16 жовтня 2019 року (протокол №11)

Опубліковано 29 жовтня 2019, о 09:40

 Комітет 

 

 

     

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                                          11

 

                                                                              16       жовтня             19

                                                            

 

                                                              вул. Банкова, 6-8,

к. 418 (зал засідань)

                                                                     15  год. 00 хв.

 

Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

Присутні члени Комітету: Пузійчук А.В., Культенко А.В. (з 15 год.               05 хв.), Савченко О.С. (з 15 год. 05 хв.), Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І., Приходько Н.І., Синютка О.М. (з 15 год.               10 хв.),   Фролов П.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступники керівника секретаріату Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В., Кукла А.О.,                Лисенко М.С., Меть Т.М., Моргун А.А., Олексійчук О.М., консультант Шаповалова  К.С.      

 

Присутній запрошений:

народний депутат України Скорик М.Л.

 

Присутні:

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Кальченка С.В., Пузійчука А.В., Культенка А.В., Савченко О.С., Гринчук О.А., Загороднього Ю.І., Марченко Л.І., Приходько Н.І.,                 Синютки О.М., Фролова П.В. ;

помічник-консультант народного депутата України Скорика М.Л.

представник секретаріату депутатської фракції Політичної партії «СЛУГА НАРОДУ» Собецька О.Б.

 

Присутні представники ЗМІ: журналіст та оператор телеканалу «NEWSONE», директор ТОВ «Інформаційне агентство «Голос народу» Олексій Липовецький.

 

Ведеться стенограма та

аудіозапис засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який включає п’ять основних питань, два додаткових питання та питання «Різне», і поставив на голосування прийняття запропонованого проекту порядку денного «за основу». 

 

З 15 год. 05 хв. у засіданні Комітету беруть участь заступники голови Комітету  Культенко А.В. та Савченко О.С.  Загальна кількість присутніх на засіданні Комітету – 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: «за» - 10 (прийнято одноголосно).

 

Пропозицій та доповнень до проекту порядку денного засідання Комітету не надходило. 

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування питання щодо прийняття запропонованого порядку денного «в цілому». 

 

Голосували: «за» - 10 (прийнято одноголосно).

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів масових заворушень в місті Одесі, що відбулись 2 травня 2014 року та спричинили тяжкі наслідки, а також неналежного виконання правоохоронними органами своїх обов'язків в частині забезпечення охорони правопорядку» (реєстр. № 2198 від 02.10.2019), внесений народними депутатами України Скориком М.Л., Бойком Ю.А., Рабіновичем В.З, Королевською Н.Ю.,  Павленком Ю.О., Кивою І.В.

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

                       

2. Про проект Закону України «Про парламентський контроль за дотриманням вимог Конституції та законів України щодо забезпечення національної безпеки в діяльності спеціальних служб та правоохоронних органів», внесений народними депутатами України  Порошенком П.О. та іншими (реєстр. № 1204 від 29.08.2019).

Інформують:  голова Комітету Кальченко С.В.,

                        голова підкомітету Фролов П.В.

 

3. Про проект Закону України «Про засади державної політики у сфері європейської інтеграції», внесений народними депутатами України      Порошенком П.О. та іншими (реєстр. № 1206 від 29.08.2019).

Інформують:  голова Комітету Кальченко С.В.,

                        голова підкомітету Фролов П.В.

                                             

4. Про проект Закону  України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В. (реєстр. № 2146 від 16.09.2019).

Інформують:  голова Комітету Кальченко С.В.,

                        голова підкомітету Фролов П.В.

                       

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження спільної роботи близьких осіб», внесений народними депутатами України Сюмар В.П. та іншими (реєстр.                                 № 2203 від 03.10.2019).

Інформують:  голова Комітету Кальченко С.В.,

                        голова підкомітету Фролов П.В.

                       

6. Про лист народного депутата України Безуглої М.В. щодо її реєстрації та участі у пленарних засіданнях Верховної Ради України  (від 11.10.2019 № 89/10(185044).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

7. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів України та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році», внесений народним депутатом України Бужанським М.А. (реєстр. № 2163 від 20.09.2019).

Інформує: голова Комітету Кальченко С.В.

 

8. Різне.

 

Перед початком розгляду питань порядку денного головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поінформував про те, що на засіданні присутній народний депутат України Скорик М.Л., автор проекту Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів масових заворушень в місті Одесі, що відбулись 2 травня 2014 року та спричинили тяжкі наслідки, а також неналежного виконання правоохоронними органами своїх обов'язків в частині забезпечення охорони правопорядку» (реєстр.                 № 2198) (стенограма додається).

 

 

I. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів масових заворушень в місті Одесі, що відбулись 2 травня 2014 року та спричинили тяжкі наслідки, а також неналежного виконання правоохоронними органами своїх обов'язків в частині забезпечення охорони правопорядку» (реєстр. № 2198 від 02.10.2019), внесений народними депутатами України Скориком М.Л., Бойком Ю.А., Рабіновичем В.З, Королевською Н.Ю.,                    Павленком Ю.О.,    Кивою І.В.,   Шуфричем Н.І.

 

З 15 год. 10 хв. у засіданні Комітету бере участь голова підкомітету Синютка О.М. Загальна кількість присутніх на засіданні Комітету –                         11 (одинадцять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. надав слово присутньому народному депутату України Скорику М.Л., автору проекту Постанови (реєстр. №  2198), який обґрунтував підставу для внесення зазначеного проекту Постанови та мету створення Тимчасової слідчої комісії, а також відповів на запитання, поставлені головою підкомітету                 Синюткою О.М. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 10, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів масових заворушень в місті Одесі, що відбулись 2 травня 2014 року та спричинили тяжкі наслідки, а також неналежного виконання правоохоронними органами своїх обов'язків в частині забезпечення охорони правопорядку», внесений народними депутатами України Скориком М.Л., Бойком Ю.А., Рабіновичем В.З,                      Королевською Н.Ю., Павленком Ю.О., Кивою І.В., Шуфричем Н.І.                   (реєстр. № 2198 від 02.10.2019), та рекомендувати Верховній Раді України, згідно з частиною першою статті 87, статті 138 Регламенту Верховної Ради України, включити до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради України без голосування даний проект Постанови, розглянути та прийняти його.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити голову Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про парламентський контроль за дотриманням вимог Конституції та законів України щодо забезпечення національної безпеки в діяльності спеціальних служб та правоохоронних органів», внесений народними депутатами України  Порошенком П.О. та іншими (всього 12 підписів) (реєстр. № 1204 від 29.08.2019, доопрацьований).

 

В обговоренні питання взяв участь секретар Комітету Папієв М.М. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та запропонував поставити на голосування дві пропозиції у порядку їх надходження:

перша пропозиція – підтримати проект рішення Комітету;

друга пропозиція секретаря Комітету Папієва М.М. – ухвалити висновок Комітету та направити його головному Комітету та Голові Верховної Ради України для повернення законопроекту суб’єктам права законодавчої ініціативи згідно з  положеннями абзацу 2 частини четвертої статті 93 Регламенту Верховної Ради України.

 

Голосували за першу пропозицію: «за» - 7, «проти» - 0, «утрималися» - 4 (прийнято більшістю голосів).

Друга пропозиція на голосування не ставилася.

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про парламентський контроль за дотриманням вимог Конституції та законів України щодо забезпечення національної безпеки в діяльності спеціальних служб та правоохоронних органів», внесеного народними депутатами України Порошенком П.О. та іншими (всього 12 підписів) (реєстр. № 1204 від 29.08.2019, доопрацьований), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про засади державної політики у сфері європейської інтеграції», внесений народними депутатами України  Порошенком П.О. та іншими (всього 16 підписів) (реєстр. № 1206 від 29.08.2019, доопрацьований).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Синютка О.М., Культенко А.В., Приходько Н.В., Загородній Ю.І. (стенограма додається). 

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. підсумував обговорення та запропонував поставити на голосування дві пропозиції у порядку їх надходження:

перша пропозиція – підтримати проект рішення Комітету;

друга пропозиція секретаря Комітету Папієва М.М. – ухвалити висновок Комітету та направити його головному Комітету та Голові Верховної Ради України для повернення законопроекту суб’єктам права законодавчої ініціативи згідно з  положеннями абзацу 2 частини четвертої статті 93 Регламенту Верховної Ради України.

 

Голосували за першу пропозицію: «за» - 5, «проти» - 0, «утрималися» - 6 (не прийнято).

Голосували за другу пропозицію:  «за» - 7, «проти» - 1, «утрималися» - 3 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про засади державної політики у сфері європейської інтеграції», внесений народними депутатами України Порошенком П.О. та іншими (всього 16 підписів) (реєстр. № 1206 від 05.09.2019, доопрацьований), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам і по суті правового змісту, та направити його Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту (реєстр. № 1206, доопрацьований) та Голові Верховної Ради України для повернення законопроекту суб’єктам права законодавчої ініціативи без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону  України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В. (реєстр. № 2146 від 16.09.2019).

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету Папієв М.М., Загородній Ю.І., Фролов П.В., Кальченко С.В., Синютка О.М. (стенограма додається). 

 

Голосували: «за» - 11, «проти» - 0, «утрималися» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону  України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», внесеного народними депутатами України Королевською Н.Ю.,                   Солодом Ю.В. (реєстр. № 2146 від 16.09.2019), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, та направити його Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження спільної роботи близьких осіб», внесений народними депутатами України Сюмар В.П. та іншими (реєстр.                                 № 2203 від 03.10.2019).

 

Голосували: «за» - 10, «проти» - 0, «утримався» - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження спільної роботи близьких осіб», внесеного народними депутатами України Сюмар В.П. та іншими (реєстр.                                 № 2203 від 03.10.2019), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, на направити його Комітету з питань антикорупційної політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду вказаного законопроекту.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про лист народного депутата України Безуглої М.В. щодо її реєстрації та участі у пленарних засіданнях Верховної Ради України  (від 11.10.2019 № 89/10(185044).

 

Голосували: «за» - 11, «проти» - 0, «утримався» - 0 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про лист народного депутата України Безуглої М.В. щодо її реєстрації та участі у пленарних засіданнях Верховної Ради України взяти до відома.

2. День пленарних засідань Верховної Ради України 4 жовтня 2019 року, в який народний депутат України Безугла М.В. на зареєструвалася письмово перед вечірнім пленарним засіданням,   але була зареєстрована за допомогою електронної системи підрахунку голосів картками та брала участь у голосуванні при прийнятті рішень Верховної Ради України з питань порядку денного цього пленарного засідання Верховної Ради України, вважати таким, в який народний депутат України  Безугла М.В. була присутня на пленарних засіданнях Верховної Ради України, і за цей день їй можуть бути нараховані Апаратом Верховної Ради України відповідні виплати за час участі у пленарних засіданнях Верховної Ради України.

3. Апарату Верховної Ради України внести відповідні відмітки в даних письмової реєстрації на офіційному веб-сайті Верховної Ради України і на особистій сторінці народного депутата України Безуглої М.В.

4. Рішення Комітету надіслати народному депутату України                Безуглій М.В. та інформацію і рішення Комітету надіслати Апарату Верховної Ради України для організації виконання.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів України та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році», внесений народним депутатом України                 Бужанським М.А.   (реєстр. № 2163 від 20.09.2019).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Кальченко С.В. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 10, «проти» - 0, «утримався» - 1  (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів України та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році», внесений народним депутатом України Бужанським М.А. (реєстр. № 2163 від 20.09.2019), та звернутися до Голови Верховної Ради України, відповідно до частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, з пропозицією повернути проект постанови Верховної Ради України (реєстр. № 2163) суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

 

8. Різне.

Народні депутати України – члени Комітету обмінялись думками стосовно невиплати Апаратом Верховної Ради України коштів для компенсації вартості проїзду, передбачених частиною четвертою статті 32 Закону України «Про статус народного депутата України», та спільно погодили пропозицію запросити на наступне засідання Комітету, яке відбудеться 30 жовтня ц.р.,  першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами Боднара П.О. для надання інформації та пояснень, з яких причин не виконуються норми Закону та  рішення Комітету (стенограма додається).

 

Також, народні депутати України – члени Комітету, у зв’язку з відсутністю пояснень народного депутата України Ковальова Олександра Івановича на звернення Комітету щодо підтвердження або спростування інформації, розміщеної на веб-сайті Громадського руху ЧЕСНО, щодо факту неособистого голосування цим народним депутатом України (рішення ухвалено на засіданні Комітету від 18.09.2019, протокол № 7), запропонували  повторно звернутися до нього з пропозицією надати Комітету зазначену інформацію та повторно запросити його на засідання Комітету для розгляду порушеного питання щодо нього (стенограма додається).

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                   С.В.КАЛЬЧЕНКО

 

Секретар Комітету                                                М.М.ПАПІЄВ

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку