10 листопада 2021 року (протокол № 89)

Опубліковано 15 листопада 2021, о 12:02

 Комітет 

 

 

      

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                                89

 

                                                                            10        листопада        21 

                                                             

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 (зал засідань)

у режимі відеоконференції

                                                                     11 год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні  члени  Комітету:   Євтушок С.М.,   Культенко А.В.,                   Савченко О.С., Папієв М.М., Гринчук О.А.,  Загородній Ю.І., Марченко Л.І.,  Приходько Н.І., Синютка О.М., Фролов П.В. 

                

Приєдналися до відеоконференції:

народні депутати України Маслов Д.В., Леонов О.О.

 

Присутні: працівники секретаріату Комітету, помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету.

 

Ведеться відеозапис.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України - членам Комітету розглянути проект порядку денного, який напередодні було надіслано для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету та який включав 7 питань і питання  «Різне», і запропонував висловити свої зауваження або пропозиції.

У зв’язку з відсутністю зауважень та пропозицій головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування пропозицію прийняти запропонований порядок денний засідання Комітету «за основу» та «в цілому» (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» -  11, «проти» - 0 , «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів незаконного та неефективного проведення органами державної влади, органами місцевого самоврядування заходів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції земельних відносин (земельної децентралізації)», внесений народними депутатами України Богданцем А.В. та іншими (всього 5 підписів) (реєстр. № 6196 від 01.11.2021, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування  можливих фактів порушення Конституції України та законів України Одеським міським головою Трухановим Г.Л., вчинення ним протиправних дій, зокрема, корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією», внесений народним депутатом України Леоновим О.О.        (реєстр. № 6198 від 21.10.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» (р.№3205-2 від 25.05.2020р.), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та Цимбалюком М.М. (реєстр. № 3205-2-П від 05.11.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» Р.№3205-2 від 25.05.2020р.», внесений народним депутатом України Євтушком С.М. (реєстр. № 3205-2-П1 від 05.11.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 04 листопада 2021 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» (реєстр.№3205-2 від 25.05.2020), внесений народним депутатом України Кабаченком В.В. (реєстр. № 3205-2-П2 від 05.11.2021).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про заяву депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»  (за підписом голови депутатської фракції – народного депутата України Арахамії Д.Г.) та депутатське звернення народного депутата України Бардіної М.О. (електронні картки документів (698406) та (698956) щодо дій народного депутата України Лероса Г.Б. на пленарному засіданні Верховної Ради України 4 листопада 2021 року під час його виступу з трибуни.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (відомості та уточнюючі відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу народних депутатів України у жовтні 2021 року).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Різне.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів незаконного та неефективного проведення органами державної влади, органами місцевого самоврядування заходів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції земельних відносин (земельної децентралізації)», внесений народними депутатами України Богданцем А.В. та іншими (всього 5 підписів) (реєстр. № 6196 від 01.11.2021, доопрацьований).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. повідомив народним депутатам України – членам Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Маслов Д.В., один з авторів проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів незаконного та неефективного проведення органами державної влади, органами місцевого самоврядування заходів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції земельних відносин (земельної децентралізації)» (реєстр. № 6196), та надав йому слово для обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової слідчої комісії (стенограма додається).

Також народний депутат України Маслов Д.В. відповів на запитання голови підкомітету Приходько Н.І., секретаря Комітету Папієва М.М. та першого заступника голови Комітету Євтушка С.М. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 7, «проти» - 1, «утрималися» - 3  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів незаконного та неефективного проведення органами державної влади, органами місцевого самоврядування заходів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції земельних відносин (земельної децентралізації)», внесений народними депутатами України Богданцем А.В. та іншими (всього 5 підписів) (реєстр.  № 6196 від 01.11.2021, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.     

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України  визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування  можливих фактів порушення Конституції України та законів України Одеським міським головою Трухановим Г.Л., вчинення ним протиправних дій, зокрема, корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією», внесений народним депутатом України Леоновим О.О.  (реєстр.                   № 6198 від 21.10.2021).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. повідомив народним депутатам України – членам Комітету про те, що до засідання Комітету у режимі відеоконференції приєднався народний депутат України Леонов О.О., автор проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування  можливих фактів порушення Конституції України та законів України Одеським міським головою Трухановим Г.Л., вчинення ним протиправних дій, зокрема, корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією» (реєстр. № 6198), та надав йому слово для обґрунтування необхідності утворення цієї Тимчасової слідчої комісії (стенограма додається).

Також народний депутат України Леонов О.О. відповів на запитання голови підкомітету Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку із заступником голови Комітету Савченко О.С. у голосуванні беруть участь 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування  можливих фактів порушення Конституції України та законів України Одеським міським головою Трухановим Г.Л., вчинення ним протиправних дій, зокрема, корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією», внесений народним депутатом України                     Леоновим О.О. (реєстр. № 6198 від 21.10.2021), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням пропозицій Комітету щодо зміни кількісного та персонального складу Тимчасової слідчої комісії і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України. 

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України  визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» (р.№3205-2 від 25.05.2020р.), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та                         Цимбалюком М.М. (реєстр. № 3205-2-П від 05.11.2021).

 

Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0 «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» (р.№3205-2 від 25.05.2020р.), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та Цимбалюком М.М. (реєстр.                              № 3205-2-П від 05.11.2021), та рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України  визначити голову Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» Р.№3205-2 від 25.05.2020р.», внесений народним депутатом України Євтушком С.М. (реєстр. № 3205-2-П1 від 05.11.2021).

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку з головою підкомітету Марченко Л.І. у голосуванні беруть участь 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» Р.№3205-2 від 25.05.2020р.», внесений народним депутатом України Євтушком С.М. (реєстр. № 3205-2-П1 від 05.11.2021), та рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України  визначити голову Комітету.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 04 листопада 2021 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» (реєстр.№3205-2 від 25.05.2020), внесений народним депутатом України Кабаченком В.В. (реєстр. № 3205-2-П2 від 05.11.2021).

 

Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0 «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 04 листопада 2021 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» (реєстр.№3205-2 від 25.05.2020), внесений народним депутатом України Кабаченком В.В. (реєстр. № 3205-2-П2 від 05.11.2021), та рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України  визначити голову Комітету.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про заяву депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»  (за підписом голови депутатської фракції – народного депутата України Арахамії Д.Г.) та депутатське звернення народного депутата України Бардіної М.О. (електронні картки документів (698406) та (698956) щодо дій народного депутата України Лероса Г.Б. на пленарному засіданні Верховної Ради України 4 листопада 2021 року під час його виступу з трибуни.

 

В обговоренні питання порядку денного взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Євтушок С.М., Синютка О.М., Приходько Н.І., Фролов П.В., Гринчук О.А., Папієв М.М., Кальченко С.В. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та поставив на голосування внесені пропозиції.

 

Перша пропозиція голови підкомітету Синютки О.М. про перенесення розгляду питання про заяву депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»  (за підписом голови депутатської фракції – народного депутата України Арахамії Д.Г.) та депутатське звернення народного депутата України Бардіної М.О. (електронні картки документів (698406) та (698956) щодо дій народного депутата України Лероса Г.Б. на пленарному засіданні Верховної Ради України 4 листопада 2021 року під час його виступу з трибуни, у зв’язку з відсутністю на засіданні Комітету народного депутата України Лероса Г.Б., дії якого пропонується розглянути.

 

Голосували за першу пропозицію:  «за» - 4, «проти» - 3,                   «утрималися» - 4  (рішення не прийнято).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування пропозицію прийняти «за основу»  проект рішення Комітету з цього питання, який напередодні було надіслано для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету.

 

Голосували:  «за» - 7, «проти» - 0, «утрималися» - 4  (прийнято більшістю голосів).

 

Друга пропозиція голови підкомітету Фролова П.В. додати до проекту рішення Комітету пункт про рекомендацію Верховній Раді України без обговорення прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Лероса Г.Б. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України і довести таке рішення до відома виборців через газету «Голос України».

 

Голосували за другу пропозицію:  «за» - 9, «проти» - 1, «утримався» - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

Третя пропозиція голови підкомітету Приходько Н.І. виключити з  проекту рішення Комітету другий пункт про направлення висновку та рішення Комітету до Печерського управління Національної поліції у місті Києві для відповідного реагування в межах, встановлених законом, до Національної поліції України, Міністерства внутрішніх справ України – в порядку інформування.

 

У зв’язку з втратою відеозв’язку з головою підкомітету Фроловим П.В. у голосуванні беруть участь 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували за третю пропозицію:  «за» - 7, «проти» - 2,                 «утримався» - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

Головуючий на засіданні Комітету голова Комітету Кальченко С.В. оголосив нову редакцію проекту рішення Комітету та поставив на голосування проект рішення Комітету у новій редакції  (з урахуванням  підтриманих другої та третьої пропозицій).

 

Голосували за прийняття проекту рішення Комітету:  «за» - 11,                    «проти» - 0,  «утрималися» - 0  (прийнято одноголосно).

 

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок Комітету про заяву депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» (за підписом голови депутатської фракції – народного депутата України Арахамії Д.Г.) та депутатське звернення народного депутата України Бардіної М.О. (електронні картки документів (698406) та (698956) про дії народного депутата України Лероса Г.Б. на пленарному засіданні Верховної Ради України 4 листопада 2021 року під час його виступу з трибуни.

 2. Рекомендувати Верховній Раді України без обговорення прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Лероса Г.Б. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України і довести таке рішення до відома виборців через газету «Голос України».

3. Висновок Комітету надіслати Голові Верховної Ради України Стефанчуку Р.О. та поінформувати депутатську фракцію ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ», народного депутата України Бардіну М.О.

4. Доповідачем при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (відомості та уточнюючі відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу народних депутатів України у жовтні 2021 року).

 

Зокрема, головуючий поінформував про зміни (порівняно з надісланим напередодні проектом рішення та надісланим членам Комітету проектом рішення для ознайомлення 10  листопада ц.р.), а саме: до надісланого вранці 10 листопада ц.р. переліку народних депутатів України, яким пропонується припинити відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень за жовтень 2021 року, відповідно до листів, отриманих Комітетом від Апарату Верховної Ради України 10 листопада ц.р., включено народних депутатів України Шуляк О.О. та Ткаченка М.М.  (стенограма додається).

 

Участь у голосуванні не бере заступник голови Комітету Савченко О.С. у зв’язку з можливим конфліктом інтересів.

 

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 , «утрималися» - 0, не бере участь у голосуванні – 1  (прийнято одноголосно).

 

 

 

УХВАЛИЛИ: 

Рішення про питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (відомості та уточнюючі відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу народних депутатів України у жовтні 2021 року) (додається).

 

 

8. Різне.

На пропозицію першого заступника голови Комітету Євтушка С.М. народні депутати України – члени Комітету обмінялись думками щодо питання можливого конфлікту інтересів під час виконання депутатських повноважень.

Інших питань для розгляду в Різному народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар  Комітету                                                      М.М.ПАПІЄВ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку