На засіданні Комітету 19 листопада 2008 року розглянуто 11 питань порядку денного, зокрема:

 

Розглянувши на виконання доручення Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. заяву народного депутата України Тимошенка М.М., члена депутатської фракції Комуністичної партії України, про дострокове припинення його депутатських повноважень у зв’язку з призначенням на посаду Голови Державного комітету лісового господарства України, Комітет ухвалив рішення  підтримати відповідну заяву та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

Комітетом було розглянуто проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування звинувачень в розкраданні коштів з державного бюджету при виконанні програми "Золота підкова Черкащини", внесений народним депутатом України Бондиком В.А. (реєстр. № 2133 від 01.10.2008 р., на заміну раніше внесеного). Комітет ухвалив рішення відповідно до положень частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи зазначений проект Постанови без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України у зв’язку з порушенням вимог частин третьої, п’ятої статті 85 Регламенту Верховної Ради України (відповідно не додані письмові погодження депутатських фракцій щодо кількісного та персонального складу комісії, а також у складі комісії є народні депутати України, які є членами інших тимчасових комісій).

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з’ясування обставин та встановлення фактів поставки до Грузії військової техніки з порушенням законодавства України та норм міжнародного права", внесений народним депутатом України Коновалюком В.І. (реєстр. № 3234 від 29.09.2008 р.), Комітет ухвалив рішення запропонувати автору внести зміни до назви Постанови у зв’язку з розширенням повноважень Комісії та  рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений проект Постанови до порядку денного третьої сесії і розглянути його з урахуванням пропозицій Комітету.

Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України "Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення Конституції України, Земельного кодексу України, інших законів України Тернопільською міською радою, невиконання нею рішень судів при відведенні, передачі, наданні у користування земельних ділянок, а також службових зловживань при розпорядженні об’єктами комунальної власності та бездіяльності органів прокуратури щодо порушень законодавства України в діяльності міської ради", внесений народним депутатом України, Головою Тимчасової слідчої комісії Деньковчем І.В. (реєстр. № 3236 від 29.09.2008 р.) і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений проект Постанови до порядку денного третьої сесії і розглянути його.

Комітетом розглянуто проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин розгляду проектів законів "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій України" (реєстр. № 0916) та "Про внесення змін до Закону України "Про статус суддів" (реєстр. № 0917), прийняття яких може призвести до руйнації незалежної судової системи", внесений народними депутатами України Пилипенком В.В., Портновим А.В. (реєстр. № 2718 від 08.07.2008), і, враховуючи те, що проект внесено з порушеннями вимог частини сьомої статті 85 Регламенту Верховної Ради України, прийнято рішення рекомендувати Голові Верховної Ради України відповідно до положень частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України повернути проект Постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України "Про призначення Селіванова А.О. постійним представником Верховної Ради України у Конституційному Суді України", внесений народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Міщенком С.Г., Лукаш О.Л., Мірошниченком Ю.Р. та іншими (реєстр. № 3156  від 16.09.2008 р.), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, Комітет зазначив, що поданий проект Постанови оформлений та зареєстрований відповідно до вимог Регламенту Верховної Ради України і внесений згідно з положеннями Закону України "Про Конституційний Суд України" та Положенням про постійного представника Верховної Ради України у Конституційному Суді України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 20 травня 1999 року № 691-XIV, та вирішив ухвалити висновок і направити його Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Постанови Верховної Ради України.

Комітетом розглянуто проект Постанови Верховної Ради України "Про попереднє схвалення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо обмеження депутатської недоторканості)", внесений народними депутатами України Кириленком В.А., Зваричем Р.М. (реєстр. № 1375/П  від 24.09.2008), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, і висловивши низку зауважень, прийнято рішення ухвалити висновок і направити його до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

Комітет розглянув проект Закону України "Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2009 рік", внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3175 від 17.09.2008 р.), на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, і зазначив, що законопроект внесений відповідно до вимог Конституції України, Закону України "Про державні цільові програми", Регламенту Верховної Ради України. Комітет вирішив ухвалити висновок і направити його Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

Розглянувши проект Закону України "Про спеціальну перевірку відомостей, які подають особи на зайняття посад державних службовців, призначення або погодження призначення на які здійснюється Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України", внесений народними депутатами України Матвієнком А.С., Барановим В.О., Бондарем О.М. (реєстр. № 2169  від 17.09.2008 р.) на заміну раніше внесеного, та висловивши ряд зауважень до тексту проекту Постанови Верховної Ради України, яку пропонується прийняти за результатами розгляду проекту Закону, Комітет вирішив ухвалити висновок і направити його Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

Комітет ухвалив висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань з нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини на тему: «Утвердження в Україні міжнародних стандартів у сфері прав людини: законодавчі та практичні аспекти», внесений народним депутатом України Шаровим І.Ф. (реєстр.№3128 від 09.09.2008)  та направив ухвалений висновок Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, який визначений головним з підготовки і попереднього розгляду цього питання Верховною Радою України. Проект постанови оформлений і зареєстрований у відповідності з вимогами статей 90-92 та 233 і 234 Регламенту Верховної Ради України.

Щодо проекту Постанови Верховної Ради України «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин щодо нехтування національними інтересами України Луганською обласною радою під час передачі в концесію ОКП «Компанії «Луганськвода» іноземній компанії «Росвода» та пов’язаних з цим наслідків за зміни тарифів на комунальні послуги», внесений народним депутатом України Курилом В.С. (реєстр.№3009 від 24.07.2008), Комітет відзначив, що зазначений проект підготовлений з порушенням вимог Регламенту Верховної ради України, а саме: у проекті постанови, відповідно до пункту 2 частини четвертої статті 85 Регламенту Верховної Ради України , не визначено завдання і коло питань, для проведення розслідування яких утворюється тимчасова слідча комісія, що позбавляє можливості визначити межі та обсяги діяльності цієї комісії, оскільки саме завдання є основним для роботи комісії.  Крім цього, у проекті Постанови порушена вимога частини другої статті 85 Регламенту Верховної Ради України – при формуванні кількісного складу комісії не забезпечено принцип пропорційного представництва депутатських фракцій. Таким чином, Комітет прийняв рішення  рекомендувати Голові Верховної Ради України відповідно до положень частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку