Звіт Комітету за період роботи четвертої сесії Верховної Ради України четвертого скликання (з вересня 2003 року по січень 2004 року)

31 січня 2004, 10:03

За період роботи четвертої сесії Верховної Ради України проведено 15 засідань Комітету, на яких розглянуто 87 питань порядку денного. Переважна більшість з них пов'язана з розглядом проектів законодавчих актів, дотриманням народними депутатами України вимог Конституції України, Регламенту Верховної Ради України, Закону України "Про статус народного депутата України", вирішенням питань організації роботи Верховної Ради України, контролем за виконанням Апаратом Верховної Ради України функцій по забезпеченню діяльності народних депутатів України та Верховної Ради України в цілому.

Комітет працював відповідно до затвердженого плану роботи та на виконання доручень Голови Верховної Ради України та його заступників. За звітний період до Комітету надійшло 29 законодавчих актів. За пропозицією народних депутатів - членів Комітету Верховною Радою України прийнято 18 Постанов Верховної Ради України (перелік додається).

Важливою ланкою діяльності Комітету була робота над проектами Законів України "Про внесення змін до статті 35 Закону України "Про статус народного депутата України"(щодо порядку надання житла), "Про внесення змін до статті 34 Закону України "Про статус народного депутата України", та ініційованих Урядом проекту Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законів та інших правових актів Верховної Ради України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про статус народного депутата України" (друге читання) (реєстр.№1115 від 29.05.2002 року) та проекту Закону України "Про внесення зміни до статті 36 Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо відповідальності посадових осіб за невиконання законних вимог народного депутата України) (друге читання) (реєстр. № 1116 від 29.05. 2002 року).

Верховною Радою України 11 вересня 2003 року прийнято за основу проект Постанови Верховної Ради України "Про затвердження положень про проведення парламентських слухань", а 11 грудня 2003 року зазначений проект Постанови був розглянутий Верховною Радою України та прийнятий у другому читанні та в цілому.

Комітет багато уваги приділяв опрацюванню законопроектів щодо змін та доповнень до чинного Регламенту Верховної Ради України. Зокрема, 17 вересня 2003 року , за наполяганням народного депутата України - члена Комітету Павловського М.А., Верховна Рада України прийняла Постанову "Про внесення змін до статті 9.6.3 Регламенту Верховної Ради України," (№1207 - IV) (щодо участі у засіданні Комітету виконуючого обов'язки Генерального прокурора України)."

Також Верховна Рада України 23 жовтня 2003 року прийняла Постанову "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" (№1236 - IV) щодо голосування при прийнятті рішень двічі на тиждень у вівторок і четвер, а 9 грудня 2003 року Постанову "Про внесення змін до статті 3.2.1. Регламенту Верховної Ради України" (№1354 -IV) (стосовно проведення в середу пленарного тижня розгляду та прийняття рішень щодо ратифікації міжнародних договорів).

З метою удосконалення організації розгляду питань парламентом народні депутати України - члени Комітету 24 листопада ц.р. направили на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до статті 3.3.4 Регламенту Верховної Ради України (щодо процедури запису на виступ народних депутатів України)," зареєстрований за №4304.

Протягом 2003 року Комітетом постійно здійснювався контроль за реалізацією Постанови Верховної Ради України від 6 березня 2003 року "Про виконання посадовими особами і працівниками правоохоронних органів вимог Конституції України та Закону України "Про статус народного депутата України" щодо забезпечення умов для здійснення народними депутатами України своїх повноважень". Узагальнена інформація з цього питання у грудні 2003 року була розглянута на засіданні Комітету і надіслана Голові Верховної Ради України Литвину В.М. з пропозицією ознайомити народних депутатів України , а Комітет продовжує контроль за її виконанням.

Зважаючи на значне збільшення кількості внесених пропозицій народних депутатів України по створенню тимчасових спеціальних і слідчих комісій Верховної Ради України (на кінець 2003 року створено вже 29), Комітетом було проаналізовано їх діяльність за весь період роботи

Верховної Ради України четвертого скликання, підготовлено і внесено на розгляд Верховної Ради України проект Постанови "Про заходи щодо впорядкування діяльності тимчасових спеціальних і слідчих комісій Верховної Ради України" (реєстр № 3715 від 26.09.2003 року), яка була розглянута на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Верховною Радою України за поданням Комітету прийнято низку постанов щодо змін у складі Комітетів Верховної Ради України, а саме: обрання народних депутатів України Ларіна С.М. членом Комітету Верховної Ради з питань Європейської інтеграції, Кульчинського М.Г. - членом Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Станецького Г.С. - членом Комітету з питань соціальної політики та праці, Осику С.Г. - членом Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, Ярославського О.В. - членом Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, Чечеля М.Й. - членом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

За поданням Комітету Верховною Радою України прийнято Постанову про дострокове припинення депутатських повноважень народного депутата України Васильєва Г.А. згідно його заяви.

На виконання доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М., за зверненнями народних депутатів України, Комітетом розглядалися питання про порушення народними депутатами України Толстоуховим А.В., Блохіним О.В. та Цкітішвілі Е.О. вимог частини другої статті 78 Конституції України, статті третьої та п'ятої Закону України "Про статус народного депутата України" щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності та перебуванням на державній службі.

Народним депутатам України, котрих стосувалися ці звернення, були надіслані листи з проханням надати пояснення для відповідного реагування Комітетом. Після детального аналізу всіх наявних документів щодо невиконання народними депутатами України вимог частини другої статті 78 Конституції України і частини 2 пункту першого статті 3 Закону України "Про статус народного депутата України" Комітет прийняв рішення відповідно до вимог частини 2 пункту 2 статті 5 Закону України "Про статус народного депутата України" подати висновок Голові Верховної Ради України та інші матеріали для звернення у 10- денний термін до суду про дострокове припинення Толстоуховим А.В. повноважень народного депутата України. Але до цього часу ці документи знаходяться на розгляді у Голови Верховної Ради України Литвина В.М.

Комітет продовжує аналіз та опрацювання документів щодо інших народних депутатів України, які порушують норми чинного законодавства у частині суміщення різних посад в органах виконавчої влади для подальшого розгляду цих матеріалів на засіданні.

У Комітеті розглядалися подання Генеральної прокуратури України на окремих народних депутатів України. 2 жовтня 2003 року було розглянуто подання Генерального прокурора України Піскуна С.М. від 08 липня 2003 року про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Тимошенко Ю.В. За висновком Комітету подання начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Куцого О.А., підтримане Генеральним прокурором України Піскуном С.М., про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутат України Тимошенко Ю.В. не вмотивоване, не обгрунтоване та не містить достатніх та конкретних фактів доказів, які б підтверджували звинувачення її у вчиненні суспільне небезпечних діянь, які кваліфікуються як злочин. Враховуючи це, Комітетом було прийнято рішення рекомендувати Голові Верховної Ради України Литвину В.М. згідно з частиною З статті 9.6.1 та частиною 4 статті 9.6.3 Регламенту Верховної Ради України повернути зазначене подання Генпрокуратурі України, яке 6 жовтня 2003 року їй і було повернуто.

На засіданні Комітету 5 листопада 2003 року були розглянуті подання Генерального прокурора України від 14.07.2003 року про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів України Турчинова О.В. та Хмари С.І. Після детального опрацювання всіх матеріалів та розгляду їх на засіданні Комітету було прийнято рішення запропонувати Голові Верховної Ради України Литвину В.М. повернути ці подання до Генеральної прокуратури як необґрунтовані і не вмотивовані та як такі, що не відповідають вимогам глави 9.6 Регламенту Верховної Ради України.

З урахуванням пропозицій депутатських фракцій (груп) та комітетів Верховної Ради України Комітет розглянув і вніс проект Календарного плану проведення п'ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання ( лютий - липень 2004 року), який Постановою Верховної Ради України було затверджено 24 грудня 2003 року.

Комітет постійно контролював стан виконання Управлінням справами Апарату  Верховної Ради  України  вимог  Закону  України  "Про  статус народного депутата України", зокрема, щодо створення належних житлових умов та умов роботи народним депутатам України.

З цією метою 8 жовтня 2003 року за участю посадових осіб Управління справами Апарату Верховної Ради було проведено виїзне засідання Комітету на будівельних майданчиках адміністративного будинку по вул. Садова, 3-а та житлового будинку України по вул. Срібнокільській, 24, що сприяло прискоренню будівельних робіт на цих об'єктах.

Відповідно затвердженого плану роботи, Комітетом підготовлено і двічі на засіданнях розглянуто проект Постанови Верховної Ради України "Про кошторис видатків на здійснення повноважень Верховної Ради України на 2004".

За пропозиціями народних депутатів України - членів Комітету внесені деякі уточнення щодо перерозподілу коштів між програмами, передбаченими кошторисом Верховної Ради України на 2003 рік. У зв'язку з неодноразовими змінами, які вносилися до проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік", Управлінням справами Апарату Верховної Ради України вносяться відповідні корективи до проекту кошторису видатків на здійснення повноважень Верховної Ради України на 2004 рік. Тому кошторис на цей час не затверджений.

Під постійним контролем Комітету знаходиться питання забезпечення народних депутатів України путівками до санаторно-курортних закладів, підпорядкованих Управлінню справами Апарату Верховної Ради України. У листопаді 2003 року проведено анкетне опитування народних депутатів України щодо діяльності цих закладів. В лютому ц.р. це питання буде всебічно розглянуто на засіданні Комітету.

В грудні 2003 року Комітет у плановому порядку розглянув питання "Про роботу Відділу з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України." За наслідками розгляду Комітет прийняв рішення щодо необхідності зміцнення комп'ютерної та матеріальної бази цього підрозділу Апарату Верховної Ради України для більш оперативного розгляду звернень та відповідного реагування на питання, порушені заявниками , організації дієвого контролю за їх виконанням, подальшого удосконалення організації прийому громадян та розгляду заяв, листів та звернень відповідно до вимог чинного законодавства України.

За даними реєстрації вхідної та вихідної документації, з вересня 2003 року по січень 2004 року у Комітет розглянуто 166 листів та звернень громадян, народних депутатів України. У відповідності з планом роботи питання про стан та організацію цієї роботи було проаналізовано на засіданні Комітету 9 грудня 2003 року і було затверджено заходи щодо її вдосконалення.

Всі звернення, які надійшли за період роботи четвертої сесії Верховної Ради України четвертого скликання до Комітету, розглянуті з дотриманням вимог чинного законодавства, в необхідних випадках заявникам надано практичну допомогу щодо вирішення порушених ними у зверненнях проблем. Про результати розгляду автори листів були поінформовані у встановленому законодавством порядку. Члени Комітету та працівники секретаріату брали участь у семінарах та інших заходах, які проводилися у звітному періоді у Верховній Раді України.

Підбиваючи підсумки роботи Комітету за час минулої сесії, слід відзначити і питання, які не вдалося вирішити. Це, зокрема, потребує прискорення розгляду та прийняття Верховною Радою України проекту Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", (реєстр. № 1039-д від 10.07.2003 року), внесеного народними депутатами - членами Комітету, тощо. Прийняття і введення в дію вищезазначеного законодавчого акту у значній мірі підвищить ефективність роботи парламенту та його комітетів.