18 травня 2020 року (протокол № 36)

Опубліковано 26 травня 2020, о 15:00

 Комітет 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ




                                                                                    36

 

                                                                            18        травня            20 

                                                             

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 

у режимі відеоконференції

                                                                     14  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні члени Комітету: Пузійчук А.В., Культенко А.В., Савченко О.С. (з 14 год. 15 хв.), Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І.   (з 14 год. 55 хв.),  Приходько Н.І., Синютка О.М., Фролов П.В. 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступник керівника секретаріату Вауліна І.І., головні консультанти: Кукла А.О., Лисенко М.С., Попович Т.В., консультант Шаповалова К.С. 

 

Присутні: 

народний депутат України Гришина Ю.М.,

помічник-консультант народного депутата України – секретаря Комітету  Папієва М.М. 

 

Ведеться відеозапис.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає 6 основних питань та питання «Різне» і, у зв’язку з приєднанням до відеоконференції народного депутата України Гришиної Ю.М., запропонував, за традицією, змінити порядок розгляду питань порядку денного засідання Комітету та розглянути проект Постанови (реєстр. № 3432), автором якого є народний депутат України Гришина Ю.М., та розглянути його першим і у зв’язку з відсутністю інших зауважень чи пропозицій до проекту порядку денного, запропонував прийняти його «за основу та в цілому» (стенограма додається). 

 

Голосували:  «за» -  9, «проти» - 0 , «утрималося» - 0  (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.   Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану Акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування бездіяльності та порушень законодавства України органами управління  цього підприємства, яка призвела до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», внесений народним депутатом України  Гришиною Ю.М. (реєстр. № 3432 від 05.05.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

2.   Про проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні», внесений народними депутатами України Фроловим П.В., Арахамією Д.Г., Кулінічем О.І. (реєстр. № 3415 від 29.04.2020). 

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

3.   Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо відновлення конституційних прав народних депутатів України, як суб’єктів права законодавчої ініціативи, внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та Констанкевич І.М. (реєстр. № 3415-1 від 12.05.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

4.   Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування результатів голосування Верховної Ради України від 13.05.2020 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (реєстраційний № 2571-д від 30.03.2020)», внесений народним депутатом України Поляковим А.Е. (реєстр. № 2571-д-П від 13.05.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

 

5.   Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування результатів голосування Верховної Ради України від 13.05.2020 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» (№ 2571-д від 30.03.2020)», внесений народним депутатом України Дубінським О.А. (реєстр. № 2571-д-П1 від 13.05.2020).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

6.   Про лист Керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В.В. (від 14.05.2020 № 06/04-2020/48831 (78790) щодо уточнених відомостей участі народного депутата України Княжицького М.Л. у засіданнях Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7.  Різне.       

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану Акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування бездіяльності та порушень законодавства України органами управління  цього підприємства, яка призвела до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», внесений народним депутатом України  Гришиною Ю.М. (реєстр. № 3432 від 05.05.2020).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. надав слово народному депутату України Гришиній Ю.М., автору проекту Постанови (реєстр. № 3432), яка обґрунтувала необхідність підтримки внесеного нею проекту постанови про утворення тимчасової слідчої комісії (стенограма додається).

 

В обговоренні питання взяла участь народний депутат України – член Комітету Приходько Н.І. (стенограма додається). 

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0 , «утрималося» - 0  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану Акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування бездіяльності та порушень законодавства України органами управління  цього підприємства, яка призвела до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», внесений народним депутатом України Гришиною Ю.М.  (реєстр. № 3432 від 05.05.2020).

2. Запропонувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням зауважень Комітету та прийняти рішення, відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.  

3. Співдоповідачем із зазначеного питання  на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

2.  СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні», внесений народними депутатами України Фроловим П.В., Арахамією Д.Г., Кулінічем О.І. (реєстр. № 3415 від 29.04.2020).

        

З 14 год. 15 хв. участь у засіданні Комітету бере заступник голови Комітету Савченко О.С. Загальна кількість членів Комітету, які беруть участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції – 10 (десять) народних депутатів України. 

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. надав слово народному депутату України Фролову П.В., автору законопроекту (реєстр.      № 3415), який обґрунтував необхідність підтримки внесеного ним законопроекту та відповів  на запитання, поставлені головою підкомітету Приходько Н.І., секретарем Комітету Папієвим М.М.  (стенограма додається). 

 

 В обговоренні питання також  взяли участь перший заступник голови  Комітету Пузійчук А.В., голова підкомітету Синютка О.М. (стенограма додається). 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував пропозиції, висловлені під час обговорення цього питання, і запропонував проголосувати за кожну з них, зокрема: 

І пропозиція, запропонована у проекті рішення Комітету :

       - ухвалити висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні» (реєстр. № 3415), та рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за результатами розгляду зазначеного законопроекту у першому читанні прийняти його за основу, і згідно з частиною другою зазначеної статті прийняти його в цілому, за умови дотримання вимог частини четвертої статті 102 Регламенту Верховної Ради України, із пропозиціями Комітету (до частини другої статті 119та до Прикінцевих положень), викладеними в цьому висновку.

 ІІ пропозиція  :

 - запропонувати Верховній Раді України  за результатами розгляду зазначеного законопроекту у першому читанні прийняти його за основу.

Голосували за І пропозицію:  «за» - 5, «проти» - 4 , «утримався» - 1 (рішення не прийнято).

 

Голосували за ІІ пропозицію:  «за» - 5, «проти» - 0, «утрималися» - 5 (рішення не прийнято).

 

Розгляд питання відкладено. 

 

3. СЛУХАЛИ:   Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо відновлення конституційних прав народних депутатів України, як суб’єктів права законодавчої ініціативи, внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та Констанкевич І.М. (реєстр. № 3415-1 від 12.05.2020).

       

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету  Пузійчук А.В., Фролов П.В., Приходько Н.І., Синютка О.М.  (стенограма додається). 

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував пропозиції, висловлені під час обговорення цього питання, і запропонував проголосувати за кожну з них, зокрема:

       І пропозиція, запропонована у проекті рішення Комітету:

      - ухвалити висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо відновлення конституційних прав народних депутатів України, як суб’єктів права законодавчої ініціативи, внесений народними депутатами України          Батенком Т.І. та Констанкевич І.М. (реєстр. № 3415-1 від 12.05.2020), і запропонувати Верховній Раді України за наслідками розгляду цього законопроекту  в першому читанні відхилити його. 

      ІІ пропозиція першого заступника голови Комітету Пузійчука А.В. :

      - запропонувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту (реєстр. № 3415-1) в першому читанні прийняти його за основу та в цілому.

 

Голосували за І пропозицію:  «за» - 5,  «проти» - 4, «утримався» - 1 (рішення не прийнято).

 

Голосували за ІІ пропозицію:  «за» - 5,  «проти» - 3, «утримався» - 2 (рішення не прийнято).

 

Розгляд питання відкладено. 

 

 

4. СЛУХАЛИ:   Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування результатів голосування Верховної Ради України від 13.05.2020 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (реєстраційний                № 2571-д від 30.03.2020)», внесений народним депутатом України Поляковим А.Е. (реєстр. № 2571-д-П від 13.05.2020).

        

В обговоренні питання взяв участь народний депутат України – член Комітету Фролов П.В. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 6, «проти» - 0 , «утрималися» - 4 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування результатів голосування Верховної Ради України від 13.05.2020 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (реєстраційний № 2571-д від 30.03.2020)», внесений народним депутатом України Поляковим А.Е. (реєстр. № 2571-д-П від 13.05.2020). 

2. Запропонувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

3. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету.

 

 

5. СЛУХАЛИ:   Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування результатів голосування Верховної Ради України від 13.05.2020 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» (№ 2571-д від 30.03.2020)», внесений народним депутатом України Дубінським О.А. (реєстр. № 2571-д-П1 від 13.05.2020).

        

Пропозицій та зауважень не надходило.

 

З 14 год. 55 хв. у засіданні Комітету бере участь голова підкомітету Марченко Л.І.  Загальна кількість членів Комітету, які беруть участь у засіданні Комітету у режимі відеоконференції – 11 (одинадцять) народних депутатів України. Народний депутат України – голова підкомітету Марченко Л.І. звернулася до головуючого на засіданні голови Комітету Кальченка С.В. із пропозицією повторно поставити на голосування запропоновані проекти рішень з 2 і 3 питань порядку денного засідання Комітету, у зв’язку з тим, що вона з технічних причин не змогла підключитися до засідання Комітету у режимі відеоконференції під час розгляду цих питань і не мала можливості взяти участь у їх  розгляді та прийнятті рішень (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 11, «проти» - 0, «утримався» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування результатів голосування Верховної Ради України від 13.05.2020 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» (№ 2571-д від 30.03.2020)», внесений народним депутатом України Дубінським О.А. (реєстр. № 2571-д-П1 від 13.05.2020).

 2. Запропонувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

 3. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.



6. СЛУХАЛИ:  Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про  лист Керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В.В. (від 14.05.2020 № 06/04-2020/48831 (78790) щодо уточнених відомостей участі народного депутата України   Княжицького М.Л. у засіданнях Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

        

В обговоренні питання взяв участь народний депутат України – член Комітету Синютка О.М. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 10, «проти» - 0 , «утрималося» - 0, не голосував – 1 (втрачено зв’язок)  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ: 

1. Внести зміни до рішення Комітету від 8 травня 2020 року (протокол   № 35) про припинення відшкодування народним депутатам України витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, за квітень 2020 року, в порядку реалізації положень абзацу другого частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» та виключити народного депутата України Княжицького М.Л. (номер 8) зі списку народних депутатів України, щодо яких Комітет звернувся з поданням до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. про видання розпорядження про припинення відшкодування витрат, пов’язаних з виконання депутатських повноважень, за квітень 2020 року, і звернутися до Голови Верховної Ради України         Разумкова Д.О. з поданням про внесення відповідних змін до додатку до розпорядження Голови Верховної Ради України щодо народного депутата України  Княжицького М.Л. 

2. Рішення Комітету надіслати Голові Верховної Ради України   Разумкову Д.О. та Керівнику Апарату Верховної Ради України Штучному В.В. 

 

 

Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                   М.М.ПАПІЄВ

 

 

Втрачено відео зв’язок з секретарем Комітету Папієвим М.М. та головою підкомітету Приходько Н.І.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В., за пропозицією голови підкомітету Марченко Л.І.,  звернувся до народних депутатів України – членів Комітету із пропозицією повторно провести голосування щодо запропонованих проектів рішень з другого і третього питань порядку денного засідання Комітету,  щодо проектів законів  України (реєстр. № 3415 та № 3415-1), з яких вона не змогла взяти участь у розгляді та прийнятті рішень із технічних причин (стенограма додається). 

         Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування проект рішення Комітету на  проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні», внесений народними депутатами України Фроловим П.В., Арахамією Д.Г., Кулінічем О.І. (реєстр.      № 3415 від 29.04.2020)

        

          Голосували:  «за» - 6, «проти» - 2 , «утримався» - 1, не голосувало – 2 (втрачено відео зв’язок з секретарем Комітету Папієвим М.М. та головою підкомітету Приходько Н.І.)  (прийнято більшістю голосів)

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні» (реєстр. № 3415).

2. Запропонувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за результатами розгляду зазначеного законопроекту у першому читанні прийняти його за основу. 

3. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради України Фролова П.В. 

 

Голова підкомітету Синютка О.М. висловив свої застереження щодо правильності процедури голосування на прохання народного депутата України – члена Комітету, який з будь-яких причин не брав участі у попередньому голосуванні (стенограма додається). 

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування проект рішення Комітету на  проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо відновлення конституційних прав народних депутатів України, як суб’єктів права законодавчої ініціативи, внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та Констанкевич І.М. (реєстр. № 3415-1 від 12.05.2020) (стенограма додається).  

 

Голосували:  «за» - 6, «проти» - 2 , «утримався» - 1, не голосувало – 2 (втрачено відео зв’язок з секретарем Комітету Папієвим М.М. та головою підкомітету Приходько Н.І.)  (прийнято більшістю голосів)

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо відновлення конституційних прав народних депутатів України, як суб’єктів права законодавчої ініціативи, внесений народними депутатами України Батенком Т.І. та Констанкевич І.М. (реєстр. № 3415-1 від 12.05.2020).

2. Запропонувати Верховній Раді України за наслідками розгляду цього законопроекту  в першому читанні відхилити його. 

3. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради України Фролова П.В. 

 

7. Різне.

Питань для розгляду в «Різному» народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було. 

 




Голова Комітету                                                      С.В. КАЛЬЧЕНКО

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку