Засідання Комітету 4 лютого 2008 року

06 лютого 2008, 14:21

            На засіданні Комітету 4 лютого 2008 року розглянуто 20 питань порядку денного, зокрема:

            Розглянувши на виконання доручення Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. заяви народних депутатів України Поживанова М.О., Зарудного О.Б. та Кравчука П.К. про складення ними депутатських повноважень, Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України відповідні проекти постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів України.

            Комітет розглянув проекти постанов Верховної Ради України «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень Київським міським головою Черновецьким Л.М. та посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Києві», внесений народними депутатами України Портновим А.В., Князевичем Р.П. (на заміну раніше внесеного реєстр. № 1137 від 22.01.2008 року) та «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з’ясування обставин діяльності виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)», внесений народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р. (на заміну раніше внесеного реєстр. № 1137-1 від 22.01.2008 року), і прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу», який погоджений з авторами обох проектів постанов Верховної Ради України (реєстр. № 1137-д від 5.02.2008 р.).

            Комітетом було розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо аварії на шахті ім. О. Засядька, вивчення її наслідків та ситуації, що склалась на підприємствах вугільної промисловості України з питань забезпечення охорони праці, техніки безпеки шахтарів та використання бюджетних коштів у вугільній галузі», внесений народним депутатом України Вінським Й.В., Волинцем М.Я., Задирком Г.О., Каплієнком В.В. (реєстр. № 1165 від 11.12.2007 р.). Комітет прийняв рішення відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи зазначений проект Постанови на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України у зв’язку з невідповідністю оформлення проекту постанови вимогам частини третьої статті 80 та пункту 3 частини першої статті 86 Регламенту Верховної Ради України.

            Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питання розслідування фактів протиправного втручання у роботу системи «Рада» під час голосування 11 грудня 2007 року щодо кандидатури Прем’єр-міністра України», внесений народним депутатом України Писаренком В.В. (реєстр. 1169 від 11.12.2008 р.), Комітет прийняв рішення звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи зазначений проект Постанови без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України у зв’язку з тим, що проект постанови внесено з порушенням вимог частини сьомої статті 83 Регламенту Верховної Ради України.

            Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань  розслідування обставин і фактів щодо порушень Конституції України та законів України, а також численних зловживань службовим становищем Міністром внутрішніх справ України Луценком Юрієм Віталійовичем”, внесений народним депутатом України Джигою М.В. (реєстр. № 1405 від 23.01.2008 р.) і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України розглянути його з пропозиціями Комітету щодо зміни у назві комісії.

            Комітетом розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про cтворення Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань розвитку та захисту економічної конкуренції», внесений народними депутатами України Акімовою І.М., Белоусовою І.А., Ткаченком О.М., Чечетовим М.В. (реєстр. № 1369 від 18.01.2008 р.), і прийнято рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики звернутися до Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України повернути зазначений проект постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, оскільки проект внесено в порушення вимог статті 85 Конституції України та частини третьої статті 86 Регламенту Верховної Ради України.

            Розглянувши проект Закону України «Про внесення зміни до Конституції України (щодо обмеження депутатської недоторканності), внесений народними депутатами України Кириленком В.А., Кириленком І.Г. (реєстр. № 1375 від 18.01.2008 року), Комітет висловив свої зауваження, прийняв рішення ухвалити висновок на зазначений законопроект та направив його Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту та авторам законопроекту.

            На виконання доручення Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. від 11 січня 2008 року Комітет ухвалив Роз’яснення Комітету на основі положень чинного законодавства України щодо утворення міжфракційного депутатського об’єднання (об’єднань) у Верховній Раді України.

У Роз’ясненні, зокрема, відзначено -"зважаючи на те, що Конституція України, Закон України "Про статус народного депутата України" та Регламент Верховної Ради України не містять правових норм про утворення міжфракційного депутатського об’єднання (об’єднань) у Верховній Раді України, Комітет вважає, що немає правових підстав для утворення міжфракційного депутатського об’єднання (об’єднань) у Верховній Раді України, інформування на пленарному засіданні Головою Верховної Ради України народних депутатів України про утворення такого об’єднання (об’єднань), а в апараті Верховної Ради України – здійснення відповідної реєстрації".

            Разом з цим, це не позбавляє народних депутатів України права створювати добровільні депутатські об’єднання за межами парламенту, але апарат Верховної Ради України не здійснює правове, матеріально-технічне чи інше  забезпечення таких об’єднань. Роз’яснення передбачено довести до відома народних депутатів України.

            За дорученням Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. від 9 січня 2008 року Комітет розглянув лист Глави Секретаріату Президента України Балоги В.І. від 29.12.07 р. № 02-02/2773 щодо опрацювання 73 законопроектів, які прийняті Верховною Радою України п’ятого скликання за основу та 40 законопроектів, прийнятих в цілому в період з 2 квітня по 27 червня 2007 року. Комітет вирішив запропонувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. внести пропозицію Погоджувальній раді узгодити та рекомендувати Верховній Раді України шостого скликання усі законопроекти, прийняті в першому, наступних читаннях та в цілому в період з 2 квітня по 3 червня 2007 року відповідно до положень частини другої статті 101 Регламенту Верховної Ради України розглянути за процедурою другого, а потім наступних читань.