На засіданні Комітету 3 вересня 2008 року розглянуто 8 питань порядку денного, зокрема:

         

     1. Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки діяльності Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України, державних підприємств, що збирають авторську винагороду та фінансуються за рахунок патентних зборів, а також Фонду державного майна України  стосовно врахування інтелектуальної власності при приватизації підприємств», внесений народним депутатом України Полохалом В.І. (реєстр. № 2694 від 24.06.2008), Комітет прийняв рішення звернутись до Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. з пропозицією, відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 89 Тимчасового регламенту Верховної Ради України, повернути проект Постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

     За результатами обговорення питання, члени Комітету висловили низку зауважень щодо оформлення проекту Постанови Верховної Ради України. Зокрема, як вбачається з додатків до проекту - листів, направлених головам депутатських фракцій у Верховній Раді України щодо надання пропозицій про делегування народних депутатів України – членів фракцій для роботи у зазначеній Тимчасовій слідчій Комісії, кількісний склад Комісії становить 16 народних депутатів України, відповідно до принципу пропорційного представництва кожної депутатської фракції. Проте у проекті Постанови не вказаний кількісний склад Тимчасової слідчої комісії та пропорційне представництво від кожної депутатської фракції, що суперечить вимогам пункту 3 частини четвертої статті 80 Тимчасового регламенту Верховної Ради України.

     У проекті Постанови пропонується обрати Головою Тимчасової слідчої комісії та заступником голови – народних депутатів України – членів однієї депутатської фракції, що не відповідає вимогам частини сьомої статті 80 Тимчасового регламенту Верховної Ради України.

     Проект Постанови підлягає доопрацюванню, тобто його необхідно викласти у такій послідовності, як це передбачено пунктом 4 статті 80 Тимчасового регламенту Верховної Ради України,

 

     2. На проект Постанови Верховної Ради України «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування порушень прав телеглядачів та норм Закону України «Про інформацію» і Закону України «Про телебачення і радіомовлення» під час реалізації телевізійного проекту «Великі українці» на телеканалі «Інтер», внесений народними депутатами України Герасим’юк О.В., Курпілем С.В., Стецьківим Т.С., Князевичем Р.П., Каськівим В.В. (реєстр. № 2610 від 27.06.2008, на заміну раніше поданого), Комітетом ухвалено висновок, а також прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України.

 

     3. Комітет рекомендує Верховній Раді України включити до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з’ясування обставин існування корупційної схеми передачі Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря та видачі спеціального дозволу на користування надрами компанії «Венко Прикерченська ЛТД» (Британські Віргінські острови) та інші корупційні дії високопосадовців, пов’язані з розкраданням природних ресурсів та власності», внесений народними депутатами України Забзалюком Р.О., Соболєвим С. В. (реєстр. №2590 від 07.07.2008, на заміну раніше поданого).

 

     4. Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України  для розслідування причин смерті 17-річного підлітка у м. Краматорську Донецької області і настання масових ускладнень після проведення вакцинації проти кору та краснухи серед населення Донецької області, а також для перевірки правомірності застосування вакцини, якою були проведені зазначені щеплення», внесений народними депутатами України – членами Тимчасової слідчої комісії Коржем В.П., Бахтеєвою Т.Д., Пєрєдєрієм В.Г. (реєстр. № 2734 від 09.07.2008), Комітет ухвалив таке рішення: запропонувати Тимчасовій слідчій комісії, яка визначена головною у підготовці до розгляду цього питання Верховною Радою України, рекомендувати Верховній Раді України зазначений проект постанови Верховної Ради України включити до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України та розглянути його.

 

     5. Комітетом розглянуто Розпорядження Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. від 18 квітня 2008 року № 462 "Про створення робочої групи з питань модернізації програмно-технічного комплексу – системи "Рада-3" та додані до нього додаткові матеріали, які надійшли до Комітету у відповідь на звернення Комітету до Керівника Апарату Верховної Ради України  Зайчука В.О. від 9 червня 2008 року.

     Комітет зазначив, що відповідно до положень частини п’ятої статті 83 Конституції України порядок роботи Верховної Ради України встановлюється Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України. Тому, для того щоб прийняти Верховною Радою України Положення про електронну систему "Рада" Верховної Ради України, необхідно внести зміни до однієї із статей (16, 26, 43) Тимчасового регламенту Верховної Ради України, якими, зокрема, передбачити, що порядок використання електронної системи визначається прийнятим Верховною Радою України Положенням.

    Суть змін до запропонованого Положення або модернізації діючої системи "Рада-3" полягає у впровадженні додаткової сенсорної клавіші, за допомогою якої, на думку розробників, буде забезпечено особисте голосування народних депутатів України і це, в свою чергу, унеможливить голосування за відсутніх на пленарному засіданні народних депутатів України.

    З 15 липня по 28 серпня 2008 року було проведено переобладнання та модернізацію пультів у залі засідань без відповідного рішення Комітету та Верховної Ради України.

    Крім цього, фінансування робіт здійснювалось за кошти Державного бюджету України, точніше за рахунок коштів кошторису Верховної Ради України, також без згоди Комітету на перерозподіл коштів.

    За результатами обговорення Комітетом прийнято рішення звернути увагу Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. на те, що введення в дію сенсорної клавіші можливо лише після внесення змін до Тимчасового регламенту Верховної Ради України щодо використання електронної системи та проведення експертизи стосовно безпеки такої системи для здоров’я користувачів.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку