутні  запрошені:

народний депутат України Поляков М.А.;

Генеральний прокурор України Луценко Ю.В.;

 

Присутні:

за клопотанням Генерального прокурора України -  заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І., прокурор другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мусіяка В.В.;  

за клопотанням народного депутата України Полякова М.А. - адвокати   Білявський Я.М., Адонін В.В.;

народний депутат України Логвинський Г.В.;

прес-секретар Генерального прокурора України Сарган Лариса, працівники Управління по зв’язках з Верховною Радою України Генеральної прокуратури;

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Арешонкова В.Ю., Войцеховської С.М., Лубінця Д.В., Даніліна В.Ю., Кишкаря П.М., Папієва М.М., Пинзеника П.В.;

учасник програми стажування в Апараті Верховної Ради України – Моргун А.А.

 

         Присутні представники громадських організацій, засобів масової інформації:

Середа А.А. – телеканал  NewsOne, Шостак Н.О. – телеканал «Українські Новини», Завоюра І. - телеканал «112 Україна», Зубенко Л., Меметов Е. – КНК Медіа, Чекусь Б.В., Багмут П. – агентство «Укрінформ», Полякована Т. – агентство «УНІАН», Кузьменко Є. – інтернет-видання «Цензор-НЕТ», Кулініч Ю.Ю. – телеканал «РАДА», а також журналісти та оператори телеканалів «1+1», ТСН, «UA:ПЕРШИЙ», «Інтер», «5 канал», «СТБ», «Новини 24», «ICTV» та інші, акредитовані у Верховній Раді України представники засобів масової інформації.

        

Ведеться стенограма та

 аудіозапис засідання Комітету.

 

До затвердження порядку денного перший заступник голови  Комітету Пинзеник П.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про присутніх запрошених Генерального прокурора України Луценка Ю.В., народного депутата України Полякова М.А., в тому числі й присутніх за клопотанням Генерального прокурора України та народного депутата України, про присутнього народного депутата України Логвинського Г.В., який за власною ініціативою представляє інтереси народного депутата Полякова М.А., а також про присутніх працівники Управління по зв’язкам з Верховною Радою України Генеральної прокуратури та Сарган Лариси - прес-секретаря Генерального прокурора України, і представників засобів масової інформації, які акредитовані у Верховній Раді України (стенограма додається).

 

Також секретар Комітету Лубінець Д.В. виступив із заявою про можливість брати участь у засіданні Комітету лише до 13 години, оскільки він має бути присутнім на заході, проведення якого було заплановане заздалегідь, а перенесення дня його проведення є неможливим (стенограма додається).

 

Одночасно секретар Комітету Лубінець Д.В. знову запропонував членам Комітету розпочати засідання Комітету із привернення уваги присутніх до меж повноважень Комітету з питань Регламенту та організації діяльності Верховної Ради України, визначених, зокрема, положеннями частини першої статті 220 Регламенту Верховної Ради України, щодо того, що комітет, якому доручено надати висновок щодо питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, відповідно до закону визначає достатність, законність і обґрунтованість подання, законність одержання доказів, зазначених у поданні, і встановлює наявність відповідних скарг, та пояснив правові наслідки прийнятого Комітетом рішення з цього питання (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. на зауваження Генерального прокурора Луценка Ю.В. щодо можливої упередженості народного депутата України – члена Комітету Даніліна В.Ю. під час прийняття рішення щодо подань стосовно народного депутата України Полякова М.А. повідомив, що питання конфлікту інтересів саме під час розгляду таких подань на сьогодні є неврегульованим жодним законом, тому він порадив народному депутату України – члену Комітету Даніліну В.Ю. бути присутнім на засіданні Комітету, проте, у зв’язку з можливим конфліктом інтересів, участі в обговоренні та голосуванні не брати і не враховувати його присутність при визначенні кворуму на засіданні Комітету.

В обговоренні також взяли участь народні депутати України Лубінець Д.В., Арешонков Ю.В.

Інших пропозицій не надходило. Народний депутат України – член Комітету Данілін В.Ю. погодився на пропозицію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. (стенограма додається). 

 

З 10 год. 35 хв. у засіданні Комітету бере участь голова підкомітету Кишкар П.М. Загальна кількість присутніх – 8 (вісім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Також головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. на клопотання Генерального прокурора Луценка Ю.В. щодо демонстрації відеоматеріалів (оперативної відеозйомки, оціненої судом як допустимий доказ) під час його доповіді стосовно Полякова М.А., зауважив про те, що існують певні застереження щодо демонстрації відеоматеріалів, які отримано як матеріали негласних слідчо-розшукових дій  щодо третіх осіб, натомість  ці матеріали опосередковано стосуються народного депутата України (стенограма додається).

Одночасно, заступник голови Комітету Арешонком В.Ю., підтримавши зауваження першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. щодо розгляду подань Генеральної прокуратури стосовно народних депутатів України в межах правової площини, зазначив, що мав можливість заздалегідь ознайомитися з цими відеоматеріалами і вважає доцільним і можливим їх перегляд (стенограма додається). 

 

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету перейти до розгляду та затвердження проекту порядку денного засідання Комітету, який складається з одного питання – про подання, підтримані та внесені до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. 21 червня 2017 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)» (06-297вих-17).

 

Інших пропозицій та заперечень щодо порядку денного засідання Комітету не надходило.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про подання, підтримані та внесені до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. 21 червня 2017 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)» (06-297вих-17).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» голосували: «за» - 7, «проти» - 0, «утримався» - 0, не голосував – 1 (прийнято більшістю голосів).

 

Крім того, головуючий поінформував народних депутатів України – членів Комітету про присутніх запрошених на засіданні Комітету та надав слово Генеральному прокурору України Луценку Ю.В. для внесення клопотання  щодо заслуховування на засіданні Комітету заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І., прокурора другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мусіяки В.В.  

 

Також було надано слово народному депутату України Полякову М.А. для внесення клопотання щодо заслуховування на засіданні Комітету адвокатів Білявського Я.М. та Адоніна В.В. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував розглянути та затвердити порядок розгляду Комітетом подань, підтриманих та внесених до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. 21 червня 2017 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)» (06-297вих-17) (стенограма додається).

 

Голосували за прийняття порядку розгляду питання порядку денного засідання Комітету: «за»   - 7, «проти» - 0, «утримався» - 0, не голосував - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

 

УХВАЛИЛИ:

Встановити такий порядок  розгляду:

1) заслухати інформацію Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича щодо подання;

2) заслухати інформацію та пояснення прокурорів, експертів, інших фахівців за пропозицією Генерального прокурора України;

3) заслухати пояснення народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича та за його клопотанням пояснення осіб;

4) запитання та відповіді на запитання народних депутатів України – членів Комітету до Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та до народного депутата України Полякова М.А.;

6) обговорення подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)»;

7) вирішення питання (за необхідності) щодо витребування додаткових матеріалів кримінального провадження;

8) прийняття рішення стосовно висновків щодо достатності, законності і обґрунтованості подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)», законності одержання доказів, зазначених у поданнях.

 

Народні депутати України – члени Комітету Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Кишкар П.М., Пинзеник П.В., Папієв М.М., Шахов С.В. обговорили питання щодо законності демонстрації відеоматеріалів, які надає Спеціальна антикорупційна прокуратура та за результатами такого обговорення було внесено дві пропозиції:

І пропозиція - продовжити засідання Комітету у відкритому режимі;

ІІ пропозиція - оголосити засідання Комітету закритим, та здійснити перегляд відеоматеріалів.

 

Голосували за І пропозицію: «за» - 5, «проти» -  0, «утримались» - 2, не голосував - 1 (прийнято більшістю голосів).

ІІ пропозиція не голосувалась.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово Генеральному прокурору України Луценку Ю.В., який коротко виклав суть подання, супроводжуючи демонстрацією відеоматеріалів та слайдів (стенограма додається).

За клопотанням Генерального прокурора України Луценка Ю.В. слово для пояснень було надано заступнику Генерального прокурора – керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницькому Н.І. (стенограма додається).

 

Народні депутати України – члени Комітету заслухали пояснення народного депутата України Полякова М.А. (стенограма додається).

 

За клопотанням народного депутата України Полякова М.А. слово було надано адвокату Білявському Я.М. (стенограма додається).

 

За клопотанням народного депутата України Полякова М.А. слово було надано народному депутату України Логвінському Г.В. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував перейти до наступного етапу розгляду подання, а саме до запитань народних депутатів України – членів Комітету до Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та до народного депутата України Полякова М.А. та відповідей на запитання

 

Народні депутати України – члени Комітету: Арешонков Ю.В., Лубінець Д.В.,  Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Пинзеник П.В., Шахов С.В. поставили запитання, а відповіді на поставленні запитання, а також пояснення та коментарі надали Генеральний прокурор України Луценко Ю.В., заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І., прокурор другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мусіяка В.В., а також народний депутат України Поляков М.А. (стенограма додається).

