12 вересня 2019 року (протокол №5)

Опубліковано 19 вересня 2019, о 10:20

 Комітет 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ РЕГЛАМЕНТУ, ДЕПУТАТСЬКОЇ ЕТИКИ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

 

 

 

                                                                                          5

 

                                                                              12       вересня             19

                                                            

 

                                                              вул. Грушевського, 5,

ІІІ поверх, кімн. № 5

                                                                     14 год. 00 хв.

 

                     Головує: голова Комітету Кальченко С.В.

             Присутні члени Комітету: Пузійчук А.В., Культенко А.В.,                Савченко О.С., Папієв М.М., Гринчук О.А., Загородній Ю.І., Марченко Л.І., Приходько Н.І., Синютка О.М., Фролов П.В.

            

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступники керівника секретаріату Вауліна І.І., Прилуцька І.В., головні консультанти: Кабанець Л.В.,                   Кукла А.О., Лисенко М.С., Меть Т.М., Моргун А.А., Олексійчук О.М., консультант Шаповалова  К.С.      

 

Присутні:

народні депутати України Арахамія Д.Г., Княжицький М.Л., Магера С.В., Магомедов М.С.;

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Кальченка С.В., Культенка А.В., Савченко О.С., Папієва М.М., Гринчук О.А., Синютки О.М., Фролова П.В.

 

Присутні представники ЗМІ: оператори та журналісти телеканалу «Прямий», телеканалу «НАШ», «5 каналу», «4 каналу», телеканалу «ZIK», телеканалу «ATR», аналітик Руху «ЧЕСНО», кореспонденти Агентства «Укрінформ».

Ведеться стенограма засідання Комітету.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, і поставив на голосування питання щодо прийняття запропонованого проекту порядку денного «за основу». 

 

Голосували: «за» - 11 (прийнято одноголосно).

 

Секретар Комітету Папієв М.М. вніс пропозицію: у зв’язку з підвищеним інтересом представників засобів масової інформації  до п’ятого питання порядку денного, чим обумовлена чимала кількість присутніх у залі журналістів, операторів та аналітиків різних громадських рухів, змінити порядок розгляду питань порядку денного засідання Комітету і першим поставити на розгляд питання, яке проектом порядку денного пропонується розглянути останнім (стенограма додається).

 

Голова підкомітету Фролов П.В. вніс пропозицію: у зв’язку з відкликанням позафракційними народними депутатами України                 Магерою С.В. та Магомедовим М.С. заяв про їх обрання до складу комітетів Верховної Ради України, не включати до порядку денного засідання Комітету питання щодо розгляду зазначених заяв. Присутні в залі засідання народні депутати України Магера С.В. та Магомедов М.С. особисто підтвердили факт відкликання ними заяв (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поставив на голосування питання щодо прийняття запропонованого порядку денного з урахуванням внесених пропозицій «в цілому».  

 

Голосували: «за» - 11 (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про лист депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»  № 04-01/04-03 (157068) від 11.09.2019 р.

Інформують:  голова Комітету Кальченко С.В.,

                        перший заступник голови Комітету Пузійчук А.В.,

                                        голова підкомітету Загородній Ю.І.               

 

2.         Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування  рішення  Верховної Ради України від 29.08.2019 про прийняття Постанови «Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України від 20 вересня 2018 року № 2557-VIII» реєстраційний номер 1094», внесений народним депутатом України Німченком В.І. (реєстр.№ 1094-П від 02.09.2019).

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

                       

3.         Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

                       

4. Про лист Першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами Боднара П.О. № 15/11-1193 (152900) від 05.09.2019 р.

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

                       

5. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 10.09.2019 року про прийняття в цілому як закону України проекту Закону про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент) (реєстр. № 1012 від 29.08.2019)», внесений народними депутатами України Герасимовим А.В., Геращенко І.В., Фріз І.В. та іншими (всього 13 підписів) (реєстр. № 1012-П від 11.09.2019).

Інформує:  голова Комітету Кальченко С.В.

                       

6. Різне.

 

 

I. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про лист депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»  № 04-01/04-03 (157068) від 11.09.2019 р. щодо висловлювань народного депутата України Геращенко І.В. під час виступу з трибуни на вечірньому пленарному засіданні Верховної Ради України 10 вересня 2019 року.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. надав слово присутньому на засіданні голові депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Арахамії Д.Г., який поінформував народних депутатів України – членів Комітету по суті порушеного у листі питання та обґрунтував необхідність його розгляду Комітетом, а також відповів на запитання народних депутатів України – членів Комітету Папієва М.М., Синютки О.М.  (стенограма додається).

 

Також головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету про те, що народний депутат України Геращенко І.В. відсутня на засіданні Комітету, натомість вона надіслала до Комітету лист, про зміст якого він також поінформував присутніх та запропонував перейти до обговорення цього питання порядку денного засідання Комітету (стенограма додається).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Синютка О.М., Кальченко С.В., Савченко О.С., Папієв М.М., Фролов П.В., Приходько Н.І., Пузійчук А.В., Загородній Ю.І. (стенограма додається).                                             

 

Голова Комітету Кальченко С.В. підсумував результати обговорення та запропонував поставити на голосування внесені пропозиції за послідовністю їх надходження, а саме:

перша пропозиція – ухвалити проект рішення, запропонований на розгляд Комітету, що передбачає рекомендувати Верховній Раді України без обговорення прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Геращенко І.В. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України і довести таке рішення до відома виборців через газету «Голос України»;

друга пропозиція – звернути увагу народного депутата України Геращенко І.В. на необхідність дотримання норм депутатської етики відповідно до частини п’ятої статті 51 Регламенту Верховної Ради України, статті 8 Закону України «Про статус народного депутата України»;

третя пропозиція - попередити народного депутата України Геращенко І.В. про недопущення порушення норм депутатської етики, а у разі повторного порушення – застосувати санкції, передбачені у проекті рішення Комітету.

 

Голосували (перша пропозиція): «за» - 6, «проти» - 5, «утрималось» - 0 (прийнято більшістю голосів).

Друга та третя пропозиції не голосувались.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Ухвалити висновок Комітету про дотримання норм етики народним депутатом України Геращенко І.В. на вечірньому пленарному засіданні Верховної Ради України 10 вересня 2019 року під час виступу з трибуни.

2. Рекомендувати Верховній Раді України без обговорення прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Геращенко І.В. права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України і довести таке рішення до відома виборців через газету «Голос України».

3. Висновок Комітету надіслати Верховній Раді України та про прийняте Комітетом рішення поінформувати Голову Верховної Ради України
Разумкова Д.О., голову депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ», народного депутата України Арахамію Д.Г.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування  рішення  Верховної Ради України від 29.08.2019 про прийняття Постанови «Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України від 20 вересня 2018 року № 2557-VIII» реєстраційний номер 1094», внесений народним депутатом України Німченком В.І. (реєстр. № 1094-П від 02.09.2019).

 

 

З 14 год. 56 хв. у засіданні Комітету не бере участь секретар Комітету Папієв М.М. Загальна кількість присутніх на засіданні Комітету – 10 (десять) народних депутатів України – членів Комітету.

 

Голосували: «за» - 6, «проти» - 0, «утримались» - 4 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 29.08.2019 про прийняття Постанови «Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України від 20 вересня 2018 року №2557-VIII» (реєстр. № 1094-П від 02.09.2019).

2. Запропонувати Голові Верховної Ради України, згідно з вимогами частини першої, пункту 2 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, повернути проект Постанови (реєстр. № 1094-П) суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та розгляду на пленарному засіданні Верховної  Ради України.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. поінформував народних депутатів України – членів Комітету, що проектом змін пропонується день 17 вересня ц.р. замість пленарних засідань Верховної Ради України відвести для роботи в комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах), а в період з 23 по
27 вересня ц.р. передбачити:

23 вересня - засідання Погоджувальної ради, робота в комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах);                    

24 вересня - пленарні засідання;

25 вересня – пленарне засідання, робота в комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах);

26 вересня – робота з виборцями;

27 вересня – робота з виборцями (стенограма додається).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Приходько Н.І., Культенко А.В. (стенограма додається).                                             

 

Голосували: «за» - 7, «проти» - 0, «утримались» - 3 (прийнято більшістю голосів).

УХВАЛИЛИ:

1. Внести на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету проект Постанови Верховної Ради України
«Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання» та рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до положень частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України, прийняти його за основу та в цілому.

2. Визначити доповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України Голову Комітету Кальченка С.В.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про листи Першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами Боднара П.О.               № 15/11-1193 (152900) та № 15/11-1251 (156827) з доданими до листів матеріалами (документи, подані 45-ма народними депутатами України для отримання коштів для компенсації вартості оренди житла або винайму готельного номера).

 

Голосували: «за» - 10 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Апарату Верховної Ради України:

- звернути увагу на неузгодженість окремих положень Порядку видачі народним депутатам України коштів для компенсації вартості оренди житла або винайму готельного номера, затвердженого Розпорядженням Першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами від 29.08.2019  № 149, із положеннями законів України «Про статус народного депутата України» та «Про комітети Верховної Ради України», абзацу одинадцятого пункту 18 додатку до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» від 29 серпня 2019 року                № 19-IX;

- рекомендувати виключити із зазначеного Порядку положення (у пунктах 3, 4, 6), які передбачають прийняття рішень Комітетом з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України щодо питання видачі та/або припинення виплати народним депутатам України коштів для компенсації вартості оренди житла або винайму готельного номера.

2. Повернути Першому заступнику Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючому справами Боднару П.О. матеріали (документи, подані
45-ма народними депутатами України для отримання коштів для компенсації вартості оренди житла або винайму готельного номера), додані до листів                         № 15/11-1193 (152900) та № 15/11-1251 (156827), для розгляду та вирішення
по суті.

3. Прийняте Комітетом рішення надіслати Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О. в порядку інформації.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію голови Комітету Кальченка С.В. про та заяву народних депутатів України Герасимова А.В., Геращенко І.В., Фріз І.В. та інших до Голови Верховної Ради України від 11 вересня 2019 року № 04-04/03-1/157447 та про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 10.09.2019 року про прийняття в цілому як закону України проекту Закону про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент) (реєстр. № 1012 від 29.08.2019)», внесений народними депутатами України Герасимовим А.В., Геращенко І.В., Фріз І.В. та іншими (всього 13 підписів) (реєстр. № 1012-П від 11.09.2019).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Синютка О.М., Загородній Ю.І., Пузійчук А.В., Фролов П.В., Приходько Н.І., Кальченко С.В. (стенограма додається).                                             

 

Голосували: «за» - 5, «проти» - 4, «утримався» - 1 (рішення не прийнято).

 

Головуючий на засіданні голова Комітету Кальченко С.В. звернувся до народних депутатів України – членів Комітету з пропозицією провести консультації та відповідному підкомітету підготувати проект рішення і розглянути це питання повторно на засіданні Комітету 13 вересня ц.р.

 

6. Різне.

Народні депутати України – члени Комітету обмінялися думками щодо розгляду Комітетом питання неособистого голосування народними депутатами України у залі засідань Верховної Ради України та необхідності реагувати на факти неособистого голосування. 

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                   С.В.КАЛЬЧЕНКО

 

Секретар Комітету                                               М.М.ПАПІЄВ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку