01 грудня 2021 року (протокол № 91)

Опубліковано 03 грудня 2021, о 10:40

 Комітет 

 

      

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                                91

 

                                                                            1        грудня            21 

                                                             

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 (зал засідань)

у режимі відеоконференції

                                                                     15 год. 30 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні  члени  Комітету:   Євтушок С.М.,   Культенко А.В.,                   Савченко О.С., Папієв М.М., Гринчук О.А.,  Загородній Ю.І., Марченко Л.І.,  Приходько Н.І., Синютка О.М., Фролов П.В. 

                

Приєдналися до відеоконференції:

Горобець О.С., Дирдін М.Є., Крулько І.І. – народні депутати України;

Штучний В.В. – Керівник Апарату Верховної Ради України;

Осадчук О.К.  – в.о. керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України;

Савкова Л.В. - заступник керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України – головний бухгалтер.

 

Присутні: працівники секретаріату Комітету, помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету.

 

Ведеться відеозапис.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який напередодні було надіслано для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету та який включав 6 питань і питання  «Різне», та у зв’язку з відсутністю зауважень і пропозицій головуючий на засіданні Комітету поставив на голосування пропозицію прийняти запропонований порядок денний засідання Комітету «за основу» та «в цілому» (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про проект кошторису Верховної Ради України на 2022 рік.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживань під час реалізації державної політики щодо стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції та розвитку аграрного ринку шляхом використання коштів за бюджетними програмами державної підтримки сільського господарства», внесений народними депутатами України Торохтієм Б.Г. та Горобцем О.С. (реєстр. № 6042 від 04.11.2021, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань перевірки можливих фактів порушення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини присяги», внесений народним депутатом України Дирдіним М.Є. (реєстр. № 6322 від 18.11.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів можливих корупційних дій, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України», внесений народними депутатами України Крульком І.І. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр. № 6340 від 22.11.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих  народних депутатів України у жовтні 2021 року).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про затвердження пропозицій Комітету до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України  на 2022 рік.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Різне.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект кошторису Верховної Ради України на 2022 рік.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції для участі в розгляді проекту кошторису Верховної Ради України на 2022 рік приєдналися: Керівник  Апарату Верховної Ради України Штучний В.В., в.о. керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України Осадчук О.К.,  заступник керівника Управління справами Апарату Верховної Ради України – головний бухгалтер Савкова Л.В. та надав слово Керівнику Апарату Верховної Ради України Штучному В.В., який поінформував  народних депутатів України – членів Комітету про основні показники кошторису Верховної Ради України  на 2022 рік та відповів на запитання голови підкомітету Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку  із головою підкомітету                       Синюткою О.М. у голосуванні беруть участь 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували:  «за» -  10, «проти» - 0, «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок Комітету на проект кошторису Верховної Ради України на 2022 рік та внести на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету проект Постанови Верховної Ради України «Про кошторис Верховної Ради України на 2022 рік» і додатки до нього.

2. Рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України «Про кошторис Верховної Ради України на 2022 рік» без голосування до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України, на якому буде розглядатися проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (реєстр. № 6000), підготовлений до другого читання, та прийняти зазначений проект Постанови за основу і в цілому.

3. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду проекту Постанови визначити голову Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживань під час реалізації державної політики щодо стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції та розвитку аграрного ринку шляхом використання коштів за бюджетними програмами державної підтримки сільського господарства», внесений народними депутатами України Торохтієм Б.Г. та Горобцем О.С. (реєстр. № 6042 від 04.11.2021, доопрацьований).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався  народний депутат України Горобець О.С., один з авторів проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживань під час реалізації державної політики щодо стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції та розвитку аграрного ринку шляхом використання коштів за бюджетними програмами державної підтримки сільського господарства» (реєстр. № 6042), та надав йому слово для  обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової слідчої комісії  (стенограма додається).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку  із головою підкомітету                       Синюткою О.М. у голосуванні беруть участь 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживань під час реалізації державної політики щодо стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції та розвитку аграрного ринку шляхом використання коштів за бюджетними програмами державної підтримки сільського господарства», внесений народними депутатами України Торохтієм Б.Г. та Горобцем О.С. (реєстр. № 6042 від 04.11.2021, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.     

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань перевірки можливих фактів порушення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини присяги», внесений народним депутатом України Дирдіним М.Є. (реєстр. № 6322 від 18.11.2021).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався  народний депутат України Дирдін М.Є., автор проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань перевірки можливих фактів порушення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини присяги» (реєстр. № 6322,) і надав йому слово для   обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової спеціальної комісії та відповіді на запитання народних депутатів України – членів Комітету Загороднього Ю.І., Приходько Н.І.,  Синютки О.М., Папієва М.М. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 6, «проти» - 4 «утримався» - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань перевірки можливих фактів порушення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини присяги», внесений народним депутатом України Дирдіним М.Є. (реєстр. № 6322 від 18.11.2021), і рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням редакційного уточнення Комітету та прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.    

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів можливих корупційних дій, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України», внесений народними депутатами України Крульком І.І. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр. № 6340 від 22.11.2021).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався  народний депутат України Крулько І.І., один з авторів проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів можливих корупційних дій, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України» (реєстр. № 6340)  та надав йому слово для  обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової слідчої комісії  (стенограма додається).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку  із заступником голови Комітету Культенком А.В.  у голосуванні беруть участь 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1.  Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів можливих корупційних дій, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України», внесений народним депутатом України Крульком І.І. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр. № 6340 від 22.11.2021), та рекомендувати Верховній Раді України визначитися щодо проекту Постанови (реєстр. № 6340 від 22.11.2021) шляхом голосування з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету щодо назви та завдань Тимчасової слідчої комісії, а саме:

- назву Постанови Верховної Ради України слід викласти в такій редакції: «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів можливих корупційних дій  посадових осіб Державної податкової служби України, Державної митної служби України, що могли призвести до зменшення надходжень до державного бюджету, та можливих зловживань у сфері фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»;

- пункт 1 проекту Постанови слід привести у відповідність до цієї назви, а саме: «1. Утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування фактів можливих корупційних дій посадових осіб Державної податкової служби України, Державної митної служби України, що могли призвести до зменшення надходжень до державного бюджету, та можливих зловживань у сфері фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (далі – Тимчасова слідча комісія)».

-  пункт 2 проекту Постанови слід також викласти у наступній редакції:

«2. Визначити основними завданнями Тимчасової слідчої комісії:

1) розслідування фактів можливих корупційних дій посадових осіб Державної податкової служби України, Державної митної служби України, що могли призвести до зменшення надходжень до державного бюджету;

2) проведення перевірки фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (далі – акціонерне товариство) на предмет вчинення посадовими особами  акціонерного товариства можливих протиправних дій щодо використання публічних коштів та неефективних управлінських операцій щодо:

технічного та фінансового стану, ефективності використання основних фондів, що є об’єктами державної власності;

стану систем розподілу природного газу;

видів діяльності акціонерного товариства та інших господарських товариств, пов’язаних з видобутком, транспортуванням, зберіганням, розподілом, постачанням природного газу, у тому числі зовнішньоекономічної діяльності;

дотримання затвердженої політики власності акціонерного товариства, зокрема її  пріоритетів, згідно з якими держава володіє цією компанією;

проведення перевірки відомостей щодо отримання та використання акціонерним товариством фінансової підтримки від держави;

ситуації у сфері тарифоутворення».

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих  народних депутатів України у жовтні 2021 року).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку  із заступником голови Комітету Культенком А.В.  у голосуванні беруть участь 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

УХВАЛИЛИ: 

Рішення про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих  народних депутатів України у жовтні 2021 року) (додається).

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про затвердження пропозицій Комітету до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України  на 2022 рік.

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що у  зв’язку з втратою відеозв’язку із секретарем Комітету Папієвим М.М. у голосуванні беруть участь 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету, а підрахунок голосів під час голосування здійснюватиме головуючий - голова Комітету особисто  (підпункт 6 пункту 4 Прикінцевих положень Закону України «Про комітети Верховної Ради України»).

 

Голосували:  «за» - 8, «проти» - 0 «утрималися» - 2  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

Затвердити пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік (додаються) та надіслати їх Першому заступнику Голови Верховної Ради України Корнієнку О.С.

 

 

7. Різне.

На пропозицію голови підкомітету Синютки О.М. народні депутати України – члени Комітету обмінялись думками щодо питання розгляду в Комітеті звернень народних депутатів України стосовно дотримання народними депутатами України дисципліни та норм етики на пленарних засіданнях Верховної Ради України.

Інших питань для розгляду в «Різному» народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар  Комітету                                                      М.М.ПАПІЄВ

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку