На засіданні Комітету 17 вересня 2008 року розглянуто 17 питань порядку денного, зокрема:

            1. Комітет розглянув заяву Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. про його відставку з посади Голови Верховної Ради України та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України згідно із вимогами частини четвертої статті 71 Тимчасового Регламенту Верховної Ради України, включити до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України питання про відкликання з посади Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. та розглянути його у термін, визначений частиною першою статті 72  Тимчасового Регламенту Верховної Ради України.

            2. Розглянувши на виконання доручення Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. від 16 вересня 2008 року заяву народного депутата України Вакарчука Святослава Івановича від 11 вересня 2008 року про дострокове припинення ним повноважень народного депутата України за власним бажанням, Комітет підтримав заяву і прийняв рішення відповідно до пункту 1 статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Вакарчука С.І.».

            3. Враховуючи, що розрахункова квота  депутатської фракції «Блоку Юлії Тимошенко» в Комітеті Верховної Ради України з питань європейської інтеграції повністю не використана, Комітет підтримав заяву народного депутата України Лемзи В.Д. та вніс на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

4. Розглянуто заяву народного депутата України Павленка Віктора Вікторовича про обрання його членом Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Комітетом заяву підтримано та внесено на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

5. Ухвалено висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступника голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», внесений народним депутатом України Власенком С.В.  (реєстр. № 2743 від 10.07.2008).

Комітет зазначив, що розрахункова квота  депутатської фракції «Блок Юлії Тимошенко» в комітетах з чисельністю до 20 осіб складає 6, а в Комітеті Верховної Ради України з питань правосуддя вже працює від цієї фракції 9 народних депутатів  України,  тобто квота перевищена, тому прийнято рішення звернутися до Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Тимчасового регламенту Верховної Ради України  повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            6. Комітет рекомендує Верховній Раді України розглянути і підтримати проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін у складі комітетів Верховної Ради України», який внесений Головою Верховної Ради України Яценюком А.П. (реєстр. №3136 від 11.09.2008). 

Автор проекту пропонує відкликати з посади заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики – народного депутата України -  Лавриновича Олександра Володимировича та Томенка  Миколу  Володимировича  з посади члена Комітету  Верховної  Ради України з  питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, у зв’язку з обранням Лавриновича О.В. на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради України, а Томенка М.В на посаду заступника Голови Верховної Ради України.                                                             

            7. Щодо проекту Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин щодо фактів порушення Конституції України, законів України Міським головою Харкова Добкіним Михайлом Марковичем та секретарем Харківської міської ради Кернесом Геннадієм Адольфовичем в системі тарифних, майнових, земельних, бюджетних та фінансових відносин при виконанні ними своїх службових обов’язків», внесений народним депутатом України Ляшком О.В. (реєстр. №3099 від 02.09.2008) Комітетом ухвалено висновок та прийнято таке рішення: рекомендувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П.:

            - відповідно до положень частини другої статті 89 Тимчасового регламенту Верховної Ради України  повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України;

            - оголосити на пленарному засіданні Верховної Ради України відповідно до частини восьмої статті 82 Тимчасового регламенту Верховної Ради України про припинення діяльності Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин щодо фактів порушення Конституції України, законів України Міським головою Харкова Добкіним Михайлом Марковичем  та секретарем Харківської міської ради Кернесом Геннадієм Адольфовичем в системі тарифних, майнових, земельних, бюджетних та фінансових відносин при виконанні ними своїх службових обов’язків.

            8. Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Тимчасового регламенту Верховної Ради України (щодо опублікування законів)», внесений народним депутатом України Портновим А.В. (реєстр. № 3132 від 10.09.2008), Комітет рекомендує Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Тимчасового регламенту Верховної Ради України  повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

9.  Комітетом ухвалено висновок на проект Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України щодо діяльності Державної кримінально-виконавчої служби України», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 2783 від 17.07.2008) та прийнято рішення надіслати його  Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

            Так, Комітет зазначає, що у пункті 2 проекту Постанови Верховної Ради України, доданої до законопроекту, яку пропонується Верховній Раді України прийняти за результатами його розгляду, застосовується вираз "профільний комітет". Це є некоректним з точку зору юридичної техніки, оскільки ні Закон України "Про комітети Верховної Ради України", ні Тимчасовий регламент Верховної Ради України такого терміну, як "профільний комітет" не містять. Правильним є термін – "комітет, який визначається головним з підготовки і попереднього розгляду законопроекту відповідно до предмета відання".

            У поданому законопроекті передбачаються зміни до Закону України "Про статус народного депутата України". Відповідно до Постанови Верховної Ради України "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України шостого скликання", до предмета відання Комітету належать питання правового статусу народних депутатів України, надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України тощо, тому Комітет вважає за необхідне висловити свої зауваження стосовно запропонованих змін. А саме, у пункті 29 законопроекту у частині змін до Закону України "Про статус народного депутата України" замість доповнення абзацу першого після слова "покарань" словами "і слідчих ізоляторів" зробити наступний запис: "у абзаці першому частини шостої статті 20 вилучити слова "органів і установ виконання покарань" і після слів "Служби безпеки України" доповнити словами "Державної кримінально-виконавчої служби України", оскільки відповідно до частини першої статті 6 Закону України "Про Державну кримінально-виконавчу службу України" крім органів і установ виконання покарань і слідчих ізоляторів до зазначеної служби відносяться також кримінально-виконавчі інспекції, воєнізовані формування тощо.

            10. Комітет ухвалив висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення закритого засідання Верховної Ради України з питань обговорення військово-політичної ситуації в Чорноморському регіоні та стану матеріально-технічного забезпечення та боєготовності Збройних Сил України», внесений народними депутатами України Костенком Ю.І., Зайцем І.О., Джоджиком Я.І. (реєстр. № 3090 від 01.09.2008) та прийняв рішення направити його Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Постанови Верховної Ради України.

            Комітет висловлює свої зауваження стосовно форми проведення засідання, про яке йдеться у поданому проекті Постанови. Відповідно до частини п’ятої статті 9 Тимчасового регламенту Верховної Ради України засідання Верховної Ради України можуть бути пленарними, урочистими, а також можуть проводитися у формі парламентських слухань. Отже, у проекті Постанови має бути зазначено не "закрите засідання Верховної Ради України", а "закрите пленарне засідання Верховної Ради України", як це передбачено статтею 4 Тимчасового регламенту Верховної Ради України.

            11. Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення закритого пленарного засідання Верховної Ради України (з порядком денним: “Про стан обороноздатності України”) (17 вересня 2008 року), внесений народним депутатом України Шкілем А.В. (реєстр. №3090-1 від 02.09.2008), Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення направити його Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Постанови Верховної Ради України.

            Зазначений проект Постанови оформлено відповідно до вимог Тимчасового регламенту Верховної Ради України.

            Проте, Комітет висловив свої зауваження стосовно пункту 3 констатуючої частини проекту Постанови, а саме: "3. Організаційне забезпечення проведення закритого пленарного засідання Верховної Ради України покласти на апарат Верховної Ради України".

Комітет вважає цей пункт зайвим, оскільки, відповідно до Положення про Апарат Верховної Ради України, затвердженого розпорядженням Голови Верховної Ради України від 14 березня 2006 року № 217, Апарат Верховної Ради України є органом, який здійснює правове, наукове, організаційне, документальне, інформаційне, кадрове, фінансово-господарське, матеріально-технічне, соціально-побутове та інше забезпечення діяльності Верховної Ради України, народних депутатів України. Отже, ті функції, які автор передбачає покласти на Апарат Верховної Ради України у своєму проекті Постанови, вже передбачені чинним законодавством, тому немає потреби їх дублювати.

            12. Комітетом ухвалено висновок на проект Закону України “Про попередню підготовку членів виборчих комісій”, внесений народними депутатами України Ключковським Ю.Б., Подгорним С.П. (реєстр. № 2787 від 18.07.2008) та прийнято рішення направити його до Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва ті місцевого самоврядування, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

            Комітет у своєму висновку зазначив, що законопроект внесено на реєстрацію без дотримання вимог частини третьої статті 86 Тимчасового регламенту Верховної Ради України.

            Відповідно до частини третьої статті 86 Тимчасового регламенту Верховної Ради України у разі внесення законопроекту, реалізація якого впливає на видаткову та/або доходну частину державного чи місцевих бюджетів, до нього додаються фінансово-економічне обґрунтування (розрахунок розміру витрат) та пропозиція щодо покриття цих витрат.

            У пояснювальній записці до поданого законопроекту зазначено, що прийняття його не тягне за собою додаткових видатків з державного чи місцевого бюджетів. Але, частиною третьою статті 12 проекту Закону передбачено внести зміни до статей 36, 37 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" стосовно забезпечення діяльності, фінансування та матеріального і соціально-побутового забезпечення Центральної виборчої комісії.

            А саме:  для забезпечення виконання Комісією функцій, пов’язаних з ліцензуванням діяльності по наданню послуг щодо навчання претендентів до складу виборчих комісій утворити Службу ліцензування та методичного навчання членів виборчих комісій, витрати, пов’язані з якою, мають фінансуватися за рахунок коштів Державного бюджету України.

            Отже, для реалізації вищевикладених положень проекту Закону необхідно передбачити кошти у Державному бюджеті України на відповідний рік, які мають базуватися на відповідних розрахунках, які відсутні у поданих матеріалах.

            13. Ухвалено висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу», внесений народними депутатами України Тополовим В.С., Оробець Л.Ю., Крілем І.І., Петьовкою В.В., Білозір О.В. (реєстр. 2758 від 11.07.2008) та прийнято рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту,  звернутись до  Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Тимчасового регламенту Верховної Ради України  повернути проект Постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            14. Комітет рекомендує Верховній Раді України розглянути та підтримати проект Постанови Верховної Ради України  «Про внесення змін до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України шостого скликання», внесений народним депутатом України Єфремовим О.С. (реєстр. № 3168 від 17.09.2008). У проекті Постанови передбачається:

            тиждень з  22  по  26 вересня:

            22  вересня   -   засідання Погоджувальної  ради;

            з 23 по 25  вересня - пленарне засідання, робота в  комітетах і фракціях; 26 вересня – пленарне засідання.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку