На засіданні Комітету 3 лютого 2016 року (протокол № 44) розглянуто доручення Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 3 лютого ц.р., наданого на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради України Комітету та Лічильній комісії, і заяву народних депутатів України Заліщук С.П., Голуба В.В., Лещенка С.А. та інших (разом - 12 підписів) про «виявлення факту неособистого голосування», та прийнято протокольне рішення надіслати Голові Верховної Ради України інформацію про таке.

У своїй заяві народні депутати України Заліщук С.П., Голуб В.В., Лещенко С.А. та інші не зазначили, хто з народних депутатів України здійснив голосування за іншого народного депутата України 3 лютого 2016 року при голосуванні за проект Постанови Верховної Ради України «Про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» (реєстр. № 3855 від 01.02.2016).

Комітет неодноразово звертав увагу на те, що відповідно до вимог частини третьої статті 47 Регламенту Верховної Ради України, у разі виявлення на пленарному засіданні народним депутатом України факту порушення вимог щодо особистого голосування шляхом голосування за іншого народного депутата України розгляд питання порядку денного на його вимогу зупиняється. Головуючий на пленарному засіданні встановлює присутність відповідного народного депутата України у залі засідань Верховної Ради України, а у разі його відсутності доручає Лічильній комісії вилучити картку такого народного депутата України та передати її головуючому на пленарному засіданні і проводить повторне голосування щодо пропозиції, яка ставилась на голосування останньою.

Комітет зазначив також, що Регламент Верховної Ради України не містить положень, які б передбачали, що при встановленні факту голосування одного народного депутата України за іншого народного депутата України може використовуватись відеозапис.

Разом з тим, в разі необхідності, Лічильна комісія, зокрема, за дорученням Верховної Ради України встановлює присутність народних депутатів України на пленарному засіданні (частина перша статті 17 Регламенту Верховної Ради України).

Комітет зауважив, що згідно зі стенограмою пленарного засідання Верховної Ради України від 3 лютого ц.р., розміщеною на офіційному веб-сайті Верховної Ради України, у заяві народних депутатів України Заліщук С.П., Голуба В.В., Лещенка С.А. та інших щодо факту неособистого голосування мова йшла про народного депутата України Суслову І.М., оскільки головуючим на пленарному засіданні Верховної Ради України було оголошено, що народний депутат України Суслова І.М. була присутня в залі засідань Верховної Ради України під час розгляду проекту Постанови (реєстр. № 3855), та «засвідчила, що вона підтримала 3855».

Згідно даних електронної реєстрації народних депутатів України, розміщеної в електронній системі комп'ютерної мережі веб-сайту Верховної Ради України, народний депутат України Суслова І.М. 3 лютого 2016 року була зареєстрована за допомогою електронної системи, відтак є результат її голосування «за» проект Постанови Верховної Ради України «Про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» (реєстр. № 3855) - за основу та в цілому.

Комітет вважає, що у разі, якщо Лічильна комісія встановить факт відсутності народного депутата України Суслової І.М. на пленарному засіданні Верховної Ради України 3 лютого ц.р., у такому випадку, за дорученням головуючого, Лічильною комісією має вилучатись картка такого народного депутата України і проводиться повторне голосування.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Рішення Комітету”

22 квітня 2024 11:47
18 березня 2024 10:40
22 лютого 2024 09:56
22 січня 2024 11:37
22 січня 2024 11:37
08 січня 2024 11:53
08 січня 2024 11:11
08 січня 2024 11:08
18 грудня 2023 10:31
06 грудня 2023 11:04