24 травня 2017 року (Протокол № 80)

Опубліковано 06 червня 2017, о 10:47

 Комітет 

 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

                                                                                          Протокол № 80

 

                                                                           24          травня           17

                                                            

                                                                                            вул. Банкова, 6-8

                                                                                       кімн. 418, 15 год. 00 хв. 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Лубінець Д.В., Войцеховська  С.М., Данілін В.Ю.,  Папієв М.М.,  Шахов С.В.

 

Відсутні члени Комітету: Бондар В.В., Єфремова І.О., Кишкар П.М.,  Купрієнко О.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Нехоца М.В., заступник керівника секретаріату Вауліна І.І., головні консультанти: Меть Т.М., Нижник К.А., Олексійчук О.М.



 

Присутні:

народний депутат України Савченко Н.Ю.,

представники від Генерального штабу Збройних сил України:

Катренко Сергій Анатолійович,

Кравчук Олександр Володимирович.

 

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської  С.М., Даніліна В.Ю.,  Єфремової І.О, Папієва М.М., Пинзеника П.В.;

учасники програм: стажування в Апараті Верховної Ради України – Моргун А.А.; стажування громадської організації «Молодіжна альтернатива» –  Рябов О.О.

 

Присутні представники засобів масової інформації:

Шкусь Божена Володимирівна– Укрінформ.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який складається з восьми основних питань, чотирьох додаткових питань та питання «Різне», змінивши черговість розгляду питань порядку денного.

 За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

Також головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. повідомив народних депутатів України – членів Комітету про те, щоб вони надали свої пропозиції стосовно подання, підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. від 23 травня 2017 року, про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Бобова Г.Б. (№ 01/1/2/1-19вих-17),  яке може розглядатися Комітетом після надання пояснень народним депутатом України Бобовим Г.Б. 

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 16 травня 2017 року про прийняття за основу та в цілому проекту Закону про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки (№2987), внесений народними депутатами України Шенцевим Д.О., Шуфричем Н.І. (реєстр. № 2987-П від 17.05.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 18 травня 2017 року про прийняття за основу та в цілому як закон Проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язнення)», внесений народним депутатом України Шипком А.Ф. (реєстр. № 5534-П від 18.05.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

3. Про звернення до Комітету народного депутата України Мустафи Найєма стосовно розгляду питання його присутності на пленарних засіданнях Верховної Ради України (лист № 04-17/17-1677 (107027) від 28.04.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

4. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», внесений народними депутатами України Пашинським С.В., Левусом А.М., Вінником І.Ю., Фріз І.В. та Тимчуком Д.Б. (реєстр. № 5666 від 19.01.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

5.  Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оскарження рішення про прийняття закону в цілому», внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 4182 від 09.03.2016).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 24 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо порядку відвідування установ виконання покарань деякими категоріями осіб)», внесений народним депутатом України Мисиком В.Ю. (реєстр. № 6321 від 10.04.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

7. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про здійснення фінансового аудиту та аудиту ефективності  використання кредитів (позик), залучених державою до державного бюджету, а також міжнародної технічної допомоги, бенефіціарами якої є органи державної влади»,  внесений народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Вовком В.І. та іншими  (реєстр. № 6390 від 18.04.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

8. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 18 травня 2017 року про прийняття у другому читанні та в цілому як Закону проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», внесений народним депутатом України Вінником І.Ю. (реєстр. № 2985-П від 19.05.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

9. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 23 травня 2017 року про прийняття в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», внесений народними депутатами України Павленком Ю.О., Папієвим М.М. (реєстр. № 5313-П від 23.05.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

10. Про проект Закону України «Про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств», внесений народними депутатами України Парубієм А.В., Гринівим І.О., Бурбаком М.Ю. та іншими  (реєстр. № 6256 від 28.03.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

11. Про проект Закону України «Про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств», внесений народним депутатом України Веселовою Н.В. (реєстр. № 6256-1 від 05.04.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

12. Питання організації роботи Верховної Ради України.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

13. Різне.

                      

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 16 травня 2017 року про прийняття за основу та в цілому проекту Закону про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки (№2987), внесений народними депутатами України Шенцевим Д.О., Шуфричем Н.І. (реєстр. № 2987-П від 17.05.2017).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Лубінець Д.В., Войцеховська  С.М., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету  на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 16 травня 2017 року про прийняття за основу та в цілому проекту Закону про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки (№ 2987)», внесений народними депутатами України Шенцевим Д.О. та Шуфричем Н.І. (реєстр. № 2987-П від 17.05.2017), та запропонувати Верховній Раді України визначитись шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді цього проекту Постанови на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

 
 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 18 травня 2017 року про прийняття за основу та в цілому як закон Проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язнення)», внесений народним депутатом України Шипком А.Ф. (реєстр. № 5534-П від 18.05.2017).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Войцеховська  С.М., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. надав слово народному депутату України Савченко Н.Ю.,  яка висловила свої зауваження щодо неособистого голосування та функціонування системи «Рада-3».

 

Голосували: «за» -  7  (прийнято одноголосно).

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 18 травня 2017 року про прийняття за основу та в цілому як закон Проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення) (реєстраційний номер 5534)», внесений народним депутатом України Шипком А.Ф. (реєстр. № 5534-П від 18.05.2017), та запропонувати Верховній Раді України визначитись шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді цього проекту Постанови на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

   
 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про звернення до Комітету народного депутата України Мустафи Найєма стосовно розгляду питання його присутності на пленарних засіданнях Верховної Ради України (лист № 04-17/17-1677 (107027) від 28.04.2017)

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Шахов С.В., Папієв М.М., Войцеховська  С.М., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» -  7  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про звернення до Комітету народного депутата України Мустафи Найєма стосовно розгляду питання його присутності на пленарних засіданнях Верховної Ради України 22 лютого та 15, 23 березня 2017 року (лист від 28.04.2017 № 04-17/17-1677 (107027) взяти до відома.

2. За дні пленарних засідань Верховної Ради України 22 лютого та 15, 23 березня 2017 року, в які народний депутат України Мустафа Найєм реєструвався за допомогою електронної системи та брав участь в пленарних засіданнях Верховної Ради України, зокрема, в прийнятті рішень Верховною Радою України, народному депутату України Мустафі Найєму має бути нарахована заробітна плата.

3. Рішення Комітету надіслати Управлінню справами Апарату Верховної Ради України для організації виконання та народному депутату України Мустафі Найєму в порядку інформації.

 
 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», внесений народними депутатами України Пашинським С.В., Левусом А.М., Вінником І.Ю., Фріз І.В. та Тимчуком Д.Б. (реєстр. № 5666 від 19.01.2017).

 

 

При обговоренні питання народний депутат України – член Комітету Папієв М.М. висловив пропозицію перенести розгляд питання на наступне засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд проекту Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», внесений народними депутатами України  Пашинським С.В., Левусом А.М., Вінником І.Ю., Фріз І.В. та Тимчуком Д.Б. (реєстр. № 5666 від 19.01.2017) на наступне засідання Комітету.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оскарження рішення про прийняття закону в цілому», внесений народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 4182 від 09.03.2016).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Войцеховська  С.М., Шахов С.В., Папієв М.М., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» -  7  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оскарження рішення про прийняття закону в цілому», внесеного народним депутатом України Левченком Ю.В. (реєстр. № 4182 від 09.03.2016), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, і направити його до Комітету з питань правової політики та правосуддя, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до статті 24 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо порядку відвідування установ виконання покарань деякими категоріями осіб)», внесений народним депутатом України Мисиком В.Ю. (реєстр. № 6321 від 10.04.2017).

 

Голосували: «за» – 8 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на відповідність оформлення та реєстрації проекту Закону України «Про внесення змін до статті 24 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо порядку відвідування установ виконання покарань деякими категоріями осіб)», внесеного народним депутатом України Мисиком В.Ю. (реєстр. № 6321 від 10.04.2017), вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, і направити його до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду цього законопроекту.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про здійснення фінансового аудиту та аудиту ефективності  використання кредитів (позик), залучених державою до державного бюджету, а також міжнародної технічної допомоги, бенефіціарами якої є органи державної влади»,  внесений народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Вовком В.І. та іншими  (реєстр. № 6390 від 18.04.2017).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Войцеховська  С.М., Папієв М.М., Шахов С.В., Лубінець Д.В., Пинзеник П.М. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» -  9  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок Комітету на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів проекту Постанови Верховної Ради України «Про здійснення фінансового аудиту та аудиту ефективності використання кредитів (позик), залучених державою до державного бюджету, а також міжнародної технічної допомоги, бенефіціарами якої є органи державної влади», внесеного народними депутатами України Ляшком О.В.  та іншими (разом – 14 підписів) (реєстр. № 6390  від 18.04.2017), і направити його Комітету з питань бюджету, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Постанови.  

 

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 18 травня 2017 року про прийняття у другому читанні та в цілому як Закону проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», внесений народним депутатом України Вінником І.Ю. (реєстр. № 2985-П від 19.05.2017).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Войцеховська  С.М., Лубінець Д.В., Арешонков  В.Ю., Пинзеник П.М. (стенограма додається).

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.  надав слово представникам Генерального штабу Збройних сил України Катренку С.А. та Кравчуку О.В. щодо проекту Постанови Верховної Ради України,  внесеного народним депутатом України Вінником І.Ю. (реєстр. № 2985-П від 19.05.2017).

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 18 травня 2017 року про прийняття у другому читанні та в цілому як Закону проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», внесений народним депутатом України Вінником І.Ю. (реєстр. № 2985-П від 19.05.2017), та запропонувати Верховній Раді України визначитись шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді цього проекту Постанови на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 23 травня 2017 року про прийняття в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», внесений народними депутатами України Павленком Ю.О., Папієвим М.М. (реєстр. № 5313-П від 23.05.2017)

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Войцеховська  С.М., Пинзеник П.М. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» -  7  (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Комітету на проект Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 23 травня 2017 року про прийняття в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації» (реєстр. № 5313)», внесений народними депутатами України Павленком Ю.О., Папієвим М.М. (реєстр. № 5313-П від 23.05.2017), та запропонувати Верховній Раді України визначитись шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді цього проекту Постанови на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств», внесений народними депутатами України Парубієм А.В., Гринівим І.О., Бурбаком М.Ю. та іншими (реєстр. № 6256 від 30.03.2017)

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Войцеховська  С.М., Арешонков В.Ю., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 6, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств» (реєстр. № 6256 від 30.03.2017) та рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду даного законопроекту в першому читанні, прийняти його за основу з урахуванням зауважень Комітету та з дорученням головному комітету підготувати його до другого читання.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

11. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств», внесений народним депутатом України Веселовою Н.В. (реєстр.    № 6256-1 від 05.04.2017).

 

Голосували: «за» - 6, «проти» - 0, «утримався» - 1 (прийнято більшістю голосів).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств», внесений народним депутатом України Веселовою Н.В.  (реєстр. № 6256-1 від 05.04.2017) та рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України (реєстр. № 6256-1 від 05.04.2017) за наслідками його розгляду в першому читанні.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника голови Комітету.

 

 

12. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про питання організації роботи Верховної Ради України, яка включала два питання:

 

1) Про проект розкладу засідань Комітету в червні 2017 року.

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити розклад засідань Комітету в червні  2017 року.

 

2) Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України.

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Арешонков В.Ю., Лубінець Д.В., Войцеховська  С.М., Данілін В.Ю.,  Папієв М.М.,  Шахов С.В., Пинзеник П.В.

 

Голосували: «за» - 7 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Внести на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про забезпечення діяльності народних депутатів України» (від 26 липня 1994 року № 122/94-ВР).

2. Інформацію про деякі питання організації роботи Верховної Ради України (додається) та рішення Комітету надіслати Голові Верховної Ради України Парубію А.В. в порядку інформації та Апарату Верховної Ради України для забезпечення проходження проекту Постанови.

 

 

13. Різне.

Питань для розгляду та обговорення в «Різному» народними депутатами України – членами Комітету запропоновано не було.

 


 

Перший заступник 

голови Комітету                                                                        П.В.ПИНЗЕНИК


 

Секретар  Комітету                                                                   Д.В.ЛУБІНЕЦЬ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку