Засідання Комітету 11 січня 2006 року

12 січня 2006, 17:38

На засіданні Комітету з питань Реґламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України 11 січня 2006 року на виконання доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. від 20 грудня 2005 року розглянуто заяву народного депутата України Гладкіх Василя Івановича про дострокове складенням  ним повноважень народного депутата України у зв’язку з призначенням його на посаду генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту. Комітет вирішив підтримати заяву народного депутата Гладкіх В.І. і відповідно до пункту 1 статті 5 Закону України “Про статус народного депутата України” внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України “Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Гладкіх В.І.”

Комітет розглянув доопрацьований на виконання пункту 2 Постанови Верховної Ради України від 15 лютого 2005 року “Про прийняття у другому читанні проекту Закону України “Про тимчасові слідчі та тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України” і підготовлений до другого читання відповідно до вимог частини першої статті 6.6.2 Реґламенту Верховної Ради України проект Закону України “Про тимчасові слідчі та тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України“(реєстр. № 6450). Врахувавши пропозицію Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України щодо доповнення назви вказаного проекту Закону терміном «спеціальна тимчасова комісія»(частина третя статті 111 Конституції України) у зв’язку з тим, що повноваження цієї комісії у законопроекті визначено, а у його назві цей термін відсутній, вирішив внести на розгляд Верховної Ради України підготовлений до другого читання проект Закону України «Про тимчасові слідчі, спеціальну тимчасову слідчу і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» (реєстр. № 6450) для прийняття його в цілому, як Закону.

У Комітеті розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів тиску на народних депутатів України з боку державних органів», внесений народними депутатами України Шкляром В.Б. та іншими (реєстр. № 8644 від 22.12.2005 р.) і прийнято рішення, рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання.

Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин незадовільного стану системи державних закупівель та перевірки фактів можливого зловживання службовим становищем посадових осіб, інших пов’язаних з цим питань», внесений народними депутатами України Лукашуком О.Г. та іншими (реєстр. № 8649 від 22.12.2005 р.) і прийняв рішення, рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного девятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання.

На виконання доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. від 12 грудня 2005 року Комітетом розглянуто проект Постанови Верховної Ради України “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для вивчення обставин купівлі Відкритим акціонерним товариством “Укрнафта”, 50%+1 акція якого належить державі, автозаправних станцій за завищеними цінами, що призвело до вимивання багатьох мільйонів гривень, та для запобігання інших спроб розкрадання державних коштів”, внесений народними депутатами України Надрагою В.І. (реєстр. № 8556 від 12.12.2005 року), на відповідність вимогам Реґламенту Верховної Ради України. враховуючи, що зазначений проект Постанови не відповідає вимогам частини 1 ст. 4.6.3; частини 2 ст. 9.5.8; ст. 6.2.7, Реґламенту та ч.1 ст. 14 Закону України “Про статус народного депутата України”, Комітет вирішив рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, визначеного головним по опрацюванню вказаного документа , доопрацювати зазначений проект Постанови Верховної Ради України.

На засіданні Комітету було розглянуто проект Постанови Верховної Ради України “Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин організації касетного скандалу та його впливу на стан національної безпеки України”, внесений народним депутатом України Філіндашем Є.В. (реєстр. № 8591 від 15.12. 2005 року) і враховуючи, що внесений проект Постанови суперечить частині 4 Постанови Верховної Ради України від 6 жовтня 2005 року “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин організації касетного скандалу та його впливу на стан національної безпеки України”, прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України не включати зазначений проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України.

Комітетом розглянуто проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (реєстр. № 8597 від 15.12. 2005 р.), внесений народним депутатом України Поживановим М.О. і , враховуючи те, що проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, внесений народним депутатом України Поживановим М.О. не відповідає вимогам Закону України “Про вибори народних депутатів України”, надіслати Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, як головному, висновок про не включення проекту Закону до порядку денного сесії Верховної Ради України або, у разі такого включення, його відхилення за результатами розгляду у першому читанні.