8 січня 2024 року (протокол №181)

Опубліковано 09 січня 2024, о 15:08

 Комітет 

 

ВЕРХОВНА  РАДА  УКРАЇНИ

     

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ,  ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

__________________________________________________________________

                                       П Р О Т О К О Л     181

      «08»      січня      2024  року

                                                            

у режимі відеоконференції

                                                                     9 год. 30 хв.

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

Присутні: Євтушок С.М., Марченко Л.І., Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Кострійчук С.В., Приходько Н.І. (з 9 год. 50 хв.), Синютка О.М.

Відсутній: заступник голови Комітету Культенко А.В.

Присутні: працівники секретаріату Комітету, помічники народних депутатів України.

Ведуться відеозапис засідання Комітету

 та стенограма

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який надіслано для ознайомлення та містить десять питань і питання «Різне», та запропонував висловити зауваження або пропозиції щодо питань, які пропонуються для розгляду на засіданні Комітету.

 

Голова підкомітету Синютка О.М. висловив зауваження до проекту порядку денного засідання Комітету і запропонував розглянути окрім проекту Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народним депутатом України Мотовиловцем А.В.  (реєстр. № 10362 від 21.12.2023), який      зазначений   у   проекті  порядку денного засідання Комітету першим питанням,  також проекти   постанов Верховної   Ради України,  які   було  зареєстровано   хронологічно раніше проекту Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 10362 від 21.12.2023). Зокрема це проекти постанов Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народними депутатами України Герасимовим А.В., Геращенко І.В., Парубієм А.В. (реєстр. № 10278 від 21.11.2023), та «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народним депутатом України Геращенко І.В. (реєстр. № 10326 від 09.12.2023). У разі неможливості  -  виключити з проекту порядку денного засідання Комітету перше питання про розгляд проекту Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народним депутатом України  Мотовиловцем А.В.  (реєстр. № 10362 від 21.12.2023). Комітету попередньо опрацювати та підготувати проекти висновків щодо інших двох проектів постанов Верховної Ради України (реєстр. № 10278 від 21.11.2023 та реєстр. № 10326 від 09.12.2023) та розглянути на наступному засіданні Комітету всі три проекти постанов у хронологічному порядку їх внесення на реєстрацію  (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування пропозицію прийняти за основу проект порядку денного засідання Комітету, який було надіслано народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та поставив на голосування пропозицію голови підкомітету Синютки О.М. про виключення з проекту порядку денного засідання Комітету першого питання про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народним депутатом України  Мотовиловцем А.В.  (реєстр. № 10362 від 21.12.2023) (стенограма додається).

 

Голосували: за – 1, проти – 2, утрималися – 5  (рішення не прийнято).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування пропозицію голови підкомітету Синютки О.М. про включення до проекту порядку денного засідання Комітету проектів постанов Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народними депутатами України Герасимовим А.В., Геращенко І.В., Парубієм А.В. (реєстр. № 10278 від 21.11.2023), та «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народним депутатом України Геращенко І.В. (реєстр. № 10326 від 09.12.2023) (стенограма додається).

 

Голосували: за – 3, проти – 0, утрималися – 5  (рішення не прийнято).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування пропозицію прийняти в цілому  проект порядку денного засідання Комітету, який було надіслано народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утримався – 1  (прийнято більшістю голосів).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України  «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народним депутатом України Мотовиловцем А.В.  (реєстр. № 10362 від 21.12.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України  «Про зміни у складі Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки проекту основних засад державної політики України щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації», внесений народними депутатами України  Устіновою О.Ю. та Арахамією Д.Г. (реєстр. № 10352 від 18.12.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про відкликання народного депутата України Безуглої М.В. з посади заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки», внесений народними депутатами України – членами Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Завітневичем О.М. та іншими (реєстр. № 10391 від 06.01.2024).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Постанови Верховної Ради України  «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» (р.№7457 від 10.06.2022)», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 7457-П від 22.12.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Закону України «Про доброчесне лобіювання», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 10337 від 13.12.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

 6. Про проект Закону України «Про лобізм та лобістську діяльність в Україні», внесений народним депутатом України Буймістер Л.А. (реєстр.              № 10337-1 від 26.12.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про проект Закону України «Про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні», внесений народним депутатом України Власенком С.В. (реєстр. № 10337-2 від 28.12.2023).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Про листи Керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В.В. від 18, 21 та 29 грудня 2023 року  щодо визначення окремим народним  депутатам України робочих місць в залі засідань Верховної Ради України.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

9. Про пропозиції до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Інформують: голова Комітету Кальченко С.В.,

                      секретар Комітету Папієв М.М.

 

10. Про проект Плану роботи Комітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2024 року).

Інформують: голова Комітету Кальченко С.В.,

                      секретар Комітету Папієв М.М.

 

11. Різне.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України  «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народним депутатом України Мотовиловцем А.В.  (реєстр. № 10362 від 21.12.2023).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення першого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Постанови Верховної Ради України  «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 10362), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 7, проти – 0, утримався – 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», внесений народним депутатом України Мотовиловцем А.В. (реєстр. № 10362 від 21.12.2023), і рекомендувати  Верховній Раді України, згідно з пунктом 8 частини четвертої статті 20 Регламенту Верховної Ради України, включити зазначений проект Постанови Верховної Ради України позачергово без голосування до порядку денного сесії Верховної Ради України, розглянути його та прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.

2. Співдоповідачем від Комітету  на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України  «Про зміни у складі Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки проекту основних засад державної політики України щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації», внесений народними депутатами України  Устіновою О.Ю. та Арахамією Д.Г. (реєстр. № 10352 від 18.12.2023).

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення другого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Постанови Верховної Ради України  «Про зміни у складі Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки проекту основних засад державної політики України щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації» (реєстр. № 10352), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про зміни у складі Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки проекту основних засад державної політики України щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації», внесений народними депутатами України Устіновою О.Ю. та Арахамією Д.Г. (реєстр. № 10352 від 18.12.2023), і рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20 та частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, розглянути його та визначитися шляхом голосування щодо цього проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про відкликання народного депутата України Безуглої М.В. з посади заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки», внесений народними депутатами України – членами Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Завітневичем О.М. та іншими (реєстр № 10391 від 06.01.2024).

 

В обговоренні питання порядку денного засідання Комітету взяли участь: голова підкомітету Синютка О.М., голова Комітету Кальченко С.В., секретар Комітету Папієв М.М. (стенограма додається).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо подальшого обговорення третього питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Постанови Верховної Ради України «Про відкликання народного депутата України Безуглої М.В. з посади заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки» (реєстр № 10391), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про відкликання народного депутата України Безуглої М.В. з посади заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки», внесений народними депутатами України – членами Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки                            Завітневичем О.М. та іншими (реєстр № 10391 від 06.01.2024), та рекомендувати Верховній Раді України, згідно з пунктом 8 частини четвертої статті 20 Регламенту Верховної Ради України, включити зазначений проект Постанови Верховної Ради України позачергово без голосування до порядку денного сесії Верховної Ради України, розглянути його та прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України  «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» (р.№7457 від 10.06.2022)», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 7457-П від 22.12.2023).

 

З 9 год. 50 хв. до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєдналася голова підкомітету Приходько Н.І. Загальна кількість членів Комітету – 9 (дев’ять) народних депутатів України.

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення четвертого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Постанови Верховної Ради України  «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» (р.№7457 від 10.06.2022)» (реєстр. № 7457-П), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» (р.№7457 від 10.06.2022)», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та іншими народними депутатами України (всього – 6 підписів) (реєстр. № 7457-П від 22.12.2023), і рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про доброчесне лобіювання», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 10337 від 13.12.2023).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення п’ятого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Закону України «Про доброчесне лобіювання» (реєстр. № 10337), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про доброчесне лобіювання», внесеного Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 10337 від 13.12.2023), і направити його Комітету з питань правової політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про лобізм та лобістську діяльність в Україні», внесений народним депутатом України Буймістер Л.А. (реєстр. № 10337-1 від 26.12.2023).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення шостого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Закону України «Про лобізм та лобістську діяльність в Україні» (реєстр. № 10337-1), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про лобізм та лобістську діяльність в Україні», внесеного народним депутатом України Буймістер Л.А. (реєстр.  № 10337-1 від 26.12.2023), і направити його Комітету з питань правової політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні», внесений народним депутатом України Власенком С.В. (реєстр.                 № 10337-2 від 28.12.2023).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення сьомого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Закону України «Про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні» (реєстр. № 10337-2), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні», внесеного народним депутатом України Власенком С.В. (реєстр. № 10337-2 від 28.12.2023), і направити його Комітету з питань правової політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду даного законопроекту.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про листи Керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В.В. від 18, 21 та 29 грудня 2023 року  щодо визначення окремим народним  депутатам України робочих місць в залі засідань Верховної Ради України.

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення восьмого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про листи Керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В.В. від 18, 21 та 29 грудня 2023 року  щодо визначення окремим народним  депутатам України робочих місць в залі засідань Верховної Ради України, підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Рішення про листи Керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В.В. від 18, 21 та 29 грудня 2023 року  щодо визначення окремим народним  депутатам України робочих місць в залі засідань Верховної Ради України (додається).

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про пропозиції до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення дев’ятого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про пропозиції до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 8, проти – 0, утримався – 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Пропозиції до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (додаються).

 

 

10. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Плану роботи Комітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2024 року).

 

У зв’язку з відсутністю пропозицій щодо обговорення десятого питання порядку денного засідання Комітету, головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про проект Плану роботи Комітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2024 року), підготовленого та надісланого для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету напередодні засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: за – 9, проти – 0, утрималися – 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

План роботи Комітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2024 року) (додається).

 

 

11. Різне.

На пропозицію голови підкомітету Синютки О.М. народні депутати України – члени Комітету обмінялися думками щодо порядку організації роботи народних депутатів України у складі постійних делегацій Верховної Ради України, а також щодо ініціювання Комітетом питання делегування свого представника до складу такої делегації.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

       

       Секретар Комітету                                                  М.М.ПАПІЄВ


 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку