На засіданні Комітету 18 лютого 2009 року розглянуто 15 питань порядку денного.

 

          1. Розглянувши пропозиції Президента України до Закону України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» (№ 1-1/279), Комітет прийняв рішення внести зазначений Закон України, прийнятий Верховною Радою України 15 січня 2009 року, для повторного розгляду Верховної Радою України.

          2. Комітет розглянув заяву народного депутата України Самофалова Г.Г. про обрання його членом Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я та, враховуючи, що розрахункова квота депутатської фракції Партії регіонів в Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я повністю не використана, прийняв рішення підтримати зазначену заяву та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект постанови.

          3. Розглянувши на виконання доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. від 12 лютого 2009 року проект Постанови Верховної Ради України «Про відкликання з посади Голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Стешенком О.М. (реєстр. № 4057 від 12.02.2009), Комітет ухвалив висновок на зазначений проект Постанови та відзначив, що він внесений з порушенням вимог Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та Регламенту Верховної Ради України. Відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України Комітет звернувся до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути проект Постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

          4. Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупційної діяльності ЗАТ "РосУкрЕнерго" та причетності до цього посадових осіб органів державної влади та окремих народних депутатів», внесений народним депутатом України Бондаренком В.Д. (реєстр. № 3674 від 28.01.2009), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, Комітет ухвалив висновок на цей проект Постанови Верховної Ради України та відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути проект Постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

          5. Ухвалено висновок на проект «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки фінансово-господарської діяльності Служби безпеки України та розслідування фактів сприяння Заступником Голови Служби безпеки України Нєжновою Світланою Володимирівною незаконному відчуженню нерухомого майна Служби безпеки України, придбання обладнання спеціального призначення та незаконного використання такого обладнання для стеження за вищими посадовими особами країни, народними депутатами, іншими особами», внесений народними депутатами України Бондаренком В.Д., Шкілем А.В., Ар´євим В.І. (реєстр. № 3688 від 02.02.2009). Комітетом прийнято рішення відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути проект Постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

          6. Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з контролю за виконанням Резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи №1645(2009) "Розслідування злочинів ймовірно скоєних високими посадовцями під час правління Кучми в Україні - справа Гонгадзе як показовий приклад" та Рекомендації №1856(2009) до Резолюції», внесений народним депутатом України Омельченком Г.О. (реєстр. № 4034 від 06.02.2009), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, Комітет ухвалив висновок на зазначений проект Постанови Верховної Ради  України та прийняв рішення відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути проект Постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

          7. Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття незаконних розпоряджень посадовими особами Київської міської державної адміністрації (Виконавчого органу Київської міської ради)», внесений народними депутатами України Яворівським В.О., Гордієнком С.В., Смітюхом Г.Є., Сінченком В.М. (реєстр. № 4035 від 06.02.2009) на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, та прийняв рішення відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути проект Постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

          8. Ухвалено висновок на проект Закону України «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України» (щодо несумісності окремих посад з правом володіння корпоративними правами та іншою діяльністю), внесений народним депутатом України Даниленком В.А. (реєстр. № 4017 від 04.02.2009). Прийнято рішення - відповідно до частини третьої статті 93 Регламенту Верховної Ради України направити ухвалений висновок Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту, та Голові Верховної Ради України Литвину В.М.

            9. Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до Державного бюджету України на 2009 рік» (стосовно упорядкування пенсійного забезпечення шахтарів), внесений народним депутатом України Турмановим В. І. (реєстр. № 4005 від 03.02.2009), Комітет ухвалив висновок на зазначений законопроект та прийняв рішення направити його Комітету  Верховної Ради України з питань бюджету, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту.

          10. Ухвалені Рекомендації щодо універсальних вимог до оформлення законопроектів, проектів інших актів та окремих пропозицій, що вносяться на розгляд Верховної Ради України.

          Прийнято рішення рекомендувати Голові Верховної Ради України Литвину В.М. дати доручення Керівнику Апарату Верховної Ради України Зайчуку В.О. скасувати всі раніше видані структурними підрозділами Апарату Верховної Ради України методичні рекомендації і матеріали, підготувати з урахуванням Рекомендацій Комітету для затвердження Головою Верховної Ради України проект нової редакції Положення про порядок роботи з документами у Верховній Раді України та подати його для погодження Комітету.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку