На засіданні Комітету  7 лютого 2007 року розглянуто 18 питань порядку денного засідання.

         Зокрема, розглянуті такі питання:

1. Розглянувши проект Закон України «Про затвердження Регламенту Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Катеринчуком М.Д. (реєстр. № 2305 від 10.10.2006 р.). Комітетом прийнято рішення ухвалити висновок на зазначений проект та внести пропозицію Голові Верховної Ради України відповідно до положень пунктів 1,3 частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України. Комітет відзначив, що за структурою та змістом проект Регламенту Верховної Ради України повторює Регламент Верховної Ради України, прийнятий 16.03.2006 р. Винятком є те, що автор доповнив його положеннями, які передбачають, що «вхід до електронної системи здійснюється шляхом відбитку пальця народного депутата України, що має намір взяти участь у голосуванні» та новою главою 13 і чотирнадцятьма новими статтями, які регулюють діяльність «парламентської опозиції». На думку Комітету, положення, які стосуються парламентської опозиції, виходять за межі правового регулювання Регламенту Верховної Ради України, оскільки  Регламент – це перш за все нормативно-правовий акт, який покликаний регулювати парламентську процедуру, тобто процедурний документ. 

2. Ухвалено висновок Комітету на проект Закону України «Про закони і законодавчу діяльність», внесений народними депутатами України Ківаловим С.В., Шустік О.Ю., Притикою Д.М. (реєстр. № 2763 від 18.12.2006 р.), та рекомендовано Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту, внести  на розгляд Верховної Ради України пропозицію повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання відповідно до пункту 3 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України. Законопроект загалом внесено з дотриманням вимог Регламенту Верховної Ради України. Але у зв’язку з тим, що він містить положення законодавчої процедури, які відрізняються від процедури, викладеної в Регламенті Верховної Ради України, Комітет висловив низку зауважень до його тексту, зокрема, щодо положень статті 20 законопроекту, згідно з якою встановлюються «підстави» для відхилення Верховною Радою України законопроектів. За умови реалізації такої норми збільшується кількість обов’язкових стадій для розгляду кожного законопроекту і скасовується існуюча з чинним Регламентом Верховної Ради України можливість автоматичного відхилення законопроекту в тому разі, якщо інші пропозиції щодо його подальшої долі не підтримані належною кількістю голосів народних депутатів України.

3. Комітетом підтримано проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України п'ятого скликання та обрання Голови, першого заступника, заступників Голови та секретаря Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», внесений народним депутатом України Кисельовим В.О. (реєстр. № 3046 (внесений на заміну від 06.02.2007 року), щодо обрання народного депутата України Ілляшова Г.О. головою Комітету з питань правової політики, а народного депутата України Зварича І.Т. - заступником голови Комітету з питань правової політики, як такий що відповідає вимогам частини сьомої статті 7 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та частини сьомої статті 78 Регламенту Верховної Ради України.

         4. Комітет рекомендував Верховній Раді України не підтримувати проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України п'ятого скликання та обрання Голови, першого заступника, заступників Голови та секретаря Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», внесений народним депутатом України Кисельовим В.О. (реєстр. № 3099 від 07.02.2007 року) щодо обрання народного депутата України Кічатого Ю.С. членом Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, у зв’язку з тим, що квота депутатської фракції Партії регіонів у зазначеному Комітеті використана.

5.  Розглянуто заяви народних депутатів України Богатирьової Р.В. про переведення її з Комітету з питань бюджету до Комітету з питань фінансів і банківської діяльності та Римарука О.І. про переведення його з Комітету з питань фінансів і банківської діяльності до Комітету з питань бюджету. Враховуючи, що кількість народних депутатів України від депутатської фракції Партії регіонів у Комітеті з питань бюджету та Комітеті з питань фінансів і банківської діяльності у разі такого переведення не змінюється, Комітет прийняв рішення підтримати зазначені заяви та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект постанови.

6. Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями діючого законодавства на енергетичному ринку України» (щодо внесення змін у складі Тимчасової слідчої комісії), внесений народним депутатом України Матвієнком А.С. (на заміну раніше поданого реєстр. № 2640-1 від 11.01.2007 року), щодо виключення зі складу Тимчасової слідчої комісії народних депутатів України Зейналова Е.Д., Круця М.Ф. та ввести до складу Тимчасової слідчої комісії народних депутатів України Катеринчука М.Д., Лопушанського А.Я.,  Комітет рекомендує Верховній Раді України включити його до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України і підтримати його, як такий, що внесено у відповідності з вимогами Регламенту Верховної Ради України.

7. Комітетом прийнято рішення про проведення 11 квітня 2007 року  слухань у Комітеті на тему: «Внесення змін до Регламенту Верховної Ради України», затверджено план підготовки проведення зазначених слухань та склад робочої групи по підготовці змін до Регламенту Верховної Ради України.

         8. Комітетом погоджено із зауваженнями підготовлений Управлінням кадрів апарату Верховної Ради України та погоджений Головним юридичним управлінням апарату Верховної Ради України проект розпорядження Голови Верховної Ради України «Про посвідчення помічника-консультанта народного депутата України п’ятого скликання». Члени Комітету висловили думку  щодо недоцільності застосування відповідного напису у посвідченні помічника-консультанта народного депутата України, який працює на громадських засадах, передбачений «Описом посвідчення помічника-консультанта народного депутата України п’ятого скликання».

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку