З В І Т

про роботу Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України за період восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання (лютий – липень 2011 року)

        У період восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання Комітетом продовжувалась робота відповідно до плану роботи, затвердженого ним на поточну сесію.

Протягом звітного періоду проведено 10 засідань Комітету. На засіданнях розглянуто 56 питань порядку денного, з них: 10 проектів законів України, 15 проектів постанов Верховної Ради України, 31 питання, що належать до предмета відання Комітету.   

        Основна увага в роботі приділялася підготовці проектів законодавчих актів на розгляд Верховної Ради України, проектів висновків на законопроекти, щодо яких Комітет визначено головним, експертних висновків на відповідність оформлення та реєстрації законопроектів, проектів інших актів вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також підготовці відповідей з питань, які розглядаються Комітетом у порядку аналізу практики застосування законодавчих актів.

        Відповідно до плану роботи, затвердженого Комітетом, на виконання вимог Регламенту Верховної Ради України, згідно з яким законопроект, проект іншого акта після його реєстрації не пізніш як у п’ятиденний строк направляється Головою Верховної Ради України до Комітету для підготовки експертного висновку на відповідність оформлення та реєстрації законопроекту, проекту іншого акта вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, було розглянуто 837 законопроекти, проекти інших актів, з яких: 628 проектів законів, 205 проектів постанов Верховної Ради України, 4 проекти інших актів, внесених суб’єктами права законодавчої ініціативи: Президентом України – 20, народними депутатами України – 730, Кабінетом Міністрів України – 85, Національним банком України – 2. З пропозиціями щодо внесення змін до Регламенту Верховної Ради України розглянуті, зокрема, законопроекти, внесені народними депутатами України Королевською Н.Ю., Кармазіним Ю.А., Гнаткевичем Ю.В., Яценюком А.П., Катеринчуком М.Д., Барановим В.О. та Мельником П.В. (реєстр.№№ 7537, 7537-1, 8074, 8173, 8280, 8545).

        За пропозиціями депутатських фракцій у Верховній Раді України Комітет неодноразово розглядав питання щодо розміщення народних депутатів України в залі засідань Верховної Ради України та приймав відповідні рішення.

        Як передбачено планом роботи, у Комітеті були опрацьовані проекти законів України, у яких пропонувалися зміни щодо статусу народного депутата України, зокрема, внесені народними депутатами України Кисельовим В.О., Яворівським В.О., Яценюком А.П., Ветвицьким Д.О., Шемчуком В.В., Лукашуком О.Г., Москалем Г.Г. (реєстр. №№ 6381, 8064, 8064 -1, 8166, 8198, 8300, 8300 – 1).

        Протягом восьмої сесії підготовлено до попереднього розгляду Комітетом низку проектів постанов Верховної Ради України (реєстр. №№ 8081,8232, 8299, 8336, 8392, 8559) щодо утворення тимчасових слідчих та спеціальних комісій. Більшість з цих проектів було зареєстровано з порушенням вимог статей 85, 87 Регламенту Верховної Ради України, а саме: не дотриманий принцип пропорційного представництва депутатських фракцій у складі комісій, не додані погодження депутатських фракцій щодо кількісного і персонального складу комісії та відсутній заступник голови комісії.

Комітетом і Верховною Радою України підтримані проекти постанов Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки України», внесений народним депутатом України Богословською І.Г. (реєстр. № 8240) та «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин та наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії «Лівела», внесений народними депутатами України Яценюком А.П., Мартиненком М.В. (реєстр. № 8407).

Питання несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності постійно перебуває на контролі в Комітеті.

Так, на засіданні 16 лютого 2011 року Комітет розглянув питання про недотримання народним депутатом України Каськівим В.В. вимог статті 78 Конституції України, статті 3 Закону України «Про статус народного депутата України» щодо несумісності депутатського мандата з посадою Голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України.

На виконання доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. у Комітеті також розглянуто депутатський запит народного депутата України Кармазіна Ю.А., в якому зазначалося про недотримання народним депутатом України Харою В.Г. вимог статті 78 Конституції України та статті 3 Закону України «Про статус народного депутата України» щодо несумісності депутатського мандата з посадою голови професійної спілки. Комітетом вжито заходів відповідно до повноважень, якими наділений комітет Верховної Ради України Конституцією України та Законом України «Про комітети Верховної Ради України», по з’ясуванню обставин, викладених у зазначеному запиті. Зокрема, для об’єктивного розгляду даного питання Комітет звернувся з листом до Міністерства юстиції України з проханням висловити правову позицію щодо законних підстав виконання народним депутатом України обов’язків голови професійної спілки.

Також Комітетом розглянуті питання про дострокове припинення повноважень народних депутатів України:

   - підтримано заяву народного депутата України Козака В.В. про складення повноважень у зв’язку з призначенням на посаду в органи виконавчої влади;

- відповідно до положень пункту 5 частини другої статті 81 Конституції України та частини другої статті 222 Регламенту Верховної Ради України, розглянуто питання та підготовлено проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Лісіна М.П. у зв’язку із смертю.

Комітетом і Верховною Радою України підтримано проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України», внесений народним депутатом України Макеєнком В.В. (реєстр. № 8185 від 02.03.2011), яким пропонувалися зміни до Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2007 року «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України шостого скликання», зокрема, зменшення кількості комітетів Верховної Ради України з 27 до 26 шляхом об’єднання двох комітетів в один - Комітет Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, податкової та митної політики.

Крім цього, підтриманий доопрацьований проект Постанови Верховної Ради України, внесений народними депутатами України Полунєєвим Ю.В., Царьовим О.А. (реєстр. № 8492), щодо внесення змін до предмета відання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

За період з лютого по червень 2011 року відбулись певні зміни у складі комітетів Верховної Ради України. З цього питання Комітетом розглянуті та підтримані:

- подання депутатської фракції Партії регіонів про обрання народного депутата України Пшонки А.В. заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією;

- заяви народних депутатів України Андроса С.О., Євтухова В.І., Степаненка А.А., Солтуса П.С., Літвінова В.Г., Зварича І.Т., Столара В.М. про обрання їх членами відповідних комітетів Верховної Ради України;

- подання депутатської фракції Партії регіонів щодо обрання народного депутата України Бондаренко О.А. на посаду першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації;

- заява народного депутата України Киричка О.Е. про обрання його членом Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти;

- заяви народних депутатів України, членів депутатської фракції Партії регіонів, Нетецької О.А. про обрання її членом Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та Березкіна С.С. про обрання його членом Комітету Верховної Ради України з питань бюджету;

- заява народного депутата України Козака В.В. про відкликання його з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань транспорту і зв'язку;

- подання депутатської фракції Партії регіонів про обрання на посаду голови Комітету Верховної Ради України з питань транспорту і зв'язку народного депутата України Мироненка М.І., та на посаду заступника голови цього ж Комітету народного депутата України Морока Ю.М.;

- проекти постанов Верховної Ради України про обрання народного депутата України Бевза В.А. головою Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією» (реєстр. № 8080) та про обрання народного депутата України Лещенка В.О. секретарем Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності» (реєстр. № 8107).

 За результатами розгляду вищенаведених питань народними депутатами України – членами Комітету внесено на розгляд Верховної Ради України відповідні проекти постанов Верховної Ради України (реєстр. №№ 8118, 8127, 8251, 8417, 8535), які були прийняті Верховною Радою України.

Комітетом також розглянуто та підтримано проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до «Положення про «Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України» (щодо порушення клопотання), внесений народними депутатами України Шаровим І.Ф, Єфремовим О.С., Симоненком П.М. (реєстр. № 8584 від 31.05.2011).

Фінансовий блок питань традиційно посідав одне з ключових місць у діяльності Комітету за період восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

Управлінням справами Апарату Верховної Ради України розроблено проект кошторису Верховної Ради України на 2011 рік, виходячи з відповідного обсягу асигнувань загального фонду Державного бюджету України та його розподілу за бюджетними програмами та кодами економічної класифікації видатків.

При підготовці до розгляду на засідання Комітету зазначеного проекту кошторису з 7 по 11 лютого ц.р. були проведені засідання підкомітету з питань забезпечення діяльності Верховної Ради України з керівниками підрозділів, які отримують кошти Державного бюджету по коду економічної класифікації (КВК) 011- Апарат Верховної Ради України.

Проект кошторису Верховної Ради України на 2011 рік розглянуто і з урахуванням зауважень народних депутатів України – членів Комітету погоджено на засіданні Комітету. Кошторис Верховної Ради України на 2011 рік 17.03.2011 затверджено Верховною Радою України.

Упродовж звітного періоду під постійним контролем Комітету знаходились питання ефективного використання бюджетних коштів.

Так, з метою контролю та аналізу проблем, Комітет на своєму засіданні заслухав та взяв до відома фінансовий звіт Управління справами Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за 2010 рік.

За результатами розгляду Комітет доручив Управлінню справами Апарату Верховної Ради України посилити контроль за роботою структурних підрозділів, а також при підготовці проекту кошторису Верховної Ради України на наступний рік більш детально розраховувати потребу, в тому числі структурних підрозділів, з метою ефективного використання бюджетних коштів, уникнення їх розпорошення і перерозподілу під час його виконання.

З метою ощадливого використання бюджетних коштів та дотримання народними депутатами України затверджених норм витрат на послуги авіаперевезення, Комітетом, спільно з Управлінням справами Апарату Верховної Ради України, перевірялась та уточнювалась інформація про кількість фактично наданих послуг підприємствами – авіаперевізниками народним депутатам України упродовж 2010 року.

З метою пошуку шляхів економії бюджетних коштів та у зв’язку зі зверненням народного депутата України Бабуріна О.В. Комітетом вивчалось питання щодо оплати комісійного збору (винагороди) авіаперевізникам та агентствам за продаж квитків народним депутатам України.

Комітетом оперативно вживалися заходи для врегулювання ситуації, що складалася при виконанні кошторису Верховної Ради України на 2011 рік. Зокрема, Комітет розглянув на своєму засіданні та погодив пропозиції Апарату Верховної Ради України (листи від 23.05.2011 № 15/11-811, від 03.06.2011 № 15/32-874) щодо перерозподілу бюджетних коштів, які можуть бути не освоєні, на видатки, не забезпечені бюджетним асигнуванням, а саме на проведення заміни існуючого обладнання системи передавання даних та забезпечення безперебійного телефонного зв’язку абонентів внутрішньої телефонної мережі Верховної Ради України.

На виконання плану роботи, Комітетом, за участі директорів санаторно-курортного комплексу «Дюльбер» і санаторію «Нижня Ореанда» розглянуто та погоджено пропозиції Управління справами Апарату Верховної Ради України щодо встановлення цін на путівки до підпорядкованих санаторно – курортних закладів на 2011 – 2012 роки.

Як і під час попередніх сесій, протягом поточної сесії Верховної Ради України розглядалися питання забезпечення діяльності народних депутатів України та Верховної Ради України в цілому.

На засіданні Комітету 2 березня 2011 року було прийнято рішення, згідно з яким реалізацію виведених з експлуатації основних фондів, придбаних або утворених за бюджетні кошти, Управління справами може здійснювати лише за відповідним рішенням Комітету.

15 червня 2011 року, згідно з планом роботи, Комітетом було розглянуто питання про підготовку санаторно-курортних закладів, підпорядкованих Управлінню справами Апарату Верховної Ради України, до літнього оздоровчого сезону 2011 року. Комітет взяв до відома інформацію про заходи, вжиті Управлінням справами та керівництвом оздоровниць для забезпечення належного відпочинку та лікування народних депутатів України та працівників Апарату Верховної Ради України, надану Керуючим справами Апарату Верховної Ради України Сітайлом Г.І. та заступником голови Комітету Камчатним В.Г., який ознайомився зі станом підготовки оздоровниць під час виїзду на місце. Управлінню справами Апарату Верховної Ради України були надані відповідні доручення.

        Слід зазначити, що у період восьмої сесії Верховної Ради України, як і у попередніх, надходила велика кількість звернень до Комітету як від народних депутатів України, так і громадян України, представників засобів масової інформації тощо.

        В період поточної сесії Верховної Ради України розглянуто 35 листів, в тому числі за дорученням Голови Верховної Ради України Литвина В.М. та Першого заступника Голови Верховної Ради України Мартинюка А.І., від Керівника Апарату Верховної Ради України Зайчука В.О., голів комітетів Верховної Ради України, народних депутатів України, депутатських фракцій у Верховній Раді України, громадян України та громадських організацій з питань роз’яснень застосування норм Регламенту Верховної Ради України та парламентських процедур.

        Так, надавалися роз’яснення щодо можливості реєстрації в Апараті Верховної Ради України законопроекту, проекту іншого акта, у разі якщо відповідні пропозиції про їх включення до порядку денного сесії були відхилені; щодо порядку оформлення рішення Верховної Ради України при знятті з розгляду законопроекту у зв’язку з відкликанням його автором і чи необхідно в такому разі оформляти дане рішення; порядок застосування норм Регламенту Верховної Ради України при поданні законопроекту на повторне перше читання тощо.

        Відповідно до питань предмета відання Комітету розглядалися депутатські запити та депутатські звернення від народних депутатів України, зокрема Чорноволенка О.В., Ар’єва В.І., Шустік О.Ю., Яворівського В.О., Донія О.С., Гримчака Ю.М. та Стеця Ю.Я., Кравчука В.П. та інших, що були своєчасно розглянуті та підготовлені відповіді народним депутатам України.

        Крім цього, у Комітеті розглядалася низка звернень, викликаних заявою народного депутата України Ар’єва В.І. про те, що за нього проголосовано карткою народного депутата у період його перебування за кордоном, а також щодо реєстрації і голосування карткою трагічно загиблого народного депутата України Лісіна М.П. тощо. Надані відповіді на заяви виконавчого директора ГІМЦ «Всесвіт», Голови Ради громадської організації «Поступ», Голови Кримського республіканського осередку Всеукраїнської громадської організації інвалідів користувачів психіатричної допомоги «ЮЗЕР», Голови обласної профспілкової організації атестованих працівників ОВС в Луганській області, Голови Ради ветеранів і пенсіонерів ДАІ Луганської області та інш.

        Всі законопроекти, проекти інших актів, депутатські звернення, доручення, листи з вищезазначених питань своєчасно розглянуті в Комітеті. Висновки щодо відповідності або невідповідності оформлення та реєстрації законопроектів вимогам Регламенту Верховної Ради України направлені до комітетів, які визначені головними з підготовки і попереднього розгляду законопроектів.

        У зв’язку з прийняттям Закону України «Про доступ до публічної інформації» та «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію» у Комітеті проведено аналіз правових положень зазначених законодавчих актів, підготовлені та внесені пропозиції щодо порядку їх реалізації в Апараті Верховної Ради України.

        17 лютого 2011 року, відповідно до плану роботи на восьму сесію Верховної Ради України шостого скликання, Комітет за участі народних депутатів України і членів Парламенту Великої Британії провів Круглий стіл на тему: «Повноваження народного депутата України як представника Українського народу у Верховній Раді України: проблеми забезпечення їх виконання». Під час цього заходу, проведеного спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію, обговорювалися питання щодо умов та механізмів забезпечення виконання представниками в парламенті своїх повноважень як членів фракцій, комітетів, у роботі з виборцями, участі в парламентських і комітетських слуханнях.

        За результатами семінару, проведеного за підтримки Програми сприяння парламенту в Україні – ІІ та за участі представників Вестмінстерської фундації за демократію 23 листопада 2010 року на тему: «Шляхи вдосконалення роботи Верховної Ради України - пріоритетні кроки», Комітетом підготовлено рекомендації, які затверджено на засіданні Комітету (протокол № 66 від 16.02.2011) та надіслано Керівництву Апарату Верховної Ради України для врахування в роботі та вжиття відповідних заходів. До друку підготовлено окреме інформаційне видання за матеріалами вищезазначеного семінару.

        Також за поданими Комітетом матеріалами Парламентським видавництвом видано оновлений «Інформаційний довідник Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України».

        За даними реєстрації вхідної кореспонденції з 17 січня по 15 липня 2011 року до Комітету надійшло 2015 документів, з них 1372 проекти законодавчих актів та висновків до них Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, 136 проектів законодавчих актів, по яких Комітет визначено головним, а також висновків і пропозицій до них; листування з Головою Верховної Ради України – 21, листування з народними депутатами України – 87, листування з підрозділами Апарату Верховної Ради України, Кабінетом Міністрів України, Секретаріатом Президента України, міністерствами, державними комітетами – 177, листування з Верховною Радою Автономної Республіки Крим, місцевими радами та їх виконавчими органами, райдержадміністраціями, організаціями та установами – 102, інформаційно - довідкових документів – 21; звернень громадян – 84; 12 звернень щодо вирішення житлових питань народних депутатів України та 3 звернення з питань матеріально-технічного забезпечення Комітету.

        Для підвищення ефективності роботи Комітету і Верховної Ради України в цілому Комітет вважає за необхідне в період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання:

-        провести у жовтні 2011 року семінар на тему: "Законотворчий процес в Україні та зарубіжний досвід";

-        спільно з керівництвом Апарату Верховної Ради України вивчити питання щодо обміну досвідом роботи комітетів з питань регламенту парламентів інших країн (Держдуми Росії, парламентів країн Балтії, сейму Польщі, парламенту Грузії та інших країн);

-        у зв’язку з набранням чинності законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про інформацію», запропонувати керівництву Апарату Верховної Ради України передбачити проведення роз’яснень для працівників секретаріатів комітетів Верховної Ради України та структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України щодо застосування положень зазначених законів України, а також навчання відповідальних працівників у супроводженні Єдиної бази запитів на інформацію;

-        у порядку аналізу практики застосування законодавчих актів та контролю за виконанням власних рішень постійно тримати на контролі Комітету питання раціонального використання коштів та майна, що забезпечують діяльність Верховної Ради України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“VI скликання”

12 грудня 2012 16:05
18 січня 2012 11:36
15 липня 2011 17:25
19 січня 2011 11:24
16 липня 2010 12:18
08 лютого 2010 17:23
15 липня 2009 11:01
21 січня 2009 10:30