Звіт Комітету за період першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (грудень 2014 року - лютий 2015 року)

05 лютого 2015, 16:15

                                                                 


 

З В І Т

 

про роботу Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України за період першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання

(грудень 2014 року  – лютий 2015 року)

 

        Згідно із затвердженим планом роботи на першу сесію Верховної Ради України восьмого скликання, відповідно до положень статті 89 Конституції України, статті 1 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітетом здійснювалася законопроектна робота, підготовка і попередній розгляд питань, віднесених до його повноважень.

        Протягом звітного періоду проведено 6 засідань Комітету. На засіданнях було розглянуто 42 питання порядку денного, із них: 3 проекти законів України,  12 проектів постанов Верховної Ради України та 28 питань, що належать до предмета відання Комітету. 

        Серед питань, які розглядались на засіданнях, були питання щодо: створення тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України, припинення повноважень народних депутатів України достроково, зміни у складі комітетів Верховної Ради України, про внесення змін до предметів відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання, проекти календарних планів на першу та другу сесії Верховної Ради України восьмого скликання та зміни до них, надання роз’яснень Комітету щодо застосування окремих положень Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Закону України «Про статус народного депутата України», звернення керівництва Апарату Верховної Ради України щодо вирішення питань забезпечення діяльності народних депутатів України, а також окремі питання організації роботи Комітету.

        Верховною Радою України за цей період було прийнято 11 постанов Верховної Ради України з питань, що належать до предмета відання Комітету.

        За період першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання загальний документообіг Комітету складав 664 документи. За даними реєстрації вхідної кореспонденції до Комітету надійшло 520 документів: проекти законодавчих актів, де Комітет є головним - 73, з них 47 проектів постанов та 26 проектів законів, висновків - 47, пропозицій, листів до них - 2; інформаційно-довідкові документи - 5; звернення громадян - 25; листування з народними депутатами України - 149; листування з місцевими радами та їх виконавчими органами, райдержадміністраціями, організаціями та установами - 27; листування з підрозділами Апарату Верховної Ради України, Кабінетом Міністрів України,

Адміністрацією Президента України, міністерствами, державними комітетами – 127; листування з Головою Верховної Ради України – 17; проекти законодавчих актів на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України – 35 та 9 висновків до них.

        На виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації»  № 2939-VI від 13.01.2011 із змінами, Розпорядження Голови Верховної Ради України від 11.05.2011№ 393 «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Апараті Верховної Ради України» в Комітеті було розглянуто та надано відповіді на 4 запити на інформацію.

 

I. Законопроектна діяльність з питань, де Комітет було визначено головним

 

Комітетом здійснювалася підготовка проектів законів, постанов та інших актів на розгляд Верховної Ради України протягом першої сесії і на засіданнях Комітету було розглянуто:

 

1.         Проекти законів України про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України.

 

З пропозиціями щодо внесення змін до Регламенту Верховної Ради України було розглянуто 2 законопроекти, з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет визначено головним.

Зокрема, на засіданні 22 грудня 2014 року було ухвалено висновок Комітету на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо забезпечення прав парламентської опозиції) (реєстр. №1066 від 27.11.2014), внесений народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р. та прийнято рішення запропонувати Голові Верховної Ради України Гройсману В.Б., відповідно до положень пункту 4 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, повернути зазначений проект Закону суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

На засіданні Комітету 24 грудня 2014 року було ухвалено висновок Комітету на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо порядку допуску до залу пленарних засідань парламенту» (реєстр. № 1162 від 02.12.2014), внесений народним депутатом України Соболєвим С.В. та прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду в першому читанні поданого законопроекту, відхилити його.

Протягом першої сесії здійснювалося опрацювання та підготовка для розгляду на засіданні Комітету проектів законів України: «Про парламентську опозицію» (реєстр. № 0948 від 27.11.2014), прийнятого Верховною Радою України VII скликання в першому читанні 10.04.2014, (підготовлено порівняльну таблицю до другого читання) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності парламентської опозиції» (реєстр. № 1066-1 від 23.12.2014), внесений народними депутатами України Писаренком В.В., Гєллєром Є.Б.

 

 2. Проекти постанов Верховної Ради України:

 

1)     щодо предметів відання комітетів Верховної Ради України.

 

На засіданні Комітету 13 січня 2015 року було розглянуто пропозиції комітетів Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (лист від 11.12.2014 № 04-18/7-2387), з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту (листи від 09.12.2014 № 04-33/21-830 та від 27.12.2014 № 04-33/21-1018), у справах ветеранів та інвалідів (лист від 17.12.2014 № 04-35/8-17) і проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України (щодо зміни назви та предмету відання Комітету Верховної Ради України восьмого скликання у справах ветеранів та інвалідів), внесений народним депутатом України Третьяковим О.Ю. (реєстр. № 1289 від 08.12.2014), та народними депутатами України – членами Комітету було внесено на розгляд Верховної Ради України узагальнений проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо предметів відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» (реєстр. № 1764 від 15.01.2015).

Крім цього, за дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. в Комітеті здійснювалося ґрунтовне опрацювання пропозицій від комітетів Верховної Ради України та народних депутатів України щодо змін предметів відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання (всього надійшло 34 листи з пропозиціями) та підготовлено окрему узагальнену таблицю для розгляду на засіданні Комітету.

 

2) про зміни в складі комітетів Верховної Ради України.

 

   Протягом першої сесії Комітетом було розглянуто 4 проекти постанов Верховної Ради України про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», а саме:

-     проект Постанови № 1291 від 08.12.2014, внесений народним депутатом України  Ляшком О.В. (Постанову Верховної Ради України № 28-VIII прийнято 11.12.2014);

-     проект Постанови №1294 від 08.12.2014, внесений народними депутатами України Іллєнком А.Ю., Березою Б.Ю. та іншими (проект 30.12.2014 повернуто Головою Верховної Ради України суб’єктам права законодавчої ініціативи);

-     проект Постанови № 1315 від 09.12.2014, внесений народним депутатом України  Луценком Ю.В. (Постанову Верховної Ради України № 29-VIII прийнято 11.12.2014);

-     проект Постанови № 1325 від 09.12.2014, внесений народним депутатом України  Луценком І.В. (проект 30.12.2014 повернуто Головою Верховної Ради України суб’єкту права законодавчої ініціативи).

На засіданні Комітету 11 грудня 2014 року було розглянуто заяву народного депутата України Романовського О.В. про обрання його членом Комітету з питань економічної політики та враховуючи, що розрахункова квота депутатської фракції Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» в Комітеті з питань економічної політики повністю не використана, Комітет прийняв рішення підтримати заяву народного депутата України Романовського О.В. про обрання його членом Комітету з питань економічної політики.

Також на засіданні Комітету 24 грудня 2014 року було розглянуто заяви народних депутатів України:

- Бакуліна Є.М. про обрання його членом Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту, увільнивши його від обов’язків члена Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення;

- Развадовського В.Й. про обрання його членом Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, увільнивши від обов’язків члена Комітету з питань податкової та митної політики;

- Богуслаєва В.О. про обрання його членом Комітету з питань транспорту, увільнивши від обов’язків члена Комітету з питань національної безпеки і оборони.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», народними депутатами України – членами Комітету внесено на розгляд Верховної Ради України проекти постанов Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» (реєстр.  №№ 1645, 1646). Верховною Радою України 15 січня 2015 року прийнято Постанову Верховної Ради України № 108-VIII щодо обрання народних депутатів України - Бакуліна Є.М. членом Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту і Развадовського В.Й. членом Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Проект Постанови Верховної Ради України щодо обрання народного депутата України Богуслаєва В.О. членом Комітету з питань транспорту Верховною Радою України не підтримано.

Крім цього, Комітетом було оформлено прийняту 15.01.2015 Верховною Радою України Постанову Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» (№ 109 – VIII) щодо обрання  народного депутата України Тимошенко Ю.В. членом Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, увільнивши її від обов’язків члена Комітету з питань європейської інтеграції.

У зв’язку з тим, що Постановою Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» від 4 грудня 2014 року № 23-VIIІ до складу Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації  обрано лише голову Комісії - народного депутата України Філатова Б.А., згідно з дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. у Комітеті здійснюється підготовка питання щодо формування персонального складу Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації за пропозиціями депутатських фракцій і депутатських груп.

 

3. Питання про дострокове припинення повноважень народного депутата України.

Комітетом були розглянуті та Верховною Радою України підтримані заяви про дострокове припинення повноважень народних депутатів України Турчинова О.В. (Постанова Верховної Ради України від 14.01.2015  98-VIII); Ковальчука В.А. (Постанова Верховної Ради України від 14.01.2015  99-VIII); Павленка Р.М. (Постанова Верховної Ради України від 14.01.2015  100 -VIII).

 

4. Про календарний план проведення першої та другої сесій Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Відповідно до положень частини першої статті 83 Конституції України, статті 10, частин першої та сьомої статті 19 Регламенту Верховної Ради України у Комітеті були підготовлені проекти календарного плану проведення першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (грудень 2014 - січень 2015 року) (реєстр. № 1010) та другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий - липень 2015 року) (реєстр. № 1583), а також народним депутатами України – членами Комітету 23 грудня 2014 року було внесено проект постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до календарного плану проведення першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» (реєстр. № 1582).

