На засіданні Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України 1 квітня 2009 року розглянуто 8 питань порядку денного, зокрема:

 

1.    Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до статті 20 Закону України «Про статус народного депутата України», внесений народним депутатом України Томенком М.В. (реєстр.№4122 від 26.02.2009), Комітет ухвалив висновок на зазначений законопроект та прийняв рішення направити висновок до Голови Верховної Ради України для повернення законопроекту суб’єкту законодавчої ініціативи на підставі того, що його оформлено без дотримання вимог Регламенту Верховної Ради України.

 

2.    Комітет ухвалив висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо обмеження пільг), внесений народним депутатом України Яценюком А.П. (реєстр.№4136 від 03.03.2009), і враховуючи те, що проект Закону оформлено без дотримання вимог Регламенту Верховної Ради України, що є підставою для його повернення суб’єкту права законодавчої ініціативи відповідно до частини третьої статті 93 та пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, прийняв рішення про направлення висновку Комітету Голові Верховної Ради України для повернення законопроекту автору законодавчої ініціативи.

 

          Також прийнято рішення запропонувати робочій групі з підготовки законопроекту про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» опрацювати пропозиції, викладені у законопроектах  реєстр.№4122 та реєстр.№4136, на засіданні робочої групи.  

 

3.    Комітет рекомендує Верховній Раді України включити до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з підготовки концепції судово-правової реформи», внесений народним депутатом України Шустік О.Ю. (реєстр.№4153 від 17.03.2009, на заміну раніше поданого) та розглянути його з урахуванням пропозицій Комітету. Так, Комітет привертає увагу на те, що персональний склад (передбачено 11 народних депутатів України) не відповідає кількісному складу комісії - запропоновано 10 народних депутатів України. У зв’язку з цим, необхідно пункт 4 проекту Постанови привести у відповідність до наявного кількісного складу. Комітет вважає доцільним утворення такої тимчасової спеціальної комісії. Проект Постанови оформлено і зареєстровано у відповідності з вимогами Закону України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» та статей 90-92 Регламенту Верховної Ради України. 

 

4.    Ухвалено висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для перевірки дотримання законодавства при проведенні реконструкції Національного комплексу «Олімпійський» та забезпечення парламентського контролю», внесений народними депутатами України Коржем В.П., Сафіулліним Р.С. (реєстр.№4255 від 20.03.2009). Комітет прийняв рішення відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією повернути проект Постанови суб’єктам права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

5.    Проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України і законів України при проведенні позачергових виборів до Тернопільської обласної ради 15 березня 2009 року та фактів фальсифікації їх результатів», внесений народними депутатами України Буджераком О.О., Деньковичем І.В. (реєстр.№4269 від 26.03.2009) Комітет рекомендує Верховній Раді України включити до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України та розглянути його з урахуванням пропозицій Комітету.

 

 6. Ухвалено висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів)», внесений народними депутатами України Кириленком І.Г., Подгорним С.П., Трайдуком М.Ф. та іншими (реєстр.№4177 від 23.03.2009, на заміну раніше поданого) та прийнято рішення направити висновок Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту. Комітет відзначив, супровідні документи, що додаються до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів)», оформлені з порушенням вимог статей 142, 143, 145-149 Регламенту Верховної Ради України та потребують доопрацювання.

 

          7. Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів країни з питань запровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти і встановлення відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань та використання його результатів», внесений народними депутатами України Полохалом В.І., Оробець Л.Ю., Давимукою С.А. та іншими (реєстр.№4241 від 19.03.2009), Комітет ухвалив висновок на зазначений законопроект та прийняв рішення відповідно до частини третьої статті 93 Регламенту Верховної Ради України направити його Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти та Голові Верховної Ради України. Внесений проект Закону (реєстр. № 4241 від 19.03.2009) за суттю повторює відхилений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. 3675 від 29.01.2009), оскільки запропоновані ним зміни до законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про вищу освіту» є тими ж, що містилися у проекті Закону України з реєстраційним номером 3675 від 29.01.2009. У зв’язку з цим, законопроект (реєстр. № 4241 від 19.03.2009) не міг бути внесений народними депутатами України на поточній сесії Верховної Ради України та зареєстрований Апаратом Верховної Ради України.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку