КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ


РІШЕННЯ

  

про доручення Голови Верховної Ради України Парубія А.В. щодо розгляду листа гр. Канєвського Г.О.

 

                                                                          Протокол № 64

                                                                          від 2 листопада 2016 р.

 



Розглянувши за дорученням Голови Верховної Ради України від 18 жовтня 2016 року лист гр. Канєвського Г.О. (реєстр. № 235260) щодо припинення будь-яких грошових виплат народному депутату України Онищенку О.Р. та внесення відповідних змін до законодавства України, які б передбачали скасування проведення виплат народним депутатам України, щодо яких Верховною Радою України прийнято рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, враховуючи інформацію, надіслану згідно з листами Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки (від 31.10.2016 № 04-26/24-546 (258451), Управління справами Апарату Верховної Ради України (від 28.10.2016 № 15/11-1809 (257206), а також рішення Комітету від 13 липня 2016 року (протокол № 58), керуючись положеннями пункту 6 частини першої статті 13 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України», пункту 4 Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про порядок обліку робочого часу та нарахування заробітної плати народним депутатам України» від 07.09.2009 №799, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Апарату Верховної Ради України не проводити народному депутату України Онищенку О.Р. виплати коштів для відшкодування витрат на виконання ним депутатських повноважень до надання документів, що підтверджують наявність поважних причин, за яких він не виконував свої депутатські повноваження.

 

2. Рішення Комітету надіслати Голові Верховної Ради України Парубію А.В. в порядку інформації та Апарату Верховної Ради України для організації виконання.


 

Перший заступник

голови Комітету                                                         П.В.ПИНЗЕНИК



ІНФОРМАЦІЯ

 

про доручення Голови Верховної Ради України Парубія А.В.

щодо розгляду листа гр. Канєвського Г.О.

 

Комітет на засіданні 2 листопада 2016 року (протокол № 64) розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України від 18 жовтня 2016 року лист гр. Канєвського Г.О. (реєстр. № 235260) щодо припинення будь-яких грошових виплат народному депутату України Онищенку О.Р. та внесення відповідних змін до законодавства України, які б передбачали скасування проведення виплат народним депутатам України, щодо яких Верховною Радою України прийнято рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, та враховуючи інформацію, надіслану згідно з листами Комітету з питань з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки (від 31.10.2016 № 04-26/24-546 (258451), Управління справами Апарату Верховної Ради України (від 28.10.2016 № 15/11-1809 (257206), а також рішення Комітету від 13 липня 2016 року (протокол № 58), керуючись положеннями пункту 6 частини першої статті 13 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України», частини третьої статті 26 Регламенту Верховної Ради України, пункту 4 Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про порядок обліку робочого часу та нарахування заробітної плати народним депутатам України» від 07.09.2009 №799, зазначив таке.

Відповідно до частини першої статті 78 Конституції України народні депутати України здійснюють свої повноваження на постійній основі. Гарантії трудових прав народного депутата України наведено у статті 20 Закону України «Про статус народного депутата України». При цьому, діяльність народних депутатів України є трудовою діяльністю, яка також регламентується нормами Кодексу законів про працю України (КЗпП). Відповідно до статті 94 КЗпП та статті 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата – це винагорода, яка виплачується працівнику за виконану ним роботу.

Закон України «Про статус народного депутата України» визначає статус (права, обов'язки і відповідальність) народного депутата України у Верховній Раді України та за її межами, встановлює правові і соціальні гарантії здійснення народним депутатом України своїх депутатських повноважень.

Згідно з частиною четвертою статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» народний депутат України отримує щомісячно заробітну плату з дня початку депутатських повноважень, а кошти для відшкодування витрат на здійснення депутатських повноважень – з дня обрання.

Частиною п’ятою статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» передбачено, що за дні, в які народний депутат України без поважних причин не виконує свої депутатські повноваження, передбачені законом, за поданням комітету, до компетенції якого входять питання депутатської етики, народним депутатам України не провадяться виплати, пов'язані з виконанням депутатських повноважень.

Частиною третьою статті 26 Регламенту Верховної Ради України встановлено, що підставою для відсутності народного депутата України на пленарних засіданнях Верховної Ради України, які проводяться відповідно до календарного плану роботи сесії Верховної Ради України, є виконання народним депутатом України у цей час доручень Верховної Ради України та інші поважні причини: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка у зв'язку з народженням дитини, відпустка для догляду за дитиною, відпустка у зв'язку з одруженням, відпустка у зв'язку із смертю рідних, документально підтверджені транспортні перешкоди. Поважними причинами відсутності народного депутата України на пленарному засіданні Верховної Ради України є й інші обставини, коли згідно з законодавством працівнику надається відпустка.

5 липня ц.р. Верховна Ради України прийняла постанови Верховної Ради України «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Онищенка О.Р.» (№ 1428-VІІІ), «Про надання згоди на затримання народного депутата України Онищенка О.Р.» (№ 1429-VІІІ),
«
Про надання згоди на арешт народного депутата України Онищенка О.Р.» (№ 1430-VІІІ). З моменту прийняття таких рішень Верховною Радою України знято депутатську недоторканність з народного депутата України Онищенка О.Р.

Відповідно до пункту 3 частини другої статті 81 Конституції України, пункту 2 частини першої статті 4 Закону України «Про статус народного депутата України» однією з підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України є набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього. В даному випадку Голова Верховної Ради України видає розпорядження про припинення відповідних виплат народному депутатові України, повноваження якого достроково припинені (частина п’ята статті 222 Регламенту Верховної Ради України).

Законами України не встановлено обмежень щодо гарантій трудових прав окремо для народних депутатів України, щодо яких Верховною Радою України прийнято рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт. Крім того Кодексом законів про працю України визначено, що однією з підстав припинення трудового договору є набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім випадків звільнення від відбування покарання з випробуванням) до позбавлення волі або до іншого покарання, яке виключає можливість продовження даної роботи (пункт 7 статті 36 КЗпП). Відповідно до зазначеного, не може бути підставою для припинення трудового договору застосування до працівника, обвинувачуваного у скоєнні злочину, запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

На момент прийняття 13 липня 2016 року Комітетом рішення щодо реалізації окремих положень Закону України «Про статус народного депутата України» (зокрема, в частині проведення народному депутату України Онищенку О.Р. відшкодування витрат на здійснення депутатських повноважень) достовірних даних щодо місця перебування народного депутата України Онищенка О.Р. не було. Тому Комітет при прийнятті рішення виходив з того, що відшкодування витрат, передбачених частиною четвертою статті 32 Закону України «Про статус народного депутата України» здійснюється з дня обрання народним депутатом України до дня припинення повноважень народного депутата України.

При цьому варто зважати, що відповідно до частини першої статті 19 Регламенту Верховної Ради України за звичайних обставин перший і третій тижні кожного календарного місяця впродовж сесії відводяться для пленарних засідань Верховної Ради України, другий – для роботи в комітетах, тимчасових спеціальних комісіях і тимчасових слідчих комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах), четвертий – для роботи народних депутатів України з виборцями, а також на обмеження, передбачені частиною п’ятою статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України», що за дні, в які народний депутат України без поважних причин не виконує свої депутатські повноваження, він може бути позбавлений таких виплат.

Починаючи з 5 липня ц.р. народний депутат України Онищенко О.Р., за інформацією, розміщеною на офіційному веб-сайті Верховної Ради України, щодо письмової реєстрації та реєстрації за допомогою електронної картки, був відсутній на пленарних засіданнях Верховної Ради України. Щодо причин невиконання своїх депутатських повноважень народним депутатом України Онищенком О.Р. жодної інформації не надано, тому дійти висновку щодо причин невиконання народним депутатом України Онищенком О.Р. своїх депутатських повноважень та чи є ці причини поважними неможливо.

За інформацією, наданою Комітетом з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, починаючи з 5 липня 2016 року припинено внесення будь-яких відміток до табелю обліку робочого часу щодо народного депутата України Онищенка О.Р. Відтак, виходячи з положень розпорядження Голови Верховної Ради України «Про порядок обліку робочого часу та нарахування заробітної плати народним депутатам України» від 07.09.2009 №799, підстав для нарахування народному депутату України Онищенку О.Р. заробітної плати немає.

Водночас, у листі Управління справами Апарату Верховної Ради України (від 28.10.2016 № 15/11-1809 (257206) зазначено, що кошти, передбачені  народному депутату України Онищенку О.Р. для відшкодування витрат на здійснення депутатських повноважень, по серпень 2016 року включно виплачувались іншій особі за нотаріально завіреною довіреністю. За вересень, жовтень 2016 року кошти депоновані та знаходяться у касі Управління справами Апарату Верховної Ради України.

На підставі зазначеного Комітет прийняв рішення, що додається.


Перший заступник

голови Комітету                                                                             П.В.ПИНЗЕНИК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Рішення Комітету”

22 квітня 2024 11:47
18 березня 2024 10:40
22 лютого 2024 09:56
22 січня 2024 11:37
22 січня 2024 11:37
08 січня 2024 11:53
08 січня 2024 11:11
08 січня 2024 11:08
18 грудня 2023 10:31
06 грудня 2023 11:04