04 листопада 2020 року (протокол № 52)

Опубліковано 13 листопада 2020, о 13:22

 Комітет 

 

      

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ





                                                                                   52

 

                                                                        4        листопада          20 

                                                             

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. № 418 (зал засідань)

                                                                     15  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

Присутні члени Комітету: Євтушок С.М., Культенко А.В., Савченко О.С., Папієв М.М., Гринчук О.А., Марченко Л.І.   

Відсутні члени Комітету:  Загородній Ю.І., Синютка О.М.; Приходько Н.І.,  Фролов П.В. - (з поважних причин).

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Нехоца М.В., заступники керівника секретаріату Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Моргун А.А., Олексійчук О.М.

 

Присутні: 

народний депутат України Мамка Г.М.;

член Рахункової палати України Іванова І.М.;

радник Голови Верховної Ради України Івасик С.М.;

помічники-консультанти народних депутатів України - членів Комітету Кальченка С.В., Євтушка С.М., Культенка А.В., Папієва М.М., Гринчук О.А., Марченко Л.І. 

 

 

Ведеться стенограма та

 аудіозапис засідання Комітет

 

 Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який було напередодні надіслано для ознайомлення усім членам Комітету та який включає 8 основних питань та питання «Різне». У зв’язку з тим, що на засіданні Комітету присутній народний депутат України Мамка Г.М., автор законопроекту (реєстр. № 3830), який планувався для розгляду другим питанням порядку денного, головуючий на засіданні запропонував змінити порядок розгляду питань порядку денного та першим розглянути проект Закону України «Про внесення змін деяких законів України щодо оптимізації процесу законопроектної роботи», внесений народним депутатами України Мамкою Г.М.  (реєстр. № 3830 від 10.07.2020), а далі – за порядком. Інших пропозицій та зауважень не надходило, отже головуючий запропонував прийняти порядок денний засідання Комітету «за основу» та «в цілому» з урахуванням внесеної ним пропозиції (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 7, «проти» - 0 , «утрималося» - 0  (прийнято одноголосно).

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.      Про проект Закону України «Про внесення змін деяких законів України щодо оптимізації процесу законопроектної роботи», внесений народним депутатами України Мамкою Г.М.  (реєстр. № 3830 від 10.07.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2.      Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю», внесений народними депутатами України Разумковим Д.О., Арахамією Д.Г. та іншими (реєстр.№ 4131 від 18.09.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

 3.      Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» щодо опублікування рішень Верховної Ради України.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4.  Про проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі особливості проведення парламентських слухань у період дії карантину в Україні»  (реєстр. № 4302 від 02.11.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Положення про помічника-консультанта народного депутата України та Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народного депутата України» (реєстр. № 3645, доопрацьований).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6. Про лист в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюка М.О. від 27.10.2020 №06/04-2020/193747 (240700).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про питання реалізації частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України».

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Проект розкладу засідань Комітету у листопаді 2020 року.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

9. Різне.       

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Закону України «Про внесення змін деяких законів України щодо оптимізації процесу законопроектної роботи», внесений народним депутатами України Мамкою Г.М.  (реєстр. № 3830 від 10.07.2020).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. надав слово присутньому на засіданні Комітету автору законопроекту (реєстр. № 3830) народному депутату України Мамці Г.М., який обґрунтував необхідність підтримки внесених ним законодавчих ініціатив та відповів на запитання, поставлені головою Комітету Кальченком С.В. (стенограма додається).

 

В обговоренні питання взяли участь перший заступник голови Комітету Євтушок С.М., секретар Комітету Папієв М.М. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 5, «проти» - 0, «утрималося» - 2 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін деяких законів України щодо оптимізації процесу законопроектної роботи», внесений народним депутатами України Мамкою Г.М.  (реєстр. № 3830), та рекомендувати Верховній раді України за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні повернути законопроект (реєстр. № 3830) суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю», внесений народними депутатами України Разумковим Д.О., Арахамією Д.Г. та іншими (реєстр. № 4131 від 18.09.2020).

 

В обговоренні питання взяли участь секретар Комітету Папієв М.М., перший заступник голови Комітету Євтушок С.М. (стенограма  додається). 


Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.М. надав слово присутній на засіданні члену Рахункової палати Івановій І.М., яка поінформувала присутніх народних депутатів України – членів Комітету про пропозиції Рахункової палати до законопроекту (реєстр. № 4131) про необхідність внесення змін також до Закону України «Про Рахункову палату» (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні підсумував обговорення та поставив на голосування пропозицію щодо доповнення висновку Комітету положеннями відповідно до частини першої статті 116  Регламенту Верховної Ради України, згідно з якою головний комітет, як виняток, може прийняти рішення про врахування внесених пропозицій і поправок щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та/або суперечностей у тексті законопроекту, інших структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні, про те, що при підготовці законопроекту до другого читання необхідно передбачити зміни до Закону України «Про Рахункову палату», зокрема, до частини четвертої статті 20, частини другої статті 23, статті 28, частини першої статті 30 цього Закону (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 7, «проти» - 0 , «утрималося» -  0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю» (реєстр. № 4131 від 18.09.2020) та рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу, з урахуванням зауважень і пропозицій Комітету, та дорученням Комітету підготувати його до другого читання.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» щодо опублікування рішень Верховної Ради України.

 

Голосували:  «за» - 7, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» щодо опублікування рішень Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України:

включити зазначений законопроект до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України та скоротити строки внесення альтернативних законопроектів наполовину;

 за результатами розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу і в цілому.

3. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі особливості проведення парламентських слухань у період дії карантину в Україні»  (реєстр. № 4302 від 02.11.2020).

 

Голосували:  «за» - 7, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про деякі особливості проведення парламентських слухань у період дії карантину в Україні», внесений народними депутатами України Кравчук Є.М., Третьяковою Г.М. та іншими (всього 6 підписів) (реєстр. № 4302 від 02.11.2020), і рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20 та частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України розглянути даний проект Постанови та прийняти його в цілому.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

5. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Положення про помічника-консультанта народного депутата України та Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народного депутата України» (реєстр. № 3645, доопрацьований).

           

В обговоренні питання взяли участь секретар Комітету Папієв М.М., голова Комітету Кальченко С.В. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 6, «проти» - 0 , «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Інформацію Комітету щодо змін до Положення про помічника-консультанта народного депутата України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 13 жовтня 1995 року № 379/95-ВР, до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народного депутата України» взяти до відома.

2. Подати народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України доопрацьований проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Положення про помічника-консультанта народного депутата України та Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народного депутата України» реєстр. № 3645), та рекомендувати Верховній Раді України розглянути вказаний проект Постанови та прийняти його в цілому відповідно до положень частин другої та третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.

3. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

4. Доручити голові Комітету, якого визначено доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду проекту Закону України «Про внесення змін до статті 34 Закону України «Про статус народного депутата України» (реєстр. № 3644-Д), у доповіді зазначити пор необхідні зміни до пункту 2 проекту Закону про те, що: «Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, окрім положень абзаців другого та четвертого підпункту 3 пункту 1 цього Закону в частині виплати помічникам-консультантам народного депутата матеріальної допомоги для оздоровлення під час надання щорічної основної відпустки, що набирають чинності з 1 січня 2022 року».

 

 

6. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про лист в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюка М.О. від 27.10.2020 №06/04-2020/193747 (240700).


Голосували:  «за» - 7, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Виключити народного депутата України Шкрум А.І. (номер 83) зі списку народних депутатів України, стосовно яких Комітет, згідно з рішенням від 7 жовтня 2020 року (протокол № 51), звертався до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. з поданням про видання розпорядження про припинення відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень за вересень 2020 року, і звернутися до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. з поданням про внесення відповідних змін до додатку до розпорядження Голови Верховної Ради України від 21.10.2020 № 303 щодо народного депутата України Шкрум А.І.

2. Рішення Комітету надіслати Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О. та в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюку М.О.

 

 

7. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про питання реалізації частини п’ятої статті 33 Закону України

                      «Про статус народного депутата України» та про листи в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюка М.О. від 03.11.2020 №06/04-2020/200231 (250812) і від 03.11.2020 №06/04-2020/200233 (250564).


Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. зауважив, що за результатами розгляду  відомостей щодо обліку робочого часу народних депутатів України, наданих Апаратом Верховної Ради України згідно з листами від 03.11.2020 №06/04-2020/200231 (250812) і від 03.11.2020 №06/04-2020/200233 (250564) необхідно ухвалювати окремі рішення (стенограма додається).

 

Перед початком голосування за проект рішення Комітету про питання реалізації частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (лист в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюка М.О. від 03.11.2020 №06/04-2020/200231 (250812) народний депутат України – член Комітету Гринчук О.А. повідомила, що не братиме участі у голосуванні у зв’язку з можливим конфліктом інтересів (стенограма додається).


Голосували:  «за» - 6, «проти» - 0 , «утрималося» - 0, не голосувала - 1 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Звернутися до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. з поданням про видання розпорядження, відповідно до абзацу другого частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України», про припинення відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень за жовтень 2020 року, таким народним депутатам України:

 

1.

Абрамовичу Ігорю Олександровичу

2.

Ананченку Михайлу Олеговичу

3.

Арешонкову Володимиру Юрійовичу

4.

Бабенку Миколі Вікторовичу

5.

Батенку Тарасу Івановичу

6.

Бойку Юрію Анатолійовичу

7.

Бондару Віктору Васильовичу

8.

Борту Віталію Петровичу

9.

Буймістер Людмилі Анатоліївні

10.

Вельможному Сергію Анатолійовичу

11.

Верещук Ірині Андріївні

12.

Власенку Сергію Володимировичу

13.

Волошину Олегу Анатолійовичу

14.

Воронову Володимиру Анатолійовичу

15.

Герезі Олександру Володимировичу

16.

Горвату Роберту Івановичу

17.

Гринчук Оксані Анатоліївні

18.

Гузю Ігорю Володимировичу

19.

Данілову Віталію Богдановичу

20.

Деркачу Андрію Леонідовичу

21.

Джемілєву Мустафі

22.

Драбовському Анатолію Григоровичу

23.

Дубінському Олександру Анатолійовичу

24.

Дубневичу Ярославу Васильовичу

25.

Єфімову Максиму Вікторовичу

26.

Загородньому Юрію Івановичу

27.

Заремському Максиму Валентиновичу

28.

Заславському Юрію Івановичу

29.

Зуєву Максиму Сергійовичу

30.

Іванчуку Андрію Володимировичу

31.

Івахіву Степану Петровичу

32.

Іоффе Юлію Яковичу

33.

Ісаєнку Дмитру Валерійовичу

34.

Кальцеву Володимиру Федоровичу

35.

Киві Іллі Володимировичу

36.

Кириченку Миколі Олександровичу

37.

Кісільову Ігорю Петровичу

38.

Кіссе Антону Івановичу

39.

Коту Андрію Богдановичу

40.

Климпуш-Цинцадзе Іванні Орестівні

41.

Ковальчуку Олександру Володимировичу

42.

Козаку Тарасу Романовичу

43.

Колихаєву Ігорю Вікторовичу

44.

Колтуновичу Олександру Сергійовичу

45.

Констанкевич Ірині Мирославівні

46.

Копанчук Олені Євгенівні

47.

Королевській Наталії Юріївні

48.

Крульку Івану Івановичу

49.

Кузьміну Ренату Равелійовичу

50.

Кузьміних Сергію Володимировичу

51.

Куницькому Олександру Олеговичу

52.

Кучеру Миколі Івановичу

53.

Лабі Михайлу Михайловичу

54.

Лабазюку Сергію Петровичу

55.

Ларіну Сергію Миколайовичу

56.

Литвиненку Сергію Анатолійовичу

57.

Лубінцю Дмитру Валерійовичу

58.

Лукашеву Олександру Анатолійовичу

59.

Лунченку Валерію Валерійовичу

60.

Льовочкіну Сергію Володимировичу

61.

Льовочкіній Юлії Володимирівні

62.

Магері Сергію Васильовичу

63.

Магомедову Мусі Сергоєвичу

64.

Макаренку Михайлу Васильовичу

65.

Мамці Григорію Миколайовичу

66.

Мамояну Суто Чолоєвичу

67.

Медведчуку Віктору Володимировичу

68.

Мейдичу Олегу Леонідовичу

69.

Міньку Сергію Анатолійовичу

70.

Мовчану Олексію Васильовичу

71.

Молотку Ігорю Федоровичу

72.

М’ялику Віктору Ничипоровичу

73.

Нагорняку Сергію Володимировичу

74.

Ніколаєнку Андрію Івановичу

75.

Новинському Вадиму Владиславовичу

76.

Одарченку Андрію Миколайовичу

77.

Палиці Ігорю Петровичу

78.

Петьовці Василю Васильовичу

79.

Плачковій Тетяні Михайлівні

80.

Поляку Владіславу Миколайовичу

81.

Приходьку Борису Вікторовичу

82.

Пузійчуку Андрію Вікторовичу

83.

Рабіновичу Вадиму Зіновійовичу

84.

Рябусі Тетяні Василівні

85.

Світличній Юлії Олександрівні

86.

Северину Сергію Сергійовичу

87.

Семінському Олегу Валерійовичу

88.

Скорику Миколі Леонідовичу

89.

Солоду Юрію Васильовичу

90.

Соломчуку Дмитру Вікторовичу

91.

Стернійчуку Валерію Олександровичу

92.

Столару Вадиму Михайловичу

93.

Суркісу Григорію Михайловичу

94.

Тарасову Олегу Сергійовичу

95.

Тимошенко Юлії Володимирівні

96.

Требушкіну Руслану Валерійовичу

97.

Умєрову Рустему Енверовичу

98.

Урбанському Анатолію Ігоровичу

99.

Фельдману Олександру Борисовичу

100.

Христенку Федору Володимировичу

101.

Чийгоз Ахтему Зейтуллайовичу

102.

Шаповалову Юрію Анатолійовичу

103.

Шахову Сергію Володимировичу

104.

Шенцеву Дмитру Олексійовичу

105.

Шпенову Дмитру Юрійовичу

106.

Юнакову Івану Сергійович

107.

Юрчишину Петру Васильовичу

108.

Яценку Антону Володимировичу

 

2. Рішення Комітету надіслати Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О. та в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюку М.О.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету поставив на голосування проект рішення Комітету про виключення народного депутата України Німченка В.І. зі списку народних депутатів України, яким припинено відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень за вересень 2020 року (лист в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюка М.О. від 03.11.2020 №06/04-2020/200233 (250564).

 

Голосували:  «за» - 7, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Виключити народного депутата України Німченка В.І. (номер 53) зі списку народних депутатів України, стосовно яких Комітет, згідно з рішенням від 7 жовтня 2020 року (протокол № 51), звертався до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. з поданням про видання розпорядження про припинення відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень за вересень 2020 року, і звернутися до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. з поданням про внесення відповідних змін до додатку до розпорядження Голови Верховної Ради України від 21.10.2020 № 303 щодо народного депутата України Німченка В.І.

2. Рішення Комітету надіслати Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О. та в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Теплюку М.О.

 

 

8. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект розкладу засідань Комітету у листопаді 2020 року.

 

Голосували:  «за» - 7, «проти» - 0 , «утрималося» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

Затвердити розклад засідань Комітету у листопаді 2020 року.

 

Також головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. погодив з народними депутатами України – членами Комітету час проведення засідання 11 листопада ц.р., а саме: початок засідання Комітету у режимі відеоконференції призначено на 11 год. 00 хв. (стенограма додається).

 

 

9. Різне.

         Голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що на наступному засіданні Комітету, яке заплановано на 11 листопада ц.р. попередньо розглядатиметься проект кошторису Верховної Ради України на 2021 рік, наданого Комітету Апаратом Верховної Ради України. Відповідні документи з цього питання народним депутатам України – членам Комітету надано для ознайомлення.  

 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                   М.М.ПАПІЄВ

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку