Ухвалено рішенням Комітету

від 18 березня 2015 року        

(протокол № 11)

 

 

 

 

РОЗ'ЯСНЕННЯ

щодо присутності на закритому засіданні  комітету Верховної Ради України народного депутата України, який не є членом цього комітету, помічників-консультантів  народного депутата України відповідно до положень законів України «Про статус народного депутата України»,  «Про комітети Верховної Ради України»  та Положення про помічника-консультанта народного  депутата України

 

У зв'язку із зверненням до Комітету народного депутата України Геращенка А.Ю. (лист від 19 лютого 2015 року № 36/762)  щодо надання тлумачення з приводу того, «чи має право народний депутат України, який не є членом відповідного комітету бути присутнім на закритому засіданні комітету, навіть в разі відсутності рішення комітету щодо згоди на це ?», а також щодо порядку звернення народного депутата України за дорученням до голови відповідного комітету в порядку статі 2.1. Положення про помічника-консультанта народного депутата України щодо надання згоди на присутність його помічника-консультанта на закритому засіданні відповідного комітету, слід зазначити таке.

  Звертаємо увагу, що частиною другою статті 147 Конституції України визначено, що Конституційний Суд України вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України.

Відповідно до частини третьої статті 21 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» комітети з питань, віднесених до предметів їх відання, мають право надавати роз'яснення щодо застосування положень законів України. При цьому, такі роз'яснення не мають статусу офіційного тлумачення.

Відповідно до положень статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Народний депутат України, відповідно до положень частин першої та другої статті 10 Закону України «Про статус народного депутата України»,  може брати участь у роботі будь-якого органу Верхової Ради України з правом дорадчого голосу, якщо інше не передбачено законом та реалізує на засіданнях Верховної Ради України та в роботі її органів надані йому права відповідно до Конституції України, цього та інших законів України. При цьому, порядок здійснення повноважень народних депутатів в органах Верховної Ради України визначається Конституцією України, цим та іншими законами України (частина третя статті 14 зазначеного Закону).

Організація, повноваження та порядок діяльності комітетів Верховної Ради України визначаються Конституцією України, Законом України «Про комітети Верховної Ради України», Законом України «Про статус народного депутата України», іншими законами України, Регламентом Верховної Ради України та постановами Верховної Ради України.

Законом України «Про комітети Верховної Ради України» у статті 42 передбачені форми роботи комітетів, зокрема, засідання, які можуть бути відкритими або закритими.

Статтею 46 цього Закону визначені особливості проведення закритого засідання комітетів, а саме: на закритому засіданні, крім членів комітету, за рішенням комітету можуть бути присутніми запрошені особи та працівники секретаріату комітету, при цьому присутні на закритому засіданні комітету попереджаються про нерозповсюдження інформації з обмеженим доступом, отриманої на ньому, та про відповідальність згідно із законом.

Частиною шостою статті 93 Регламенту Верховної Ради України передбачено, що для попереднього розгляду законопроекту, проекту іншого акта на засідання головного комітету Верховної Ради України запрошується ініціатор внесення законопроекту чи представник суб'єкта права законодавчої ініціативи.

У частинах першій, третій статті 48 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» зазначено, що комітети мають право запрошувати на своє засідання Першого віце-прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністрів України, міністрів, керівників інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, а також їх посадових і службових осіб, отримувати від них необхідні для розгляду питань порядку денного роз'яснення. Для розгляду на засіданнях комітетів питань, віднесених до предметів їх відання, можуть бути запрошені автори та ініціатори внесених законопроектів, науковці, консультанти і експерти, фахівці-практики та інші особи.

Положення частини першої статті 34 Закону України «Про статус народного депутата України» та частини сьомої статті 1.1. Положення про помічника-консультанта народного депутата України передбачають, що народний депутат України може мати до тридцяти одного помічника-консультанта, правовий статус і умови діяльності яких визначаються цим та іншими законами та прийнятим відповідно до них Положенням про помічника-консультанта народного депутата України, яке затверджується Верховною Радою України. Помічник-консультант народного депутата України у своїй роботі керується Конституцією України, законодавством України, а також цим Положенням.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 2.1. вищезазначеного Положення помічник-консультант народного депутата України має право бути присутнім на засіданнях комітетів або тимчасових спеціальних чи тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України за письмовим дорученням народного депутата України та згодою голови комітету чи тимчасової спеціальної або тимчасової слідчої комісії.

Враховуючи положення статті 48 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», статті 93 Регламенту Верховної Ради України   частин першої, другої статті 10, частини третьої статті 14, частини першої статті 34 Закону України «Про статус народного депутата України» і статей 1.1. і 2.1. Положення про помічника-консультанта народного депутата України, та особливості проведення закритих засідань комітетів, визначених статтею 46 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», вбачається, що:

- на закритому засіданні комітету, крім членів комітету, за рішенням  комітету можуть бути присутні запрошені особи та працівники секретаріату комітету;

- помічники-консультанти народного депутата України можуть бути присутніми на засіданнях комітетів за письмовим дорученням народного депутата України та за згодою голови комітету, а на закритих засіданнях комітетів з урахуванням особливостей, визначених статтею 46 Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Роз'яснення Комітету”

27 червня 2023 11:46
12 серпня 2022 20:30
Роз’яснення з питань реалізації положень статті 34 Закону України «Про статус народного депутата України», Положення про помічника-консультанта народного депутата України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 13 жовтня 1995 року № 379/95-ВР, щодо оплати праці помічників-консультантів тих народних депутатів України, які без поважних причин не здійснюють свої депутатські повноваження (ухвалене на засіданні Комітету 12 серпня 2022 року (протокол № 123)
30 червня 2022 15:41
Роз’яснення з питань реалізації положень статей 2, 20, 34 Закону України «Про статус народного депутата України», ч 3 ст 26 Регламенту Верховної Ради України, Положення про помічника-консультанта народного депутата України, щодо строку повноважень народних депутатів України та термінів надання відпусток для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку народним депутатам України, пом-консул нар деп України та працівникам патронатних служб Апарату Верховної Ради України
28 квітня 2022 12:01
28 квітня 2021 17:06
22 липня 2020 14:29
10 червня 2020 14:33
21 лютого 2020 15:01
09 грудня 2019 11:49
06 червня 2019 16:00