Ухвалено Рішенням Комітету від 04.02.2008                                        

                                                                           (протокол №3)

 

 

РОЗ’ЯСНЕННЯ

на основі положень чинного законодавства України щодо  утворення міжфракційного  депутатського об’єднання (об’єднань) у Верховній Раді України

 

          На  виконання доручення Голови Верховної Ради України від 11 січня 2008 року про надання роз’яснення Комітету щодо статусу міжфракційних депутатських об’єднань у Верховній Раді України, керуючись пунктом 6 частини першої статті 13, частиною третьою статті 21 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», з урахуванням позиції Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України з порушеного питання, викладеній у листі від 25.12.2007 за № 07/5 – 468, Комітет зазначає наступне.  

         Відповідно до частини п’ятої статті 83 Конституції України «Порядок роботи Верховної Ради України встановлюється Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України».

         У статті 13 Закону України «Про статус народного депутата України» передбачено право народних депутатів України об’єднуватися в депутатські фракції та депутатські групи.

         Депутатські фракції утворюються, реєструються, діють, а також припиняють свою діяльність відповідно до статті 13 Закону України «Про статус народного депутата України» та статей 57- 60 Регламенту Верховної Ради України.

         Слід зазначити, що правова норма щодо об’єднання народних депутатів України в депутатські групи в чинній редакції Закону України «Про статус народного депутата України» є такою, що не відповідає  Конституції України після внесення до неї змін в редакції Закону № 2222-IV від 08.12.2004. А саме: в Конституції України в частині другій (пункт 6), в частині шостій статті 81, в частинах шостій – десятій статті 83 та інших статтях вводиться правовий термін «депутатська фракція» та «коаліція депутатських фракцій». Створення депутатських груп в чинній редакції Конституції України не передбачено.

         Згідно з частиною другою Перехідних положень Конституції України після прийняття Конституції України Верховна Рада України  здійснює повноваження, передбачені цією Конституцією.

         Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

         Голова Верховної Ради України здійснює повноваження, передбачені Конституцією України, у порядку, встановленому Регламентом Верховної Ради України (стаття 88 Конституції України).

         Зважаючи на те, що Конституція України, Закон України «Про статус народного депутата України» та Регламент Верховної Ради України не містять правових норм про утворення міжфракційного депутатського об’єднання (об’єднань) у Верховній Раді України, а також виходячи з вищенаведеного, Комітет вважає, що немає правових підстав для утворення міжфракційного депутатського об’єднання (об’єднань) у Верховній Раді України, інформування на пленарному засіданні Головою Верховної Ради України  народних депутатів України про утворення такого об’єднання (об’єднань), а в Апараті Верховної Ради України – здійснення відповідної реєстрації.

         Разом з тим, Комітет вважає, що народні депутати України не позбавлені права створювати об’єднання за інтересами без кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх роботи Апаратом Верховної Ради України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку