Прес - реліз

 

             На  виконання доручення Голови Верховної Ради України Мороза О.О. від 20 липня 2006 року на  засіданні Комітету Верховної Ради України  з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України 21 липня цього року  було розглянуто  звернення народного депутата  України, координатора  Антикризової  коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України Януковича В.Ф. з проханням дати роз’яснення стосовно ряду питань, обумовлених  зверненнями народних депутатів України – членів депутатських фракцій, що не є учасниками Антикризової коаліції, про входження до Антикризової коаліції.

            Керуючись статтею 89 Конституції України, частиною третьою статті 21, пунктом другим статті 49 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітет ухвалив висновок щодо порушених у зверненні питань. А саме :

           Питання дострокового припинення повноважень народних депутатів України визначено Конституцією України (стаття 81), з таких підстав:

1)   складення  повноважень за особистою заявою  народного депутата;

2)           набрання   законної  сили   обвинувальним   вироком   щодо нього;

3)                визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

4)                припинення його громадянства або його виїзду на  постійне проживання за межі України;

5)       якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;

6)    невходження  народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської   фракції   цієї   політичної   партії   (виборчого   блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу  такої фракції;

7)  його смерті.

    

Зазначені підстави не передбачають врегулювання питань щодо виключення  народного депутата України із депутатської фракції.        

На думку Комітету, вихід народного депутата із депутатської фракції та виключення його із депутатської фракції не є тотожними поняттями. Вихід є наслідком власного волевиявлення народного депутата, а виключення є наслідком волевиявлення фракції по відношенню до народного депутата.

Даний висновок узгоджується зі статтею 80 Конституції України, де зазначено, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах,  тобто, з одного боку, у народного обранця є свобода волевиявлення шляхом  голосування, а, з другого боку, входження до коаліції і є висловлюванням позиції народного депутата. Відповідно до статті 10 Закону України «Про статус народного депутата України» голосування та позиція, висловлена народним депутатом у роботі Верховної Ради України та її органів, не може бути предметом розгляду у Верховній Раді України та її органах. Ці положення Конституції України та Закону України «Про статус народного депутата України»  є принциповими.

Згідно ст. 81 Конституції України повноваження  народного депутата України у разі його виходу із складу депутатської фракції політичної партії (блоку політичних партій), тобто добровільного волевиявлення, можуть бути припинені лише на підставі закону. В даний час такого закону Верховною Радою України не прийнято.

Таким чином законодавством України не передбачено такої підстави дострокового припинення повноважень народного депутата України, як виключення народного депутата України з депутатської фракції.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку