27 листопада 2019 року (протокол №16)

Опубліковано 05 грудня 2019, о 14:17

 Комітет 


КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                                      16

 

                                                                          27       листопада      19

                                                            

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

кімн. 418 (зал засідань)

                                                                     11  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні члени Комітету: Пузійчук А.В., Культенко А.В. (з 11 год. 11 хв.), Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І., Приходько Н.І.,              Синютка О.М., Фролов П.В.

 

Відсутні члени Комітету: Савченко О.С. та Папієв М.М.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступники керівника секретаріату Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Кукла А.О., Меть Т.М.,                   Моргун А.А., Олексійчук О.М., Попович Т.В., консультант Шаповалова  К.С.      

 

Присутні:

Перший заступник Голови Верховної Ради України – Представник Президента України у Верховній Раді України Стефанчук Р.О.;

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Кальченка С.В., Пузійчука А.В., Культенка А.В., Гринчук О.А., Загороднього Ю.І., Марченко Л.І.,  Синютки О.М., Фролова П.В.;

Сабецька О. – представник секретаріату депутатської фракції Політичної партії «СЛУГА НАРОДУ».

 

Присутній представник громадської організації: Стригуненко Г.Ю. – координатор Програми USAID «РАДА».

 

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання Комітету.

 

 

У зв’язку з відсутністю на засіданні Комітету секретаря Комітету Папієва М.М. перед початком розгляду проекту порядку денного засідання головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. доручив здійснювати підрахунок результатів голосування першому заступнику голови Комітету Пузійчуку А.В. (частина третя статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України»).

 

Головуючий на засіданні запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає сім основних питань, два додаткових питання та питання «Різне», і поставив на голосування прийняття запропонованого проекту порядку денного «за основу». 

 

З 11 год. 11 хв. у засіданні Комітету бере участь заступник голови  Комітету Культенко А.В. Загальна кількість присутніх на засіданні Комітету – 9  (дев’ять)  народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: «за» - 8, «проти» - 0, «утримався» - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

Голова підкомітету Приходько Н.І. висловила зауваження щодо запропонованих додаткових питань порядку денного засідання Комітету, і, зокрема, відсутності, на її думку, підстав для термінового розгляду питання № 2, запропонованого як додаткове у проекті порядку денного засідання Комітету, стосовно погодження Комітетом проекту Розпорядження Голови Верховної Ради України про порядок обліку робочого часу та здійснення виплат, передбачених статтями 32 і 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (стенограма додається).

 

Голова Комітету Кальченко С.В. поінформував про час надходження до Комітету зазначеного проекту Розпорядження Голови Верховної Ради України про порядок обліку робочого часу та про термінове опрацювання його секретаріатом Комітету для якнайшвидшого надання народним депутатам України – членам Комітету для ознайомлення з цим питанням. Також голова Комітету обґрунтував необхідність невідкладного розгляду зазначеного питання (стенограма додається).

 

Інших зауважень та пропозицій не надходило.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування питання щодо прийняття запропонованого порядку денного «в цілому». 

 

Голосували: «за» - 9, «проти» - 0, «утримався» - 0 (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про пропозиції Президента України до Закону України "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" (реєстр. № 0979 від 23.09.2019).

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

 

2. Про доручення Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. (від 15.11.2019 № 11/9-28/2-19 (217000) та листи першого заступника Голови Верховної Ради України  Стефанчука Р.О. (від 13.11.2019 № 02/01-496 (214134); від 18.11.2019 № 02/02/504 (218287).

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

                       

3. Про заяву народного депутата України Кучера О.В. про складення ним депутатських повноважень.

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

 

4. Про проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо застосування спеціальної процедури парламентські дебати)", внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Крульком І.І., Івченком В.Є., Соболєвим С.В.              (реєстр. № 2267 від 16.10.2019) щодо включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

 

5. Про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів України та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році", внесений народним депутатом України Бужанським М.А. (реєстр. № 2163 від 04.11.2019, доопрацьований).

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

                   

6. Про проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з реалізації вимог Конституції та міжнародного права щодо питань мінімальних гарантій в оплаті праці", внесений народними депутатами України Волинцем М.Я. та іншими (реєстр. № 2378 від 05.11.2019).

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

                       

7.       Проект розкладу засідань Комітету у грудні 2019 року. 

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Про заяву народного депутата України Кубракова О.М. про складення ним депутатських повноважень.

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

9.  Про лист першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами Боднара П.О. (від 22.11.2019 № 15/11-2059 (224400) про розгляд та погодження Комітетом проекту порядку обліку робочого часу та здійснення виплат, передбачених статтями 32 і 33 Закону України «Про статус народного депутата України».

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

10. Різне.

 

Перед початком розгляду питань порядку денного засідання Комітету голова підкомітету Приходько Н.І. звернулася до запрошеного та присутнього на засіданні Комітету Першого заступника Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. з проханням взяти під особистий контроль питання невиплат народним депутатам України коштів для компенсації вартості проїзду та те, що до Комітету вкотре несвоєчасно Апарат Верховної Ради України подав лист за підписом першого заступника керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами стосовно розгляду Комітетом проекту Розпорядження Голови Верховної Ради України про порядок обліку робочого часу та здійснення виплат, передбачених статтями 32 і 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (стенограма додається).

 

Перший  заступник Голови Верховної Ради України Стефанчук Р.О. взяв до уваги висловлене прохання та запевнив, що порушене питання буде ретельно опрацьовано та взято під його особистий контроль (стенограма додається).

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про пропозиції Президента України до Закону України "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" (реєстр. № 0979 від 23.09.2019).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. надав слово присутньому запрошеному на засіданні Комітету Першому заступнику Голови Верховної Ради України – Представнику Президента України у Верховній Раді України  Стефанчуку Р.О., який обґрунтував зауваження та пропозиції Президента України до Закону України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» та відповів на запитання, поставлені народними депутатами України – членами Комітету Пузійчуком А.В., Приходько Н.І., Загороднім Ю.І., Синюткою О.М.  (стенограма додається).

В обговоренні питання також взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Кальченко С.В., Фролов П.В., Культенко А.В. (стенограма додається).

Голосували: «за» - 5, «проти» - 0, «утрималися» - 2, не голосували - 2 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок щодо пропозицій Президента України до Закону України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» і подати на розгляд Верховної Ради України Закон України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» з пропозиціями Президента України у вигляді порівняльної таблиці.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про доручення Голови Верховної Ради України               Разумкова Д.О. (від 15.11.2019 № 11/9-28/2-19 (217000), листи першого заступника Голови Верховної Ради України  Стефанчука Р.О. (від 13.11.2019                   № 02/01-496 (214134); від 18.11.2019 № 02/02/504 (218287) та листи народних депутатів України       Скорика М.Л. від 25 листопада 2019 року № 140/57 (227031) та Німченка В.І. від 26 листопада 2019 року  № 24/26-11 (227402), в яких вони спростовують інформацію Громадського руху «Чесно» і не визнають факти неособистого голосування ними на пленарних засіданнях Верховної Ради України відповідно 12 та 14 листопада ц.р.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. надав слово присутньому на засіданні Комітету Першому заступнику Голови Верховної Ради України Стефанчуку Р.О., який обґрунтував підставу для порушення у листах питання неособистого голосування народними депутатами України, а також відповів на запитання, поставлені першим заступником голови Комітету  Пузійчуком А.В. (стенограма додається).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Приходько Н.І. Кальченко С.В., Синютка О.М., Пузійчук А.В., Загородній Ю.І., Фролов П.В. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував результати обговорення та запропонував поставити на голосування пропозицію першого заступника голови Комітету Пузійчука А.В., яка полягає в тому, щоб взяти до відома доручення Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., листи Першого заступника Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. та листи народних депутатів України Скорика М.Л. та Німченка В.І. та звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради України привернути увагу усіх народних депутатів України, а не тільки тих, про яких йшлося у дорученні Голови Верховної Ради України, на необхідність дотримання норм Конституції України, Закону України «Про статус народного депутата України»,  Регламенту Верховної Ради України, як це зазначено у проекті наданого рішення Комітету з цього питання (стенограма додається).

Також головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував у рішенні Комітету зазначити про повторне звернення до народного депутата України Пономарьова О.С. з пропозицією надати Комітету пояснення щодо підтвердження або спростування інформації, розміщеної на веб-сайті Громадського руху «Чесно» (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 9, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Доручення Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. від                            15 листопада  2019 року № 11/9-28/2-19(217000), листи Першого заступника Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. від 13 та 18 листопада                     2019 року № 02/01-496 (214134), № 02/02/504 (218287) та листи народних депутатів України Скорика М.Л. від 25 листопада 2019 року № 140/57 (227031) та Німченка В.І. від 26 листопада 2019 року № 24/26-11 (227402) взяти до відома.

2. Повторно звернутися до народного депутата України Пономарьова Олександра Сергійовича з пропозицією надати Комітету пояснення щодо підтвердження або спростування інформації, розміщеної на веб-сайті Громадського руху «Чесно», щодо факту неособистого голосування народним депутатом України Пономарьовим О.С.

3. Звернутися до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. з проханням на найближчому пленарному засіданні другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання  привернути увагу народних депутатів України на необхідність дотримання норм статті 84 Конституції України, статті 8, пункту 3 частини першої статті 24 Закону України «Про статус народного депутата України»,  пункту першого частини другої статті 37, частини третьої статті 47 Регламенту Верховної Ради України та неприпустимість дій, що компрометують їх особисто, виборців, Верховну Раду України, державу.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про особисту заяву народного депутата України Кучера Олексія Володимировича, члена депутатської фракції Політичної Партії «СЛУГА НАРОДУ», від 7 листопада 2019 року про дострокове припинення повноважень народного депутата України.

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Пузійчук А.В., Приходько Н.І., Синютка О.М., Загородній Ю.І. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 7, «проти» - 0, «утрималися» - 2 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» та пункту 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Кучера О.В.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

    2. Доповідачем від Комітету визначити голову Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо застосування спеціальної процедури парламентські дебати)", внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Крульком І.І., Івченком В.Є., Соболєвим С.В. (реєстр. № 2267 від 16.10.2019) щодо включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

В обговоренні питання взяла участь голова підкомітету Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

Голосували:  «за» - 9, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо застосування спеціальної процедури парламентські дебати)", внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Крульком І.І., Івченком В.Є., Соболєвим С.В. (реєстр. № 2267 від 16.10.2019) та рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів України та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році", внесений народним депутатом України                     Бужанським М.А. (реєстр. № 2163 від 04.11.2019, доопрацьований).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Синютка О.М., Приходько Н.І. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 7, «проти» - 0, «утрималися» - 2 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України  для проведення розслідування відомостей щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів України та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році», внесений народним депутатом України Бужанським М.А. (реєстр. № 2163 від 04.11.2019, доопрацьований), та рекомендувати Верховній Раді України, згідно з частиною першою статті 87, статтею 138 Регламенту Верховної Ради України, включити до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради України без голосування даний проект Постанови, розглянути та прийняти його.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з реалізації вимог Конституції та міжнародного права щодо питань мінімальних гарантій в оплаті праці", внесений народними депутатами України Волинцем М.Я. та іншими (реєстр. № 2378 від 05.11.2019).

Голосували: «за» - 9, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з реалізації вимог Конституції та міжнародного права щодо питань мінімальних гарантій в оплаті праці", внесеного народними депутатами України Волинцем М.Я. та іншими (реєстр. № 2378 від 05.11.2019), вимогам закону, регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект розкладу засідань Комітету у грудні 2019 року.

 

Голосували: «за» - 9, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити розклад засідань Комітету у грудні 2019 року.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про особисту заяву народного депутата України Кубракова Олександра Миколайовича, члена депутатської фракції Політичної Партії «СЛУГА НАРОДУ», від 20 листопада ц.р. про дострокове припинення повноважень народного депутата України

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Загородній Ю.І., Приходько Н.І., Синютка О.М., Пузійчук А.В. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 9, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» та пункту 1 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести народними депутатами України – членами Комітету на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Кубракова О.М.» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

    2. Доповідачем від Комітету визначити голову Комітету.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про лист першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами Боднара П.О. (від 22.11.2019 № 15/11-2059 (224400) про розгляд та погодження Комітетом проекту порядку обліку робочого часу та здійснення виплат, передбачених статтями 32 і 33 Закону України «Про статус народного депутата України».

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Приходько Н.І., Кальченко С.В., Фролов П.В., Пузійчук А.В.,  Синютка О.М., Загородній Ю.І. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення проекту порядку обліку робочого часу та здійснення виплат, передбачених статтями 32 і 33 Закону України «Про статус народного депутата України» та висловлені народними депутати України – членами Комітету зауваження, зокрема, щодо терміновості доопрацювання проекту розпорядження про порядок обліку робочого часу та програмного забезпечення для реалізації положень цього розпорядження, а також з доповненням рішення Комітету пунктом про несвоєчасність подання Апаратом Верховної Ради України до Комітету проекту розпорядження про порядок обліку робочого часу, та поставив на голосування проект рішення Комітету в редакції, запропонованій за результатами обговорення (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 9, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про проект розпорядження про порядок обліку робочого часу та здійснення виплат, передбачених статтями 32 і 33 Закону України «Про статус народного депутата України» взяти до відома.

2. Апарату Верховної Ради України:

терміново доопрацювати проект розпорядження про порядок обліку робочого часу та здійснення виплат, передбачених статтями 32 і 33 Закону України «Про статус народного депутата України» з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету, що наведені у таблиці, доданій до інформації Комітету, та подати його Голові Верховної Ради України для видання розпорядження;

терміново доопрацювати програмне забезпечення для реалізації положень розпорядження про порядок обліку робочого часу та здійснення виплат, передбачених статтями 32 і 33 Закону України «Про статус народного депутата України».

3. Звернути увагу Апарату Верховної Ради України на несвоєчасність подання до Комітету проекту розпорядження про порядок обліку робочого часу та здійснення виплат, передбачених статтями 32 і 33 Закону України «Про статус народного депутата України».

4. Інформацію та рішення Комітету надіслати Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О. в порядку інформування та Апарату Верховної Ради України для організації виконання.

 

10.Різне.

Народні депутати України – члени Комітету Загородній Ю.І.,                    Синютка О.М., Пузійчук А.В., Приходько Н.І., Кальченко С.В.,                  Культенко А.В. обмінялись думками стосовно організації роботи Комітету, зокрема, можливості організації та проведення виїзного засідання Комітету (стенограма додається).

 

 

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                   С.В.КАЛЬЧЕНКО

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                  А.В.ПУЗІЙЧУК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку