18 січня 2017 року (Протокол № 70)

Комітет
24 січня 2017, 15:06

  

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                            № 70

 

                                                                           18         січня           17

                                                            

                                                                                            вул. Банкова, 6-8

                                                                                  кімн. 418,  о 15 год. 00 хв. 

 

                                             

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В.,  Єфремова І.О., Войцеховська С.М., Папієв М.М.

 

Відсутні члени Комітету: Бондар В.В., Кишкар П.М.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: завідувач секретаріату Нехоца М.В., заступник завідувача секретаріату Комітету Вауліна І.І., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Нижник К.А., Олексійчук О.М., Поліщук І.В.

 

Присутні:

радник Голови Верховної Ради України – Кривдик О.В.

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської С.М., Єфремової І.О., Лубінця Д.В., Папієва М.М., Пинзеника П.В.

представники ЗМІ: Савченко О.Г. – журналіст, інформагентство «Інтерфакс – Україна», Громік Г. – журналіст, інформагентство «Укрінформ», Пришляк Н. – журналіст, УНІАН, Шостак М. – журналіст, «Українські новини».

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

Перед початком засідання Комітету та затвердженням порядку денного засідання народний депутат України – голова підкомітету Папієв М.М. звернувся до присутніх народних депутатів України - членів Комітету із проханням перенести розгляд першого питання запропонованого проекту порядку денного засідання Комітету у зв’язку з неможливістю з поважних причин бути присутнім на засіданні Комітету при розгляді цього питання.

 

 

З 15 год. 08 хв. у засіданні Комітету не бере участь голова підкомітету Папієв М.М., загальна кількість присутніх – 6 (шість) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про лист до Комітету народного депутата України – голови підкомітету Папієва М.М., автора проекту Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 4255-П), з проханням перенести розгляд першого питання порядку денного засідання Комітету.

Інших пропозицій не надходило.

 

Також, заступник голови Комітету Купрієнко О.В. запропонував включити до порядку денного засідання Комітету питання щодо розгляду наявної у нього інформаційної довідки стосовно використання бюджетних коштів на забезпечення діяльності Верховної Ради України певними посадовими особами Управління справами Апарату Верховної Ради України при здійсненні реконструкції системи опалення-холодопостачання в адміністративних будівлях по вул. Шовковичній, 2 та вул. Шовковичній,  4.

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. зазначив, що це питання попередньо не готувалось для включення до порядку денного цього засідання, тому, він запропонував розглянути його в розділі «Різне».

Таким чином головуючий на засіданні запропонував розглянути проект порядку денного, який, враховуючи висловлені пропозиції, складається з семи основних питань та питання «Різне».

Інших пропозицій не надходило.

        

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації", внесений народними депутатами України Березою Ю.М., Вінником І.Ю. та іншими (всього 7 підписів) (реєстр. № 5543 від 15.12.2016).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

                    

2. Про розгляд  листа  народного депутата України Івченка В.Є. до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. про розгляд та надання експертного висновку на дотримання вимог Регламенту Верховної Ради України при підготовці у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин доопрацьованого до другого читання проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель" (реєстр. № 4355 від  31.03.2016 р.).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

3. Доручення Голови Верховної Ради України Парубія А.В. про розгляд  листа  народного депутата України Сотник О.С. до Голови Верховної Ради України про порушення вимог статті  118 Регламенту Верховної Ради України при підготовці Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків та деривативів" (реєстр. № 3498) до другого читання, та з вимогою ініціювати проведення службового розслідування.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

 4. Доручення Голови Верховної Ради України Парубія А.В. про розгляд листа народного депутата України Дерев’янка Ю.Б. до Голови Верховної Ради України щодо перереєстрації проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів" (реєстр. № 5495 від 06.12.2016), як альтернативного до законопроекту (реєстр. № 5471 від 29.11.2016), і визначення головним комітетом для підготовки та попереднього розгляду обох вищезазначених законопроектів Комітет з питань промислової політики та підприємництва.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

5. Про проект Плану роботи Комітету на період шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий – липень 2017 року).

Інформує: секретар Комітету Лубінець Д.В.

 

6. Про пропозиції Комітету до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

7. Про звіт про роботу Комітету за період п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Інформує: секретар Комітету Лубінець Д.В.

 

8. Різне

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації", внесений народними депутатами України Березою Ю.М., Вінником І.Ю. та іншими (всього 7 підписів) (реєстр. № 5543 від 15.12.2016).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на проект Постанови  Верховної Ради України, внесений народними депутатами України Березою Ю.М., Вінником І.Ю. та іншими (всього 7 підписів) (реєстр. № 5543 від 15.12.2016) та рекомендувати Верховній Раді України визначитись шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення цього проекту Постанови.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про розгляд  листа  народного депутата України Івченка В.Є. до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. про розгляд та надання експертного висновку на дотримання вимог Регламенту Верховної Ради України при підготовці у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин доопрацьованого до другого читання проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель" (реєстр. № 4355 від  31.03.2016 р.).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про розгляд листа народного депутата України Івченка В.Є. до Голови Верховної Ради України про розгляд та надання експертного висновку на дотримання вимог Регламенту Верховної Ради України при підготовці у Комітеті  Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин доопрацьованого до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (реєстр. № 4355 від  31.03.2016 р.) в порядку аналізу практики застосування положень Регламенту Верховної Ради України  при підготовці законопроектів до другого читання (далі – Інформація), взяти до відома.

2. Рекомендувати комітетам Верховної Ради України при підготовці законопроектів до другого читання дотримуватись вимог Регламенту Верховної Ради України щодо строків подання пропозицій і поправок до законопроекту, який готується до другого читання, змісту порівняльної таблиці, а також підготовки і подання додаткової порівняльної таблиці, у разі, якщо з тих чи інших причин не всі пропозиції, поправки включені до основної порівняльної таблиці (частина перша статті 116, частини перша, друга статті 119),  не включені до порівняльної таблиці чи відхилені у разі включення пропозицій і поправок, які подано з порушенням вимог частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, тобто включені пропозиції, які не були при розгляді законопроекту в першому читанні.

Крім того, необхідно дотримуватись положень частини п’ятої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», згідно з якою прийняті комітетом акти можуть бути переглянуті, якщо за це проголосує більшість від затвердженого Верховною Радою України складу членів комітету, адже, непоодинокі випадки, коли комітетами до змісту порівняльної таблиці законопроекту, підготовленого до другого читання, вносяться суттєві зміни, які декілька раз розглядаються та приймаються на засіданнях комітету,  не змінюючи попередні рішення комітету та не проголосувавши за них.

3. Рішення та Інформацію Комітету направити Голові Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин та народному депутату України Івченку В.Є.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про доручення Голови Верховної Ради України Парубія А.В. про розгляд  листа  народного депутата України Сотник О.С. до Голови Верховної Ради України про порушення вимог статті 118 Регламенту Верховної Ради України при підготовці Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків та деривативів" (реєстр. № 3498) до другого читання, та з вимогою ініціювати проведення службового розслідування.

 

Голосували: «за» - 6  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про розгляд листа народного депутата України Сотник О.С. до Голови Верховної Ради України про порушення вимог статті 118 Регламенту Верховної Ради України та Положення про порядок роботи у Верховній Раді України із проектами законів, постанов, інших актів Верховної Ради України, затвердженого Розпорядженням Голови Верховної Ради України від 22 травня 2006 року № 428, при підготовці Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків та деривативів» (реєстр. № 3498) до другого читання  (далі – Інформація),  взяти до відома.

2. Рекомендувати комітетам Верховної Раді України при підготовці законопроектів до другого читання дотримуватись вимог Регламенту Верховної Ради України щодо строків подання пропозицій і поправок до законопроекту, який готується до другого читання, змісту порівняльної таблиці, а також підготовки і подання додаткової порівняльної таблиці, у разі, якщо з тих чи інших причин не всі пропозиції, поправки включені до основної порівняльної таблиці (частина перша статті 116, частини перша, друга статті 119 Регламенту Верховної Ради України).

Крім того, необхідно дотримуватись положень частини п’ятої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», згідно з якою прийняті комітетом акти можуть бути переглянуті, якщо за це проголосує більшість від затвердженого Верховною Радою України складу членів комітету, адже, непоодинокі випадки, коли комітетами до змісту порівняльної таблиці законопроекту, підготовленого до другого читання, вносяться суттєві зміни, які декілька раз розглядаються та приймаються на засіданнях комітету,  не змінюючи попередні рішення комітету та не проголосувавши за них.

3. Рішення та Інформацію Комітету направити Голові Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності і народному депутату України Сотник О.С. 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про доручення Голови Верховної Ради України Парубія А.В. про розгляд листа народного депутата України Дерев’янка Ю.Б. до Голови Верховної Ради України щодо перереєстрації проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів" (реєстр. № 5495 від 06.12.2016), як альтернативного до законопроекту (реєстр. № 5471 від 29.11.2016), і визначення головним комітетом для підготовки та попереднього розгляду обох вищезазначених законопроектів Комітет з питань промислової політики та підприємництва.

 

Голосували: «за» - 6  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок Комітету на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», внесений народними депутатами України Ляшком О.В. та іншими (разом – 10 підписів) (реєстр. № 5495 від 06.12.2016) та направити його Голові Верховної Ради України Парубію А.В., Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду проекту Закону (реєстр. № 5495), Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду законопроекту (реєстр. № 5471), і народному депутату України Дерев’янку Ю.Б.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію секретаря Комітету Лубінця Д.В. про проект Плану роботи Комітету на період шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий – липень 2017 року).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Єфремова І.О., Войцеховська С.М., Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 6  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити План роботи Комітету на період шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про пропозиції Комітету до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити пропозиції для включення до проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання стосовно законопроектів та проектів інших актів згідно з додатками:

додаток 1 – пропозиції до розділу І проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України (питання, повністю підготовлені для розгляду Верховною Радою України і у встановленому порядку надані народним депутатам України);

додаток 2 – пропозиції до розділу ІІ проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України (питання, які знаходяться на розгляді в Комітеті);

додаток 3 – перелік законопроектів, проектів інших актів, які пропонуються не включати до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України.

 

7.  СЛУХАЛИ: Інформацію секретаря Комітету Лубінця Д.В. про звіт про роботу Комітету за період п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

ХВАЛИЛИ:

1.      Затвердити звіт про роботу Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України за період п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (додається).

2.      Продовжити роботу Комітету після закінчення п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання на період з 30 січня по 3 лютого 2017 року та поінформувати про це Голову Верховної Ради України.

 

8.  Різне.

Заступник голови Комітету Купрієнко О.В. ознайомив народних депутатів України – членів Комітету з наявною у нього інформаційною довідкою про використання бюджетних коштів на здійснення реконструкції системи опалення-холодопостачання, заміну нагрівальних приладів фанкойлами в адміністративних будинках по вул. Шовковична, 2  та вул. Шовковична, 4. Також він запропонував взяти інформацію до відома та звернутись із депутатським зверненням до Генеральної прокуратури з проханням перевірити факти, викладені у інформаційній довідці.

В обговоренні інформації та пропозиції заступника голови Комітету Купрієнка О.В. взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Пинзеник П.В., Войцеховська С.М., Лубінець Д.В., Єфремова І.О. (стенограма додається).

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В., підсумовуючи  висловлені членами Комітету під час обговорення пропозиції, зобов’язався особисто поінформувати Голову Верховної Ради України Парубія А.В. про зазначену  інформацію, а щодо направлення депутатського звернення - народні депутати України – члени Комітету запропонувати визначатись самостійно.

 

Також заступник голови Комітету Купрієнко О.В. порушив питання щодо непоодиноких випадків порушення головуючими на пленарних засіданнях Верховної Ради України положень Регламенту Верховної Ради України та норм депутатської етики стосовно коментарів та оцінок щодо промовців та їх виступів і наполягав на розгляді цього питання на засіданні Комітету із запрошенням  відповідних посадових осіб з керівництва Верховної Ради України (стенограма додається).

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Пинзеник П.В., Лубінець Д.В., Арешонков В.Ю. (стенограма додається).

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В., узагальнюючи висловлені точки зору з порушеного питання, з метою формалізації результатів обговорення запропонував народним депутатам України – членам Комітету висловити свою підтримку чи не підтримку  пропозиції заступника голови Комітету Купрієнка О.В.


Пропозиція  заступника голови Комітету Купрієнка О.В. не була підтримана народними депутатами України – членами Комітету.

 


 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