17 червня 2015 року (Протокол №24)

08 липня 2015, 11:17

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ
ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Протокол №24

від 17 червня 15 року

вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 (зал засідань)

15 год. 00 хв.

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

Присутні члени Комітету: Лубінець Д.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Кишкар П.М., Папієв М.М.

Відсутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Бондар В.В. (беруть участь у засіданнях комітетів Верховної Ради України, на яких розглядаються законопроекти, авторами яких є зазначені народні депутати України - члени Комітету).

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: завідувач секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступник завідувача секретаріату Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Олексійчук О.В., Поліщук І.В., Нижник К.А., старший консультант Юпатова О.В.

Присутні :

помічники-консультанти народних депутатів України - членів Комітету Арешонкова В.Ю., Войцеховської С.М., Єфремової І.О., Лубінця Д.В., Папієва М.М.;

координатор моніторингового комітету «Відкрито» Євгенія Каніщева.

Ведеться стенограма засідання Комітету.

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного засідання Комітету, який складається з восьми основних питань, двох додаткових та питання «Різне» і висловити свої доповнення, пропозиції.

Народний депутат України - член Комітету Папієв М.М. висловив пропозицію розглянути першими два додаткових питання порядку денного засідання Комітету.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про заяву народного депутата України Гвоздьова М.О. про складення ним депутатських повноважень.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Войцеховська С.М.

2. Про лист Генерального прокурора України Шокіна В.М. щодо народного депутата України Ляшка О.В.

Інформує:перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

3. Про проект Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо оптимізації діяльності Верховної Ради України)", внесений народними депутатами України Томенком М.В. Мушаком О.П., Лубінцем Д.В. (реєстр. № 2536 від 03.04.2015).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

4. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань контролю витрат бюджетних коштів на потребу Збройних Сил України та організації інвентаризації, збереження, закупівлі, відновлення та ремонту озброєння та військової техніки для потреб військових підрозділів Міністерства оборони, Національної гвардії, Міністерства внутрішніх справ, Служби Безпеки України, а також їх продовольчого, речового, медичного та іншого матеріального та побутового забезпечення", внесений народним депутатом України Гудзенком В.І. (реєстр. № 2815 від 12.05.2015).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

5. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки законності спорудження об'єктів будівництва на території міста Києва", внесений народним депутатом України Сташуком В.Ф. (реєстр. № 2976 від 29.05.2015).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

6. Про заяву народного депутата України Чубарова Р.А. про обрання його членом Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Кишкар П.М.

7. Про заяву народного депутата України Немировського А.В. про обрання його членом Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Кишкар П.М.

8. Про проект кошторису Верховної Ради України на 2015 рік.

Інформують: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.,

голова підкомітету Єфремова І.О.

9. Про проект календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

10. Проект розкладу засідань Комітету у липні 2015 року.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

11. Різне.

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» з урахуванням пропозиції голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

1. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяву народного депутата України Гвоздьова М.О., члена депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА», про складення ним депутатських повноважень.

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України, внести народними депутатами України - членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Гвоздьова М.О.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу і в цілому.

2. Доповідачем від Комітету визначити першого заступника голови Комітету.

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про лист Генерального прокурора України Шокіна В.М. щодо додержання присяги народного депутата України народним депутатом України Ляшком О.В..

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України - члени Комітету Войцеховська С.М, Папієв М.М., Лубінець Д.В., Кишкар П.М.

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

Проект відповіді Голові Верховної Ради України Гройсману В.Б. на лист Генерального прокурора України Шокіна В.М. (від 11.06.2015 № 01/1-32вих-15) (додається) та направити копію зазначеної відповіді Генеральному прокуророві України Шокіну В.М.

3. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо оптимізації діяльності Верховної Ради України)", внесений народними депутатами України Томенком М.В. Мушаком О.П., Лубінцем Д.В. (реєстр. № 2536 від 03.04.2015).

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо оптимізації діяльності Верховної Ради України)», внесений народними депутатами України Томенком М.В., Мушаком О.П., Лубінцем Д.В. (реєстр. № 2536) (додається).

2. Рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу з дорученням Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України підготувати його до другого читання.

3. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника Голови Комітету.

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань контролю витрат бюджетних коштів на потребу Збройних Сил України та організації інвентаризації, збереження, закупівлі, відновлення та ремонту озброєння та військової техніки для потреб військових підрозділів Міністерства оборони, Національної гвардії, Міністерства внутрішніх справ, Служби Безпеки України, а також їх продовольчого, речового, медичного та іншого матеріального та побутового забезпечення", внесений народним депутатом України Гудзенком В.І. (реєстр. № 2815 від 12.05.2015).

О 15 год. 13 хв. із залу засідань вийшла народний депутат України - член Комітету Войцеховська С.М. у зв'язку з необхідністю взяти участь у засіданнях комітетів Верховної Ради України з питань культури і духовності та з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення під час розгляду законопроекту (реєстр. № 2297), автором якого вона є. Загальна кількість присутніх - 4 (чотири) народних депутатів України - членів Комітету.

Триває обговорення питання порядку денного, в якому взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Кишкар П.М., Лубінець Д.В., Папієв М.М.

З 15 год. 15 хв. у засіданні Комітету бере участь народний депутат України - член Комітету Єфремова І.О., загальна кількість присутніх - 5 (п'ять) народних депутатів України - членів Комітету.

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України, внесений народним депутатом України Гудзенком В.І. (реєстр. № 2815 від 12.05.2015) (додається).

2. Звернутись до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути зазначений проект Постанови (реєстр. № 2815) суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

5. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки законності спорудження об'єктів будівництва на території міста Києва", внесений народним депутатом України Сташуком В.Ф. (реєстр. № 2976 від 29.05.2015).

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України, внесений народним депутатом України Сташуком В.Ф. (реєстр. № 2976 від 29.05.2015) (додається).

2. Звернутись до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути зазначений проект Постанови (реєстр. № 2976) суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

6. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяву народного депутата України Чубарова Р.А. про обрання його членом Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

1. Враховуючи те, що розрахункову квоту депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» в Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин повністю не використано, підтримати заяву народного депутата України Чубарова Р.А. і, згідно з пунктом 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», внести народними депутатами України - членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступника голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» та рекомендувати Верховній Ради України підтримати його.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

7. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяву народного депутата України Немировського А.В..

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Папієв М.М., Єфремова І.О., Кишкар П.М., Пинзеник П.В.

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд заяви народного депутата України Немировського А.В. про обрання його членом Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності до отримання узгодженої позиції депутатських фракцій (депутатських груп).

8. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект кошторису Верховної Ради України на 2015 рік.

В обговоренні питання взяли участь присутні народні депутати України - члени Комітету.

За результатами обговорення було внесено пропозицію перенести розгляд питання про кошторис Верховної Ради України на 2015 рік до одержання від депутатських фракцій (депутатських груп) відповідей на лист Комітету.

Голосували: «за» - 4, «утримався» - 1, «проти» - 0 (прийнято більшістю голосів).

9. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Папієв М.М., Єфремова І.О..

За результатами обговорення внесено пропозицію: у листі Комітету запропонувати керівникам депутатських фракцій (депутатських груп) одночасно з розглядом проекту календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2015 року - січень 2016 року) визначитись щодо ініціативи Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України стосовно продовження роботи другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання до 1 вересня 2015 року з метою організації розгляду всіх законопроектів, включених до порядку денного другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, та запропонувати порядок роботи Верховної Ради України в цей період.

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

Направити проект календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2015 року - січень 2016 року) депутатським фракціям (депутатським групам) у Верховній Раді України та Керівникові Апарату Верховної Ради України Зайчуку В.О. для надання до 26 червня ц.р. пропозицій Комітету щодо них і після узагальнення пропозицій повторно розглянути це питання на засіданні Комітету.

Запропонувати керівникам депутатських фракцій (депутатських груп) одночасно з розглядом проекту календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2015 року - січень 2016 року) визначитись щодо ініціативи Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України стосовно продовження роботи другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання до 1 вересня 2015 року з метою організації розгляду всіх законопроектів, включених до порядку денного другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, та запропонувати порядок роботи Верховної Ради України в цей період.

10. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект розкладу засідань Комітету у липні 2015 року.

Голосували: «за» - 5 (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ:

Затвердити розклад засідань Комітету на період з 1 по 17 липня 2015 року (додається).

11. Різне.

Народні депутати України - члени Комітету Папієв М.М., Лубінець Д.В., Кишкар П.М., Пинзеник П.В. обмінялись думками щодо співпраці з депутатськими фракціями (депутатськими групами), представниками яких вони є в Комітеті, у питанні аргументації позиції Комітету з тих чи інших питань та досягнення компромісу при прийнятті рішень у залі пленарних засідань Верховної Ради України.

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. поінформував народних депутатів України - членів Комітету про подання Генерального прокурора України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт народного депутата України Клюєва С.П. та запропонував їм виробити позицію по трьом моментам: перший - це процедурний момент, другий - висловити свою думку про те, що написано по суті, і третій - визначитися із ситуацією повторного надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності одного і того самого народного депутата України. Також запропоновано визначитись із часом та місцем проведення засідання Комітету по розгляду зазначеного подання.

В обговоренні цієї пропозиції взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Папієв М.М., Кишкар П.М., Єфремова І.О.

За результатами обговорення погоджено пропозицію провести засідання Комітету 30 червня 2015 року о 8 год. 30 хв. про що поінформувати Генерального прокурора України Шокіна В.М. та засоби масової інформації шляхом розміщення інформації на сайті Комітету, а також доручено першому заступнику голови Комітету Пинзенику П.В. надіслати листа Керівнику Апарату Верховної Ради України Зайчуку В.О. з проханням надати інформацію, коли Головою Верховної Ради України Гройсманом В.Б. надісланий лист народному депутату України Клюєву С.П. з пропозицією надати пояснення щодо подання, а також надіслати листа народному депутату України Клюєву С.П. (за адресою його місця роботи - до Верховної Ради України, Київ, вул. Грушевського, 5) та запросити його на засідання Комітету 30 червня ц.р.

Також народні депутати України - члени Комітету обмінялись думками про необхідність організації співпраці Комітету та депутатських фракцій (депутатських груп) у питанні щодо проекту Кошторису Верховної Ради України на 2015 рік та щодо розгляду подання Генерального прокурора України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт народного депутата України Клюєва С.П.

За результатами обговорення запропоновано поінформувати голів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України про проведення 30 червня ц.р. засідання Комітету, на якому планується розглянути подання Генеральної прокуратури України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт народного депутата України Клюєва С.П.

Перший заступник

голови Комітету П.В.ПИНЗЕНИК

Секретар Комітету Д.В.ЛУБІНЕЦЬ