На засіданні Комітету 4 червня 2008 року розглянуто 20 питань порядку денного, зокрема:

1. Комітет ухвалив висновки на проекти Постанов Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин щодо фактів порушення Конституції України та діючого законодавства міським головою міста Миколаєва Чайкою В.Д., іншими посадовими особами Миколаївської міськради, а також за фактами численних протиправних рішень і ознак корупційних дій при виконанні ними своїх службових обов'язків та неефективного управління підприємствами комунальної власності і бюджетом міста Миколаєва", внесений народним депутатом України Забзалюком Р.О. (реєстр. № 2480 від 14.05.2008 р.) та "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення Тернопільською міською радою Конституції України, Земельного кодексу, законів України, невиконання рішень судів при відведенні, передачі, наданні у користування земельних ділянок, а також численних службових зловживань при розпорядженні об’єктами комунальної власності та бездіяльності органів прокуратури по запобіганню порушенням міської ради", внесений народним депутатом України Деревляним В.Т.  (реєстр. № 2566 від 26.05.2008 р.). Прийнято рішення звернутися до Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. з пропозицією відповідно до положень частини другої статті 89 Тимчасового регламенту Верховної Ради України повернути проекти постанов суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

2. Комітет рекомендує Верховній Раді України включити до порядку денного другої сесії Верховної Ради України та розглянути проекти Постанов Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для розслідування причин смерті 17-тирічного підлітка у м.Краматорську Донецької області і масових ускладнень після проведення вакцинації проти кору та краснухи серед населення Донецької області, а також для перевірки правомірності застосування вакцини, якою були проведені зазначені щеплення", внесений народними депутатами України Бахтеєвою Т.Д., Коржем В.П., Карпуком В.Г. та Сорочинською-Кириленко Р.М., (реєстр. № 2524 від 23.05.2008 р., на заміну раніше поданого) та "Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування питань будівництва металургійного заводу в Білоцерківському районі Київської області та можливої шкоди, що може бути завдана у зв’язку з цим навколишньому середовищу", внесений народним депутатом України Кириленком В.А. (реєстр. № 2449 від 02.06.2008 р., на заміну раніше поданого).

3. Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття проекту Закону України "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Данія про реадмісію осіб" за основу та в цілому, внесений народним депутатом України Кисельовим В.О. (реєстр. №0040/П від 22.05.2008 р.), Комітет рекомендував Верховній Раді України розглянути на найближчому пленарному засіданні зазначений проект та підтримати його.

4. Стосовно проекту Постанови Верховної Ради України "Про проведення в 2008 році парламентських слухань про становище молоді на ринку праці в Україні", внесений народними депутатами України Костенком П.І., Лук’яновою К.Є., Тедеєвим Е.С., Найдьоновим А.М. (реєстр. № 1367 від 20.05.2008 р., на заміну раніше поданого) ухвалено висновок та направлено його для врахування Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який визначено головним у підготовці до розгляду Верховної Ради України зазначеного проекту.

5. Комітетом висловлено ряд зауважень по формі і суті до проекту Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії", внесений народними депутатами України Бахтеєвою Т.Д., Гайдаєвим Ю.О., Григорович Л.С. (реєстр. № 2483 від 15.05.2008 р.). Комітет зазначає, що не вбачається потреби створювати тимчасову спеціальну комісію із зазначених у назві комісії питань, оскільки завдання, які ставляться перед комісією відносяться до питань предмету відання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. Крім цього, при формуванні кількісного складу комісії не забезпечено пропорційного представництва депутатських фракцій, відповідно до вимог частини другої статті 80 Тимчасового регламенту Верховної Ради України. Ухвалений Комітетом висновок направлено Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, який визначений головним у підготовці до розгляду цього питання Верховною Радою України. Комітет рекомендує звернутися до Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. з пропозицією про повернення проекту Постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

6. Комітет рекомендує Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду проекту Постанови Верховної Ради України "Про проведення пленарного засідання Верховної Ради України за участю Кабінету Міністрів України на тему: "Про виконання Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами, Плану дій "Україна – Європейський Союз" та стан підготовки нового базового договору між Україною та Європейським Союзом", внесений народними депутатами України Білозір О.В., Вечерком В.М., Оробець Л.Ю. Тополовим В.С., Крілем І.І., Полянчичем М.М. (реєстр. № 2433 від 22.05.2008 р., на заміну раніше поданого), запропонувати Голові Верховної Ради України Яценюку А.П., згідно вимог пункту 2 частини другої статті 89 Тимчасового регламенту Верховної Ради України, повернути проект Постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

7. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, який визначений головним у підготовці до розгляду проекту Постанови Верховної Ради України "Про Спеціальну контрольну комісію Верховної Ради України з питань звернень громадян", внесений народним депутатом України Коновалюком В.І. (реєстр.№ 2495 від 16.05.2008 р.), звернутися до Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. з пропозицією  про повернення зазначеного проекту Постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, відповідно до вимог пункту 2 частини другої статті 89 Тимчасового регламенту Верховної Ради України. При цьому, Комітет висловив зауваження щодо правової обґрунтованості створення такої комісії.

8. Ухвалено висновок на проект Постанови Верховної Ради України "Про проведення парламентських слухань на тему: "Сучасний стан та перспективи українсько-російських відносин" (18 червня 2008 року)", внесений народними депутатами України Тарасюком Б.І., Білорусом О.Г., Гриценком А.С. (реєстр. № 2472 від 14.05.2008 р.) та направлено Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, який визначено головним у підготовці до розгляду цього питання Верховною Радою України.

9. Прийнято рішення про направлення проекту календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України шостого скликання депутатським фракціям у Верховній Раді України для внесення і надання пропозицій Комітету для узагальнення і повторного його розгляду.

10.  Розглянувши заяву народного депутата України Стешенка О.М. про обрання його членом Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, Комітет прийняв рішення підтримати зазначену заяву та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект постанови.  

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку