На засіданні Комітету 2 квітня 2008 року розглянуто 14 питань порядку денного, зокрема:

 

            1. Щодо проекту Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до пункту 4 статті 2 Регламенту Верховної Ради України" (щодо мови ведення засідань Верховної Ради), внесеного народним депутатом України Яворівським В.О. (реєстр. № 2040 від 04.03.2008), Комітет рекомендує Голові Верховної Ради України  відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України. Комітет вважає, що на даний момент наявність конституційно-правової основи для впровадження імперативної вимоги щодо використання народними депутатами України під час виступів на пленарних засіданнях Верховної Ради України виключно українською мовою не має під собою юридичних підстав.

2. Комітет ухвалив висновок на проект Закону України "Про обов’язкову перевірку відомостей, які подають особи на зайняття виборних посад, призначення або погодження призначення на які здійснюється Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України", внесений народними депутатами України Матвієнком А.С., Бондарем О.М., Барановим В.О. (реєстр. № 2169 від 05.03.2008), та прийняв рішення направити його до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду поданого законопроекту.  

3. Ухвалено висновок на проект Постанови Верховної Ради України "Про встановлення додаткових іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених та студентів юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка і Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого", внесений народним депутатом України Яценюком А.П. (реєстр. № 2214  від 13.03.2008), та прийнято рішення направити його Комітету з питань науки і освіти, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду поданого законопроекту. Комітет відзначив, що запропонований проект Постанови може розглядатися тільки після внесення змін до Державного бюджету України на 2008 рік та до кошторису Верховної Ради України на 2008 рік. 

            4. Комітет прийняв рішення відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України рекомендувати Голові Верховної Ради України повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи проект Постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо публікації висновків тимчасової слідчої комісії), внесений народним депутатом України Бірюком Л.В. (реєстр. № 1413  від 25.01.2008 р.) (на заміну раніше поданого), без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

5. Ухвалено висновок на проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення посадовими особами державних адміністрацій Київської і Закарпатської областей Конституції України, Земельного кодексу, законів України при виділенні і переоформленні земельних ділянок та  причетності до цього працівників Секретаріату Президента України", внесений народним депутатом України Бондарєвим К.А. (реєстр. № 2229 від 18.03.2008) та прийнято рішення звернутися до Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України  повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України. Члени Комітету відзначили, що проект Постанови підготовлений з порушеннями Регламенту Верховної Ради України, а саме: відповідно до частини третьої статті 80 та пункту 3 частини першої статті 86 Регламенту Верховної Ради України до проекту Постанови не додані письмові погодження депутатських фракцій щодо кількісного та персонального складу комісії. Крім цього, порушені вимоги частини першої статті 14 Закону України «Про статус народного депутата України» та частини п’ятої статті 80 Регламенту Верховної Ради України.

6. Комітетом ухвалено висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо розслідування фактів порушення Конституції України і законів України Тендерною палатою України під час здійснення процедур державних закупівель та лобіювання інтересів структур наближених до народних депутатів України О.Ткаченка та А.Яценка», внесений народними депутатами України Кульчинським М.Г. Полянчичем М.М. (реєстр. № 2197 від 07.03.2008). Комітет зазначив, що у проекті не визначено завдання і коло питань, для проведення розслідування яких утворюється тимчасова слідча комісія, крім цього порушена вимога частини другою статті 80 Регламенту Верховної Ради України, не забезпечено принцип пропорційного представництва депутатських фракцій. До складу комісії не включені представники депутатської фракції «Блоку Юлії Тимошенко», а депутатські фракції «Наша Україна - Народна Самооборона» та  «Блок Литвина»  перевищили своє представництво, а також відповідно до частини третьої статті 80 та пункт 3 частини першої статті 86 Регламенту Верховної Ради України до проекту Постанови не додані письмові погодження депутатських фракцій щодо кількісного та персонального складу  комісії. У зв’язку з цим, Комітет прийняв рішення звернутися до Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України  повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

7. Низку зауважень висловлено Комітетом щодо проекту Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо розслідування фактів порушення Конституції України, законів України та Земельного кодексу України при проведенні незаконного скуповування земельних ділянок у Київській області народним депутатом України Б. Губським", внесений народним депутатом України Оробець Л.Ю. (реєстр. № 2198 від 07.03.2008). Комітетом прийнято рішення звернутися до Голови Верховної Ради України Яценюка А.П. відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України  повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

            8. Комітет рекомендував Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначено головним у підготовці до розгляду цього питання Верховною Радою України, запропонувати Голові Верховної Ради України відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України повернути проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з опрацювання проекту Кримінально-процесуального кодексу України", внесений народними депутатами України Швецем В.Д., Шемчуком В.В., Бевзом В.А., Вернидубовим І.В. (реєстр. № 2203 від 11.03.2008), суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України. Проект Постанови підготовлений з порушенням вимог Регламенту Верховної Ради України - до проекту не додані письмові погодження депутатських фракцій щодо кількісного та персонального складу комісії (як вимагає частина третя статті 80 та пункт 3 частини першої статті 86 Регламенту Верховної Ради України). Крім цього, до складу тимчасової спеціальної комісії запропоновані народні депутати України, які є членами інших тимчасових слідчих комісій.

            9. Ухвалено висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про  парламентські слухання на тему: «Проблеми приватизації на сучасному етапі економічного розвитку України», внесений народними депутатами України Мармазовим Є.В., Бондарем О.М. та іншими – членами Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації (на заміну раніше поданого реєстр.  № 2156 від 20.03.2008) та прийнято рішення направити його Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації, яка визначена головною у підготовці до розгляду цього питання Верховною Радою України. Комітетом відзначено, що проект Постанови підготовлений у відповідності з вимогами Регламенту Верховної Ради України.

10. Комітет рекомендував Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, який визначено головним у підготовці до розгляду проектів Постанов Верховної Ради України «Про парламентські слухання на тему: «Основні напрямки грошово-кредитної політики та антиінфляційні заходи» та «Про проведення парламентських слухань на тему: «Про стан розвитку фондового ринку України», внесених народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності Азаровим М.Я. та іншими (реєстр.  № 2240 від 19.03.2008; № 2241 від 24.03.2008), доопрацювати їх та внести на розгляд Верховної Ради України.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку