25 листопада 2015 року (Протокол №37)

30 листопада 2015, 15:16

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Протокол № 37

від 25 листопада 2015 року

вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418, 15 год. 00 хв.

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В. (з 15 год. 15 хв.), Лубінець Д.В. (з 15 год. 25 хв.), Войцеховська С.М., Кишкар П.М., Папієв М.М.

Відсутні члени Комітету: Бондар В.В., Єфремова І.О. (запрошена на засідання іншого Комітету).

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: завідувач секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступник завідувача секретаріату Комітету Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Нижник К.А., Олексійчук О.М., Поліщук І.В., старший консультант Юпатова О.В.

Присутні :

помічники-консультанти народних депутатів України - членів Комітету Войцеховської С.М., Єфремової І.О., Лубінця Д.В., Папієва М.М.;

помічники-консультанти народних депутатів України Атрошенка В.А., Філатова Б.А. (при розгляді першого питання порядку денного);

журналіст інформаційного агентства «Українські новини» Віолетта Чайковська.

Ведеться стенограма засідання.

Головуючий на засіданні Комітету перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного засідання Комітету, який складається з восьми основних питань, одного додаткового питання та питання «різне», і висловити зауваження та пропозиції.

Зауважень та пропозицій не надходило.

Голосували за прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому»: «за» - 5 (одноголосно).

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про заяви народних депутатів України Атрошенка В.А., Філатова Б.А. про складення ними депутатських повноважень.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Войцеховська С.М.

2. Про проекти законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту», внесений народними депутатами України Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С. (реєстр. № 3182 від 25.09.2015), «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту та відповіді на нього», внесений народним депутатом України Шухевичем Ю.Р. (реєстр. № 3182-1 від 09.10.2015). (для включення до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання).

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Войцеховська С.М.

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про встановлення у сесійній залі Верховної Ради України ікони «Покрова Пресвятої Богородиці», внесений народним депутатом України Тимошенком Ю.В. (реєстр. № 3324 від 13.10.2015).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

4. Про створення робочої групи для вивчення питання можливості, доцільності та ефективності впровадження електронної системи підрахунку голосів, що працюватиме методом ідентифікації відбитків пальців.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

5. Про звернення до Комітету народного депутата України Ар'єва Володимира Ігоровича стосовно розгляду питання його присутності на пленарному засіданні Верховної Ради України 9 жовтня 2015 року (лист № 218/584(265714) від 27.10.2015 року).

Інформує: заступник голови Комітету Арешонков В.Ю.

6. Про лист першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України Слишинського В.І. (лист № 15/11-1703 (288040) від 19.11.2015).

Інформує: заступник голови Комітету Арешонков В.Ю.

7. Про пропозиції до розкладу пленарних засідань третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання на грудень 2015 року.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

8. Проект розкладу засідань Комітету у грудні 2015 року.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

9. Про заяву народного депутата України Корчика В.А. про обрання його членом Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

10. Різне.

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяви народних депутатів України Атрошенка В.А., Філатова Б.А. про складення ними депутатських повноважень.

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України», внести народними депутатами України - членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Атрошенка В.А.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.

2. Доповідачем від Комітету визначити першого заступника голови Комітету.

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України», внести народними депутатами України - членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Філатова Б.А.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.

2. Доповідачем від Комітету визначити першого заступника голови Комітету.

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проекти законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту», внесений народними депутатами України Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С. (реєстр. № 3182 від 25.09.2015), «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту та відповіді на нього», внесений народним депутатом України Шухевичем Ю.Р. (реєстр. № 3182-1 від 09.10.2015). (для включення до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання).

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

Ухвалити висновок Комітету про включення до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання проектів законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту», внесеного народними депутатами України Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С. (реєстр. № 3182 від 25.09.2015), та «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту та відповіді на нього», внесеного народним депутатом України Шухевичем Ю.-Б.Р. (реєстр. № 3182-1 від 09.10.2015) (додається), та рекомендувати Верховній Раді України включити законопроекти (реєстр. №№ 3182,3182-1) до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

СЛУХАЛИ:Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про встановлення у сесійній залі Верховної Ради України ікони «Покрова Пресвятої Богородиці», внесений народним депутатом України Тимошенком Ю.В. (реєстр. № 3324 від 13.10.2015).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Войцеховська С.М., Папієв М.М., Кишкар П.М. (стенограма додається).

Голосували: «за» - 4, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

УХВАЛИЛИ:

1. Ухвалити висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про встановлення у сесійній залі Верховної Ради України ікони «Покрова Пресвятої Богородиці», внесений народним депутатом України Тимошенком Ю.В. (реєстр. № 3324) (додається).

2. Звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією, згідно з вимогами частини першої, пункту другого частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, повернути проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 3324) суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

СЛУХАЛИ:Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про створення робочої групи для вивчення питання можливості, доцільності та ефективності впровадження електронної системи підрахунку голосів, що працюватиме методом ідентифікації відбитків пальців.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Папієв М.М., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Створити робочу групу для вивчення питання можливості, доцільності та ефективності впровадження електронної системи підрахунку голосів, що працюватиме методом ідентифікації відбитків пальців у складі:

керівник робочої групи:

- Пинзеник Павло Васильович - перший заступник голови Комітету,

члени робочої групи:

- Арешонков Володимир Юрійович - заступник голови Комітету,

- Купрієнко Олег Васильович - заступник голови Комітету,

- Лубінець Дмитро Валерійович - секретар Комітету,

- Войцеховська Світлана Михайлівна - голова підкомітету з питань законодавства про статус народного депутата України,

- Єфремова Ірина Олексіївна - голова підкомітету з питань забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України,

- Кишкар Павло Миколайович - голова підкомітету з питань організації роботи Верховної Ради України,

- Папієв Михайло Миколайович - голова підкомітету з питань депутатської етики,

- Бондар Віктор Васильович - член Комітету;

члени робочої групи (за попереднім погодженням):

- Рожкова Людмила Олександрівна - директор Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерства фінансів України,

- Баран Леонід Борисович - завідувач відділу теорії та практики проблемно-орієнтовних технічних засобів АСУ Інституту проблем математичних машин та систем Національної Академії наук України, кандидат технічних наук;

- Мялковський Данило Владиславович - заступник директора Департаменту криптографічного захисту інформації Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України,

- Зубрицький Олександр Сергійович - заступник директора Департаменту технічного захисту інформації Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України,

- Сидоренко Олексій Олексійович - керівник Управління комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України;

працівники секретаріату Комітету:

- Вауліна Ірина Іванівна - заступник завідувача секретаріату Комітету;

- Кабанець Лілія Вікторівна - головний консультант секретаріату Комітету;

- Поліщук Ірина Вікторівна - головний консультант секретаріату Комітету.

2. Доручити першому заступнику голови Комітету - керівнику робочої групи Пинзенику П.В. визначити дату, час та місце проведення першого засідання робочої групи та повідомити про це членів робочої групи.

3. Про прийняте рішення Комітету поінформувати Голову Верховної Ради України Гройсмана В.Б.

З 15 год. 15 хв. у засіданні Комітету бере участь заступник голови Комітету Купрієнко О.В., загальна кількість присутніх - 6 (шість) народних депутатів України - членів Комітету.

СЛУХАЛИ:Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. та заступника голови Комітету Арешонкова В.Ю. про звернення до Комітету народного депутата України Ар'єва Володимира Ігоровича стосовно розгляду питання його присутності на пленарному засіданні Верховної Ради України 9 жовтня 2015 року (лист № 218/584(265714) від 27.10.2015 року).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Папієв М.М., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про звернення до Комітету народного депутата України Ар'єва Володимира Ігоровича (лист №218/584(265714) від 27.10.2015 року) взяти до відома.

2. День пленарного засідання Верховної Ради України 9 жовтня 2015 року (п'ятниця), вважати таким, в який народний депутат України Ар'єв В.І. був присутній та брав участь в пленарному засіданні Верховної Ради України, і йому може бути нарахована заробітна плата за цей день.

3. Рішення Комітету надіслати народному депутату України Ар'єву В.І. в порядку інформації та Апарату Верховної Ради України для організації виконання.

СЛУХАЛИ:Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. та заступника голови Комітету Арешонкова В.Ю. про лист першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України Слишинського В.І. (лист № 15/11-1703 (288040) від 19.11.2015) про використання економії коштів, яка утворилася станом на 1 листопада 2015 року за КПКВ 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України».

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Войцеховська С.М., Папієв М.М. (стенограма додається).

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Комітету про лист першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України Слишинського В.І. (№ 15/11-1703 (288040) від 19.11.2015) взяти до відома.

2. Погодитися із пропозицією Апарату Верховної Ради України щодо використання економії коштів, що утворилася за КПКВ 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України», на виплату в грудні 2015 року заробітної плати народним депутатам України відповідно до статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» та постанови Кабінету Міністрів України від 30.06.2005 № 510 «Про оплату праці керівних працівників державних органів» у розмірах, встановлених розпорядженням Голови Верховної Ради України від 09.09.2005 № 1145 «Про оплату праці народних депутатів України», та коштів на відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, у розмірі 17 425,0 грн., а також щодо встановлення в грудні ц.р. фонду оплати праці помічників-консультантів народних депутатів України в сумі 20 000,0 грн.

3. Рішення та інформацію Комітету надіслати Апарату Верховної Ради України для організації виконання.

СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про пропозиції до розкладу пленарних засідань третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання на грудень 2015 року.

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Внести пропозиції для включення до проекту розкладу пленарних засідань третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання на грудень 2015 року стосовно законопроектів та проектів інших актів згідно з додатком.

2. Пропозиції Комітету направити Голові Верховної Ради України.

СЛУХАЛИ:Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про розклад засідань Комітету у грудні 2015 року.

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

Затвердити розклад засідань Комітету на період з 8 по 25 грудня 2015 року (додається).

СЛУХАЛИ:Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяву народного депутата України - члена депутатської фракції Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» Корчика В.А. про обрання його членом Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, увільнивши від обов'язків члена Комітету з питань транспорту.

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Враховуючи те, що розрахункову квоту депутатської фракції Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» в Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки повністю не використано, підтримати заяву народного депутата України Корчика В.А. і, згідно з пунктом 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», внести народними депутатами України - членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» та рекомендувати Верховній Раді України підтримати його за основу та в цілому (проект Постанови додається).

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

Різне.

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував народних депутатів України - членів Комітету про стан виконання Апаратом Верховної Ради України рішення Комітету, ухваленого на засіданні 11 листопада 2015 року, та про проект Постанови Верховної Ради України «Про кошторис Верховної Ради України на 2016 рік», який запропонував внести за авторством народних депутатів України - членів Комітету, які підтримали проект кошторису: Пинзеника П.В., Арешонкова В.Ю., Купрієнка О.В., Лубінця Д.В., Войцеховської С.М., Єфремової І.О.

Також першим заступником голови Комітету Пинзеником П.В. запропоновано народним депутатам України - членам Комітету визначитись щодо рекомендації Верховній Раді України прийняти проект Постанови за основу і в цілому, та визначити доповідача із зазначеного питання - народного депутата України, секретаря Комітету Лубінця Д.В., який безпосередньо брав участь в опрацюванні проекту кошторису.

Пропозиція підтримана всіма присутніми народними депутатами України - членами Комітету (стенограма додається).

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував народних депутатів України - членів Комітету про звернення до Комітету експерта Лабораторії законодавчих ініціатив Олександра Заславського з пропозицією виступити співорганізатором презентації експертного дослідження Бюро ОБСЄ з демократичних інституцій та прав людини на тему: «Проблеми депутатської етики в суспільних оцінках», і запропонував підтримати зазначену ініціативу та взяти участь у заході, за можливості, повним складом Комітету. Окремо доручити виступити з доповідями від Комітету заступнику голови Комітету Купрієнку О.В. та голові підкомітету з питань депутатської етики Папієву М.М.

Крім того, зважаючи на доручення Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. Комітету стосовно розгляду інциденту, який стався за участі народного депутата України Володимира Парасюка під час засідання Комітету з питань запобігання і протидії корупції, запропоновано запросити Голову Верховної Ради України Гройсмана В.Б. взяти участь у вищезазначеному заході.

Пропозиція підтримана всіма присутніми народними депутатами України - членами Комітету (стенограма додається).

З 15 год. 25 хв. у засіданні Комітету бере участь секретар Комітету Лубінець Д.В., загальна кількість присутніх - 7 (сім) народних депутатів України - членів Комітету.

Заступник голови Комітету Купрієнко О.В. висловив особисту думку щодо доцільності проведення в залі засідань Верховної Ради України у час, передбачений для проведення пленарних засідань, заходів, не передбачених Регламентом Верховної Ради України, зокрема, театралізованих вистав (стенограма додається).

Голова підкомітету Папієв М.М. привернув увагу народних депутатів України - членів Комітету до питання щодо розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 2490) на засіданні Верховної Ради України у четвер, 25.11.2015, висловив особисту думку щодо остаточної редакції цього законопроекту та запропонував колегам зважено підійти до питання про його підтримку .

В обговоренні взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Войцеховська С.М., Кишкар П.В., Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В. (стенограма додається).

Секретар Комітету Лубінець Д.В. поінформував народних депутатів України - членів Комітету про свою участь у комітетських слуханнях на тему: "Реформування парламентських засобів масової інформації", проведених Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, і, зокрема, про негативне сприйняття рішення Комітету щодо журналу «Віче». У зв'язку з необхідністю обґрунтування позиції Комітету щодо цього друкованого видання, ним було надано організаторам слухань електронну версію рішення Комітету, прийнятого на минулому засіданні.

На завершення головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. нагадав народним депутатам України - членам Комітету, що наступне за розкладом засідання Комітету відбудеться 23 грудня ц.р., оскільки 9 грудня заплановано проведення семінару на тему: «Ефективний парламент: міжнародний досвід. Проблемні аспекти та шляхи вдосконалення діяльності народних депутатів України», організованого спільно з Інститутом законодавства Верховної Ради України за підтримки представництва Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні. До участі в семінарі запрошено народних депутатів України, їх помічників-консультантів, вітчизняних і зарубіжних експертів, працівників Апарату Верховної Ради України. Місце проведення - конференц-зал по вул. Грушевського, 5. Початок о 14 год. 30 хв.

Перший заступник

голови Комітету П.В.ПИНЗЕНИК

Секретар Комітету Д.В.ЛУБІНЕЦЬ