КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ

РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

про подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної

відповідальності, затримання та арешт народного депутата України

Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної

Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12

травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди

на притягнення до кримінальної відповідальності

 

 

 

Протокол № 22

від 2 червня 2015 р.

 

Розглянувши на виконання доручення Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 13 травня 2015 року подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від  12 травня 2015 року № 04/8-33960-15 в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, відповідь (від 26 травня ц.р. № 01/1-29вих-15) Генерального прокурора України Шокіна В.М. на звернення Комітету, пояснення (від 19.05.2015 № 189-15/188) та клопотання (від 18.05.2015 № 189-15/184,  № 189-15/184, від 28.05.2015 № 189-15/195, № 189-15/197) народного депутата України Мельничука С.П., відповідно до статей 218-220 Регламенту Верховної Ради України, Комітет   в и р і ш и в:

 

1. Ухвалити висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності,  в якому, зокрема, Комітет вважає, що законність внесення подання полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України.

 

2. Висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, ухвалений в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, надіслати Голові Верховної Ради України для внесення на розгляд Верховної Ради України.

 

 

 

Перший заступник

голови Комітету                                       В.ПИНЗЕНИК


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

   ВИСНОВОК

 

щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича»,  підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності

 

На виконання доручень Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 13 травня та 2 червня 2015 року Комітет на засіданнях 15, 20, 27, 29 травня та 2 червня ц.р. розглянув питання щодо подання, підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича» (№ 04/8-33960-15), в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, відповідь (від 26 травня ц.р. № 01/1-29вих-15) Генерального прокурора України Шокіна В.М. на звернення Комітету, пояснення (від 19.05.2015 № 189-15/188) та клопотання (від 18.05.2015  № 189-15/184, № 189-15/184, від 28.05.2015 № 189-15/195, № 189-15/197), народного депутата України Мельничука С.П.

У поданні до Верховної Ради України зазначено, що управлінням з розслідування корупційних злочинів, скоєних службовими особами, які займають особливо відповідальне становище Головного управління нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні   № 120141702600000961 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.206; ч.2 ст. 146; ч.2 ст.187; ч.2 ст.146; ч.2 ст.296; ч.3 ст.146; ч.3 ст.382; ч.3 ст. 27, ч.2 ст.28, ч.4 ст.345; ч.2 ст.127; ч.1 ст.263; ст.257 КК України.

Частина друга статті 206 КК України - Протидія законній господарській діяльності

(протиправна вимога припинити займатися господарською діяльністю чи обмежити її, укласти угоду або не виконувати укладену угоду, виконання (невиконання) якої може заподіяти матеріальної шкоди або обмежити законні права чи інтереси того, хто займається господарською діяльністю, поєднана з погрозою насильства над потерпілим або близькими йому особами, пошкодження чи знищення їхнього майна за відсутності ознак вимагання)

 

 – дії вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна, -

караються штрафом від трьох тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Частини друга та третя статті 146 КК України - Незаконне позбавлення волі або викрадення людини

- ті самі діяння, вчинені щодо малолітнього або з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу,

- караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк;

- діяння, вчинені організованою групою, або такі, що спричинили тяжкі наслідки,

- караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Частина друга статті 187 КК України -  Розбій

(напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства)

- розбій вчинений за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм,

- карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років із конфіскацією майна.

Частина друга статті 296 КК України – Хуліганство

(грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом)

- ті самі дії, вчинені групою осіб, -

караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

Частина третя статті 382 КК України - Невиконання судового рішення (умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню)

- дії, вчинені службовою особою, яка займає відповідальне чи особливо відповідальне становище, або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам і свободам громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам юридичних осіб, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Частина третя статті 27 КК України - Види співучасників

- організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації.

Частина друга статті 28 КК України  -  Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією

- злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення.

Частина четверта статті 345 КК України - Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу

(погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо працівника правоохоронного органу, а також щодо його близьких родичів у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків, умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків, умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу або його близьким родичам тяжкого тілесного ушкодження у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків)

- дії вчинені організованою групою, -

караються позбавленням волі на строк від семи до чотирнадцяти років.

Частина друга статті 127 КК України – Катування

(умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою примусити потерпілого чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати від нього або іншої особи відомості чи визнання, або з метою покарати його чи іншу особу за дії, скоєні ним або іншою особою чи у скоєнні яких він або інша особа підозрюється, а також з метою залякування чи дискримінації його або інших осіб)

- дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, -

караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Частина перша статті 263 КК України – Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами

- носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу -

караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 257 КК України – Бандитизм

- організація озброєної банди з метою нападу на підприємства, установи, організації чи на окремих осіб, а також участь у такій банді або у вчинюваному нею нападі -

караються позбавленням волі на строк від п'яти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна.

Старший прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Головного управління нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України Зубков А.Ю. у поданні просить Верховну Раду України розглянути дане подання і дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука С.П. Відповідно до частини третьої статті 80 Конституції України, частини першої статті 27 Закону України «Про статус народного депутата України», частини першої статті 218 Регламенту Верховної Ради України  Верховна Рада України надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України. Згідно з частиною другою статті 482 Кримінального процесуального кодексу притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, його затримання або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України.

Комітет звернув увагу на те, що в поданні міститься помилкове посилання на частину другу статті 80, якою передбачено, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Проте в частині третій цієї статті йдеться про депутатську недоторканність, зокрема, що народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Крім цього, в поданні також є посилання на Закон України «Про Регламент Верховної Ради України», що є юридично невірним, оскільки цей Закон складається лише з двох пунктів. Тому має бути посилання на Регламент Верховної Ради України, який затверджений Законом України «Про Регламент Верховної Ради України» від 10 лютого 2010 року   № 1861-VI.

Порядок розгляду Верховною Радою України питань про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України визначений Главою 35 (статті 218-221) Регламенту Верховної Ради України.

Згідно з частиною другою статті 218 Регламенту Верховної Ради України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата ініціюється прокурором. При цьому щодо кожного виду запобіжного заходу подається окреме подання. Подання щодо народного депутата України повинно бути підтримано і внесено до Верховної Ради України Генеральним прокурором України.

 

Комітет зауважив, що в одному поданні було поєднано і внесено пропозиції до Верховної Ради України щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, щодо затримання та щодо арешту народного депутата України Мельничука С.П., що  мало бути внесено до Верховної Ради України окремими поданнями щодо кожного виду запобіжного заходу.

Подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України повинно бути вмотивованим і достатнім, містити конкретні факти і докази, що підтверджують факт вчинення зазначеною в поданні особою суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України. У поданні про затримання чи арешт повинно бути чітке обґрунтування необхідності затримання чи арешту (частина третя статті 218 Регламенту Верховної Ради України).

Відповідно до частини першої статті 219 Регламенту Верховної Ради України Голова Верховної Ради України пропонує народному депутату України, щодо якого внесено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, подати протягом п’яти днів письмові пояснення комітету, до предмета відання якого належать питання регламенту, і доручає зазначеному комітету надати висновок щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України згідно із законом.

Народний депутат України Мельничук С.П. подав письмове пояснення Комітету 19 травня 2015 року.

Згідно з частиною першою статті 220 Регламенту Верховної Ради України Комітет, якому доручено надати висновок щодо питання про надання згоди Верховною Радою України на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України, відповідно до закону визначає достатність, законність і обґрунтованість подання, законність одержання доказів, зазначених у поданні, і встановлює наявність відповідних скарг. Підготовку цього питання комітет здійснює у терміновому порядку, але в строк не більш як 20 днів.

На засідання комітету запрошується особа, щодо якої внесено подання, та бере участь Генеральний прокурор України (виконувач обов’язків Генерального прокурора України) (частина друга статті 220).

15  травня 2015 року на засіданні Комітету (протокол № 16) народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення затвердити порядок розгляду даного подання та до 19 травня ц.р. подати перелік пропозицій та питань народних депутатів України – членів Комітету щодо достатності, законності і обґрунтованості подання, підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, законності одержання доказів зазначених у поданні, наявності відповідних скарг, розглянути і затвердити  на засіданні Комітету 20 травня ц.р. та направити Генеральному прокуророві України Шокіну В.М.

Відповідно до частини третьої статті 220 Регламенту Верховної Ради України Комітет у разі необхідності може витребувати додаткові матеріали кримінального провадження, заслухати пояснення осіб за клопотанням особи, щодо якої внесено подання.

При ознайомленні з поданням у народних депутатів України – членів Комітету виникли сумніви щодо достатності  обґрунтування подання, його вмотивованості та законності одержання доказів. У зв’язку з цим на засіданні 20 травня ц.р. Комітет прийняв рішення (протокол №17) затвердити перелік питань (32 питання), які  необхідні для підготовки висновку Комітету щодо достатності, законності і обґрунтованості подання, законності одержання доказів, зазначених у поданнях, наявності відповідних скарг та звернутися до Генерального прокурора України Шокіна В.М. із зверненням Комітету надати для ознайомлення матеріали кримінального провадження стосовно народного депутата України Мельничука С.П. та вмотивовану відповідь на порушені питання народних депутатів України – членів Комітету відповідно за можливості у максимально стислий строк (до 26 травня 2015 року).

Звернення Комітету до Генерального прокурора України Шокіна В.М. було направлено 21 травня ц.р. (лист № 04-31/9-367), на яке отримано відповідь  27 травня ц.р.

Також на клопотання народного депутата України Мельничука С.П. щодо участі представників Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України при розгляді Комітетом вказаного подання, були надіслані звернення до Міністерства внутрішніх справ України (лист № 04-31/9-369 ) та Служби безпеки України (лист №  04-31/9-368).

На засіданні Комітету 27 травня 2015 року були присутні – заступник Голови Служби безпеки України  Яловенко В.О. та начальник управління департаменту карного розшуку Міністерства внутрішніх справ України, полковник міліції Сміх В.В.

У відповіді, на звернення Комітету, Генеральний прокурор України із 32 питань надав відповідь лише на 19 та зазначив, що аналіз питань, викладених у додатку № 2 (питання по народному депутату України Мельничуку С.П.) звернення Комітету, свідчить, що їх частину становлять відомості  досудового розслідування, які не підлягають розголошенню станом на цей час відповідно до вимог ст. 222 КПК України та прямої заборони слідчого і прокурора. Частина питань, зокрема питання №№ 10 (частково), 15, 16, 17, 19, 23, 24, 27 безпосередньо стосуються доказів, якими обґрунтовуються подання щодо Мельничука С.П., відповіді на які будуть надані Генеральним прокурором України народним депутатам України – членам Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України при розгляді подання по суті.

На решту запитань народних депутатів України з метою вирішення процедурного питання та дотримання вимог Регламенту Верховної Ради України відповіді Генеральним прокурором України були надані.

Крім цього, Генеральний прокурор України Шокін В.М. у відповіді зазначив, що надання для ознайомлення матеріалів кримінального провадження стосовно народного депутата України Мельничука С.П. є незаконним та не підлягає задоволенню, оскільки суперечить вимогам ст. 222 КПК України щодо недопустимості розголошення відомостей досудового розслідування.

До того ж, на запитання (№ 3) чи вважає Генеральний прокурор України законним та обґрунтованим  внесення одного подання, в якому об’єднані надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та застосування таких запобіжні заходи як затримання особи та арешт – Генеральний прокурор України у відповіді зазначив, що вважає законним та обґрунтованим внесення одного подання, оскільки Законом України «Про Регламент Верховної Ради України» не вказано про необхідність внесення окремих подань.

Комітет на засіданні 27 травня ц.р. визначив  порядок  розгляду подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича».

29 травня ц.р. Комітет о 9 годині прийняв рішення провести закрите засідання Комітету стосовно вивчення достатності доказів щодо обґрунтування зазначеного подання за участю виконувача обов’язків Генерального прокурора України Гузира В.П., старшого прокурора Генеральної прокуратури України Зубкова А.Ю.

В той же день о 17 год. 00 хв. було проведено відкрите засідання Комітету, на якому було розглянуто по суті подання, підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича» (№ 04/8-33960-15), за участю вищезазначених осіб,  народного депутата України Мельничука С.П. За письмовим клопотанням народного депутата України Мельничука С.П. були присутні його захисник та представник Генерального Штабу Збройних Сил України – начальник Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України Дублян О.В.. Також були присутні засоби масової інформації.

Після розгляду подання по суті, Комітет прийняв рішення щодо ухвалення висновків Комітету в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, в частині надання згоди на затримання, в частині надання згоди на арешт.

У  частині подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича» щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, Комітет вважає: що законність внесення подання, в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України; подання містить обґрунтування необхідні для надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, однак доказів щодо обґрунтування подання в частині кваліфікації злочину передбаченого статтею  257 Кримінального кодексу України  (бандитизм) не достатньо.

Висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, ухвалений в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, надіслати Голові Верховної Ради України.

До рішення Комітету було долучено окрему думку народних депутатів України – секретаря Комітету Лубінця Д.В. та члена Комітету Бондаря В.В.

Зазначене рішення Комітету було переглянуто Комітетом на засіданні                             2 червня ц.р., яке було проведено згідно з дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. та рішенням Ради Коаліції у Верховній Раді України, оголошеним на пленарному засіданні Верховної Ради України  2 червня ц.р., про проведення засідання Комітету щодо перегляду рішень Комітету від                      29 травня ц.р., зокрема, стосовно ухвалення висновку Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, та було прийнято рішення з урахуванням змін у такій редакції:

1. Ухвалити висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності,  в якому, зокрема, Комітет вважає, що законність внесення подання полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України.

2. Висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, ухвалений в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, надіслати Голові Верховної Ради України для внесення на розгляд Верховної Ради України.

 

              

 

 

 

Перший заступник

 

голови Комітету                                                         П.В.ПИНЗЕНИК


 

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ

РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

про подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної

відповідальності, затримання та арешт народного депутата України

Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради

України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня

2015 року  № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на затримання

 

 

 

 

Протокол № 22

від 2 червня 2015 р.

 

Розглянувши на виконання доручення Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 13 травня 2015 року подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на затримання, відповідь (від 26 травня ц.р. № 01/1-29вих-15) Генерального прокурора України Шокіна В.М. на звернення Комітету, пояснення (від 19.05.2015 № 189-15/188) та клопотання (від 18.05.2015№ 189-15/184, № 189-15/184 від 28.05.2015 № 189-15/195, № 189-15/197) народного депутата України Мельничука С.П., відповідно до статей 218-220 Регламенту Верховної Ради України, Комітет   в и р і ш и в:

 

1. Ухвалити висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від  12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на затримання, в якому, зокрема, Комітет вважає, що законність внесення подання полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України.

 

2. Висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, ухвалений в частині надання згоди на затримання, надіслати Голові Верховної Ради України для внесення на розгляд Верховної Ради України.

 

 

Перший заступник

голови Комітету                                  П.В.ПИНЗЕНИК


 

 


 

ВИСНОВОК

щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на затримання

 

На виконання доручень Голови Верховної Ради України   Гройсмана В.Б. від 13 травня та 2 червня 2015 року Комітет на засіданнях 15, 20, 27, 29 травня та 2 червня ц.р. розглянув питання щодо подання, підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича» (№ 04/8-33960-15), в частині надання згоди на затримання, відповідь (від 26 травня ц.р.                № 01/1-29вих-15) Генерального прокурора України Шокіна В.М. на звернення Комітету, пояснення (від 19.05.2015 № 189-15/188) та клопотання (від 18.05.2015 № 189-15/184, № 189-15/184, від 28.05.2015 № 189-15/195,  № 189-15/197), народного депутата України Мельничука С.П.

У поданні до Верховної Ради України зазначено, що управлінням з розслідування корупційних злочинів, скоєних службовими особами, які займають особливо відповідальне становище Головного управління нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні   № 120141702600000961 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.206; ч.2 ст. 146; ч.2 ст.187; ч.2 ст.146; ч.2 ст.296; ч.3 ст.146; ч.3 ст.382; ч.3 ст. 27, ч.2 ст.28, ч.4 ст.345; ч.2 ст.127; ч.1 ст.263; ст.257 КК України.

Старший прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Головного управління нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України Зубков А.Ю. у поданні просить Верховну Раду України розглянути дане подання і дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука С.П.

Відповідно до частин першої та другої статті 176 Кримінального процесуального Кодексу України, запобіжними заходами є:

1) особисте зобов’язання;

2) особиста порука;

3) застава;

4) домашній арешт;

5) тримання під вартою.

Тимчасовим запобіжним заходом є затримання особи, яке застосовується з підстав та в порядку, визначеному Кримінальним процесуальним Кодексом України.

Відповідно до частини третьої статті 80 Конституції України, частини першої статті 27 Закону України «Про статус народного депутата України», частини першої статті 218 Регламенту Верховної Ради України  Верховна Рада України надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України.

Згідно з частиною другою статті 482 Кримінального процесуального кодексу притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, його затримання або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України.

Комітет звернув увагу на те, що в поданні міститься помилкове посилання на частину другу статті 80, якою передбачено, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Проте в частині третій цієї статті йдеться про депутатську недоторканність, зокрема, що народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Крім цього, в поданні також є посилання на Закон України «Про Регламент Верховної Ради України», що є юридично невірним, оскільки цей Закон складається лише з двох пунктів. Тому має бути посилання на Регламент Верховної Ради України, який затверджений Законом України «Про Регламент Верховної Ради України» від 10 лютого 2010 року                  № 1861-VI.

Порядок розгляду Верховною Радою України питань про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України передбачений Главою 35 (статті 218-221) Регламенту Верховної Ради України.

Згідно з частиною другою статті 218 Регламенту Верховної Ради України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата ініціюється прокурором. При цьому щодо кожного виду запобіжного заходу подається окреме подання. Подання щодо народного депутата України повинно бути підтримано і внесено до Верховної Ради України Генеральним прокурором України.

Комітет зауважив, що в одному поданні було поєднано і внесено пропозиції до Верховної Ради України щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, щодо затримання та щодо арешту народного депутата України Мельничука С.П., що  мало бути внесено до Верховної Ради України окремими поданнями щодо кожного виду запобіжного заходу.

Подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України повинно бути вмотивованим і достатнім, містити конкретні факти і докази, що підтверджують факт вчинення зазначеною в поданні особою суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України. У поданні про затримання чи арешт повинно бути чітке обґрунтування необхідності затримання чи арешту (частина третя статті 218 Регламенту Верховної Ради України).

Відповідно до частини першої статті 219 Регламенту Верховної Ради України Голова Верховної Ради України пропонує народному депутату України, щодо якого внесено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, подати протягом п’яти днів письмові пояснення комітету, до предмета відання якого належать питання регламенту, і доручає зазначеному комітету надати висновок щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України згідно із законом.

Народний депутат України Мельничук С.П. подав письмове пояснення Комітету 19 травня 2015 року.

Згідно з частиною першою статті 220 Регламенту Верховної Ради України Комітет, якому доручено надати висновок щодо питання про надання згоди Верховною Радою України на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України, відповідно до закону визначає достатність, законність і обґрунтованість подання, законність одержання доказів, зазначених у поданні, і встановлює наявність відповідних скарг. Підготовку цього питання комітет здійснює у терміновому порядку, але в строк не більш як 20 днів. На засідання комітету запрошується особа, щодо якої внесено подання, та бере участь Генеральний прокурор України (виконувач обов’язків Генерального прокурора України) (частина друга статті 220).

15  травня 2015 року на засіданні Комітету (протокол № 16) народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення затвердити порядок розгляду даного подання та до 19 травня ц.р. подати перелік пропозицій та питань народних депутатів України – членів Комітету щодо достатності, законності і обґрунтованості подання, підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, законності одержання доказів зазначених у поданні, наявності відповідних скарг, розглянути і затвердити  на засіданні Комітету 20 травня ц.р. та направити Генеральному прокуророві України Шокіну В.М.

Відповідно до частини третьої статті 220 Регламенту Верховної Ради України Комітет у разі необхідності може витребувати додаткові матеріали кримінального провадження, заслухати пояснення осіб за клопотанням особи, щодо якої внесено подання.

При ознайомленні з поданням у народних депутатів України – членів Комітету виникли сумніви щодо достатності  обґрунтування подання, його вмотивованості та законності одержання доказів. У зв’язку з цим на засіданні 20 травня ц.р. Комітет прийняв рішення (протокол №17) затвердити перелік питань (32 питання), які  необхідні для підготовки висновку Комітету щодо достатності, законності і обґрунтованості подання, законності одержання доказів, зазначених у поданнях, наявності відповідних скарг та звернутися до Генерального прокурора України Шокіна В.М. із зверненням Комітету надати для ознайомлення матеріали кримінального провадження стосовно народного депутата України Мельничука С.П. та вмотивовану відповідь на порушені питання народних депутатів України – членів Комітету відповідно за можливості у максимально стислий строк (до 26 травня 2015 року). 

Звернення Комітету до Генерального прокурора України Шокіна В.М. було направлено 21 травня ц.р. (лист № 04-31/9-367), на яке Комітетом отримано відповідь  27 травня ц.р.

У відповіді, на звернення Комітету, стосовно питань Комітету щодо народного депутата України Мельничука С.П., зокрема, чи вважає Генеральний прокурор України законним та обґрунтованим  внесення одного подання, в якому об’єднані надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та застосування таких запобіжні заходи як затримання особи та арешт – Генеральний прокурор України зазначив, що «вважає законним та обґрунтованим внесення одного подання, оскільки Законом України «Про Регламент Верховної Ради України» не вказано про необхідність внесення окремих подань». На питання - якими є підстави та яке є обґрунтування  для застосування до народного депутата України Мельничука С.П. тимчасового запобіжного заходу як затримання, Генеральний прокурор України зазначив, що «у разі надання Верховною Радою України дозволу на притягнення                      Мельничука С.П. до кримінальної відповідальності та обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою виникне питання розгляду слідчим суддею клопотання про обрання запобіжного заходу. У разі неявки Мельничука С.П. на вказаний судовий розгляд виникне необхідність його примусового приводу до суду, що можливе лише за наявності ухвали слідчого судді про затримання та доставку до суду для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу. Відповідно до п. 1.2 Рішення Конституційного Суду України від 26.06.2003 № 12-рп/2003 у справі № 1-15/2003 затримання як тимчасовий запобіжний кримінально-процесуальний і як адміністративно-процесуальний заходи може бути застосоване до народного депутата України лише за згодою Верховної Ради України».

Додаткових обґрунтувань в частині подання щодо надання згоди на затримання від Генерального прокурора України не було.

Комітет на засіданні 27 травня ц.р. визначив  порядок  розгляду подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича».

29 травня ц.р. Комітет о 9 годині прийняв рішення провести закрите засідання Комітету стосовно вивчення достатності доказів щодо обґрунтування зазначеного подання за участю виконувача обов’язків Генерального прокурора України Гузира В.П., старшого прокурора Генеральної прокуратури України Зубкова А.Ю.

В той же день о 17 год. 00 хв. було проведено відкрите засідання Комітету, на якому було розглянуто по суті подання, підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича» (№ 04/8-33960-15), за участю вищезазначених осіб,  народного депутата України Мельничука С.П. За письмовим клопотанням народного депутата України Мельничука С.П. були присутні його захисник та представник Генерального Штабу Збройних Сил України – начальник Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України Дублян О.В.. Також були присутні засоби масової інформації. 

Після розгляду подання по суті, Комітет прийняв рішення щодо ухвалення висновків Комітету в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, в частині надання згоди на затримання, в частині надання згоди на арешт.

У частині подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича» щодо надання згоди на затримання, Комітет вважає:

що  законність внесення подання полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України;

подання в частині надання згоди на затримання є недостатньо обґрунтованим, наданих доказів щодо обґрунтування подання в частині надання згоди на затримання  не достатньо.

Висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, ухвалений в частині надання згоди на затримання, надіслати Голові Верховної Ради України.

Зазначене рішення Комітету було переглянуто Комітетом на засіданні                             2 червня ц.р., яке було проведено згідно з дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. та рішенням Ради Коаліції у Верховній Раді України, оголошеним на пленарному засіданні Верховної Ради України 2 червня ц.р., про проведення засідання Комітету щодо перегляду рішень Комітету від 29 травня ц.р., зокрема, стосовно ухвалення висновку Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на затримання, та було прийнято рішення з урахуванням змін у такій редакції:

1. Ухвалити висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на затримання,  в якому, зокрема, Комітет вважає, що законність внесення подання полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України.

2. Висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, ухвалений в частині надання згоди на затримання, надіслати Голові Верховної Ради України для внесення на розгляд Верховної Ради України.

               

 

Перший заступник

голови Комітету                                                         П.В.ПИНЗЕНИК



 

 

 

 

 

 

 

 

 КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ

РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

про подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної

відповідальності, затримання та арешт народного депутата України

Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної

Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня

2015 року  № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на арешт

 

 

Протокол № 22

від 2 червня 2015 р.

 

Розглянувши на виконання доручення Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 13 травня 2015 року подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на арешт, відповідь (від 26 травня ц.р. № 01/1-29вих-15) Генерального прокурора України  Шокіна В.М. на звернення Комітету, пояснення (від 19.05.2015 № 189-15/188) та клопотання (від 18.05.2015 № 189-15/184, № 189-15/184, від 28.05.2015 № 189-15/195, № 189-15/197) народного депутата України Мельничука С.П., відповідно до статей 218-220 Регламенту Верховної Ради України, Комітет    в и р і ш и в:

 

1. Ухвалити висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від  12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на арешт, в якому, зокрема, Комітет вважає, що законність внесення подання полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України.

2. Висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, ухвалений в частині надання згоди на арешт, надіслати Голові Верховної Ради України для внесення на розгляд Верховної Ради України.

 

 

 

Перший заступник

голови Комітету                                                           П.В.ПИНЗЕНИК




 

ВИСНОВОК

 

щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на арешт

 

На виконання доручень Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 13 травня та 2 червня 2015 року Комітет на засіданнях 15, 20, 27, 29 травня та 2 червня ц.р. розглянув питання щодо подання, підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича» (№ 04/8-33960-15), в частині надання згоди на арешт, відповідь (від 26 травня ц.р. № 01/1-29вих-15) Генерального прокурора України Шокіна В.М. на звернення Комітету, пояснення (від 19.05.2015 № 189-15/188) та клопотання (від 18.05.2015 № 189-15/184, № 189-15/184, від 28.05.2015 № 189-15/195, № 189-15/197), народного депутата України Мельничука С.П.

У поданні до Верховної Ради України зазначено, що управлінням з розслідування корупційних злочинів, скоєних службовими особами, які займають особливо відповідальне становище Головного управління нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні   № 120141702600000961 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.206; ч.2 ст. 146; ч.2 ст.187; ч.2 ст.146; ч.2 ст.296; ч.3 ст.146; ч.3 ст.382; ч.3 ст. 27, ч.2 ст.28, ч.4 ст.345; ч.2 ст.127; ч.1 ст.263; ст.257 КК України.

Старший прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Головного управління нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України Зубков А.Ю. у поданні просить Верховну Раду України розглянути дане подання і дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука С.П.

Відповідно до частин першої та другої статті 176 Кримінального процесуального Кодексу України, запобіжними заходами є:

1) особисте зобов’язання;

2) особиста порука;

3) застава;

4) домашній арешт;

5) тримання під вартою.

Відповідно до частини третьої статті 80 Конституції України, частини першої статті 27 Закону України «Про статус народного депутата України», частини першої статті 218 Регламенту Верховної Ради України  Верховна Рада України надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України.

Згідно з частиною другою статті 482 Кримінального процесуального кодексу притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, його затримання або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України.

Комітет звернув увагу на те, що в поданні міститься помилкове посилання на частину другу статті 80, якою передбачено, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Проте в частині третій цієї статті йдеться про депутатську недоторканність, зокрема, що народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Крім цього, в поданні також є посилання на Закон України «Про Регламент Верховної Ради України», що є юридично невірним, оскільки цей Закон складається лише з двох пунктів. Тому має бути посилання на Регламент Верховної Ради України, який затверджений Законом України «Про Регламент Верховної Ради України» від 10 лютого 2010 року                  № 1861-VI.

Порядок розгляду Верховною Радою України питань про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України передбачений Главою 35 (статті 218-221) Регламенту Верховної Ради України.

Згідно з частиною другою статті 218 Регламенту Верховної Ради України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата ініціюється прокурором. При цьому щодо кожного виду запобіжного заходу подається окреме подання. Подання щодо народного депутата України повинно бути підтримано і внесено до Верховної Ради України Генеральним прокурором України.

Комітет зауважив, що в одному поданні було поєднано і внесено пропозиції до Верховної Ради України щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, щодо затримання та щодо арешту народного депутата України Мельничука С.П., що  мало бути внесено до Верховної Ради України окремими поданнями щодо кожного виду запобіжного заходу.

Подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України повинно бути вмотивованим і достатнім, містити конкретні факти і докази, що підтверджують факт вчинення зазначеною в поданні особою суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України. У поданні про затримання чи арешт повинно бути чітке обґрунтування необхідності затримання чи арешту (частина третя статті 218 Регламенту Верховної Ради України).

Відповідно до частини першої статті 219 Регламенту Верховної Ради України Голова Верховної Ради України пропонує народному депутату України, щодо якого внесено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, подати протягом п’яти днів письмові пояснення комітету, до предмета відання якого належать питання регламенту, і доручає зазначеному комітету надати висновок щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України згідно із законом.

Народний депутат України Мельничук С.П. подав письмове пояснення Комітету 19 травня 2015 року.

Згідно з частиною першою статті 220 Регламенту Верховної Ради України Комітет, якому доручено надати висновок щодо питання про надання згоди Верховною Радою України на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України, відповідно до закону визначає достатність, законність і обґрунтованість подання, законність одержання доказів, зазначених у поданні, і встановлює наявність відповідних скарг. Підготовку цього питання комітет здійснює у терміновому порядку, але в строк не більш як 20 днів. На засідання комітету запрошується особа, щодо якої внесено подання, та бере участь Генеральний прокурор України (виконувач обов’язків Генерального прокурора України) (частина друга статті 220).

15  травня 2015 року на засіданні Комітету (протокол № 16) народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення затвердити порядок розгляду даного подання та до 19 травня ц.р. подати перелік пропозицій та питань народних депутатів України – членів Комітету щодо достатності, законності і обґрунтованості подання, підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, законності одержання доказів зазначених у поданні, наявності відповідних скарг, розглянути і затвердити  на засіданні Комітету 20 травня ц.р. та направити Генеральному прокуророві України Шокіну В.М.

Відповідно до частини третьої статті 220 Регламенту Верховної Ради України Комітет у разі необхідності може витребувати додаткові матеріали кримінального провадження, заслухати пояснення осіб за клопотанням особи, щодо якої внесено подання.

При ознайомленні з поданням у народних депутатів України – членів Комітету виникли сумніви щодо достатності  обґрунтування подання, його вмотивованості та законності одержання доказів. У зв’язку з цим на засіданні 20 травня ц.р. Комітет прийняв рішення (протокол №17) затвердити перелік питань (32 питання), які  необхідні для підготовки висновку Комітету щодо достатності, законності і обґрунтованості подання, законності одержання доказів, зазначених у поданнях, наявності відповідних скарг та звернутися до Генерального прокурора України Шокіна В.М. із зверненням Комітету надати для ознайомлення матеріали кримінального провадження стосовно народного депутата України Мельничука С.П. та вмотивовану відповідь на порушені питання народних депутатів України – членів Комітету відповідно за можливості у максимально стислий строк (до 26 травня 2015 року). 

Звернення Комітету до Генерального прокурора України Шокіна В.М. було направлено 21 травня ц.р. (лист № 04-31/9-367), на яке отримано відповідь  27 травня ц.р.

У відповіді, на звернення Комітету, стосовно питань Комітету щодо народного депутата України Мельничука С.П., зокрема, чи вважає Генеральний прокурор України тотожними поняття запобіжного заходу взяття під варту та арешт, Генеральний прокурор України зазначив, що «вважає тотожними поняття запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та арешт, оскільки поняття арешт вказано у Законі України «Про Регламент Верховної Ради України», на підставі якого вноситься та розглядається відповідне подання. Цим Законом не передбачено внесення подання про надання згоди на застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою».

Додаткових обґрунтувань в частині подання щодо надання згоди на арешт від Генерального прокурора України не було.

Комітет на засіданні 27 травня ц.р. визначив  порядок  розгляду подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича».

29 травня ц.р. Комітет о 9 годині прийняв рішення провести закрите засідання Комітету стосовно вивчення достатності доказів щодо обґрунтування зазначеного подання за участю виконувача обов’язків Генерального прокурора України Гузира В.П., старшого прокурора Генеральної прокуратури України Зубкова А.Ю.

В той же день о 17 год. 00 хв. було проведено відкрите засідання Комітету, на якому було розглянуто по суті подання, підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича» (№ 04/8-33960-15), за участю вищезазначених осіб,  народного депутата України Мельничука С.П. За письмовим клопотанням народного депутата України Мельничука С.П. були присутні його захисник та представник Генерального Штабу Збройних Сил України Дублян О.В. – начальник Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. Також були присутні засоби масової інформації. 

Після розгляду подання по суті, Комітет прийняв рішення щодо ухвалення висновків Комітету в частині надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, в частині надання згоди на затримання, в частині надання згоди на арешт.

У частині подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича» щодо надання згоди на арешт, Комітет вважає:

що законність внесення подання полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України;

подання в частині надання згоди на арешт є недостатньо обґрунтованим, наданих доказів щодо обґрунтування подання в частині надання згоди на арешт  не достатньо.

Висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, ухвалений в частині надання згоди на арешт, надіслати Голові Верховної Ради України.

Зазначене рішення Комітету було переглянуто Комітетом на засіданні                             2 червня ц.р., яке було проведено згідно з дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. та рішенням Ради Коаліції у Верховній Раді України, оголошеним на пленарному засіданні Верховної Ради України                        2 червня ц.р., про проведення засідання Комітету щодо перегляду рішень Комітету від 29 травня ц.р., зокрема, стосовно ухвалення висновку Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на арешт, та було прийнято рішення з урахуванням змін у такій редакції:

1. Ухвалити висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, в частині надання згоди на арешт,  в якому, зокрема, Комітет вважає, що законність внесення подання полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України.

2. Висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 04/8-33960-15, ухвалений в частині надання згоди на арешт, надіслати Голові Верховної Ради України для внесення на розгляд Верховної Ради України.

               

 

Перший заступник

голови Комітету                                                         П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                            

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Рішення Комітету”

22 квітня 2024 11:47
18 березня 2024 10:40
22 лютого 2024 09:56
22 січня 2024 11:37
22 січня 2024 11:37
08 січня 2024 11:53
08 січня 2024 11:11
08 січня 2024 11:08
18 грудня 2023 10:31
06 грудня 2023 11:04