 

З 13 год. 05 хв. у засіданні Комітету не бере участь секретар Комітету Лубінець Д.В. Загальна кількість присутніх – 7 (сім) народних депутатів України – членів Комітету.

 

З 13 год. 35 хв. у засіданні Комітету  не бере участь  Генеральний прокурор України Луценко Ю.В.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. оголосив перерву у засіданні Комітету, оскільки відповідно до положень частини другої статті 220 Регламенту Верховної Ради України, участь у засіданні Комітету має брати Генеральний прокурор. Отже перерву об’явлено безстроково, до моменту повернення Генерального прокурора України Луценка Ю.В. до участі в засіданні Комітету (стенограма додається).

 

 

 

Продовження засідання після перерви.

 

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           14 год. 10 хв. 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Данілін В.Ю., Кишкар П.М., Папієв М.М., Шахов С.В.

 

Відсутні члени Комітету:  Бондар В.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Лубінець Д.В.

 

Присутні  запрошені:

народний депутат України Поляков М.А.;

Генеральний прокурор України Луценко Ю.В.

 

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання Комітету.

 

Після перерви головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово для завершення процедури запитань-відповідей народному депутату України - члену Комітету Шахову С.В., а відповіді на поставленні ним запитання, а також пояснення та коментарі надали Генеральний прокурор України Луценко Ю.В., заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І., прокурор другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мусіяка В.В., а також народний депутат України Поляков М.А. (стенограма додається).

 

Заступник голови Комітету Арешонков В.Ю. запропонував завершити цей етап розгляду подання та перейти до обговорення. 

Така пропозиція була підтримана всіма народними депутатами України – членами Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово для обговорення подань народним депутатам України - членам Комітету Арешонкову В.Ю., Купрієнку О.В., Шахову С.В. (стенограма додається).

 

Також слово було надане народному депутату України Полякову М.А. для надання пояснень щодо висловлених  народними депутатами України – членами Комітету зауважень та Генеральному прокурору України  Луценку Ю.В.,  а також народному депутату України Логвинському Г.В. (стенограма додається). 

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. підбив підсумок обговорення подань й оголосив перерву в засіданні Комітету на 20 хвилин та запросив членів Комітету для доопрацювання проектів рішень і висновків Комітету щодо подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)», законності одержання доказів, зазначених у поданнях  (стенограма додається).

 

 

Продовження засідання після перерви.

 

                                                                 вул. Банкова, 6-8,

                                                                          кімн. 418 (зал засідань)

                                                                                           16 год. 03 хв. 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Данілін В.Ю., Кишкар П.М., Папієв М.М., Шахов С.В.

 

Відсутні члени Комітету:  Бондар В.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Лубінець Д.В.

 

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету перейти до прийняття рішень стосовно ухвалення висновків щодо достатності, законності і обґрунтованості подань «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на затримання народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)», законності одержання доказів, зазначених у поданнях.

 

 

 

 

 

Головуючий перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. зачитав текст резолютивних частин проектів висновків Комітету та проекти рішень Комітету щодо питань про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича, про надання згоди на затримання народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича, про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) (стенограма додається).

 

 

Голосували: «за» - 6, «проти» - 0, «утримався» - 0, не голосував - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В.  від 21 червня 2017 року   (№ 06-297вих-17) і направити Голові Верховної Ради України висновок Комітету, зазначене подання та пояснення народного депутата України Полякова М.А.

2. Звернутися до Генерального прокурора України про вчинення працівниками Національного антикорупційного бюро України діянь, що містять ознаки злочину, передбаченого статтею 370 (Провокація підкупу) Кримінального кодексу України, внесення відповідної інформації до  Єдиного державного реєстру досудових розслідувань та проведення досудового розслідування.

 

 

Голосували: «за» - 6, «проти» - 0, «утримався» - 0, не голосував - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок  щодо  подання «Про надання згоди на затримання народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича», підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. від 21 червня 2017 року (№ 06-297вих-17) і направити Голові Верховної Ради України висновок Комітету та зазначене подання.

 

 

Голосували: «за» - 6, «проти» - 0, «утримався» - 0, не голосував - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

 

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок  щодо  подання «Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Полякова Максима Анатолійовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)», підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. від     21 червня 2017 року (№ 06-297вих-17) і направити Голові Верховної Ради України висновок Комітету та  зазначене подання.

 

 

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