До реєстр. № 1598

                                                                                                             від 09.07.2015,

                                                                                                               доопрацьований

 

 

 

 

                                                                             ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

 

ВИСНОВОК

на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань встановлення розміру збитків, завданих в зоні проведення антитерористичної операції  на території Донецької та Луганської областей, та підготовки концепції відбудови, розвитку та модернізації цих регіонів», внесений народним депутатом України Фірсовим Є.П. (реєстр. № 1598 від 09.07.2015, доопрацьований)

 

Комітет на засіданні 15 липня 2015 року (протокол № 28) розглянув на виконання доручення Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 13 липня ц.р. проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань встановлення розміру збитків, завданих в зоні проведення антитерористичної операції  на території Донецької та Луганської областей, та підготовки концепції відбудови, розвитку та модернізації цих регіонів», внесений народним депутатом України Фірсовим Є.П. (реєстр. № 1598 від 09.07.2015, доопрацьований).

Проектом Постанови пропонується утворити тимчасову спеціальну комісію з метою, як зазначено в пояснювальній записці, здійснення комплексних заходів щодо встановлення розміру збитків, завданих в зоні проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, та підготувати концепцію відбудови, розвитку та модернізації цих регіонів.

Відповідно до частини другої статті 89 Конституції України та частини першої статті 85 Регламенту Верховної Ради України Верховна Рада України може прийняти рішення про утворення тимчасової спеціальної комісії для підготовки і попереднього розгляду питань, а також для підготовки і доопрацювання проектів законів та інших актів Верховної Ради України на правах головного комітету, якщо предмет правового регулювання таких проектів не належить до предметів відання комітетів, утворених Верховною Радою України. Тому назву даного проекту Постанови варто викласти у такій редакції: «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії з підготовки питань встановлення розміру збитків, завданих в зоні проведення антитерористичної операції  на території Донецької та Луганської областей, та підготовки концепції відбудови, розвитку та модернізації цих регіонів». У зв’язку з цим пункти 1 та 2 проекту Постанови привести у відповідність до запропонованих змін.   

Порядок утворення, вимоги до персонального складу тимчасової спеціальної комісії визначаються частинами другою - п'ятою, сьомою та восьмою статті 85 Регламенту Верховної Ради України.

Частиною другою статті 85 Регламенту Верховної Ради України передбачено, що  кількісний склад тимчасової спеціальної комісії формується з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій (депутатських груп).

Не зважаючи на те, що кількісний склад комісії має становити 14 народних депутатів України, виходячи із забезпечення такого представництва в її складі: фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» - 4 народних депутати України; фракція Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» - 2 народних депутати України; фракція Політичної партії «Опозиційний блок» – 1 народний депутат України; фракція Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» - 2 народні депутати України; фракція Радикальної партії Олега Ляшка – 1 народний депутат України; фракція політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 1 народний депутат України; група  «Воля народу» - 1 народний депутат України; група «Економічний розвиток» - 1 народний депутат України (технічна поправка замість слів «Економічний розвиток» записати «Партія «Відродження»); народні депутати VIII скликання, що не входять до складу будь-якої фракції – 1 народний депутат України (пункт 4 проекту Постанови), до складу комісії пропонується обрати 13 народних депутатів України (пункти 5,6 проекту Постанови), за письмовими пропозиціями від депутатських фракцій: ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»: Фірсова Є.П. (голова комісії), Лубінця Д.В., Герасимова А.В., Єфімова М.В.; Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ»: Денісову Л.Л.; Колганову О.В. (заступник голови комісії); Політичної партії «Опозиційний блок»: Дунаєва С.В.; Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ»: Веселову Н.В., Скрипника О.О.; Радикальної партії Олега Ляшка: Скуратовського С.І.; за письмовими пропозиціями від депутатських груп: «Воля народу»: Івахіва С.П.; «Партія «Відродження»: Гуляєва В.О.; від позафракційних народних депутатів України: Суслову І.М.

Комітет звернув увагу на те, що перевищено розрахункову квоту депутатської фракції Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» (запропоновано обрати 2-х представників фракції), оскільки до цієї фракції входять 31 народний депутат України, і тому при пропорційному представництві від цієї  фракції має бути обрано до складу комісії 1 (одного) представника фракції.

Крім цього, народного депутата України – члена депутатської фракції Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Скрипника О.О. вже обрано головою Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань майбутнього (Постанова Верховної Ради України від 22 квітня 2015 року № 353-VIII), що суперечить положенням частини першої статті 14 Закону України «Про статус народного депутата України» та частини п’ятої  статті 85 Регламенту Верховної Ради України, згідно з якими народний депутат України за погодженням із відповідною депутатською фракцією (депутатською групою) може бути обраний членом лише однієї тимчасової спеціальної комісії.

У зв’язку з цим, Комітет пропонує під час розгляду Верховною Радою України питання про утворення запропонованої тимчасової спеціальної комісії від депутатської фракції Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» обрати лише одного представникаВеселову Н.В.

Комітет також зазначив, що в пунктах 4 та 6 проекту Постанови передбачено обрати до складу комісії одного позафракційного народного депутата України, але обрання позафракційних народних депутатів України до складу тимчасових спеціальних та слідчих комісій законодавчо не передбачено.

Комітетом взято до відома, що до проекту Постанови додані копії письмових звернень ініціатора внесення від 14 січня 2015 року до депутатських фракцій та депутатських груп у Верховній Раді України стосовно внесення пропозицій щодо кількісного та персонального складу тимчасової спеціальної комісії. В той же час відсутня письмова пропозиція як до кількісного, так і до персонального складу утворюваної тимчасової спеціальної комісії від депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

Відповідно до частини третьої статті 85 Регламенту Верховної Ради України, якщо депутатська фракція (депутатська група) не запропонувала у встановлений строк представників для  роботи в тимчасовій спеціальної комісії, то комісія утворюється без участі представників цієї депутатської фракції (депутатської групи).

Положеннями статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи викладене, Комітет прийняв рішення ухвалити зазначений висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань встановлення розміру збитків, завданих в зоні проведення антитерористичної операції  на території Донецької та Луганської областей, та підготовки концепції відбудови, розвитку та модернізації цих регіонів», внесений народним депутатом України Фірсовим Є.П. (реєстр. № 1598 від 09.07.2015, доопрацьований) та рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного сесії Верховної Ради України даний проект Постанови, розглянути його з урахуванням зауважень і пропозицій Комітету та визначитись шляхом голосування щодо утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань встановлення розміру збитків, завданих в зоні проведення антитерористичної операції  на території Донецької та Луганської областей, та підготовки концепції відбудови, розвитку та модернізації цих регіонів.

Комітет також інформує, що народним депутатом України Тарутою С.О. 24 грудня 2014 року подано на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях» (реєстр. № 1611), мета і завдання якої перекликаються  із завданням тимчасової спеціальної комісії, утворення якої запропоновано народним депутатом України Фірсовим Є.П. Проект Постанови (реєстр. № 1611), внесений народним депутатом України Тарутою С.О. Комітетом розглянуто на засіданні 18 березня 2015 року і прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного другої сесії Верховної Ради України даний проект Постанови,  розглянути його з урахуванням зауважень і пропозицій Комітету та визначитись шляхом голосування щодо утворення такої комісії. Цим проектом до керівного складу пропонується обрати головою комісії  народного депутата України Таруту С.О., а заступником голови комісії – народного депутата України Фірсова Є.П. В даний час народного депутата України Таруту С.О. вже обрано заступником голови Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань майбутнього (Постанова Верховної Ради України від 22 квітня 2015 року № 353-VIII), а згідно з положеннями частини першої статті 14 Закону України  «Про статус народного депутата України» та частини п’ятої  статті 85 Регламенту Верховної Ради України народний депутат України може бути обраний членом лише однієї тимчасової спеціальної комісії.

Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначено першого заступника голови Комітету.

 

 

 

Перший заступник

голови Комітету                                                    П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

21 лютого 2024 11:00
20 лютого 2024 09:26
20 лютого 2024 09:26
06 лютого 2024 16:27
10 січня 2024 17:23
11 вересня 2023 19:35
07 лютого 2023 17:51
07 вересня 2022 12:56
16 квітня 2022 17:21
01 лютого 2022 12:24