На засіданні Комітету 14 березня 2007 року розглянуто 19 питань порядку денного засідання.

            Зокрема, Комітетом розглянуто та підтримано заяву народного депутата України Бондика В.А. щодо складення депутатських повноважень.      

            Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України п'ятого скликання та обрання Голови, першого заступника, заступників Голови та секретаря Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», внесений народним депутатом України Крілем І.І., (реєстр. № 3150 від 09.02.2007 року) щодо обрання народного депутата України Горошкевича О.С., члена депутатської фракції Блоку «НАША УКРАЇНА», членом Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, увільнивши його від обов’язків члена Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України підтримати зазначений проект постанови, оскільки розрахункова квота депутатської фракції Блоку «НАША УКРАЇНА» в Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки повністю не використана.

Комітет ухвалив висновок на проект Закону України «Про загальні засади парламентського контролю в Україні», внесений народним депутатом України Ківаловим С.В. (реєстр.№2779 від 19.12.2006 р.). Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, та визначити головним комітетом з його підготовки до наступного першого читання Комітет з питань правової політики.  На думку Комітету, парламентський контроль може бути забезпечений Верховною Радою України в повному обсязі за умови набуття чинності певних законів. Крім цього залишаються невирішеними питання, що стосуються визначення «парламентського контролю», меж, суб’єктів та об’єктів парламентського контролю, а також уніфікації правового регулювання контрольної процедури.

Ухвалено висновок Комітету на проект Закону України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», внесений народними депутатами України Мартинюком А.І. та Матвєєвим В.Г. (реєстр. № 2815 від 22.12.2006 року) рекомендувати Верховній Раді України  прийняти за основу за результатами розгляду його в першому читанні відповідно до пункту 1 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України. Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо остаточного оформлення та підписання законів), внесений народним депутатом України Беспалим Б.Я. (реєстр.№3040 від 29.01.2007 р.).  За результатами детального вивчення  внесених пропозицій, Комітет відзначив, що недоцільно підтримувати пропозицію до частини другої статті 98 Регламенту Верховної Ради України щодо вилучення другого речення, яке стосується остаточної юридичної експертизи після прийняття акта Верховної Ради України в цілому, а пропозиції до частини п’ятої статті 116 у разі їх прийняття ввійдуть в протиріччя з нормами частини першої статті118 Регламенту Верховної Ради України. Комітет повністю погоджується з висновком Головного науково-експертного управління, в якому висловлені критичні зауваження щодо кожної запропонованої зміни до Регламенту Верховної Ради України, і які жодним чином не передбачають можливість їх прийняття без врахування зауважень.

Розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення зміни до статті 98 Регламенту Верховної Ради України, внесений народним депутатом України Кисельовим В.О. (реєстр.№2880 від 11.01.2007 р.). У зв’язку з тим, що запропоновані зміни не можна підтримати без внесення змін до відповідних законодавчих актів, Комітет рекомендує Верховній Раді України не підтримувати зазначений проект постанови та включити зазначену пропозицію до таблиці про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України, яка готується в Комітеті, і повернутися до її розгляду під час розгляду комплексних змін до Регламенту Верховної Ради України.

Стосовно проекту Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України від 02.11.2006 р. №302-V «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки фактів корупційних дій, зловживання службовим становищем з боку окремих посадових осіб Міністерства внутрішніх справ України, що викладені в статті «Інша міліція» газети «2000» від 8 вересня 2006 р.», внесений народним депутатом України Малиновським О.П. (реєстр.№ 3214 від 21.02.2007 р.) Комітетом прийнято рішення звернутися до Першого заступника Голови Верховної Ради України Мартинюка А.І. відповідно до положень частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України, повернути проект постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.      

            Комітетом ухвалено Роз’яснення Комітету щодо застосування окремих правових норм Закону України «Про статус народного депутата України» стосовно гарантій трудових прав народного депутата України у разі дострокового припинення повноважень Верховної Ради України (див. на головній сторінці веб-сайту Комітету).

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку