Комітет на своєму засіданні 7 грудня 2011 року розглянув 9 питань порядку денного, зокрема:

 

1.    Розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо порядку надання народним депутатам текстів законопроектів та супровідних документів)», внесений народними депутатами України - Томенком М.В., Ковалем В.С., Кравчуком В.П. (реєстр. № 9262 від 06.10.2011).

Комітет ухвалив висновок на зазначений проект Закону України та рекомендує Верховній Раді України, відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

 

2.    Комітетом ухвалено висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо оптимізації діяльності Верховної Ради України), внесений народним депутатом України Князевичем Р.П. (реєстр. № 9322 від 20.10. 2011). Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

3.    Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо удосконалення законодавчої діяльності), внесений народним депутатом України - Головою Верховної Ради України Литвином В.М. (реєстр. № 9322-1 від 14.11.2011), Комітет рекомендує Верховній Раді України, відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, прийняти зазначений законопроект за основу та в цілому.

Комітет відзначив, що положення законопроекту регулюють ті ж питання, які є предметом проекту Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо порядку надання народним депутатам текстів законопроектів та супровідних документів)", внесеного народними депутатами України Томенком М.В., Ковалем В.С. та Кравчуком В.П. (реєстр. № 9262 від 06.10.2011), та проекту Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" (щодо оптимізації діяльності Верховної Ради України), внесеного народним депутатом України Князевичем Р.П. (реєстр. № 9322 від 20.10.2011).

Усі вищезазначені законопроекти спрямовані на оптимізацію законодавчого процесу та мають на меті перш за все економію коштів на виготовлення документів на паперових носіях. В той же час, два вищезазначені законопроекти розглядають цю проблему дещо ширше, а це потребує апробації та матеріальних і фінансових затрат.

 На думку Комітету, нова редакція статті 98 Регламенту Верховної Ради України, запропонована народним депутатом України – Головою Верховної Ради України Литвином В.М., на даному етапі більш прийнятна. Адже спроба одночасного врахування всіх внесених народними депутатами України пропозицій без відповідного фінансування та можливості поетапного запровадження нових технологій у Верховній Раді України може призвести до значних збоїв у технологічному процесі законодавчої діяльності.

У зв'язку з цим вбачається за доцільне заміну існуючих технологій на більш сучасні здійснювати поетапно з наступною апробацією та корекцією, що дало б можливість опанувати та засвоїти ці технології всім користувачам.

 

4.    Розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення зміни до статті 3.4 Положення про помічника-консультанта народного депутата України», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 9343 від 25.10.2011).

             Комітет погодився з пропозицією щодо необхідності приведення у відповідність з положеннями зазначеного Закону України «Про державну службу» в частині граничного віку перебування на державній службі помічників-консультантів та вважає за доцільне запропонувати Верховній Раді України не повне виключення частини третьої статті 3.4 Положення про помічника-консультанта народного депутата України, а викласти зазначену частину в такій редакції:

        «3. Помічникам-консультантам народних депутатів України, які зараховані на державну службу і досягли граничного віку перебування на державній службі, може бути продовжено термін перебування на державній службі за поданням народного депутата України розпорядженням Керівника Апарату Верховної Ради України».

        Такий запис в Положенні, до набрання чинності нової редакції Закону України «Про державну службу», прийнятого Верховною Радою України 17.11.2011, яким передбачений граничний вік перебування на державній службі 65 років, дозволить продовжувати трудову діяльність помічникам-консультантам на державній службі.

        Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114, частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, прийняти зазначений проект Постанови за основу і в цілому з урахуванням зауважень Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку