КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

про доручення Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. та листи Керівника Апарату Верховної Ради України і першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України - керуючого справами Кістіона В.Є. щодо розгляду пропозицій банківських установ про надання окремих банківських послуг

Протокол № 34

від 7 жовтня 2015 року

Розглянувши, на виконання доручень Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 10, 15 вересня 2015 року відповідно лист Голови Правління ПАТ «Державний ощадний банк України» Пишного А.Г. (від 07.09.2015 № 53/4-12/2305/19447), лист народного депутата України Опанасенка О.В. (від 09.09.2015 №02/85/01), в яких пропонується встановити в закладах громадського харчування у приміщеннях Верховної Ради України РОS-термінали ПАТ «Державний ощадний банк України» для здійснення розрахунку за надані послуги платіжними картками, лист Керівника Апарату Верховної Ради України про пропозиції щодо надання в орендне користування площ у приміщенні адміністративного будинку Верховної Ради України по вулиці Банковій, 6-8 для розміщення банкомату ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» (від 14.09.2015 №15/11-1351 (227007), за дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 18 вересня 2015 року лист Голови Правління АБ «УКРГАЗБАНК» Шевченка К.Є. з пропозицією обслуговування зарплатно-карткового проекту (від 17.09.2015 № 12532/8102/2015), лист першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України - керуючого справами Кістіона В.Є. щодо розгляду пропозиції заступника Голови Правління з питань роздрібного бізнесу АТ «УкрСиббанк» Лежніна К.П. про встановлення банкомату в одному з адміністративних будинків Верховної Ради України та реалізації зарплатно-карткового проекту (від 01.10.2015 № 15/11-1449 (240487), за дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 5 жовтня 2015 року лист Голови Правління ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» Гриценка О.В. з пропозицією впровадження послуги «зарплатний проект» та встановлення банкоматів АТ «Укрексімбанк» в приміщеннях Верховної Ради України, керуючись пунктом 6 частини першої статті 13 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітет в и р і ш и в:

1. Інформацію про пропозиції банківських установ стосовно надання окремих банківських послуг взяти до відома.

2. Доручити секретарю Комітету - народному депутату України Лубінцю Д.В., голові підкомітету з питань забезпечення діяльності Верховної Ради України та народних депутатів України - народному депутату України Єфремовій І.О. зустрітися з першим заступником Керівника Апарату Верховної Ради України - керуючим справами Кістіоном В.Є. для вивчення питання надання послуг банківськими установами у Верховній Раді України.

3. Апарату Верховної Ради України неухильно дотримуватися Конституції України, Закону України «Про оплату праці» при вирішенні питання про впровадження зарплатно-карткових проектів, не порушуючи права кожного народного депутата України, помічника-консультанта народного депутата України, працівника Апарату Верховної Ради України щодо особистого вибору форми та місця отримання належних їм виплат.

4. Долучити до протоколу в частині розгляду Комітетом зазначеного питання матеріали, надані народним депутатом України - головою підкомітету з питань законодавства про статус народного депутата України Войцеховською С.М. з пропозицією ПАТ «Державний ощадний банк України» щодо зарплатного проекту.

5. Апарату Верховної Ради України надати Комітету узагальнену інформацію за усіма пропозиціями, що надійшли від банківських установ (в розрізі усіх банків, від яких надійшли листи до Верховної Ради України) з переліком пропонованих ними послуг та умов їх надання (впровадження зарплатно-карткових проектів, встановлення банкоматів, розміщення POS-терміналів тощо), умов оренди.

6. Рішення та інформацію Комітету надіслати Апарату Верховної Ради України для організації виконання.

Перший заступник

голови Комітету П.В.ПИНЗЕНИК

ІНФОРМАЦІЯ

про доручення Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. та листи Керівника Апарату Верховної Ради України і першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України - керуючого справами Кістіона В.Є. щодо розгляду пропозицій банківських установ про надання окремих банківських послуг

Комітет на засіданні 7 жовтня 2015 року (протокол № 34) розглянув, на виконання доручень Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 10, 15 вересня 2015 року відповідно лист Голови Правління ПАТ «Державний ощадний банк України» Пишного А.Г. (від 07.09.2015 № 53/4-12/2305/19447), лист народного депутата України Опанасенка О.В. (від 09.09.2015 №02/85/01), в яких пропонується встановити в закладах громадського харчування у приміщеннях Верховної Ради України РОS-термінали ПАТ «Державний ощадний банк України» для здійснення розрахунку за надані послуги платіжними картками, лист Керівника Апарату Верховної Ради України про пропозиції щодо надання в орендне користування площ у приміщенні адміністративного будинку Верховної Ради України по вулиці Банковій, 6-8 для розміщення банкомату ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» (від 14.09.2015 №15/11-1351 (227007), за дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 18 вересня 2015 року лист Голови Правління АБ «УКРГАЗБАНК» Шевченка К.Є. з пропозицією обслуговування зарплатно-карткового проекту (від 17.09.2015 № 12532/8102/2015), лист Першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України - керуючого справами Кістіона В.Є. щодо розгляду пропозиції заступника Голови Правління з питань роздрібного бізнесу АТ «УкрСиббанк» Лежніна К.П. про встановлення банкомату в одному з адміністративних будинків Верховної Ради України та реалізації зарплатно-карткового проекту (від 01.10.2015 № 15/11-1449 (240487), за дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 5 жовтня 2015 року лист Голови Правління ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» Гриценка О.В. з пропозицією впровадження послуги «зарплатний проект» та встановлення банкоматів АТ «Укрексімбанк» в приміщеннях Верховної Ради України.

З приводу перерахованих пропозицій Комітет зазначив таке.

В листі Голови Правління ПАТ «Державний ощадний банк України» Пишного А.Г. висловлено прохання розглянути пропозицію Ощадбанку щодо встановлення торгових РОS-терміналів в закладах громадського харчування, розташованих у приміщеннях Верховної Ради України.

З такою ж пропозицією у своєму листі звертається народний депутат України Опанасенко О.В.

Відповідно до положень частини другої статті 17 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи та обов'язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України.

Продавець (виконавець) зобов'язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати.

Забороняється примушувати споживача придбавати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту, у будь-який спосіб обмежувати використання ним електронних платіжних засобів, якщо відповідно до законодавства продавець (виконавець) зобов'язаний приймати їх до сплати.

Виходячи із визначення термінів, наведених у статті 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій» розрахунковою операцією є, зокрема, приймання платіжної картки, оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця.

Зобов'язання суб'єктів господарювання забезпечувати можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів встановлено у пункті 14.19 статті 19 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

В свою чергу, операції з використанням електронних платіжних засобів повинні здійснюватись відповідно до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого Постановою Правління Національного банку України «Про здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів» від 05.11.2014 № 705.

Таким чином ініційоване у листі Голови Правління ПАТ «Державний ощадний банк України» Пишного А.Г. та листі народного депутата України Опанасенка О.В. встановлення торгових РОS-терміналів в закладах громадського харчування, розташованих у приміщеннях Верховної Ради України, можливе у випадку дотримання положень чинного законодавства у сфері здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів.

Лист Керівника Апарату Верховної Ради України Зайчука В.О. про розгляд пропозиції та прийняття відповідного рішення щодо надання в орендне користування площ у приміщенні адміністративного будинку Верховної Ради України по вул. Банковій, 6-8 для розміщення банкомату ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» надіслано Комітету на виконання рекомендацій Комітету щодо усунення недоліків, виявлених під час перевірки ефективного використання бюджетних коштів Управлінням справами Апарату Верховної Ради України, підрозділами та підпорядкованими підприємствами і установами, ухвалених на засіданні Комітету 22 квітня 2015 року.

Так, в листі Директора департаменту каналів продажів та дистрибуції ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» Кирушко В.О. (доданого до вищезазначеного листа Апарату Верховної Ради України) висловлено прохання розглянути питання щодо передачі в оренду строком на 2 роки 364 дні частини нежитлової площі в розмірі 1,5 кв.м., яка знаходиться в холі адміністративного будинку за адресою: м. Київ, вул. Банкова, 6-8. Серед доданих до листа матеріалів містяться копії установчих, дозвільних, реєстраційних документів, водночас не наведено розмір орендної плати та його економічне обґрунтування.

Крім того при вирішенні питання надання в оренду площі для розміщення банківського обладнання, для підвищення його функціональності і попиту користувачів, необхідно запропонувати ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» розглянути можливість та встановити банкомат, який має функцію поповнення карткового рахунку.

Стосовно листа Голови Правління АБ «УКРГАЗБАНК» Шевченка К.Є. з пропозицією співпраці в частині обслуговування зарплатно-карткового проекту, варто звернути увагу, що кожен працюючий громадянин має право на отримання винагороди за виконану роботу в межах, встановлених законодавством. Зазначене право громадян гарантується Конституцією України та законами, що регулюють питання оплати праці.

Так, статтею 43 Конституції України встановлено, що право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Форми виплати заробітної плати визначені статтею 23 Закону України «Про оплату праці», згідно з якою заробітна плата працівників підприємств на території України виплачується у грошових знаках, що мають законний обіг на території України. Виплата заробітної плати у формі боргових зобов'язань і розписок або у будь-якій іншій формі забороняється.

При цьому статтею 24 вказаного вище Закону передбачено, що виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи, а також, що за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Тобто, відповідно до чинного законодавства громадянин самостійно вирішує питання обрання форми отримання належних йому виплат.

Те саме Комітет зазначив стосовно впровадження зарплатно-карткових проектів, запропонованих у листах заступника Голови Правління з питань роздрібного бізнесу АТ «УкрСиббанк» Лежніна К.П. та Голови Правління ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» Гриценка О.В.

В свою чергу до пропозицій про встановлення банкоматів АТ «УкрСиббанк», ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» висловлених у листах вказаних банків, не додано ніяких додаткових матеріалів щодо технічної можливості надання в оренду місця для встановлення банкомату (із зазначенням місцезнаходження, розміру орендованої площі), економічного обґрунтування орендної плати. Крім того встановлення банкоматів АТ «УкрСиббанк», АТ «Укрексімбанк», пропонується за умови реалізації їх зарплатно-карткових проектів.

Враховуючи зазначене вище, Комітет прийняв рішення, яке додається.

Перший заступник

голови Комітету П.В.ПИНЗЕНИК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Рішення Комітету”

22 квітня 2024 11:47
18 березня 2024 10:40
22 лютого 2024 09:56
22 січня 2024 11:37
22 січня 2024 11:37
08 січня 2024 11:53
08 січня 2024 11:11
08 січня 2024 11:08
18 грудня 2023 10:31
06 грудня 2023 11:04