4 квітня 2018 року (протокол №112)

Опубліковано 06 квітня 2018, о 12:17

 Комітет 

 

 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

 

112

 

04           квітня          18

 

                                                         

                                                                 вул. Банкова, 6-8

                                                                          к. 418 (зал засідань)

                                                                                           15 год. 20 хв. 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Купрієнко О.В., Лубінець Д.В., Єфремова І.О., Войцеховська С.М., Папієв М.М.,  Данілін В.Ю.  

 

Відсутні члени  Комітету:  Бондар В.В., Кишкар П.М., Шахов С.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету Нехоца М.В., заступник керівника секретаріату Вауліна І.І., головні консультанти: Кабанець Л.В., Меть Т.М., Моргун А.А., Поліщук І.В., Попович Т.В., консультант Шаповалова К.С., інтерн Пікалов В.С.

 

Присутні:

радник Голови Верховної Ради України Малик А.І.;

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Арешонкова В.Ю., Войцеховської С.М., Єфремової І.О., Купрієнка О.В., Лубінця Д.В., Папієва М.М.

 

        

Ведеться стенограма  та

аудіозапис засідання Комітету.

 

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який складається з п’ятьох основних питань та питання «Різне».

Заступник голови Комітету Купрієнко О.В. запропонував доповнити порядок денний шостим питанням та розглянути питання щодо дотримання Головою Верховної Ради України Парубієм А.В., який головував на пленарному засіданні Верховної Ради України 4 квітня ц.р., положень Регламенту Верховної Ради України у частині дотримання прав та виконання обов’язків головуючого на засіданні Верховної Ради України та, одночасно, захисту прав народних депутатів України, визначених Регламентом Верховної Ради України (стенограма додається).

         Також голова підкомітету з питань депутатської етики Папієв М.М. запропонував розглянути питання щодо ситуації із проектами законів України «Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій осіб, внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Соболєвим С.В. та іншими (всього 9 підписів) (реєстр. № 6271 від 31.03.2017) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги», внесений Президентом України (реєстр. № 6674 від 10.07.2017), які 3 квітня 2018 року були розглянуті на пленарному засіданні Верховної Ради України та не отримали необхідної кількості голосів народних депутатів України на підтримку за основу і були відхилені, та можливими спробами повторно розглянути відхилені Верховною Радою України на поточній сесії Верховної Ради України, що буде наслідком порушення положень статті 107 Регламенту Верховної Ради України (стенограма додається).

В обговоренні цих пропозицій взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Папієв М.М. (стенограма додається).

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету  Пинзеник П.В. підсумував висловлені під час обговорення пропозиції та зауваження стосовно доповнення порядку денного новими питаннями, та запропонував розглянути їх під час розгляду питання «Різне» (стенограма додається).

Така пропозиція була підтримана народними депутатами України – членами Комітету.

 

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» з урахуванням внесеної пропозиції голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України "Про публічні консультації", внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7453 від 27.12.2017).  

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

2. Про проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо тимчасового виконання обов'язків міністра", внесений народними депутатами України Литвином В.М., Кириленком І.Г. (реєстр. № 8080 від 28.02.2018).   

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

3. Про проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінальної відповідальності народних депутатів України, державних службовців за набуття та використання громадянства іноземних держав)", внесений народним депутатом України Капліним С.М. (реєстр. № 8091 від 02.03.2018).   

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

4. Про проект Закону України "Про Національне бюро фінансової безпеки України", внесений народними депутатами України Южаніною Н.П., Курячим М.П., Герасимовим А.В. та іншими (реєстр. № 8157 від 19.03.2018).   

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

5. Про проект Закону України "Про Національне бюро фінансової безпеки України", внесений народними депутатами України Журжієм А.В., Войціцькою В.М., Голубом В.В. та іншими (реєстр. № 8157-1 від 20.03.2018).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

6. Різне

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України "Про публічні консультації", внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7453 від 27.12.2017).  

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Купрієнко О.В., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

 

За результатами обговорення було запропоновано зазначити у висновку Комітету на цей законопроект, що Комітет вважає за необхідне розглядати зазначений законопроект (реєстр. № 7453) на пленарному засіданні Верховної Ради України за повною процедурою обговорення з обов’язковим наданням слова для виступу від Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України (стенограма додається).  

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Закону України "Про публічні консультації", внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7453 від 27.12.2017), та прийняли рішення направити його до Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього проекту Закону України.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо тимчасового виконання обов'язків міністра", внесений народними депутатами України Литвином В.М., Кириленком І.Г. (реєстр. № 8080 від 28.02.2018).  

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо тимчасового виконання обов'язків міністра", внесений народними депутатами України Литвином В.М., Кириленком І.Г. (реєстр. № 8080 від 28.02.2018), та прийняли рішення направити його Комітету з питань правової політики та правосуддя, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону України.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету   Пинзеника П.В. про проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінальної відповідальності народних депутатів України, державних службовців за набуття та використання громадянства іноземних держав)", внесений народним депутатом України Капліним С.М. (реєстр. № 8091 від 02.03.2018).   

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінальної відповідальності народних депутатів України, державних службовців за набуття та використання громадянства іноземних держав)", внесений народним депутатом України Капліним С.М. (реєстр. № 8091 від 02.03.2018), та прийняли рішення направити його до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету  Пинзеника П.В. про проект Закону України "Про Національне бюро фінансової безпеки України", внесений народними депутатами України Южаніною Н.П.,  Курячим М.П., Герасимовим А.В. та іншими (реєстр.                № 8157 від 19.03.2018).

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок на проект Закону України "Про Національне бюро фінансової безпеки України", внесений народними депутатами України Южаніною Н.П.,  Курячим М.П., Герасимовим А.В. та іншими (реєстр. № 8157 від 19.03.2018), та прийняли рішення направити його до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України "Про Національне бюро фінансової безпеки України", внесений народними депутатами України Журжієм А.В., Войціцькою В.М., Голубом В.В. та іншими (реєстр. № 8157-1 від 20.03.2018).

 

Голосували: «за» - 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Експертний висновок Комітету на проект Закону України "Про Національне бюро фінансової безпеки України", внесений народними депутатами України Журжієм А.В., Войціцькою В.М., Голубом В.В. та іншими (реєстр. № 8157-1 від 20.03.2018), та прийняли рішення направити його до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

6. Різне.

Згідно з домовленістю, укладеною на початку засідання Комітету, народні депутати України – члени Комітету повернулись до обговорення питання, яке порушив заступник голови Комітету Купрієнко О.В. стосовно розгляду питання порядку денного на пленарному засіданні Верховної Ради України 4 квітня ц.р. про заслуховування заступника Генерального прокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. та Директора Національного антикорупційного бюро України Ситника А.С. Заступник голови Комітету Купрієнко О.В. зазначив, що Голова Верховної Ради України Парубій А.В., який головував на зазначеному пленарному засіданні Верховної Ради України, неналежно виконував свої обов’язки, передбачені положеннями Конституції України та Регламенту Верховної Ради України (стенограма додається).

Народні депутати України – члени Комітету Папієв М.М.,  Купрієнко О.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О. обмінялись думками з цього питання та внесли пропозицію протокольно доручити секретаріату Комітету звернутися до Апарату Верховної Ради України з проханням надати стенограму ранкового пленарного засідання Верховної Ради України від 4 квітня ц.р. № 27, оформлену та підписану у встановленому частиною другою статті 55 Регламенту Верховної Ради України порядку, на підставі аналізу цієї стенограми та відеозаписів з електронного протоколу ранкового пленарного засідання Верховної Ради України від 4 квітня ц.р. підготувати відповідну інформацію Голові Верховної Ради України, а також  протокольно доручили заступнику голови Комітету Купрієнку О.В. та голові підкомітету з питань депутатської етики Папієву М.М. особисто зустрітись з Головою Верховної Ради України для врегулювання порушеного питання (стенограма додається).

Така пропозиція була підтримана всіма народними депутатами України – членами Комітету.

 

Також голова підкомітету з питань депутатської етики Папієв М.М. запропонував обговорити питання про проекти законів України «Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій осіб, внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Соболєвим С.В. та іншими (всього 9 підписів) (реєстр. № 6271 від 31.03.2017) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги», внесений Президентом України (реєстр. № 6674 від 10.07.2017), які 3 квітня 2018 року були розглянуті на пленарному засіданні Верховної Ради України та не отримали необхідної кількості голосів народних депутатів України на підтримку за основу («за» відповідно 156 та 157 народних депутатів України) і були відхилені (стенограма додається).

         Народні депутати України – члени Комітету Купрієнко О.В., Войцеховська С.М., Єфремова І.О., Арешонков В.Ю. обмінялись думками з цього питання та внесли пропозицію протокольно доручили заступнику голови Комітету Купрієнку О.В. та голові підкомітету з питань депутатської етики Папієву М.М., у разі якщо буде здійснена спроба або намагання повторно розглянути відхилені Верховною Радою України проекти законів України (реєстр №№ 6271, 6674) на поточній сесії Верховної Ради України, що буде наслідком порушення положень статті 107 Регламенту Верховної Ради України, виступити з трибуни Верховної Ради України з цього питання (стенограма додається).

Така пропозиція була підтримана всіма народними депутатами України – членами Комітету.

 

Секретар Комітету Лубінець Д.В. звернувся до присутнього на засіданні Малика А.І., радника Голови Верховної Ради України Парубія А.В., з проханням нагадати Голові Верховної Ради України про те, що відповідно до положень частини третьої статті 7 Регламенту Верховної Ради України Апарат Верховної Ради України діє на основі Положення про Апарат Верховної Ради України, яке затверджується постановою Верховної Ради України. Натомість, на сьогодні діє Положення про Апарат Верховної Ради України, затверджене Розпорядженням Голови Верховної Ради України від 2011 року № 769. Отже, існує нагальна необхідність приведення процедури затвердження Положення про Апарат Верховної Ради України у відповідність до вимог Регламенту Верховної Ради України, тому Комітет очікує на пропозиції керівництва Апарату Верховної Ради України з цього питання (стенограма додається).

 

Крім того, головою підкомітету з питань законодавства про статус народного депутата України Войцеховською С.М. було порушено питання стосовно необхідності врегулювання питання щодо поведінки журналістів у кулуарах Верховної Ради України, а також порядку доступу до приміщень адміністративного будинку Верховної Ради України по вул. Грушевського, 5 (їдальня, буфет) представників засобів масової інформації з метою інтерв’ю, відеозйомки народних депутатів України у цих закладах (стенограма додається).

 

 

 

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку