КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ

РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

про подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Клюєва Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 16 червня 2015 року ( № 01/34вих - 15)

Протокол № 25

від 30 червня 2015 року

Розглянувши на виконання доручення Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 16 червня 2015 року подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Клюєва Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 16 червня 2015 року (№01/34вих - 15), відповідно до статей 218-220 Регламенту Верховної Ради України, Комітет в и р і ш и в:

Ухвалити висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Клюєва Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 16 червня 2015 року (№01/34вих - 15).

Перший заступник

голови Комітету П.В.ПИНЗЕНИК

          

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК

щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Клюєва Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 13/1-27вих.

 

На виконання доручень Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. від 13 травня та 2 червня 2015 року Комітет на засіданнях 15, 20, 27, 28, 29 травня та 2 червня ц.р. розглянув питання щодо подання, підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Клюєва Сергія Петровича»                    (№ 13/1-27вих.), відповідь (від 26 травня ц.р. № 01/1-29вих-15) Генерального прокурора України Шокіна В.М. на звернення Комітету, пояснення (від 19.05.2015) та клопотання (від 20.05.2015 № 23/256, № 24/256, № 25/256 від 26.05.2015 № 26/256, від 26.05.2015 № 27/256, від 28.05.2015 № 29/256, № 32/256, № 33/256), народного депутата України Клюєва С.П. 

У поданні до Верховної Ради України зазначено, що головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42014000000000368, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.05.2014, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 190, ч.5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України.

Частина четверта статті 190 КК України – Шахрайство

(заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою)

– вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Частина п’ята статті 191 КК України - Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

дії, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, -

караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Частина друга статті 364 КК України - Зловживання владою або службовим становищем

(тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб)

 - те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, -

карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та зі спеціальною конфіскацією.

Старший прокурор відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України, радник юстиції Багнюк О.І. у поданні просить Верховну Раду України розглянути дане подання і дати згоду на притягнення народного депутата України Клюєва С.П. до кримінальної відповідальності.

 Відповідно до частини третьої статті 80 Конституції України, частини першої статті 27 Закону України «Про статус народного депутата України», частини першої статті 218 Регламенту Верховної Ради України  Верховна Рада України надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України.   Згідно з частиною другою статті 482 Кримінального процесуального кодексу притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, його затримання або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України.

Комітет звернув увагу на те, що в поданні міститься помилкове посилання на частину другу статті 80 Конституції України, якою передбачено, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Проте в частині третій цієї статті йдеться про депутатську недоторканність, зокрема, що народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Крім цього, в поданні також є посилання на Закон України «Про Регламент Верховної Ради України», що є юридично невірним, оскільки цей Закон складається лише з двох пунктів. Тому має бути посилання на Регламент Верховної Ради України, який затверджений Законом України «Про Регламент Верховної Ради України» від 10 лютого 2010 року № 1861-VI.

Порядок розгляду Верховною Радою України питань про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України визначений Главою 35 (статті 218-221) Регламенту Верховної Ради України.

Згідно з частиною другою статті 218 Регламенту Верховної Ради України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата ініціюється прокурором. При цьому щодо кожного виду запобіжного заходу подається окреме подання. Подання щодо народного депутата України повинно бути підтримано і внесено до Верховної Ради України Генеральним прокурором України.

Подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України повинно бути вмотивованим і достатнім, містити конкретні факти і докази, що підтверджують факт вчинення зазначеною в поданні особою суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України. У поданні про затримання чи арешт повинно бути чітке обґрунтування необхідності затримання чи арешту (частина третя статті 218 Регламенту Верховної Ради України).

Відповідно до частини першої статті 219 Регламенту Верховної Ради України Голова Верховної Ради України пропонує народному депутату України, щодо якого внесено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, подати протягом п’яти днів письмові пояснення комітету, до предмета відання якого належать питання регламенту, і доручає зазначеному комітету надати висновок щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України згідно із законом.

Згідно з частиною першою статті 220 Регламенту Верховної Ради України Комітет, якому доручено надати висновок щодо питання про надання згоди Верховною Радою України на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України, відповідно до закону визначає достатність, законність і обґрунтованість подання, законність одержання доказів, зазначених у поданні, і встановлює наявність відповідних скарг. Підготовку цього питання комітет здійснює у терміновому порядку, але в строк не більш як 20 днів. На засідання комітету запрошується особа, щодо якої внесено подання, та бере участь Генеральний прокурор України (виконувач обов’язків Генерального прокурора України) (частина друга статті 220).

15  травня 2015 року на засіданні Комітету (протокол № 16) народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення затвердити порядок розгляду даного подання та до 19 травня ц.р. подати перелік пропозицій та питань народних депутатів України – членів Комітету щодо достатності, законності і обґрунтованості  подання, підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, законності одержання доказів зазначених у поданні, наявності відповідних скарг, розглянути і затвердити  на засіданні Комітету 20 травня ц.р. та направити Генеральному прокуророві України Шокіну В.М.

Відповідно до частини третьої статті 220 Регламенту Верховної Ради України Комітет у разі необхідності може витребувати додаткові матеріали кримінального провадження, заслухати пояснення осіб за клопотанням особи, щодо якої внесено подання.

При ознайомленні з поданням у народних депутатів України – членів Комітету виникли сумніви щодо достатності  обґрунтування подання, його вмотивованості та законності одержання доказів. У зв’язку з цим на засіданні 20 травня ц.р. Комітет прийняв рішення (протокол №17) затвердити перелік питань (82 питання), які  необхідні для підготовки висновку Комітету щодо достатності, законності і обґрунтованості подання, законності одержання доказів, зазначених у поданнях, наявності відповідних скарг та звернутися до Генерального прокурора України Шокіна В.М. із зверненням Комітету надати для ознайомлення матеріали кримінального провадження стосовно народного депутата України Клюєва С.П., додаткові матеріали на клопотання народного депутата України Клюєва С.П. та вмотивовану відповідь на порушені питання народних депутатів України – членів Комітету відповідно за можливості у максимально стислий строк (до 26 травня 2015 року). 

Звернення Комітету до Генерального прокурора України Шокіна В.М. було направлено 21 травня ц.р. (лист № 04-31/9-367), на яке отримано відповідь  27 травня ц.р.

У відповіді, на звернення Комітету, Генеральний прокурор України із 82 питань надав відповідь лише на 11 та зазначив, що аналіз питань, викладених у додатку № 1 (питання по народному депутату України Клюєву С.П.) звернення Комітету, свідчить, що їх частину становлять відомості  досудового розслідування, які не підлягають розголошенню станом на цей час відповідно до вимог ст. 222 КПУ України та прямої заборони слідчого і прокурора. Частина питань, зокрема питання №№ 1-38, 40, 41, 43, 44, 46-53, 55-58, 61-66, 70-79, 81 безпосередньо стосуються доказів, якими обґрунтовуються подання щодо Клюєва С.П., відповіді на які будуть надані Генеральним прокурором України народним депутатам України – членам Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України при розгляді подання по суті.

На решту запитань народних депутатів України з метою вирішення процедурного питання та дотримання вимог Регламенту Верховної Ради України відповіді Генеральним прокурором України були надані.

Крім цього, Генеральний прокурор України Шокін В.М. у відповіді зазначив, що клопотання народного депутата України Клюєва С.П. є таким, яке подано передчасно, оскільки необхідність у витребуванні додаткових матеріалів є логічною після стадії розгляду доказів, якими подання обґрунтовується. Однак такий розгляд ще не відбувся, а також зазначив, що надання для ознайомлення матеріалів кримінального провадження стосовно народного депутата України Клюєва С.П. є незаконним та не підлягає задоволенню, оскільки суперечить вимогам ст. 222 КПК України щодо недопустимості розголошення відомостей досудового розслідування.

Народні депутати України – члени Комітету на засіданні 27 травня 2015 року (протокол № 18) прийняли рішення розглянути 28 травня ц.р. по суті подання, підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року, «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Клюєва Сергія Петровича» (№ 13/1-27вих.), а також встановив порядок  розгляду цього подання.

До Комітету для розгляду народним депутатом України Клюєвим С.П. було подано клопотання про залучення та дослідження доказів  на 182 аркушах.

Засідання Комітету, з розгляду подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Клюєва Сергія Петровича»,  відбулося 28 травня 2015 року (протокол № 19) в адміністративному будинку Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5, конференц-зал), відкрито за участю Генерального прокурора України                Шокіна В.М. та старшого прокурора відділу Генеральної прокуратури України Багнюка О.І., народного депутата України Клюєва С.П. За письмовим клопотанням народного депутата України Клюєва С.П. були заслухані пояснення  його  адвокатів та незалежних експертів. Також велась пряма трансляція засідання Комітету парламентським телеканалом «РАДА» та були присутні  інші засоби масової інформації.

29 травня ц.р. народні депутати України – члени Комітету о 09 од. 00 хв. прийняли рішення провести закрите засідання Комітету (протокол № 20) стосовно вивчення достатності доказів щодо обґрунтування подання за участю виконувача обов’язків Генерального прокурора України Гузира В.П., старшого прокурора відділу Генеральної прокуратури України Багнюка О.І.

В той же день о 17 год. 00. хв. було проведено відкрите засідання Комітету за участю вищезазначених осіб, народного депутата України                Клюєва С.П., присутніх адвокатів народного депутатів України Клюєва С.П. та засобів масової інформації.

Після заслуховування виконувача обов’язків Генерального прокурора України Гузира В.П., пояснення народного депутата України Клюєва С.П. та обговорення даного питання по суті, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення щодо ухвалення висновку Комітету, зокрема, в якому, Комітет вважає: що законність внесення подання полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України; подання є недостатньо обґрунтованим, надані докази не можна вважати повністю достатніми;   не   можна   дійти   висновку   щодо   законності   одержання  доказів,

зазначених у поданні, оскільки Генеральним прокурором України не було надано, на звернення Комітету, відповідних матеріалів, які б це підтверджували та, відповідно до частини четвертої статті 220 Регламенту Верховної Ради України,  висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Клюєва Сергія Петровича», підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від  12 травня 2015 року № 13/1-27вих надіслати Голові Верховної Ради України.

До рішення Комітету було долучено окрему думку народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської С.М. та Єфремової І.О., в якій висловлено рекомендації Голові Верховної Ради України внести зазначене подання на розгляд Верховної Ради України.

Зазначене рішення Комітету було переглянуто Комітетом на засіданні                             2 червня ц.р., яке було проведено згідно з дорученням Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. та рішенням Ради Коаліції у Верховній Раді України, оголошеним на пленарному засіданні Верховної Ради України 2 червня 2015 року,  про проведення засідання Комітету щодо перегляду рішень Комітету від 29 травня ц.р., зокрема, стосовно ухвалення висновку Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Клюєва Сергія Петровича», підтримане та внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від 12 травня 2015 року № 13/1-27вих., було прийнято рішення з урахуванням змін у такій редакції:

1. Ухвалити висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Клюєва Сергія Петровича», підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від  12 травня 2015 року                       (№ 13/1-27вих), в якому, зокрема, Комітет вважає, що законність внесення подання полягає в його відповідності вимогам закону, зокрема, статті 218 Регламенту Верховної Ради України, статті 482 Кримінального процесуального кодексу України.

2. Відповідно до частини четвертої статті 220 Регламенту Верховної Ради України висновок Комітету щодо подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Клюєва Сергія Петровича», підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним В.М. від  12 травня 2015 року  (№ 13/1-27вих) надіслати Голові Верховної Ради України для внесення на розгляд Верховної Ради України.

 

 

 

Перший заступник

голови Комітету                                                         П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Рішення Комітету”

18 березня 2024 10:40
22 лютого 2024 09:56
22 січня 2024 11:37
22 січня 2024 11:37
08 січня 2024 11:53
08 січня 2024 11:11
08 січня 2024 11:08
18 грудня 2023 10:31
06 грудня 2023 11:04
06 грудня 2023 10:58