Верховною Радою України 9 грудня 2014 року було прийнято Постанову Верховної Ради України «Про календарний план проведення першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» (№ 24-VIII), 23 грудня 2014 року - Постанову Верховної Ради України «Про внесення змін до календарного плану проведення першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» (№ 42-VIII), 15 січня 2015 року - Постанову Верховної Ради України «Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» (№ 110-VIII), а 27 січня 2015 року – Постанову Верховної Ради України «Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» (№ 130-VIII).

 

 II.           Розгляд у Комітеті проектів законів, постанов та інших актів Верховної Ради України, звернень,  які надходили для подання пропозицій:

1.     Проекти постанов Верховної Ради України про утворення тимчасових слідчих комісій.

 

Комітетом були розглянуті проекти постанов Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів масових заворушень в місті Одесі, що відбулись 2 травня 2014 року та спричинили тяжкі наслідки, а також неналежного виконання правоохоронними органами своїх обов’язків в частині забезпечення охорони правопорядку» (реєстр. № 1299), внесений народними депутатами України Скориком М.Л., Вілкулом О.Ю., та «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин припинення фінансування соціальних виплат на Сході України» (реєстр. № 1512), внесений народним депутатом України Королевською Н.Ю.

Зазначені проекти були зареєстровані без дотримання вимог статей 85, 87 Регламенту Верховної Ради України, а саме: не додано погодження депутатських фракцій та депутатських груп щодо кількісного і персонального складу комісії та пропозицій щодо кандидатур на посади заступників голів комісій або загалом персонального складу.

На засіданні Комітету 13.01.2015 було прийнято рішення звернутись до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути зазначені проекти постанов суб’єктам права законодавчої ініціативи без їх включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Крім цього, в Комітеті опрацьовуються також проекти постанов Верховної Ради України про утворення тимчасових слідчих та тимчасових спеціальних комісій Верховної Ради України (реєстр. №№ 1390, 1598, 1611, 1628, 1775).

 

2. Проекти законів України та проекти постанов Верховної Ради України на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України.

 

За дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. для попереднього розгляду і підготовки експертних висновків на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів до Комітету надійшло 30 законопроектів, проектів інших актів, з яких: 17 проектів законів, 13 проектів постанов Верховної Ради України, що були внесені суб’єктами права законодавчої ініціативи до Верховної Ради України: Президентом України - 2, народними депутатами України – 24, Кабінетом Міністрів України – 4.

Відповідно до плану роботи, затвердженого Комітетом, на виконання вимог статті 93 Регламенту Верховної Ради України на засіданнях Комітету було розглянуто 12 проектів законів та проектів постанов Верховної Ради України, а саме: реєстр. №№ 1000, 1032, 1055, 1068-1, 1232, 1239, 1256, 1279, 1355, 1495, 1539-П, 1577.  

 

3. Інші проекти правових актів, які надійшли до Комітету для розгляду і подання пропозицій, а також звернення щодо надання роз’яснень про застосування законів України.

 

        На виконання доручень Голови Верховної Ради України для опрацювання надійшли та були розглянуті на засіданнях Комітету:

-     проект Закону України «Про відкликання народного депутата України» (реєстр. № 1032 від 27.11.2014), внесений народним депутатом України Батенком Т.І.;

-     проект Закону України «Про вибори народних депутатів України (за відкритими партійними списками)» (реєстр. №1068-1 від 02.12.2014), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Соболєвим С.В., Кириленком І.Г. та іншими;

- проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо правового врегулювання роботи громадських об’єднань та приведення нормативно-правових актів до норм чинного законодавства)» (реєстр. № 1232 від 04.12.2014), внесений народними депутатами України Бубликом Ю.В., Левченком Ю.В. та іншими;

- проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» щодо скасування додаткових пенсій народним депутатам та деяким іншим категоріям осіб» (реєстр. № 1239 від 04.12.2014), внесений народними депутатами України Іллєнком А.Ю., Головком М.Й. та іншими;

- проект Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» (реєстр. № 1256 від 04.12.2014), внесений народними депутатами України Кужель О.В., Продан О.П. та іншими;

- проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання принципу соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні)» (реєстр. № 1279 від 08.12.2014), внесений народним депутатом України Нечипоренком В.М.;

- проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (реєстр.№ 1000 від 12.12.2014), внесений Кабінетом Міністрів України;

-  проект Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 1577 від 22.12.2014), внесений Кабінетом Міністрів України;

- проект Закону України «Про внесення змін до додатка №3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (реєстр. № 1495 від 17.12.2014), внесений народним депутатом України Гєллєром Є.Б.;

- проект Постанови Верховної Ради України «Про звернення до Президента України щодо звільнення з посади Голови Національного банку України Гонтаревої В.О.» (реєстр. № 1055 від 27.11.2014), внесений народними депутатами України Святашем Д.В., Писаренком В.В.;

- проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт "Укриття" та перспективи розвитку зони відчуження» (реєстр. № 1355 від 10.12.2014), внесений народними депутатами України Томенком М.В. та іншими;

- проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 16 вересня 2014 року про прийняття за основу та в цілому проекту Закону України «Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей» (реєстр. № 1168 від 02.12.2014), внесений народними депутатами України Турчиновим О.В., Парубієм А.В. та Пашинським С.В.;

- проект Постанови Верховної Ради України «Про особливості розгляду проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)» (реєстр. № 1539-П від 24.12.2014), внесений народним депутатом України Рябчиним О.М.

Крім цього, за дорученням Голови Верховної Ради України надійшло 9 проектів постанов Верховної Ради України про скасування рішень Верховної Ради України, які були опрацьовані у Комітеті при розгляді заяв, поданих народними депутатами України Бойком Ю.А., Левченком Ю.В. та Папієвим М.М., але Комітетом не розглядались у зв’язку з підписанням Головою Верховної Ради України та Президентом України прийнятих Верховною Радою України законів України, а саме: реєстр. № 1000-П2 від 29.12.2014, № 1264-1-П від 29.12.2014, № 1343-П від 25.12.2014, № 1557-П від 29.12.2014, №1562-П від 29.12.2014, № 1563-П від 29.12.2014, № 1573-П від 29.12.2014, № 1577-П від 29.12.2014, № 1578-П1  від 29.12.2014.

Також на засіданні Комітету 13 січня 2015 року у зв’язку із зверненням до Комітету голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сюмар В. було ухвалено роз’яснення про застосування положень Закону України «Про комітети Верховної Ради України» щодо формування проекту порядку денного засідання комітету та звернення народного депутата України Логвинського Г.В. від 25.12.2014 про надання роз’яснення з процедури обрання керівника, першого заступника керівника та заступника керівника Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентської асамблеї Ради Європи, а також призначення на посаду віце-Голови Парламентської асамблеї Ради Європи.

Для розгляду на засіданні Комітету підкомітетом з питань законодавства про статус народного депутата України підготовлено проект роз’яснення на звернення народного депутата України Рибалки С.В. щодо застосування окремих положень Закону України «Про статус народного депутата України» стосовно можливості використання посвідчення народного депутата України для проходження контролю на внутрішніх повітряних перевезеннях.

 

III. У порядку аналізу практики застосування законодавчих актів та контролю за виконанням власних рішень, Комітетом розглядалися такі питання:

 

1.     Щодо забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України.

На контролі в Комітеті перебуває питання забезпечення діяльності народних депутатів України та Верховної Ради України в цілому.

Так, Комітет на своєму засіданні 24 грудня 2014 року розглянув проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (реєстр. № 1000 від 22.12.2014 (доопрацьований). Зазначеним законопроектом обсяги видатків загального фонду було зменшено, в порівнянні з 2014 роком, на 159 039,6 тис. грн., або на 23,45 відсотки. Зокрема, проектом Закону України (реєстр. № 1000) не було передбачено взагалі: кошти на відшкодування витрат на виконання депутатських повноважень; на капітальні видатки; на виплату премій та стипендій Верховної Ради України, не в повному обсязі було забезпечено потребу на оплату праці народних депутатів України та їх помічників, на оплату комунальних послуг, на сплату єдиного соціального внеску на заробітну плату працівників Апарату Верховної Ради України та на низку інших потреб.

Народними депутатами України – членами Комітету було визначено найбільш пріоритетні напрями, які слід обов’язково забезпечити фінансуванням. За результатами розгляду проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» Комітет звернувся до Комітету з питань бюджету з пропозицією, при підготовці Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (реєстр.         № 1000 від 22.12.2014 (доопрацьований) врахувати потребу видатків на здійснення повноважень Верховної Ради України. Пропозиції Комітету було враховано. 
Проектом Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 1577 від 22.12.2014) (у пункті 24 розділу І) пропонувалися зміни до Закону України «Про статус народного депутата України», зокрема, до статей 20 (частини дванадцятої), 32 (частин першої, другої і четвертої) та 34 (частин третьої і шостої). За результатами розгляду цього законопроекту Верховною Радою України 28 грудня 2014 року було прийнято Закон України ( 76-VIII), яким: зменшено розмір із 70 до 60 відсотків при призначенні пенсії народному депутату України (від суми місячної заробітної плати працюючого народного депутата України з урахуванням всіх доплат та надбавок до посадового окладу); змінено умови та порядок перерахунку призначених пенсій народним депутатам України, що  визначаються тепер Кабінетом Міністрів України; доповнено частину дванадцяту статті 20 новою нормою, відповідно до якої окремі положення зазначеної статті не поширюються на народного депутата України, повноваження якого припинено достроково у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо нього, або за рішенням суду у разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, або якого було притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, наслідком чого не стало дострокове припинення повноважень цього народного депутата. У таких випадках пенсія народному депутату України призначається на загальних підставах; виключені положення, відповідно до яких передбачено зобов’язання Міністерства фінансів України щомісячно перераховувати на рахунок Верховної Ради України не менше однієї дванадцятої частини суми бюджетних призначень на забезпечення діяльності Верховної Ради України. У випадку фінансування у менших обсягах – можливість здійснення списання різниці обсягів коштів з рахунку Державного казначейства України в безспірному порядку інкасовими дорученнями Управління справами Верховної Ради України; зменшення розміру одноразової грошової допомоги помічнику-консультанту у випадку його звільнення на підставі дострокового припинення повноважень народного депутата відповідно до частини третьої статті 5 цього Закону України «Про статус народного депутата України» (у разі дострокового припинення повноважень Верховної Ради України відповідно до Конституції України) з тримісячної заробітної плати до середньої місячної заробітної плати.

Крім цього, на засіданні Комітету 13 січня 2015 року було розглянуто лист Керівника Апарату Верховної Ради України Зайчука В.О. від 24 грудня 2014 року № 15/11-1600 щодо наявності підстав для видачі народному депутату України Крульку І.І., відповідно до статті 35 закону України «Про статус народного депутата України», коштів для компенсації вартості оренди житла у м. Києві.

 

2.  Про підсумки розгляду в Комітеті звернень державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об’єднань громадян, народних депутатів України та громадян України.

 

За період першої сесії восьмого скликання Верховної Ради України у Комітеті були розглянуті звернення, які були надіслані на розгляд за дорученням керівництва Верховної Ради України, а також надійшли від громадян України, народних депутатів України, державних органів, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян безпосередньо до Комітету.

Основним змістом звернень були питання щодо застосування окремих положень Закону України «Про статус народного депутата України», дотримання дисципліни та норм етики на пленарних засіданнях Верховної Ради України, обов’язку народного депутата України бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України та її органів, тощо.

Крім цього, Комітетом опрацьовано низку звернень і телеграм, що надійшли від  громадян та юридичних осіб, з пропозицією надати оцінку діям народних депутатів України Ляшка О.В., Мосійчука І.В. під час проведення 10 грудня 2014 року 52-ої сесії Запорізької міської Ради шостого скликання, а також звернення трудового колективу Національного інституту раку стосовно подій, які сталися в зазначеній медичній установі 9.12.2014 за участю народного депутата України Капліна С.М. та надання оцінки діям зазначеного народного депутата України

Також опрацьовано та підготовлено відповіді на пропозиції від громадян щодо підвищення ефективності роботи Верховної Ради України, необхідності скорочення конституційного складу Верховної Ради України, зміни виборчої системи, законодавчого врегулювання порядку відкликання народних депутатів України у разі неналежного виконання ними депутатських повноважень, а також пропозиції щодо застосування заходів до народних депутатів України, які не дотримуються вимог Конституції і законів України щодо здійснення голосування на засіданнях Верховної Ради України народним депутатом України особисто.

 

          Для підвищення ефективності роботи Комітету і Верховної Ради України в цілому Комітет вважає за необхідне в період роботи другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання:

 

-         провести у квітні 2015 року круглий стіл на тему: «Законодавча процедура: дотримання вимог Регламенту Верховної Ради України під час оформлення та реєстрації проектів законів України, постанов та інших актів Верховної Ради України, а також їх розгляд на пленарному засіданні Верховної Ради України»;

-         провести у червні 2015 року круглий стіл на тему: «Механізми реалізації та шляхи удосконалення діяльності народних депутатів України, міжнародний досвід».

-         у порядку аналізу практики застосування законодавчих актів та контролю за виконанням власних рішень постійно тримати на контролі Комітету питання застосування норм Регламенту Верховної Ради України, законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про статус народного депутата України».