На засіданні Комітету 14 травня 2008 року розглянуто 11 питань порядку денного, зокрема:

1. Про Закон України "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України" від 8 квітня 2008 року з пропозиціями Президента України. Комітет не підтримав пропозицію Президента України про відхилення зазначеного Закону та рекомендує Верховній Раді України повторно прийняти цей Закон в цілому (подолати вето). На думку Комітету, системний аналіз конституційних норм не дає підстав для висновку, що Регламент Верховної Ради України має прийматись як закон чи затверджуватись законом. Свідченням цього є внесення змін до Конституції України Законом України № 2222 – ІV від 8 грудня 2004 року, які мали на меті  закладення конституційної основи для прийняття Регламенту Верховної Ради України не у формі закону. В основі такого твердження є те, що Конституція України визначає основні засади формування парламенту, організацію його діяльності, а Регламент парламенту визначає питання внутрішніх парламентських процедур.

          Отже, Комітет зазначає, що прийняття Закону України «Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України» визначає вичерпний перелік нормативних актів, які регулюють організацію і порядок діяльність Верховної Ради України і знімає всі протиріччя та різні тлумачення щодо організації і порядку діяльності парламенту.

            2. Членами Комітету висловлено низку зауважень щодо проекту Закону України "Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР", внесений народними депутатами України Коржем В.П., Поповим В.П. (реєстр. № 2319 від 03.04.2008) та рекомендував Комітету Верховної ради України з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики, який визначено головним з підготовки та попереднього розгляду поданого законопроекту, запропонувати Голові Верховної Ради України відповідно до вимог пункту 2 частини другої статті 89 Тимчасового регламенту Верховної Ради України повернути зазначений законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            3. Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до пункту 1 додатку до Постанови Верховної Ради України "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України шостого скликання", внесений народними депутатами України Джигою М.В., Ар’євим В.І., Лозінським В.О. (реєстр. № 2261 від 21.03.2008), Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України та відхилення за результатами розгляду в першому читанні зазначеного проекту Постанови. Комітет відзначає, що внесена авторами законодавчої ініціативи  пропозиція, за умови її законодавчого закріплення, може викликати дублювання функцій зазначених комітетів, зокрема, у питаннях легалізації (відмивання) доходів, і ускладнить процес підготовки і попереднього розгляду цих питань.

            4. Комітет вирішив внести пропозицію Голові Верховної Ради України про повернення без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України проекту Постанови Верховної Ради України "Про забезпечення реалізації права законодавчої ініціативи", внесений народним депутатом України Каськівим В.В. (реєстр. № 2276 від 25.03.2008 року).  При розгляді питання відзначено, що реєстрація законопроектів, внесених народними депутатами України, як елемент законодавчої процедури, зокрема стадії внесення законопроектів, є регламентною нормою. У зв’язку з цим зміни, що стосуються порядку реєстрації законопроектів мають вноситись шляхом внесення змін до цілісного документу, що врегульовує законодавчу процедуру – регламенту.  Чинний Тимчасовий регламент Верховної  Ради України досить чітко врегульовує випадки відмови у реєстрації законопроектів (частина друга статті 87). Зокрема, визначено, що у прийнятті на реєстрацію законопроекту може бути відмовлено у разі, якщо він поданий з порушенням вимог статей 85, 86 Тимчасового регламенту, а також якщо законопроект є альтернативним і вноситься з порушенням встановлених строків. Члени Комітету також погодилися із зауваженнями щодо  законопроекту, викладеними у висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

5. Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для з'ясування причин встановлення необґрунтовано високих цін на житло у м. Києві, інших містах України, а також невиконання забудовниками зобов’язань за договорами про інвестування у житлове будівництво", внесений народними депутатами України Білозір О.В., Ващук К.Т., Коновалюком В.І., Гринівим І.О., Жебрівським П.І. (на заміну раніше поданого реєстр. № 2087 від 16.04.2008), Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений проект Постанови до порядку денного другої сесії Верховної Ради України та розглянути його.           

            6. Комітет не підтримав проект Постанови Верховної Ради України «Про  перерахування одноденного заробітку народних депутатів України  для  придбання медикаментів та необхідного обладнання  Українській дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ», внесений народним депутатом України Бахтеєвою Т.Д. (реєстр. № 2413 від 21.04.2008), та рекомендує автору проекту Постанови провести роботу серед народних депутатів України щодо добровільного перерахування коштів на зазначені цілі на відкритий у банку рахунок.

7. У Комітеті здійснено правовий аналіз законодавчих пропозицій  щодо проведення парламентських слухань. Так ухвалені висновки на проект Постанови Верховної Ради України "Про парламентські слухання на тему: "Основні напрямки грошово-кредитної політики та антиінфляційні заходи", внесений народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності Азаровим М.Я. та іншими (на заміну раніше поданого реєстр. № 2240 від 07.04.2008) та на проект Постанови Верховної Ради України "Про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан розвитку фондового ринку України", внесений народним депутатом України Азаровим М.Я. (на заміну раніше поданого реєстр. № 2241 від 07.04.2008). Ухвалені Комітетом висновки щодо зазначених проектів Постанов Верховної Ради України направлені Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, який визначено головним у підготовці до розгляду цього питання Верховною Радою України.    

8. Розглянуто депутатське звернення народних депутатів України Я.Кендзьора, С.Соболєва, В.Стретовича, Р.Зварича, О.Шустік, Р.Князевича, А.Лабунської щодо внесення пропозиції Головою Верховної Ради України Яценюком А.П. про відкликання Голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Ківалова С.В. Комітет ухвалив такий висновок: виходячи з інформації по розгляду депутатського звернення групи народних депутатів України щодо відкликання Голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Ківалова С.В., Комітет не вбачає достатніх підстав для порушення питання про його відкликання. Підготовлену Комітетом інформацію направити Голові Верховної Ради України Яценюку А.П.

            9. Комітетом підтримано заяву народного депутата України Коновалюка В.І. про перехід до Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, розрахункова квота депутатської фракції Партії регіонів у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я повністю не використана. Народними депутатами України – членами Комітету внесено відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку