15 липня 2015 року (Протокол №28)

20 липня 2015, 16:04

 

 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

№28

 

15 липня 15

вул. Банкова, 6-8,

         кімн. 418 (зал засідань)

15 год. 00 хв.

 

 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Папієв М.М.

 

Відсутні члени Комітету:  Бондар В.В., Кишкар П.М., Купрієнко О.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: завідувач секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступник завідувача секретаріату Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Поліщук І.В., Олексійчук О.М., старший консультант Юпатова О.В.

 

Присутні :

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської С.М., Єфремової І.О., Купрієнка О.В., Лубінця Д.В., Папієва М.М.

 

        Ведеться стенограма засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного засідання Комітету, який складається з восьми основних питань, одного додаткового питання та питання «різне», і висловити свої  пропозиції. 

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації", внесений народним депутатом України Березюком О.Р. (реєстр. № 2209а від 01.07.2015).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів службової недбалості, яка призвела до трагічної загибелі рятівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій під час гасіння пожежі на нафтовій базі ТОВ "БРСМ-Нафта" у Васильківському районі Київської області" внесений народним депутатом України Капліним С.М. (реєстр. № 2124а від 19.06.2015).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

3. Про роз’яснення Комітету про застосування положень частини другої статті 100 Регламенту Верховної Ради України щодо внесення альтернативних законопроектів.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

4. Про роз’яснення Комітету про застосування положень статей 85, 87 Регламенту Верховної Ради України щодо утворення тимчасових спеціальних та тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

5. Про роз’яснення Комітету щодо застосування положень Закону України "Про статус народного депутата України" стосовно права народного депутата України бути присутнім на закритому засіданні комісії з проведення конкурсного відбору керівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

6. Про пропозиції Керівника Апарату Верховної Ради України  Зайчука В.О. щодо виконання окремих положень Рекомендацій Комітету, ухвалених на засіданні Комітету 22 квітня 2015 року, та про забезпечення діяльності Верховної Ради України та її органів.

Інформує: голова підкомітету Єфремова І.О.

7. Про звернення до Комітету народного депутата України, голови депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА" Луценка Ю.В. (лист № 113 від 08.05.2015 року та лист № 04-01/04-923/115189 від 13.05.2015 року).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

8. Про проект Плану роботи Комітету на період третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2015 року – січень 2016 року).

Інформує:  секретар Комітету Лубінець Д.В.

 

9. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань встановлення розміру збитків, завданих в зоні проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, та підготовки концепції відбудови, розвитку та модернізації цих регіонів", внесений народним депутатом України Фірсовим Є.П. (реєстр. № 1598 від 09.07.2015).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

10. Різне.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету змінити порядок розгляду питань порядку денного засідання Комітету та розглянути першим додаткове питання про проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 1598). Заперечень не надходило.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань встановлення розміру збитків, завданих в зоні проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, та підготовки концепції відбудови, розвитку та модернізації цих регіонів", внесений народним депутатом України Фірсовим Є.П. (реєстр. № 1598 від 09.07.2015, доопрацьований).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Лубінець Д.В., Папієв М.М., Войцеховська С.М. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України, внесений народним депутатом України  Фірсовим Є.П. (реєстр. № 1598 від 09.07.2015, доопрацьований) (додається).

2. Рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного сесії Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 1598 від 09.07.2015, доопрацьований), розглянути його з урахуванням зауважень і пропозицій Комітету та визначитись шляхом голосування щодо утворення запропонованої Тимчасової спеціальної комісії.

3. Співдоповідачем від Комітету визначити першого заступника голови Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації", внесений народним депутатом України Березюком О.Р. (реєстр. № 2209а від 01.07.2015).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови  Верховної Ради України, внесений народним депутатом України  Березюком О.Р. (реєстр. № 2209а від 01.07.2015) (додається).

2. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», внесений народним депутатом України  Березюком О.Р. (реєстр. № 2209а від 01.07.2015) з урахуванням зауважень Комітету та визначитись щодо нього шляхом голосування.

3. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити першого заступника голови Комітету.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів службової недбалості, яка призвела до трагічної загибелі рятівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій під час гасіння пожежі на нафтовій базі ТОВ "БРСМ-Нафта" у Васильківському районі Київської області" внесений народним депутатом України Капліним С.М. (реєстр. № 2124а від 19.06.2015).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

  

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України, внесений народним депутатом України Капліним С.М. (реєстр. № 2124а від 19.06.2015) (додається).

2. Звернутись до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути зазначений проект Постанови (реєстр. № 2124а) суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про звернення Голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Сюмар В.П. (лист від 26 червня 2015 року №04-32/9-160) щодо надання роз’яснення стосовно внесення альтернативних законопроектів до доопрацьованих законопроектів.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

 

За результатами обговорення головою підкомітету Папієвим М.М. внесено пропозицію доповнити рішення Комітету пунктом про направлення роз’яснень головам комітетів Верховної Ради України, головам депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України та Керівникові Апарату Верховної Ради України для врахування. Пропозиція підтримана всіма присутніми на засіданні народними депутатами України – членами Комітету.

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Ухвалити роз’яснення про застосування положень статті 100  Регламенту Верховної Ради України щодо внесення альтернативних законопроектів (додається).

 

2. Направити роз’яснення Комітету головам комітетів Верховної Ради України, головам депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, Керівникові Апарату Верховної Ради України для врахування.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про роз’яснення Комітету про застосування положень статей 85, 87 Регламенту Верховної Ради України щодо утворення тимчасових спеціальних та тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Пинзеник П.В., Войцеховська С.М., Лубінець Д.В., Арешонков В.Ю. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Роз’яснення Комітету про застосування положень статей 85, 87 Регламенту Верховної Ради України щодо утворення тимчасових спеціальних та тимчасових  слідчих комісій Верховної Ради України (додається).

2. Рекомендувати Апарату Верховної Ради України реєструвати проекти постанов Верховної Ради України про утворення тимчасових спеціальних та тимчасових слідчих комісій у разі наявності пропозицій щодо кандидатур голови, заступника голови комісії та членів комісії відповідно за письмовими пропозиціями депутатських фракцій (депутатських груп).

3. Направити роз’яснення Комітету депутатським фракціям (депутатським групам) у Верховній Раді України для врахування.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про роз’яснення Комітету щодо застосування положень Закону України "Про статус народного депутата України" стосовно права народного депутата України бути присутнім на закритому засіданні комісії з проведення конкурсного відбору керівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України.

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Роз’яснення Комітету щодо застосування положень Закону України "Про статус народного депутата України" стосовно права народного депутата України бути присутнім на закритому засіданні комісії з проведення конкурсного відбору керівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України. (додається).

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету Єфремової І.О. про листи Керівника Апарату Верховної Ради України Зайчука В.О. стосовно закріплення службових автомобілів за  посадовими особами та підрозділами Апарату Верховної Ради України, за депутатськими фракціями (депутатськими групами), комітетами Верховної Ради України та головами Верховної Ради України попередніх скликань (листи від 29.05.2015 № 15/11-881, № 15/11-882), виконання окремих положень Рекомендацій Комітету щодо усунення недоліків, виявлених підкомітетом з питань забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України під час перевірки ефективного використання бюджетних коштів Управлінням справами Апарату Верховної Ради України, підрозділами та підпорядкованими підприємствами і установами (листи від 02.06.2015 № 15/11-889, від 10.07.2015 №15/11-1068), внесення змін до Положення про порядок закріплення та використання автомобілів у Верховній Раді України, затвердженого Розпорядженням Голови Верховної Ради України № 1246 від 4 грудня 2006 року (лист від 19.06.2015 № 15/11-974), розгляду питання передачі об’єктів нерухомості, що знаходяться на балансі Управління адміністративними будинками Управління справами Апарату Верховної Ради України у довгострокову оренду (лист від 22.06.2015 № 15/11-980)

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Войцеховська С.М., Лубінець Д.В., Папієв М.М. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Комітету про пропозиції Керівника Апарату Верховної Ради України Зайчука В.О. щодо виконання окремих положень Рекомендацій Комітету, ухвалених Комітетом 22 квітня 2015 року, та про забезпечення діяльності Верховної Ради України і її органів взяти до відома.

2. Рекомендувати народним депутатам України – членам Комітету внести потягом десяти днів (з дня надсилання звіту щодо ефективного використання бюджетних коштів Управлінням справами Апарату Верховної Ради України, підрозділами та підпорядкованими підприємствами і установами, підготовленого підкомітетом з питань забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України) письмові пропозиції щодо виконання Апаратом Верховної Ради України Рекомендацій Комітету, пропозицій Керівника Апарату Верховної Ради України Зайчука В.О., про які зазначається у вказаних листах, та звіту щодо ефективного використання бюджетних коштів Управлінням справами Апарату Верховної Ради України, підрозділами та підпорядкованими підприємствами і установами, підготовленого підкомітетом з питань забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України.

3. Доручити підкомітету з питань забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України і секретаріату Комітету узагальнити письмові пропозиції, що надійдуть  від народних депутатів України – членів Комітету, та підготувати їх до розгляду на засіданні Комітету.

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про звернення до Комітету народного депутата України, голови депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» Луценка Ю.В. стосовно розгляду (відповідно до положень частини четвертої статті 26 Регламенту Верховної Ради України) питання «спірності» його присутності на пленарних засіданнях Верховної Ради України у період з лютого по квітень 2015 року (лист № 113 від 08.05.2015 року), а також щодо ініціативи про скасування особистої письмової реєстрації народних депутатів України перед відкриттям кожного пленарного засідання Верховної Ради України «як рудименту часів неперсонального голосування» (лист № 04-01/04-923/115189 від 13.05.2015 року).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Войцеховська С.М. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про звернення до Комітету народного депутата України Луценка Ю.В. (лист № 113 від 08.05.2015 року) взяти до відома.

2. Доручити першому заступнику голови Комітету Пинзенику П.В. у зв’язку з необхідністю отримання узгодженої позиції усіх депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України звернутися з листом до голів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України висловити позицію стосовно пропозиції депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» (лист № 04-01/04-923/115189 від 13.05.2015 року) про внесення змін до частин першої та четвертої статті 26 Регламенту Верховної Ради України щодо виключення положень стосовно обов’язкової особистої письмової реєстрації народних депутатів України перед відкриттям кожного пленарного засідання.

3. Дні пленарних засідань Верховної Ради України 03.02.2015, 04.02.2015, 05.02.2015, 10.02.2015, 11.02.2015, 12.02.2015, 13.02.2015, 02.03.2015, 04.03.2015, 05.03.2015, 06.03.2015, 17.03.2015, 18.03.2015, 19.03.2015, 07.04.2015, 08.04.2015, 09.04.2015, 21.04.2015, коли народний депутат України Луценко Ю.В. письмово не реєструвався, але був зареєстрований за допомогою електронної картки, можна вважати такими, що народний депутат України Луценко Ю.В. був присутній і брав участь в пленарних засіданнях Верховної Ради України і йому можуть бути нараховані виплати за ці дні.

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію секретаря Комітету Лубінця Д.В. про проект плану роботи Комітету на період третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2015 року – січень 2016 року).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Пинзеник П.В., Лубінець Д.В., Арешонков В.Ю. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити план роботи Комітету на період третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (додається).

 

10. Різне.

Голова підкомітету Папієв М.М. порушив питання щодо участі народних депутатів України у складі міжпарламентських делегацій по обміну досвідом з аналогічними структурами парламентів інших європейських країн. Ініціатива була підтримана всіма народними депутатами України – членами Комітету, зокрема, свою точку зору висловили народні депутати України Войцеховська С.М., Лубінець Д.В., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

За результатами обговорення було доручено голові підкомітету Папієву М.М. всебічно вивчити порушене ним питання та підготувати інформацію для народних депутатів України – членів Комітету для ознайомлення та визначення позиції Комітету з цього питання.

 

 

 

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету            П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

Секретар  Комітету       Д.В.ЛУБІНЕЦЬ