На засіданні Комітету 18 листопада 2009 року розглянуто 14 питань порядку денного, зокрема:

 

Пропозиції Президента України до Закону України "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України" (реєстр. № 5264 від 22.10.2009). Комітет не погодився з пропозиціями Президента України, оскільки  згідно з положеннями пункту 21 частини першої статті 92 Конституції України передбачено, що організація  і порядок діяльності Верховної Ради України, статус народних депутатів України визначається виключно законами України. Отже, ця норма також охоплює положення частини п`ятої статті 89 Конституції України, згідно з якою організація і порядок діяльності  комітетів Верховної Ради України, її тимчасових спеціальних і тимчасових комісій встановлюються законом і водночас законодавець окремо визначив в Конституції України, що порядок роботи Верховної Ради України встановлюється Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України.  Комітет ухвалив висновок і прийняв рішення не підтримувати пропозицію Президента України про відхилення Закону України «Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України» (реєстр. № 5264 від 22.10.2009) та рекомендувати Верховній Раді України повторно прийняти зазначений Закон в цілому (подолати вето).

 

Комітет розглянув проект Закону України "Про внесення змін до ст.8 та ст.33 Закону України "Про статус народного депутата України", внесений народним депутатом України Тищенком О.І. (реєстр. № 5162 від 23.09.2009) та прийняв рішення згідно з вимогами пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України запропонувати Голові Верховної Ради України Литвину В.М. повернути зазначений законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" (щодо прав парламентської опозиції у Верховній Раді), внесений народними депутатами України Мірошниченком Ю.Р., Каськівим В.В., Шевченком А.В., Князевичем Р.П., Сусловим Є.І. (реєстр. № 5023 від 03.09.2009), Комітет прийняв рішення згідно з вимогами пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України запропонувати Голові Верховної Ради України Литвину В.М. повернути зазначений законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до статей 31, 102, 109, 113 та 116 Регламенту Верховної Ради України" (щодо розгляду проектів законодавчих актів, реалізація яких впливає на видаткову та/або доходну частину державного чи місцевих бюджетів), внесений народними депутатами України  Джоджиком Я.І., Зайцем І.О., Давиденком А.А. (реєстр. № 4831 від 15.07.2009), та прийняв рішення відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути проект Постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України" (щодо розміщення тексту депутатського запиту), внесений народними депутатами України Геращенко І.В., Третьяковим О.Ю., Герасим’юк О.В. (реєстр. № 4649 від 03.09.2009 на заміну), та прийняв рішення відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути проект Постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Комітетом розглянуто проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо голосування за допомогою електронної системи", внесений народним депутатом України Литвином В.М. (реєстр. № 5191 від 03.09.2009), і прийнято рішення, відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути проект Постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Комітетом розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів, повідомлених у депутатських запитах групи народних депутатів України, щодо незаконної діяльності та вчинення дій, що не відповідають високому званню судді, Головою Окружного адміністративного суду міста Києва Бачуном Олегом Володимировичем», внесений народним депутатом України Бондарєвим К.А. (реєстр. № 5244 від 20.10.2009), і прийнято рішення, відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути проект Постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

            Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин щодо самовільного захоплення земельних ділянок, незаконного будівництва у м. Сімферополі жилих, офісних і розважальних центрів, а також бездіяльності правоохоронних органів», внесений народними депутатами України, членами Тимчасової слідчої комісії Кисельовим В.О., Барановим В.О., Кендзьором Я.М., Бабуріним О.В. (реєстр. № 5309 від 05.11.2009), Комітет ухвалив висновок про те, що зазначений проект Постанови оформлений і зареєстрований згідно з вимогами статей 88, 90-92 Регламенту Верховної Ради України, і може бути рекомендований для включення його до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України. Висновок Комітет направив до Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин щодо самовільного захоплення земельних ділянок, незаконного будівництва у м. Сімферополі жилих, офісних і розважальних центрів, а також бездіяльності правоохоронних органів, яка визначена головною з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Постанови.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку