На засіданні Комітету 29 листопада 2006 року розглянуто 24 питання порядку денного засідання.

         Зокрема, розглянуті такі питання:        

1. Розглянувши повторно заяву народного депутата України Царьова О.А. про перехід до іншого комітету (Комітету з питань бюджету), Комітет не підтримав її у зв’язку з тим, що розрахункова квота представництва депутатської фракції Партії регіонів в Комітеті з питань бюджету перевищена.

2. Комітет підтримав подання голови депутатської фракції Соціалістичної партії України Цушка В.П. про обрання народного депутата України Урбанського І.А. першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

3. Розглянувши підготовлений Головним організаційним управлінням апарату Верховної Ради України проект календарного плану проведення третьої сесії  Верховної Ради України п’ятого скликання, Комітет прийняв рішення направити проект календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання (лютий – липень 2007 року) депутатським фракціям у Верховній Раді України для внесення пропозицій Комітету до 8 грудня ц.р. для узагальнення і повторного розгляду його на засіданні Комітету.

4. Комітетом прийнято рішення внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про недоцільність включення проекту Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Додатку до Постанови Верховної Ради України “Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України  п’ятого скликання”, внесений народними депутатами України Мойсиком В.Р. Левченко К.Б., Сінченком С.Г. (реєстр. № 2372 від 19.10.2006 р.), до порядку денного другої сесії Верховної Ради України, а разі такого включення, його відхилення за результатами розгляду у першому читанні відповідно до пункту 2 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України.

5. Комітетом ухвалено висновок та прийнято рішення  рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України та Постанови Верховної Ради України “Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України п’ятого скликання», внесений народним депутатом України Порошенком П.О. (реєстр. № 2432 від 30.10.2006 р.).

6. Комітет рекомендує Верховній Раді України підтримати проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку в Україні», внесений народними депутатами України Заплатинським В.М, Комаром М.С.,  Козубом О.А. (на заміну реєстр. № 2300 від 10.11.2006 р.).

7. Ухвалено висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з  перевірки звинувачень у протиправній діяльності Голови Служби безпеки України І.Дріжчаного», внесений народними депутатами України Гєллєром Є.Б., Аркаллаєвим Н.Г. та іншими (реєстр. № 2446 від 31.10.2006 р.). Комітет вирішив запропонувати Голові Верховної Ради України Морозу О.О. згідно з вимогами пункту 2 частини другої статті 89 Регламенту Верховної Ради України повернути проект постанови на доопрацювання автору без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України  у зв’язку з невідповідністю проекту вимогам Регламенту Верховної Ради України.

8. Проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань адміністрування податку на додану вартість», внесений народними депутатами України Катеринчуком М.Д., Королевською Н.Ю., Воропаєвим Ю.М. (реєстр.№ 2523 від 13.11.2006 р.). Комітет рекомендує Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного питання, запропонувати Голові Верховної Ради України Морозу О.О. повернути проект постанови на доопрацювання авторам без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, у зв’язку з невідповідністю оформлення проекту вимогам закону та Регламенту Верховної Ради України.

9. Розглянуті проекти постанов Верховної Ради України «Про внесення змін до постанови Верховної Ради України від 2 листопада 2006 року «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки фактів корупційних дій, зловживання службовим становищем з боку окремих посадових осіб Міністерства внутрішніх справ України, що викладені в статті «Інша міліція» газети «2000» від 08 вересня 2006 року», внесений народними депутатами України Баранівським О., Шибком В., Малиновським О. (реєстр.№ 2476 від 03.11.2006 р.) та народним депутатом України Сівковичем В.Л. (реєстр. № 2476-1 від 09.11.2006 р.).

Комітет вирішив запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України проект постанови Верховної Ради України (реєстр. № 2476 від 03.11.2006 р.) включити до порядку денного другої сесії  і підтримати його; проект постанови (реєстр. № 2476-1 від 09.11.2006 р.) повернути на доопрацювання  суб’єкту права законодавчої ініціативи без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

10. Розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо призначення та звільнення з посад певних посадових осіб органів юстиції та нотаріату), внесений народним депутатом України Кушнарьовим Є.П. (реєстр. № 2459 від 01.11.2006 р.) та ухвалено висновок Комітету. Комітет відзначає з цього питання, що Верховна Рада України згідно з положеннями Конституції України не наділена повноваженнями надавати згоду на призначення чи звільнення осіб, зазначених у законопроекті та доцільно керуватися рішеннями Конституційного Суду України, згідно з яким «правом надавати собі додаткові контрольні повноваження шляхом прийняття відповідного закону Верховна Рада України не наділена».

11. Комітет не підтримує прийняття Верховною Радою України проекту Постанови Верховної Ради України «Про повернення до розгляду проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо скасування пільг), внесеного народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та іншими (реєстр. № 1058-2 від 06.09.2006)», внесений народним депутатом України Ковтуненком О.В. (реєстр. № 1058-2-П від 30.10.2006 року). Комітет відзначає, що відповідно до частини першої статті 102 Регламенту Верховної Ради України законопроект вважається відхиленим, якщо запропоновані рішення на його підтримку не отримали необхідної кількості голосів народних депутатів України. Відповідно до частини другої цієї ж статті – відхилений Верховною Радою законопроект або законопроект, що повторює його за суттю, не може бути внесений на поточній та наступній за нею позачерговій сесіях Верховної Ради.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку