15 березня 2017 року (Протокол № 74)

Опубліковано 22 березня 2017, о 10:31

 Комітет 

КОМІТЕТ  З  ПИТАНЬ  РЕГЛАМЕНТУ
   ТА  ОРГАНІЗАЦІЇ  РОБОТИ  ВЕРХОВНОЇ  РАДИ  УКРАЇНИ

 

 

 

                                                                                  Протокол № 74

 

                                                                           15          березня           17

                                                            

                                                                                            вул. Банкова, 6-8

                                                                                           кімн. 418, 13 год. 00 хв. 

 

 

Головує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

Присутні члени Комітету: Арешонков В.Ю., Лубінець Д.В., Войцеховська  С.М. (з 13 год. 50 хв.), Данілін В.Ю.,  Папієв М.М., Шахов С.В.

 

Відсутні члени Комітету: Бондар В.В., Єфремова І.О., Кишкар П.М. Купрієнко О.В. (з поважних причин)

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Нехоца М.В., заступник керівника секретаріату Вауліна І.І., головні консультанти: Меть Т.М., Нижник К.А., Олексійчук О.М., Поліщук І.В., консультант Шаповалова К.С.

 

Присутні:

помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету Войцеховської  С.М., Лубінця Д.В., Папієва М.М., Пинзеника П.В.;

учасник Програми стажування в Апараті Верховної Ради України Моргун А.А.

 

Присутні представники засобів масової інформації:

Поляковська Т. – УНІАН, Громік Г. – «Укрінформ».

 

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету розглянути проект порядку денного, який складається з восьми основних питань, двох додаткових питань та питання «Різне».       

За прийняття порядку денного засідання Комітету «за основу» та «в цілому» голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 


1. Про заяву народного депутата України Бабак А.В. про складення нею депутатських повноважень.

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

                                                                                                                                                     

2. Про розгляд листа народного депутата України Власенка С.В. від 8 лютого 2017 року № 223/А1/169 (31467).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

3. Про звернення до Комітету народного депутата України Дроздика О.В. стосовно розгляду питання його присутності на пленарних засіданнях Верховної Ради України 9 та 23 вересня, 7 жовтня та 9 грудня 2016 року  (лист № 430/14 (44714) від 23.02.2017).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

4. Про заяви  народних депутатів України до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. та до першого заступника голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Пинзеника П.В.:

4.1. Про заяву народних депутатів України Шкрум А.І., Луценка І.В., Сотник О.С. (щодо порушень Регламенту на пленарних засіданнях 21.02.2017 року).

4.2. Про заяву народних депутатів України Шкрум А.І., Луценка І.В., Сотник О.С. (щодо порушень Регламенту на пленарному засіданні 22.02.2017 року).

4.3. Про заяву народних депутатів України Шкрум А.І., Луценка І.В., Сотник О.С. (щодо порушень Регламенту на пленарних засіданнях 23.02.2017 року).

 

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

 

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подань про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України», внесений народним депутатом України Паламарчуком М.П. (реєстр. № 5213 від 03.10.2016).

 

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань застосування  антикорупційних механізмів до голови та членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та забезпечення незалежності цієї Комісії)», внесений народним депутатом України Дерев’янком Ю.Б. (реєстр. № 5590 від 23.12.2016).

Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

 

7. Про проект Закону України «Про антикорупційні суди», внесений народними депутатами України Соболєвим Є.В., Сироїд О.І., Крульком  І.І., Найємом М.-М., Лещенком С.А., Заліщук С.П.  (реєстр. № 6011 від 01.02.2017).

   Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

8. Проект розкладу засідань Комітету у квітні 2017 року.

   Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

9. Про проекти законів України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мови роботи Верховної Ради України та її органів", внесений народним депутатом України, Головою Верховної Ради України Парубієм А.В. (реєстр. № 6059 від 20.02.2017, доопрацьований) та "Про внесення зміни до Регламенту Верховної Ради України щодо недопущення обмеження права народних депутатів України та інших осіб на виступ рідною мовою мовних меншин України під час засідань Верховної Ради України та її органів", внесений народним депутатом України Вілкулом О.Ю. (реєстр. № 6059-1 від 13.02.2017).

   Інформує: перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В.

 

10. Різне

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяву народного депутата України Бабак Альони Валеріївни, члена депутатської фракції Політичної партії «Об'єднання «САМОПОМІЧ», про складення нею депутатських повноважень.

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Лубінець Д.В., Арешонков В.Ю., які висловили свої пропозиції про перенесення розгляду питання на наступне засідання Комітету та запросити народного депутата України Бабак А.В. на засідання Комітету (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд заяви народного депутата України Бабак А.В. про складення нею депутатських повноважень на наступне засідання Комітету та запросити її на засідання Комітету.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про лист народного депутата України Власенка С.В. від 8 лютого 2017 року № 223/А1/169 (31467), в якому йдеться про те, що електронне видання «Українська правда» (станом на 23 та 25 січня 2017 року) опублікувала інформацію з відповідними посиланнями на рішення судів (що містяться в Єдиному державному реєстрі судових рішень), ухвалених за клопотанням Генеральної прокуратури України, яка здійснює досудове розслідування кримінальних проваджень  за фактом можливого ухилення від сплати податків (частина третя статті 212 Кримінального кодексу України), стосовно окремих народних депутатів України, про призначення позапланових документальних перевірок з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства.

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про розгляд листа народного депутата України Власенка С.В. від 8 лютого 2017 року № 223/А1/169 (31467) взяти до відома.

2. Привернути увагу Генеральної прокуратури , що відповідно до статті 1311 Конституції України та статей 2, 3 Закону України «Про прокуратуру» прокуратура в Україні здійснює нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство тощо, на засадах, зокрема, верховенства права та визнання людини, її життя і здоров’я, честі і гідності, недоторканності і безпеки найвищою соціальною цінністю; законності, справедливості, неупередженості та об’єктивності; презумпції невинуватості; неухильного дотримання вимог професійної етики та поведінки, а тому поширення інформації щодо вчинення народним депутатом України діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність,  зокрема, ухилення від сплати податків, зборів, обов’язкових платежів, можливе у разі внесення до Верховної Ради України ініційованого прокурором та підтриманого Генеральним прокурором подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України.

3. Інформацію та рішення Комітету надіслати Генеральному прокурору Луценку Ю.В. і народному депутату України Власенку С.В.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про звернення до Комітету народного депутата України Дроздика О.В. стосовно розгляду питання його присутності на пленарних засіданнях Верховної Ради України 9 та 23 вересня, 7 жовтня та 9 грудня 2016 року  (лист № 430/14 (44714) від 23.02.2017).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про звернення до Комітету народного депутата України Дроздика О.В. (лист №430/14(44714) від 23.02.2017) взяти до відома.

 

2. За дні пленарних засідань Верховної Ради України 9 та 23 вересня, 7 жовтня та 9 грудня 2016 року, в які народний депутат України Дроздик О.В. реєструвався за допомогою електронної системи і стверджує, що був  присутній та брав участь в пленарних засіданнях Верховної Ради України, а також зважаючи, що друга половина п’ятниці відводиться для самостійної роботи народного депутата України, пов’язаної із здійсненням депутатських повноважень, народному депутату України Дроздику О.В. може бути нарахована заробітна плата.

3. Рішення Комітету надіслати Управлінню справами Апарату Верховної Ради України для організації виконання та народному депутату України Дроздику О.В. в порядку інформації.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про заяви народних депутатів України Шкрум А.І. та інших (всього 3 підписи) від 27 лютого ц.р. (47538, 47549, 47555) про порушення вимог Регламенту Верховної Ради України.

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Арешонков В.Ю. (стенограма додається).

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити тексти відповідей на заяви народних депутатів України Шкрум А.І. та інших  (всього 3 підписи) від 27 лютого 2017 року (47538, 47549, 47555) та направити їх Голові Верховної Ради України  та  народним депутатам України Шкрум А.І. та іншим.   

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подань про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України», внесений народним депутатом України Паламарчуком М.П. (реєстр. № 5213 від 03.10.2016), на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подань про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України», внесеного народним депутатом України Паламарчуком М.П. (реєстр.   № 5213 від 03.10.2016), який направити Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань застосування  антикорупційних механізмів до голови та членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та забезпечення незалежності цієї Комісії)», внесений народним депутатом України Дерев’янком Ю.Б. (реєстр. № 5590 від 23.12.2016), на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань застосування  антикорупційних механізмів до голови та членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та забезпечення незалежності цієї Комісії)», внесеного народним депутатом України Дерев’янком Ю.Б. (реєстр. № 5590 від 23.12.2016), який направити Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про лист голови Комітету з питань правової політики та правосуддя  Князевича Р.П.  від 28 лютого 2017 року  до   першого заступника Голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Пинзеника П.В. з проханням розглянути проект Закону України «Про антикорупційні суди», внесений народними депутатами України  Соболєвим Є.В., Сироїд О.І., Крульком  І.І., Найємом М.-М., Лещенком С.А., Заліщук С.П. (реєстр. № 6011), та надати експертний висновок на відповідність його оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Висновок на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів проекту Закону України «Про антикорупційні суди»,  внесеного народними депутатами України Соболєвим Є.В., Сироїд О.І., Крульком  І.І., Найємом М.-М., Лещенком С.А., Заліщук С.П. (реєстр. № 6011 від 01.02.2017), який  направити Голові Верховної Ради України Парубію А.В. та Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Закону.

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету Пинзеника П.В. про розклад засідань Комітету у квітні 2017 року.

 

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити розклад засідань Комітету у квітні 2017 року.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника голови Комітету     Пинзеника П.В. про проекти законів України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мови роботи Верховної Ради України та її органів", внесений народним депутатом України, Головою Верховної Ради України Парубієм А.В. (реєстр. № 6059 від 20.02.2017, доопрацьований) та "Про внесення зміни до Регламенту Верховної Ради України щодо недопущення обмеження права народних депутатів України та інших осіб на виступ рідною мовою мовних меншин України під час засідань Верховної Ради України та її органів", внесений народним депутатом України Вілкулом О.Ю. (реєстр. № 6059-1 від 13.02.2017)

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Папієв М.М., Арешонков В.Ю., Пинзеник П.В. (стенограма додається).

Голосували: «за» - 6 (прийнято одноголосно).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до положень частини сьомої статті 93 Регламенту Верховної Ради України, звернутись з листом до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, до предмета відання якого належать питання конституційного права, про надання висновків на проекти законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мови роботи Верховної Ради України та її органів» (реєстр. № 6059) та  «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо недопущення обмеження права народних депутатів України та інших осіб на виступ рідною мовою мовних меншин під час засідань Верховної Ради України та її органів» (реєстр. № 6059-1), на відповідність їх положенням Конституції України.

2. Перенести розгляд питання щодо проектів законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мови роботи Верховної Ради України та її органів» (реєстр. № 6059) та  «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо недопущення обмеження права народних депутатів України та інших осіб на виступ рідною мовою мовних меншин під час засідань Верховної Ради України та її органів» (реєстр. № 6059-1) до отримання висновків Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

 

10. Різне.

Перший заступник голови Комітету Пинзеник П.В. запропонував народним депутатів України – членів Комітету ознайомитися з доповіддю  зовнішнього експерта ВФД щодо консолідації дослідницьких служб парламенту, підготовленого згідно з рекомендацією 37 Дорожньої карти реформ Верховної Ради України, що надійшла народним депутатам України – членам Комітету  на електронну пошту.

Секретар Комітету Лубінець Д.В. порушив питання, що Управління справами Апарату Верховної Ради України в порушення вимог Регламенту Верховної Ради України та плану роботи Комітету на період проведення шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання не надало Комітету інформації про використання коштів, передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», на забезпечення діяльності Верховної Ради України та наголосив на необхідність звернути увагу керівництва Апарат Верховної Ради України  на терміновість подання Комітету такого звіту. 

Крім цього, народні депутати України – члени Комітету обговоривши питання  щодо ситуації, яка склалася під час проведення ранкового пленарного засідання Верховної Ради України 15 березня 2017 року, та протокольно доручили першому заступнику голови Комітету Пинзенику П.В. звернутися з листами:

-  до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. про причини відсутності його та Першого заступника Голови Верховної Ради України на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради України 15 березня 2017 року;

- до заступника Голови Верховної Ради України Сироїд О.І. про причину та підстави закриття ранкового пленарного засідання Верховної Ради України 15 березня 2017 року;

- до Першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами Боднара П.О. – терміново надати Комітету інформацію, на яких підставах та за чиїм дозволом в адміністративному будинку Верховної Ради України по вулиці Грушевського, 5 та у залі засідань Верховної Ради України були присутні особи, які не є народними депутатами України та не належать до осіб, які відповідно до Регламенту Верховної Ради України можуть там перебувати.

 

 

 

 

Перший заступник 

голови Комітету                                  П.В.ПИНЗЕНИК

 

 

Секретар  Комітету                             Д.В.ЛУБІНЕЦЬ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку